Vaticaan controleert priesters op seksuele afwijkingen

Vanaf nu kunnen psychologen ingeschakeld worden om te bepalen of de kandidaten voor het priesterschap daadwerkelijk geschikt zijn. Kandidaten die tekenen van seksuele afwijkingen vertonen kunnen uitgesloten worden. De kandidaat moet echter wel uitdrukkelijk akkoord gaan met de inschakeling van de psychologen. Het Vaticaan stelt dat voor de eerste keer in een vandaag gepubliceerd document.

Aan het document met de titel 'Oriëntaties voor het gebruik van de psychologie in de toelating en de vorming van priesterkandidaten' ging zes jaar voorbereiding vooraf. Vandaag werd het door de Congregatie voor de katholieke opvoeding met de goedkeuring van paus Benedictus XVI gepubliceerd. Het document herinnert eraan dat na de priesterwijding soms pathologische ongeschiktheden voor het priesterschap aan het licht komen, met alle gevolgen van dien.

Volgens het Vaticaan kan het inschakelen van psychologen in sommige gevallen heel nuttig zijn, zodat door advies en diagnose een therapie gestart kan worden. De psychologen die ingeschakeld worden moeten wel de christelijke opvatting over de menselijke persoon, seksualiteit en het celibaat onderschrijven. Indien behandeling van toekomstige priesters nodig is, zal dit ook moeten gebeuren voor de toelating tot het seminarie.

Het document is opgesteld naar aanleiding van de vele gevallen van seksueel misbruik door geestelijken. 


Met dank aan Mowiek voor de submit.