"Standaardmotor niet te doen"

Sally (Tessa)
Norbert Haug, president van motorpartner Mercedes-Benz van McLaren, heeft tegen Auto Motor und Sport gezegd dat een standaardmotor niet haalbaar is. De Duitser zei dat de Formule 1 een technische uitdaging is en blijft, maar dat de technische mogelijkheden behoorlijk zijn beperkt de afgelopen jaren.

"Ik geloof niet dat één enkele soort motor een haalbare kaart is voor de fabrikanten." Daarmee schaart Haug zich achter Ferrari, Toyota, Honda en BMW. Die teams lieten al eerder hun ongenoegen blijken over deze optie in het plan van de FIA, waardoor de kosten drastisch teruggedrongen moeten worden.

Het vooruitzicht van een derde partij die verplicht één ontwerp motor moet leveren vanaf 2010 heeft een aantal teams al doen dreigen op te stappen. Zo zouden Toyota en Ferrari weg willen uit de Koningsklasse als het plan van de standaardmotoren en -versnellingsbakken doorgang zou vinden.

De FIA echter liet aan Ferrari weten dat de bedoeling is de kosten te reduceren, en dat de autosportbond een drietal opties heeft gegeven om dat te realiseren. Eén ervan is de invoer van de standaardmotor met bijbehorende standaardversnellingsbak. Haug: "Ik hoop dat er een oplossing gevonden wordt, maar iedereen zal wel wat water bij de wijn moeten doen."

Ook BMW Sauber teambaas Mario Theissen denkt dat de standaardmotor er niet komt: "We verwachten niet dat die standaardmotor er komt na alle gesprekken de afgelopen tijd, en ons Formule 1-concept is daarop gebaseerd." Flavio Briatore, teambaas van ING Renault, vertelde dat in plaats van die standaardmotoren dat in de F1 waarschijnlijk een motorontwerp komt dat "op basis van kosten en niet verder zal kunnen dan bepaalde ontwikkelingsgrenzen."