Kabinet wil verbod op godslastering toch schrappen

Veerle (Volpez)
Terwijl het kabinet vorig jaar nog besloot het verbod op godslastering te handhaven, zal de ministerraad morgen toch een voorstel om het verbod op godslastering uit het Wetboek van Strafrecht te halen bespreken. Een bericht daarover in het Reformatorisch Dagblad is vandaag door ingewijden bevestigd.

Het veelbesproken wetsartikel 147 zou geschrapt kunnen worden en artikel 137 over het strafbaar stellen van het beledigen van een groep mensen wegens ras, godsdienst of seksuele geaardheid zou uitgebruikt kunnen worden.

Het kabinet besloot vorig jaar nog het verbod op smalende godslastering te handhaven. Door coalitiegenoot PvdA ontstond echter een meerderheid om het artikel af te schaffen waarop minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aankondigde te bekijken of het verbod kon worden verbreed naar andere levensbeschouwingen, inclusief die van niet-godsdienstigen.

Verschillende ministers hebben de afgelopen maanden regelmatig achter de schermen over het onderwerp gesproken. Betrokkenen menen dat er op de korte termijn besloten kan worden over het artikel. De Tweede Kamer wil uitsluitsel van het kabinet over de kwestie, voor de bespreking van de justitiebegroting voor 2009, die volgende week op de agenda staat.

Met dank aan Poekel voor de submit.