'Einde strippenkaart in metro R'dam'

Vanaf donderdag 29 januari 2009 kunnen reizigers in de Rotterdamse metro geen gebruik meer maken van de strippenkaart. Vanaf die datum is het alleen nog mogelijk om te reizen met een OV-chipkaart.

De invoering van de OV-chipkaart verloopt verre van vlekkeloos. Toch wil staatssecretaris Huizinga van Verkeer in het diepe springen. Alleen zonder strippenkaart kom je er achter of het systeem echt goed werkt, verklaart Huizinga. Zelf is ze er al van overtuigd, want de strippenkaart zou pas worden afgeschaft als het OV-chipsysteem goed werkt.

Consumentenorganisaties zijn niet te spreken over de aangekondigde plannen. Het systeem is niet waterdicht; de chip is vrij makkelijk te kraken, er worden onterecht bedragen afgeschreven en dubbele tarieven berekend. Ook veel reizigers zien de strippenkaart niet graag verdwijnen.

Volgens vervoerder RET zijn echter alle kinderziektes verholpen. Er zouden al 600.000 OV-chipkaarten zijn verkocht en bij 35 tot 40 procent van het aantal reizen wordt de kaart als vervoersbewijs gebruikt. Een steekproef van het AD toonde echter onlangs aan dat slechts 19 procent van de reizigers de kaart gebruikt.

Later volgend jaar moet de chipkaart landelijk worden ingevoerd.