Efteling volgt personeel op internet

Veerle (Volpez)

Personeel en ex-personeel van de Efteling moet goed oppassen wat zij op internet over het familiepark schrijven. Wie niet positief is kan om uitleg gevraagd worden. Dit is gebleken uit een briefwisseling tussen het pretpark en de website loopings.nl, aldus het Brabants Dagblad.

Een medewerker van het pretpark die tevens de website loopings.nl beheert, is door de Efteling op zijn vingers getikt. Na onderzoek naar het internetgedrag door de afdeling Integrale Veiligheid van de Efteling was de conclusie dat "u beheerder bent van de site loopings.nl en dat u zich daar ook uitlaat over zowel collega's als over organisatorische zaken over de Efteling BV.

Ontslagen 

Op de dag dat de brief geschreven is, 6 oktober, was de medewerker nog in dienst van de Efteling. In de brief eist de Efteling dat de medewerker de website offline zet, maar de medewerker weigerde dit. Sinds deze week werkt de man niet meer bij het pretpark. "Officieel omdat het te slecht betaalde. Maar ik heb gewoon geen zin om me op internet te laten natrekken", aldus de ex-medewerker.

'De Efteling-NSB leest met u mee'

De man vertelt dat de Efteling ook inloggegevens van personeel gebruikt om zo te kunnen zien wat andere personeelsleden over de Efteling schrijven op websites als Hyves.nl. "Dat heeft een hoge pief me zelf verteld."

De website die de man beheerde is een website die kritisch naar pretparken kijkt, met de nadruk op de Efteling. De man geeft in een reactie toe dat de teksten op de website af en toe 'best grof' zijn. Na het ontvangen van de brief werd er bijvoorbeeld een topic gestart op de website met de titel 'De Efteling-NSB leest met u mee'.

Vertrouwelijke informatie en kwetsen 

Woordvoerster Jennifer Welage van de Efteling heeft laten weten dat het best meevalt met het monitoren op internet. "We zijn geen NSB'ers en speuren niet de hele dag internet af. Maar als de privacy van onze medewerkers wordt geschonden of er wordt vertrouwelijke informatie op internet gezet, dan zijn we geneigd dat uit te zoeken." De brief aan loopings.nl zou met deze gedachte zijn geschreven. "Er werd op die site een medewerker gekwetst. Dan spreken we daar iemand op aan. Maar ik vind het geen stijl om ons dan met NSB'ers te vergelijken", aldus Welage.

Kritiek mag best 

Mensen volgen het wel en wee van de Efteling op honderden verschillenden fansites. Beheerders van de websites merken dat de Efteling-medewerkers regelmatig meelezen. Op de websites wordt lustig gedebatteerd over bijvoorbeeld defecten in de Efteling die afgelopen seizoen plaats vonden."We maken ons er niet zo heel druk over. Onze medewerkers Integrale Veiligheid hebben wel wat beters te doen dan de hele dag op internet te zitten speuren. Ze regelen ook de inzet van BHV'ers, de brandweer, de veiligheid van het park", aldus Welage in een reactie over kritische websites.