FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 oktober 2008

Opvolger van Vista moet gebruiksvriendelijker

Softwaregigant Microsoft wil zijn volgende besturingssysteem, Windows 7, sneller en gebruiksvriendelijker maken dan Windows Vista.

Het concern bood softwareontwikkelaars vandaag tijdens een conferentie in Los Angeles het eerste inzicht in het ontwerp van het nieuwe besturingssysteem.

In Windows 7 is onder meer de taakbalk veranderd. Terwijl nu in Windows-systemen een reeks balkjes in de taakbalk verschijnen bij het openen van programma's, zullen onder Windows 7 alleen iconen van toepassingen zichtbaar zijn.

Microsoft wil de eisen voor de hardware in lijn houden met die van Vista. Gebruikers klaagden bij Vista vaak over hardware, zoals printers, die niet meer functioneerden. De eerste testversie van 7 komt begin volgend jaar op de markt, aldus Microsoft.

Beurs VS sluit fors hoger

Een opmerkelijke eindstand van de effectenbeurs in New York. Terwijl de AEX in Amsterdam maar net een klein plusje noteerde, sloot de Dow Jones bijna elf procent hoger. De winst kwam vooral in de laatste uren van de handel tot stand. En dat terwijl het Amerikaanse consumentenvertrouwen tot een historisch dieptepunt is gedaald, zo werd vandaag bekend.

Waarschijnlijk waren er veel koopjesjager die wilden profiteren van de lage koersen. Ook is er de verwachting dat het stelsel van centrale banken, de FED, de rente morgen opnieuw gaat verlagen.

De kopers gingen ervan uit dat de bodem van de markt door de kredietcrisis nu wel bereikt is en sloegen hun slag. De beurzen in de rest van Europa en Azië gingen ook omhoog.

School krijgt gelijk in hoofddoek-zaak

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft het Petrus Canisius College in Alkmaar gelijk gegeven in een kwestie over het dragen van een hoofddoek door een stagiaire. De vrouw werd vorig jaar oktober niet aangenomen op de school, waarop het Alkmaarse antidiscriminatiebureau naar de CGB stapte. 

Het antidiscriminatiebureau wilde via de uitspraak duidelijkheid krijgen over hoe te handelen in gelijksoortige zaken. De commissie oordeelde dat er weliswaar sprake was van discriminatie op basis van geloof. Er is echter een wet van kracht die bijzondere scholen toestaat op deze wijze te discrimineren.

De Alkmaarse school moet in het vervolg wel beter duidelijk maken dat hoofddoeken niet toegestaan zijn bij stagiaires en docenten, zodat sollicitanten vooraf weten waar ze mee te maken hebben, aldus het oordeel van de commissie.

Japanners aan de poepzakjes

De Japanse regering adviseert inwoners van het land in een vandaag gepubliceerde studie om altijd papieren zakdoekjes en plastic zakjes bij zich te dragen als een soort noodtoilet. Bedrijven krijgen het advies draagbare toiletten aan te schaffen.

Dit advies wordt gegeven omdat er bij een zware aardbeving (7,3 op de schaal van Richter) in Tokio ongeveer 800.000 mensen zonder bruikbaar toilet zullen komen te zitten. Ook zal in grote delen van de stad de watervoorziening uitvallen. "Behalve gebrek aan voedsel en water is gebrek aan toiletten een van de grootste problemen na rampen", aldus Itsuki Nakabayashi, de voorzitter van de commissie die de studie heeft gedaan.

Inval bij sekssekte in Rusland

In Novosibirsk in Siberië heeft de Russische politie vandaag een inval gedaan bij een sekssekte. De Russische media berichtten vandaag dat de 41-jarige leider bij de inval is aangehouden. De politie nam onder andere video's, folders en medicijnen in beslag bij de inval.

De leider van de sekte, Konstatin R., zou pornofilms met gehypnotiseerde acteurs wereldwijd hebben verkocht. Ook wordt hij ervan verdacht minderjarigen tot orgies te hebben gedwongen. Jarenlang heeft de politie al bewijzen verzameld tegen de sekte die naar schatting tienduizend volgelingen telt.

Eind jaren '80 zou R. de sekte Asjram Sjabat hebben opgericht. Volgelingen moesten hun spaargeld bij hem inleveren en werden in een sociaal isolement gebracht. R. verwierf landelijke bekendheid door de schuilnamen Siberische Vereniging van Yogavrienden en Academie voor Occulte Wetenschappen. Hij predikte de seksuele bevrijding die hij zelf had ontwikkeld.

Voetbal: Maradona bondscoach Argentinië

Diego Maradona is de nieuwe bondscoach van Argentinië. Dat heeft de voormalige topvoetballer vandaag zelf bekend gemaakt. Maradona deed dat na onderhoud met voorzitter Julio Grondona, de voorzitter van de Argentijnse voetbalbond. Het nieuws werd even later bevestigd door Oud-bondscoach Carlos Bilardo. Onder zijn leiding won Argentinië 1986 de wereldtitel met Maradona in de hoofdrol. Ook Bilardo sprak vandaag met voorzitter Grondona.
Maradona wordt de opvolger van de eerder deze maand ontslagen Alfio Basile.

Maradona bondscoach Argentinië

Diego Maradona is de nieuwe bondscoach van Argentinië. Dat heeft de voormalige topvoetballer vandaag zelf bekend gemaakt.

Maradona deed dat na onderhoud met voorzitter Julio Grondona, de voorzitter van de Argentijnse voetbalbond. Het nieuws werd even later bevestigd door Oud-bondscoach Carlos Bilardo. Onder zijn leiding won Argentinië 1986 de wereldtitel met Maradona in de hoofdrol. Ook Bilardo sprak vandaag met voorzitter Grondona.

Maradona wordt de opvolger van de eerder deze maand ontslagen Alfio Basile.

Uitslagen Eredivisie 28/10/2008

Om acht uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

ADO Den Haag - PSV 0-2
57’ Addo 0-1
90’ Bakkal 0-2

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: v. Egmond
Stadion: ADO Den Haag-stadion
Gele kaart:Culina (PSV)

Opstellingen

ADO Den Haag: Zwinkels, Ammi, Horváth (Teixeira/46), Rankovic, Bosschaart, Knopper, Resodihardjo (De Geer/46), Immers, Schwiebbe (Meriç/69), Verhoek, Caracciolo

PSV: Isaksson, Marcellis, Addo, Simons, Zonneveld (Pieters/46), Méndez, Bakkal, Culina, Afellay (Nijland/90+2), Lazovic (Koevermans/87), DzsudzsákRoda JC - AZ 0-2
35’ El Hamdaoui 0-1
89’ El Hamdaoui 0-2

Toeschouwers: 14.705
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Parkstad Limburg
Gele kaart: Bodor, De Jong (Roda JC), De Zeeuw (AZ)

Opstellingen

Roda JC: Castro, Saeijs (Vandamme/86), De Fauw, Kah, De Jong, Vormer, Meeuwis, Hadouir (Yulu-Matondo/81), Bodor, Oper (Gommans/77), Cissé

AZ: Romero, Jaliens, Moreno, Mendes da Silva, Moisander, De Zeeuw (Holman/46), Schaars, Martens (Pocognoli/81), v.d. Velden, Pellè (Lens/64), El HamdaouiFC Volendam - Willem II 2-2
42’ Platje 1-0
50’ Zijler 1-1
62’ Quasten 1-2
75’ De Lange 2-2

Toeschouwers: 5.000
Scheidsrechter: v. Meenen
Stadion: Veronica Stadion
Gele kaart: Yildiz, Koning (FC Volendam), Grégoire (Willem II)

Opstellingen

FC Volendam: Verhoeven, Koning, Boots, Bakens, Meijers, Yildiz (Valenta/69), Hofstede (Narsingh/82), De Lange, Platje, Tuyp, Sheotahul

Willem II: Aerts, Janse (v. Eijden/81), Schenkel, Swinkels, Veloso, Quasten (Nieuwendaal/90), Kargbo, Akgün, Zijler (Deul/90), Demouge, Grégoire

Left 4 Dead demo 11 november

Fans van de shooter Left 4 Dead die niet kunnen wachten op 20 november, de releasedatum van de game, kunnen al ruim een week eerder zombies knallen. De demo van de game verschijnt namelijk 11 november voor de Xbox 360 en de PC. Degenen die de game bij Gamestop of Steam pre-orderen hebben vijf dagen eerder toegang tot de demo.Left 4 Dead is een co-op survival-shooter van de makers van Counter-Strike, waarin je het met vier mensen opneemt tegen hordes zombies die gecontroleerd worden door een AI-regisseur zodat de actie nooit hetzelfde is.

Sj0rSz wint bowlingtoernooi FOK!sportcrew

Afgelopen weekend was de sportcrew een dagje weg. We zijn namelijk met z'n allen gaan bowlen. Dit nieuwsbericht laat zien dat we niet alleen veel van sport afweten, maar zelf ook in staat zijn om sportief te zijn. Hieronder volgen een korte impressie en de behaalde prestaties.


En we zijn begonnen! (zoek de fout...)


We zijn heel actief bezig....


...maar moeten ook zo nu en dan pauzeren...


...om daarna weer door te gaan!


En dan nu nog een overzichtje van de scores van een middag bowlen

De gemiddelde scores per crewlid:

NaamGemiddelde
Sj0rSz119,6
sbientje109,4
nyny83106,6
Tackleberry104,2
sportfreak96,6
ziggyziggyziggy87,8
JJdJ198485,4
TJDoornbos84,6
Peterselieman81,6
dennistd75
WEST71,8
Sally48

De hoogste score per crewlid:

NaamBeste
Sj0rSz150
sbientje139
nyny83131
TJDoornbos120
sportfreak117
Tackleberry113
dennistd113
JJdJ1984109
ziggyziggyziggy106
Peterselieman88
WEST85
Sally56

Woede om opgehangen Sarah Palin

Een Amerikaan heeft met zijn Halloweenactie veel commotie veroorzaakt. Speciaal voor dit feest heeft de beste man zijn huis versierd met een hangende pop, die voor Sarah Palin moet doorgaan. De burgemeester van het stadje even ten westen van Los Angeles is woedend om de versiering.

"Ik respecteer de vrijheid van meningsuiting, maar dat recht gaat samen met verantwoordelijkheid", verklaarde Jeffrey Prang, burgemeester van West Hollywood. Hij reageerde hiermee op de media-aandacht die is ontstaan na de ludieke Halloweenversiering. Het is namelijk zeer gebruikelijk dat men het huis mooi aankleedt met angstaanjagende voorwerpen.

Chad Michael Morrisette is waarschijnlijk iets te ver doorgeschoten met de make-over van zijn huis. Aan de gevel hangt namelijk een pop met een rood vest, een bril en een pruik. Er is maar weinig fantasie voor nodig om te zien dat de pop de republikeinse vice-presidentskandidaat moet voorstellen. De beste man heeft verder zijn huis versierd met vuur en satanische kenmerken.

"Het is de maand oktober. Het is Halloween. Het is het moment om schrik aan te jagen, om fantasie te hebben", aldus Morrisette. Vrijdag viert West Hollywood het grootste Halloweenfeest van Amerika. Er worden maar liefst een half miljoen mensen verwacht.

 


Normaal blijft Palin nooit zo lang ergens hangen

Geen faillissement FC Den Bosch

FC Den Bosch is gered van een faillissement. De rechtbank wees vandaag namelijk een verzoek van oud-voorzitter Hans Brus om het crediteurenakkoord uit 2001 te ontbinden af.

Brus werd in 1999 voorzitter van FC Den Bosch en met zijn financiële toezeggingen werd er veel geld uitgegeven om degradatie uit de eredivisie te voorkomen. Uiteindelijk degradeerde de club toch en in 2000 stapte Brus op als voorzitter. Hij liet de club achter met een tekort over het seizoen 1999/2000 van 2 miljoen euro en een schuld van 4,5 miljoen euro.

FC Den Bosch vroeg destijds surceance van betaling aan. Inzet van het conflict zijn claims over en weer in de orde van grootte van zo'n twee miljoen euro. Brus eiste nu dat het crediteurenakkoord zou worden ontbonden omdat Den Bosch zich hier niet aan zou houden. Dat verzoek is dus door de rechtbank afgewezen.

Kunstbeen en -oor aangetroffen onder achtbaan

Wie het aandurft een kijkje te nemen onder een achtbaan, stuit vaak op de gekste dingen. Maar de voorwerpen die tijdens een schoonmaakactie onder een Britse achtbaan werden gevonden, zijn wel heel opmerkelijk. Onder de zogeheten 'Corkscrew' trof men namelijk zowel een kunstbeen als een kunstoor aan.

De achtbaan bevindt zich in het park Alton Towers."De Corkscrew is de oudste achtbaan in het park, dus we verwachtten wel rare dingen te vinden", laat Russell Barnes van het park weten. "Maar het kunstbeen staat absoluut bovenaan de lijst van de bizarste spullen."

Normaal stuit men bij dergelijke schoonmaakacties geregeld op geld, autosleutels of mobiele telefoons. De 28 jaar oude Corkscrew zal volgende maand zijn laatste ritje maken. De achtbaan wordt namelijk gesloten.

Evers: 'Ik denk dat Michel mij ziet als midmid'

Het is dringen om de positie die Jeroen Delmee achterlaat bij de hockeyheren van Oranje. Zelfs Floris Evers speelt tegenwoordig middenmidden bij Amsterdam.

Eby Kessing is centrale middenvelder van Bloemendaal. En hij heeft wel oren naar de opengevallen plek als centrale middenvelder van het Nederlands elftal. Hij roept het alleen niet van de daken. Kessing zegt zich namelijk te storen aan collega-internationals die, terwijl de nieuwe bondscoach Michel van den Heuvel nog niet eens officieel is begonnen met trainen, nu al bezig zijn om 'bepaalde posities' bij Oranje te claimen via de pers.

Zo solliciteert Robert van der Horst van Oranje Zwart in magazine nummer 2 van hockey.nl naar een plek op het middenveld bij het Nederlands elftal. En wat gebeurt er centraal op het middenveld van Amsterdam, staat Floris Evers tegenwoordig nu ook al te 'stofzuigen'? "Dat klopt," aldus Evers. "Ik speel nu vaak met de punt naar achteren, in afwisseling van Balder Bomans. Een mooie rol. Ik krijg veel ballen."

Evers schat zijn kansen in onder Van den Heuvel, die over een paar weken voor het eerst aan de slag gaat met zijn groep internationals: "Ik denk dat Michel mij eerder als centrale dan als buitenste middenvelder ziet," zegt Evers tegen hockey.nl. "Ik heb heel lang als centrale middenvelder onder hem gespeeld in Jong Oranje. Ik zou ook niet weten waarom hij mij niet centraal zou opstellen. Ik kom er gewoon veel beter tot mijn recht dan aan de zijkant. Ik kan eindelijk doen waar ik goed in ben."

Stofzuigen, ballen afpakken. Ontwikkelt ook Evers zich stiekem als de Willy van de Kerkhof - nog altijd de ultieme verdedigende middenvelder in het voetbal - van het moderne Nederlandse hockey? Evers: "Van de Kerkhof was toch een PSV'er? Mag het ook Gutti zijn van Real Madrid?"

Concert: Amanda Palmer in Tivoli De Helling

In september van dit jaar kwam het solo-album van Amanda Palmer (de vrouwelijke helft van de Dresden Dolls) uit, Who Killed Amanda Palmer. Een week na de release werd ze per ongeluk bijna omver gereden door een jonge vrouw. Bijna hadden we de dader van de albumtitel te pakken na slechts een week in de roulatie te zijn. Gelukkig werd "slechts" Amanda's voet het slachtoffer van deze actie en sindsdien loopt ze met een gebroken voet en krukken over de wereld rond. Dit was de verklaring waarom ze met krukken het versierde podium van Tivoli De Helling betrad.

Demo Tomb Raider voor 360 online, PC-versie komt vrijdag

De demo van Tomb Raider: Underworld is vanaf vandaag te downloaden vanaf Xbox Live Marketplace. In de demo speel je met onze knappe Lara Croft een level in het Thailand. Naast de demo zal er na de release van de game ook downloadable content verschijnen voor de game. Net als de demo zal deze downloadable content exclusief voor de 360 zijn.

PC-bezitters hoeven niet veel langer de wachten. Zij kunnen vanaf 31 oktober de demo downloaden. De PlayStation 3-bezitters zullen helaas nog even moeten wachten totdat de game daadwerkelijk in de winkels ligt voordat ze in de huid van Lara kunnen kruipen.


Lara kwam, zag, en sprong mis

Hoge Raad: de lokfiets mag

De politie mag toch lokfietsen gebruiken om fietsendieven te pakken. Zo'n fiets wordt niet op slot op straat gezet om te kijken of iemand hem meeneemt. Een dief uit Deventer die op die manier was gearresteerd vond dat de politie hem had uitgelokt en maakte bezwaar tegen z'n straf.

Zo kwam de zaak bij de Hoge Raad. En die heeft nu bepaald dat lokfietsen wél mogen. Want volgens de raad was het dan wel zo dat de fiets niet op slot stond, toch is er geen reden om de fiets te stelen.

De man kreeg van het gerechtshof 52 dagen gevangenisstraf, waarvan 30 voorwaardelijk.

Man met samoeraizwaard hakt in op groep

Een 22-jarige inwoner van Assen had in de nacht van 8 op 9 oktober erg veel last van een groepje jongeren voor de deur. Volgens hem was de situatie zo bedreigend, dat hij het groepje een lesje wilde leren met zijn samoeraizwaard.

De Drent stormde naar buiten en hakte in op een man. Volgens de officier van justitie was de klap zo hevig, dat de duim van het slachtoffer slechts nog vastzat met een paar pezen.

De aanklaagster van de Asser rechtbank eiste dan ook anderhalf jaar gevangenisstraf wegens ernstige mishandeling. Ook moet de Assenaar het slachtoffer 400 euro smartengeld betalen. De rechter zal over twee weken uitspraak doen.

Rock Band 2 vs Guitar Hero: World Tour

Hoewel het momenteel erg druk is in gameland zijn er twee games die echt tegen elkaar moeten strijden. Rock Band en Guitar Hero: World Tour zijn games waarin je je eigen bandje kunt vormen en zo al drummend, zingend of gitaar spelend de weg naar de top probeert te vinden. Rock Band 2 en Guitar Hero: World Tour bevatten enkele dezelfde liedjes en Gurra100 is zo vriendelijk geweest om deze liedjes naast elkaar te zetten. Je kunt een aantal liedjes hier bekijken.

Feyenoord moet winnen van Sparta

Dat Feyenoord punten nodig heeft is absoluut duidelijk. Ook de zeer nuchtere trainer Gertjan Verbeek beaamt dit. Winst is dus noodzakelijk voor Feyenoord in de Rotterdamse derby met Sparta.

"Want daar krijg je drie punten voor," was de klinkklare en bovenal simpele conclusie van Verbeek, dinsdag op de persconferentie. Ondanks het reputatieverchil tussen de twee Rotterdamse Eredivisionisten wordt het duel in de bodem van de Eredivisie gespeeld. "Sparta staat ook in de onderste regionen en is een ploeg waar Feyenoord normaal gesproken van moet winnen."

"Winnen van Sparta is alleen helemaal niet vanzelfsprekend," zei Verbeek, die hierbij doelde op het duel van vorig seizoen, toen Feyenoord met 3-2 onderuit ging op het Kasteel door enkele twijfelachtige beslissingen van scheidsrechter Dick Jol.

Het sportmoment van Peterselieman

FOK!sport introduceert "Het Sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Peterselieman. Het vorige sportmoment was van Spooky4u.

Het was 25 mei 2005, de dag waarop de Champions League-finale tussen AC Milan en Liverpool FC op het programma stond. Met wat vrienden ben ik ruim voor de wedstrijd gegaan naar de kroeg in Groningen waar het voetbal het best te bekijken zou zijn, Sally O'Briens*. Een Iers aandoende pub waar de voertaal Engels was. Het werd druk met Nederlandse, maar ook buitenlandse studenten. Vrijwel alle bezoekers waren voor Liverpool.

Nadat we een goed plekje gevonden hadden, bestelden we meteen halve liters bier, zodat we optimaal van de wedstrijd konden gaan genieten. Toen de opstellingen me onder ogen kwamen, leek het me vrijwel zeker dat Milan zou gaan winnen, maar iets in me zei dat Liverpool aan het langste eind zou gaan trekken. Milan was berucht om de ijzersterke verdediging met Cafu, Jaap Stam, Alessandro Nesta en Paolo Maldini. Daarvoor speelden nog Gennaro Gattuso, Kaká, Andrea Pirlo en in de spits Andiy Shevchenko.

Liverpool stelde daar Jamie Carragher, Sami Hyypiä en Steven Gerrard tegenover. Van de keeper, Jerzy Dudek, had ik geen hoge pet op, nadat ie in zijn Liverpool-tijd vele ballen niet had weten te vangen en daardoor wel eens een goal weggaf. Maar ja, Milan had Clarence Seedorf die in Italië wel goed rendeerde, maar af en toe ook gewoon niet in het spel voor kwam. De strijd in Istanbul tussen de teams van de coaches Carlo Ancelotti en Rafael Benítez kon beginnen.

De wedstrijd begon, iedereen moedigde Liverpool aan, maar voordat ook maar iemand het door had, scoorden de Rossoneri al 1-0 via Maldini. De Italiaan volleerde na een overtreding van Djimi Traoré de vrije trap van Pirlo al na 52 seconden binnen. Hiermee zette de toen bijna 37-jarige verdediger twee records neer, namelijk die van het snelste doelpunt en die van oudste doelpuntenmaker in een Champions League-finale. De stemming in de kroeg was dan ook meteen gedrukt, maar het was nog zo lang, dus nog kansen genoeg om terug te komen.

Dit werd wel anders toen Shevchenko in de 29e minuut een doelpunt liet aantekenen dat naar later bleek onterecht afgekeurd werd. Toen kwam het besef dat dit zou een lastig avondje worden. Enkele minuten later beroerde Nesta de bal met de hand terwijl hij Luís Garcia het scoren belette, maar de scheidsrechter zag er niets in. Terwijl iedereen in het café nog aan het joelen was, tekende Hernán Crespo ondertussen de 2-0 aan en een minuut voor rust zelfs de 3-0. De sfeer in de kroeg was ver te zoeken en niemand gaf meer een stuiver voor de kansen van Liverpool.

Met Guinness-bier in de hand begon de tweede helft met de Duitse middenvelder Dietmar Hamann op de plaats van Steve Finnan. Benítez moest iets proberen om de wedstrijd nog wat te doen kantelen. Ikzelf ging er echter vanuit dat dat niet meer ging lukken en hoopte dat de afgang van The Reds beperkt zou blijven, maar wat was dat? Nog geen tien minuten in de tweede helft en Gerrard scoort met een prachtige kopbal de 3-1 na een voorzet van John Arne Riise. Iedereen ging tekeer in de kroeg, zou het dan toch?

De goal zou de 'The magic seven minutes' inluiden. Twee minuten na het doelpunt van Gerrard wist ook Vladimír ¦micer met een schot van buiten de zestien Milan-doelman Dida te verschalken. Het stadion in Instanboel barstte bijna uit z’n voegen, terwijl ook in het café zich een mengeling van zowel vreugde als verbazing meester maakte. Hoe kon het dat de ploeg die bij rust zo kansloos met 3-0 achterstond nu opeens zo goed stond te voetballen?

Nog voordat de zestigste minuut aangebroken was, kreeg Liverpool de kans op 3-3, nadat Gerrard neerging in het strafschopgebied na een actie van Gatusso en de Spaanse arbitrage daarin een penalty zag. Xabi Alonso wist wel raad met dit buitenkansje en tekende de gelijkmaker aan, nadat hij de bal in eerste instantie nog gestopt zag worden door Dida. Iedereen maakte zich op voor een zinderend slot van de wedstrijd, maar in de reguliere speeltijd werd niet meer gescoord.

De verlenging was duidelijk voor Milan, dat Liverpool - dat er na zo’n 2e helft door heen zat - goed vastzette, maar tot grote kansen leidde dit in eerste instantie niet. Na 116 minuten was dit wel het geval toen Shevchenko een schot op goal afvuurde, maar Dudek kon redding brengen. De rebound werd door de Oekraïner hard ingeschoten, maar ook daar wist de doelman nog net een hand achter te krijgen, zodat we penalty’s kregen.

Ikzelf had er nu alle vertrouwen in dat The Reds zouden gaan winnen. De eerste strafschop voor Milan door Serginho ging mis. In de kroeg overal gejuich, zeker nadat Hamann wel raak schoot, 0-1 voor Liverpool. Daarna schoot ook Pirlo mis, terwijl Djibril Cissé raak schoot, 0-2. Jon Dahl Tomasson maakte de 1-2, waarna Riise miste. In de volgende ronde schoten zowel Kaká als ¦micer raak, waardoor het 2-3 was en de Rossoneri raak moesten schieten om in de race te blijven. Shevchenko faalde echter oog in oog met Dudek, waardoor niet Milan, maar Liverpool de 'cup-met-de grote-oren' won.

In het café waar ik was, was het dan ook groot feest. Iedereen ging uit z’n dak en genoot van het moment. Hier schier onmogelijke was gepresteerd, van een 3-0 achterstand terug komen en nog winnen ook. Ik ging dan ook met een tevreden gevoel naar huis, het clublied van The Reds nog neuriënd.


Karakteristieken

AC Milan - Liverpool FC 3-3
1’ Maldini 1-0
38’ Crespo 2-0
44’ Crespo 3-0
54’ Gerrard 3-1
56’ ¦micer 3-2
60’ Xabi Alonso 3-3

Penalty's
Serginho (AC Milan) 0-0
Hamann (Liverpool) 0-1
Pirlo (AC Milan) 0-1
Cissé (Liverpool) 0-2
Tomasson (AC Milan) 1-2
Riise (Liverpool) 1-2
Kaká (AC Milan) 2-2
¦micer (Liverpool) 2-3
Shevchenko (AC Milan) 2-3

Toeschouwers: 70.024
Scheidsrechter: Mejuto González (Spa)
Stadion: Atatürk Olympic Stadium, Istanbul
Gele kaart: Carragher, Baro¨ (Liverpool FC)

Opstellingen

AC Milan: Dida, Cafu, Stam, Nesta, Maldini, Pirlo, Gatusso (Rui Costa/112), Seedorf (Serginho/86), Kaká, Shevchenko, Crespo (Tomasson/85)

Liverpool FC: Dudek, Finnan (Hamann/46), Carragher, Hyppiä, Traoré, Xabi Alonso, Luis Garcia, Gerrard, Riise, Kewell (¦micer/23), Baro¨ (Cissé/85)

* Voor de mensen die op zoek zullen gaan naar Sally O'Briens is er triest nieuws, omdat de pub eerder dit jaar haar deuren gesloten heeft.

Barloworld blijft in het peloton

Barloworld zal toch niet uit het wielerpeloton gaan verdwijnen. In eerste instantie kondigde het Zuid-Afrikaanse bedrijf aan te stoppen met de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg. Moises Dueñas werd namelijk betrapt op het gebruik van verboden middelen.

Toch heeft Barloworld er nu voor gekozen om de sponsoring voort te zetten. Hierdoor zullen toprenners Maurizio Soler en Robbie Hunter ook in 2009 voor hun huidige werkgever blijven rijden.

"Dat was een beslissing in het heetst van de strijd," aldus Claudio Mosnata, woordvoerder van de wielerploeg. "Nadien hadden ze tijd om na te denken en nog voor de Tour voorbij was, waren ze al van plan om terug te keren."

Van Basten wil eerste uitzege pakken

Marco van Basten wil woensdagavond de eerste uitzege van het seizoen gaan pakken. Ajax neemt het dan namelijk op tegen Heracles Almelo, dat vorig weekend nog te sterk was voor ADO Den Haag (3-0).

De oefenmeester van de Amsterdammers dekte zich overigens wel in door te zeggen dat hij de Almelose formatie een goede ploeg vind. "Er zit veel lijn en structuur in hun spel. Als je Heracles van achteruit laat voetballen dan kom je in de problemen. Tot nu toe hebben zij het uitstekend gedaan. Er is veel enthousiasme in hun spel en bij hun publiek."

In de voorbereiding op het duel tegen Heracles Almelo trainde Ajax overigens niet op kunstgras, dat in het Polman Stadion wel aanwezig is. Van Basten wilde namelijk geen risico met zijn spelers nemen. "Ik was het wel van plan. Na overleg met de staf hebben we daar toch van af gezien. Het schijnt dat spelers vaak wat last krijgen van pijntjes als ze een dag voor de wedstrijd op kunstgras trainen. We willen geen risico's lopen."

RTL overhoop met 'stem' Kas van Iersel

Kas van Iersel heeft het helemaal gehad met RTL Nederland. De voice-over van RTL Boulevard is ontslagen omdat hij begin dit seizoen niet op kwam dagen. Maar daar had hij z'n redenen voor.

In 2003 moest hij al eens vier maanden lang op zijn salaris wachten en vorig jaar duurde het zelfs een half jaar voordat zijn loon over werd gemaakt. Ondertussen moest hij wel gewoon op komen dagen bij RTL. Om herhaling van deze situatie te voorkomen, ging Van Iersel dit jaar op zijn strepen staan. Tijdens de eerste uitzending op 25 augustus kwam hij niet opdagen, nadat RTL ondanks maandenlang aandringen nog steeds geen contract had opgesteld.

RTL reageerde met een ontslag. En dat pikt Van Iersel nu niet. Dus nu komt er een rechtszaak. "Ik heb echt geen probleem met de redactie", aldus Van Iersel. "En ik ben ook niet de enige met problemen hoor ik uit allerlei hoeken. Maar ik ben wel de eerste die er een punt van maakt. Al vind ik dat helemaal niet leuk."

Van Iersel is al sinds de start van RTL Boulevard in 2001 bij het programma betrokken.

McClaren: "NAC Breda is mooie test"

FC Twente kan woensdag, tijdens het duel tegen NAC Breda, niet over Kenneth Perez beschikken. De Deen heeft nog teveel last van een blessure aan zijn hamstring, die hij tijdens het UEFA Cup-duel tegen Racing Club de Santander opliep. Youssouf Hersi zal opnieuw als zijn vervanger gaan fungeren.

Trainer Steve McClaren kan naast Perez ook niet over Theo Janssen beschikken. De middenvelder was deze week weer op het trainingsveld te vinden, maar bleek nog wedstrijdritme te missen.

McClaren denkt overigens dat het een heet avondje in het Rat Verlegh Stadion gaat worden. De Bredase formatie gaat samen met FC Groningen aan de leiding in de Eredivisie. De Groningers hebben echter een beter doelsaldo. "Met de ervaring en goede balans die ze hebben, is NAC één van de topteams in de competitie. Dat wijst de ranglijst ook uit. Voor ons is dit een mooie test."

'Heineken kidnapkalender niet smakeloos'

Een Heineken kidnapkalender die vanmiddag in Amsterdam is gelanceerd komt niet als een grote verrassing voor de familie Doderer. Het is volgens Albert Doderer (54 jaar, zoon van Ab Doderer, de voormalig chauffeur van Alfred Heineken) onderdeel van een aantal activiteiten rond het jubileum van de ontvoering van de biergigant en diens chauffeur volgende week 25 jaar geleden. "Wij weten dat er een aantal activiteiten loopt. Over dit soort zaken worden we steevast ingelicht door Amsterdam (het Heinekenconcern, red.)."


Media
Wat zijn vader en de rest van de familie vindt van de kidnapkalender wil Albert niet zeggen: "Dat hoort blijkbaar allemaal bij zo'n jubileum of hoe je dat ook wilt noemen." Volgende week zondag is het precies 25 jaar geleden dat zijn vader samen met Alfred Heineken werd ontvoerd. Nadat er 35 miljoen gulden aan losgeld werd betaald kregen ze drie weken later hun vrijheid terug.

Albert zegt niet te weten of zijn vader de mediabelangstelling volgende week zal ontvluchten: "Bij mijn weten gaat hij niet op reis. Hij heeft daar tenminste niks over gezegd. Normaal gesproken laat hij ons altijd van tevoren weten wanneer hij er een paar dagen tussenuit gaat." Hij vervolgt: "Ik denk dat het allemaal gewoon langs zich heen laat gaan." Hij laat tevens weten dat het zijn vader goed gaat: "Hij is intussen dik in de tachtig en geniet van zijn pensioen en van een rustige oude dag."

Niet smakeloos
Sjep Jaarsma lanceert zijn Heineken kidnapkalender aan de vooravond van het 25-jarige jubileum. Volgens zijn eigen zeggen is dat niet smakeloos. "Er verschijnen toch ook aan de lopende band misdaadboeken over belangrijke affaires? Bovendien heb ik het Heinekenconcern van tevoren ingelicht", aldus de Fries. Bij de 20e verjaardag van de ontvoering lanceerde deze al de Heineken Kidnap Tour.

Jaarsma verklaart: "Ik ben gefascineerd door de zaak." Daarom ook de kalender volgens hem: "We noemen het weliswaar kalender maar eigenlijk is het meer een fotoboekje met 75 unieke foto's". Een aantal van die foto’s heeft Jaarsma zelf opgespoord, de rest komen onder andere uit de archieven van bijvoorbeeld Peter R. de Vries: "Zijn boek over de ontvoering was een van mijn inspiratiebronnen."

Loods
Jaarsma wil het geld dat hij verdient met zijn kidnapkalender gebruiken voor de loods in het westelijk havengebied in Amsterdam. De gemeente wil af van het gebouw waar Heineken en Doderer drie weken lang gevangen hebben gezeten: "Ik reserveer het geld voor de mogelijke verplaatsing van de loods", zo verklaart de Fries. Hij overweegt het halfronde bouwsel van golfplaten naar Gaasterland te halen. Hier runt hij een strandpaviljoen en: "De loods zou kunnen fungeren als een slecht weer-voorziening."

Jaarsma wil het achterste gedeelte, waar Heineken en Doderer gevangen zaten, wel intact laten. "Ik hoop het te kunnen inrichten als museum. En de loods daarna te kunnen laten terugkeren naar Amsterdam."

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.

Terpstra kan weer lachen

Niki Terpstra kan met een goed gevoel vooruit kijken op een nieuw wielerseizoen. De renner van Team Milram brak in augustus beide ellebogen en was niet in staat om op de fiets te stappen. Inmiddels gaat het weer een flink stuk beter met de 24-jarige renner.

"Ik kon zelfs niet tandenpoetsen en bellen, maar nu gaat het stukken beter en kan ik weer echt trainen," keek Terpstra op een moeilijke tijd terug. De coureur van Team Milram kende een uitstekend voorseizoen. Zo werd hij veertiende tijdens de Ronde van Vlaanderen en liet zich in de Tour de France een aantal keer vooraan zien.

Het wielerseizoen 2008 is bijna achter de rug. Des te meer reden voor Terpstra om zich vol op de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen te gaan storten. "Ik kijk erg uit naar het komende jaar. Ik wil laten zien dat ik mijn prestaties van vorig jaar kan verbeteren."

Räikkönen wil seizoen positief afsluiten

Kimi Räikkönen wist vorig jaar de wereldtitel in de Formule 1 nog in de wacht te slepen, maar slaagde er dit jaar niet in om deze te verdedigen. In het midden van het seizoen kende de coureur van Scuderia Ferrari een aantal tegenslagen. Toch hoopt hij het seizoen op een positieve manier af te sluiten.

"In Brazilië wil ik weer om de overwinning strijden en een goed resultaat met het team behalen. Hiermee zou ik met een goed gevoel de winter en het komende seizoen in kunnen gaan," liet Räikkönen in een reactie weten. "Dit seizoen heb ik niet zoveel positieve dingen om op terug te kijken. We moeten elk detail analyseren en proberen van onze fouten te leren om volgend jaar te verbeteren. Maar eerst zullen we nog alles moeten geven in de laatste race van 2008."

"Vorig jaar won ik hier de race en de titel en dat gaf een buitengewoon gevoel," ging de Fin verder. "Ferrari doet het sowieso vaak goed op dit circuit en ik hoop dat het dit jaar niet anders zal zijn. Net als in 2007 strijden we nog om beide titels en we zullen proberen in de race een dubbelzege te pakken. Ik hoop dat ik het team kan helpen met het behalen van de constructeurstitel. Daarna ben ik eigenlijk wel toe aan een pauze."

Bekele naar Zevenheuvelenloop

Kenenisa Bekele start op 16 november in de Zevenheuvelenloop, die in het Gelderse Groesbeek wordt gehouden. Dit liet de organisatie van het evenement, Henk Stevens, dinsdag weten. De Ethiopiër pakte tijdens de Olympische Spelen de gouden plak op ze vijf en tien kilometer.

"Hij is de gedroomde, gouden eregast tijdens onze jubileumeditie", jubelde Stevens. Bekele pakte diverse wereldtitels bij op zowel de baan als bij de cross. Nu maakt de marathonloper een nieuwe stap in zijn carrière door deel te nemen aan de Groesbeekse wedstrijd.

Naast Bekele zal ook Stefano Baldini, voormalig Olympisch kampioen, acte de présence geven.

Stenman en Ajilore twijfelgevallen

Ron Jans, trainer Ron Jans van FC Groningen, kan in de competitiewedstrijd tegen NEC Nijmegen waarschijnlijk niet beschikken over Fredrik Stenman en Oluwafemi Ajilore. Die twee verlieten geblesseerd de training vanmorgen.

Stenman kreeg last van zijn lies en Ajilore maakte een ongelukkige kopbal waar hij een pijnlijke rug en nek aan overhield. Als laatstgenoemde niet kan spelen, zal Paul Matthijs zijn invaller zijn. Voor Stenman zijn drie mensen die zijn plaats in kunnen nemen: Ondrej Svejdik, Matias Cahais en Shkodran Metaj.

Jans kan ook nog niet beschikken over Jevgeni Levtsjenko, Tom Hiariej en Martijn Meerdink, die zijn nog aan het herstellen van eerdere blessures. Wel keert Koen van de Laak terug in de selectie na een blessure, al zal de aanvaller op de bank beginnen in de uitwedstrijd tegen NEC.

FC Groningen staat in Nijmegen met de volgende samenstelling op het veld: Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist en Svejdik/Cahais/Metaj; Andersson, Ajilore (Matthijs), Lovre en Holla; Berg en Powel.

Supermarkt mag elke zondag feestvieren

De rechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) in Den Haag heeft vandaag in een kort geding bepaald dat een supermarkt in Amsterdam-Noord iedere zondag van het jaar haar deuren mag openen vanwege een andere exotische feestdag. De rechtbank maakte dit bekend.

Afgelopen zomer vroeg de supermarkt in Amsterdam-Noord ontheffing aan om te mogen openen op onder meer de Tsjechische Johannes Husdag, de Maleisische nationale feestdag en het Belgische Hoppefeest. De ontheffingen werden door het stadsdeel toegekend, waardoor het mogelijk is dat de winkel iedere zondag van het jaar, met uitzondering van christelijke feestdagen, open is.

Alle andere winkels in Amsterdam-Noord mogen maar twaalf zondagen per jaar open zijn. De winkeliersvereniging daagde de super voor de rechter vanwege oneerlijke concurrentie. De rechter besliste echter in het voordeel van de super.

Brief oud-strijder na 61 jaar in Den Haag

De brief van een Canadese veteraan is na 61 jaar toch nog aangekomen bij de gemeente Den Haag. De Canadees vocht in de Tweede Wereldoorlog in Nederland en wilde met zijn brief de gemeente bedanken voor een medaille die hij na de oorlog ontving. Een medewerker van de gemeente liet dit vandaag weten.

Londen gaat extremisten harder aanpakken

Groot-Brittannië gaat harder optreden tegen mensen die haat zaaien. Neonazi's, radicale islamieten en als gewelddadig bekendstaande dierenactivisten mogen het land niet meer in, tenzij ze bewijzen dat ze extremistisch geweld hebben afgezworen. Dat heeft de Britse regering vandaag bekendgemaakt.

Ook worden de namen van de extremisten die toegang tot het land wordt geweigerd doorgegeven aan andere landen. "Het is een voorrecht als je Groot-Brittannië in mag en ik wil dat privilege niet geven aan personen die onze normen en waarden en onze manier van leven niet accepteren", aldus de minister van Binnenlandse Zaken, Jacqui Smith, in de Britse media.

Voorheen werden namen van personen die het land niet in mochten alleen bekendgemaakt als diegenen protesteerden tegen het verbod. Sinds augustus 2005 heeft Groot-Brittannië 230 mensen op grond van extremistische opvattingen de toegang geweigerd.

Lerares sekste met 14-jarige leerlinge

Een Australische lerares uit de plaats Brisbane staat terecht omdat ze een lesbische affaire heeft gehad met een 14-jarig meisje. De relatie begon al in 2003. De inmiddels 28-jarige lerares, Amanda Louise Thompson (foto), wist het vertrouwen te winnen van de leerlinge die kampte met een eetstoornis.

Daarna ging het snel en de wiskundelerares en het meisje werden smoorverliefd op elkaar. In het begin werd er wat heen-en-weer ge-sms't en lunchten ze samen, maar al snel waren ze onafscheidelijk. Ze spraken met elkaar af in een park waar ze elkaar oraal zouden bevredigen en in elkaars bijzijn masturbeerden. Later werden zelfs seksspeeltjes gebruikt om tot het hoogtepunt te komen, aldus de aanklager.

De familie van het meisje was in een compleet verkeerde veronderstelling en dacht dat de lerares gewoon erg betrokken was. Ze werd zelfs uitgenodigd met Kerstmis en mocht regelmatig blijven logeren.

En daar ging het fout, de ouders van het meisje betrapten de twee al seksend in de slaapkamer. Vanaf dat moment moest de deur van de slaapkamer open blijven tijdens de logeerpartijtjes. Toen het meisje een aantal jaar later verliefd werd op een jongen besloot ze naar de politie te stappen om aangifte te doen van misbruik.
 
Met dank aan Sc0rPi0n voor de submit.

Begraafplaats Werkendam vernield

De oude begraafplaats aan Het Laantje in Werkendam is afgelopen weekeinde vernield. Medewerkers troffen gisterochtend 65 grafmonumenten vernield aan. Met name de metalen kettingen tussen paaltjes zijn ten prooi gevallen aan de vandalen. Artha Remans van de gemeente Werkendam denkt dat het pure vernielzucht is.

Remans schat de schade op ongeveer zesduizend euro. "Ik vind het verschrikkelijk. Gelukkig zijn er geen stenen omgeduwd, maar bij een aantal graven zijn ook de paaltjes kapot gegaan." Medewerkers van de gemeente proberen alle kettingen zelf te repareren.
 
Aan Het Laantje liggen met name graven uit de periode 1850 tot 1950. "Het is dus moeilijk om de nabestaanden te traceren, want in die tijd kochten mensen een graf met eeuwigdurend recht", aldus Remans. "Als we niet iedereen kunnen vinden, moeten we desnoods maar een bord met informatie op de begraafplaats zetten."
 
Met dank aan DJMO voor de submit.

Nalbantoglu laat contract ontbinden

Muslu Nalbantoglu is na nog geen half jaar al vertrokken bij Kayserispor. Zijn contract is per direct ontbonden.

De verdediger van Turkse komaf vertrok afgelopen zomer bij NEC. Hij hoopte bij Kayserispor in beeld te komen bij het nationale elftal van Turkije, maar dit lukte bepaald niet. Het boterde niet tussen Nalbantoglu en trainer Bayram Cetin. Dit leidde uiteindelijk tot een voortijdige breuk. De Amersfoorter speelde daardoor geen enkele wedstrijd voor de Turken. Namens NEC kwam hij tot 107 duels in de eredivisie, waarin hij één keer scoorde.

Kraijcek door in Bratislava

Michaella Krajicek heeft in Bratislava haar vierde zege op rij geboekt. Na drie zeges in de kwalificatie won ze ook haar partij in de eerste ronde.

De Nederlandse, die inmiddels 316e van de wereld is, won in de eerste ronde van het ITF-toernooi met 7-5 en 6-4 van de Colombiaanse Mariana Duque Marino. In de volgende ronde moet Krajicek het nu opnemen tegen de Bulgaarse Sesil Karatantsjejeva.

"Glazenwasser" breekt enkel

Sparta Rotterdam kan minimaal zes maanden niet beschikken over middenvelder Edwin van Bueren. De Schiedammer brak vanmorgen op de training zijn enkel.

Aanvankelijk werd gedacht dat de Glazenwasser een gebroken onderbeen had opgelopen bij een ongelukkige botsing met Arne Slot. Onderzoek in het ziekenhuis wees echter uit dat het om de enkel ging.

De 28-jarige middenvelder, die dit seizoen pas vier keer werd gebruikt door Foeke Booy, is op zijn vroegst in april weer inzetbaar. Dit is voor Sparta opnieuw slecht nieuws, nadat eerder al bekend werd dat Sander van Gessel tot de winterstop is uitgeschakeld.

Klien: "BMW ligt voor met KERS"

BMW Sauber-testcoureur Christian Klien denkt dat zijn team het verst is met de invoering van Kinetic Energy Recovery Systems, KERS. Eerder dit jaar raakte nog een monteur gewond bij het testen van de KERS. Toch denkt Klein dat het team voor ligt op de andere teams.

Tijdens de zesdaagse test in december denkt de Oostenrijker met het team nog een stap voorwaarts te kunnen maken met de KERS. "Het is duidelijk dat alle teams het zo snel mogelijk goed willen hebben. Ik weet zeker dat wij het verst van allemaal zijn met onze voorbereidingen," aldus Klien op de website van BMW Sauber.

"Niet alle teams zullen KERS hebben; het is optioneel. Niet alle teams zijn er op dit moment succesvol mee geweest op het circuit. Wij zullen het systeem tijdens de wintertests na de race in Brazilië echt leren begrijpen en er mee leren werken. Iedereen die het nieuwe seizoen met KERS start, zal zeker een voordeel hebben."

Eerder wilde een aantal teams bij de besprekingen in China de invoering van KERS uitstellen tot 2010, maar BMW ging hier niet mee akkoord. Teambaas Mario Theissen vindt dat het invoeren van de technologie belangrijk is voor de Formule 1.

FIA reageert op dreigement Ferrari

De FIA heeft via een persbericht gereageerd op het dreigement van Ferrari om de Formule 1 te verlaten mocht de standaardmotor geïntroduceerd worden. De FIA stelt dat Ferrari verkeerd geïnformeerd is en dat er nog steeds drie opties voor de motoren zijn.

"Het lijkt er op dat Raad van Bestuur van Ferrari verkeerd geïnformeerd is. De FIA heeft de teams drie opties gegeven, waar de standaardmotor er een van is. Een andere optie is dat de fabrikanten gezamenlijk garanderen dat complete aandrijflijnen voor minder dan vijf miljoen euro per jaar geleverd kunnen worden aan onafhankelijke teams," aldus het persbericht van de FIA.

"De FIA is blij met het financiële succes van Ferrari en hoopt dat dit ook in de toekomst zo zal blijven. Maar er zijn ook een aantal teams waarbij de kosten de inkomsten behoorlijk overstijgen. Dit kan niet eeuwig blijven voortduren."

"Het is nu aan de fabrikanten om akkoord te gaan met een van de drie opties die de FIA gegeven heeft of ze moeten zelf met concrete voorstellen komen die de kosten beperken tot een aanvaardbaar niveau. Als geen van beide gebeurt, dan zal de FIA maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om een gezond kampioenschap voor zowel de teams als de constructeurs te behouden."

Mexico erkent steun top politie aan drugskartel

Topfunctionarissen van een elite-eenheid van de Mexicaanse politie werkten voor het beruchte drugskartel van de broers Arturo en Alfredo Beltrán Leyva. Dat heeft de Mexicaanse regering toegegeven.

De Mexicaanse krant El Universal meldde vandaag op basis van documenten van de overheid dat het kartel van de broers Beltrán Leyva al sinds zeker 2004 is geïnfiltreerd in de speciale elite-eenheid van de politie Siedo. Hoge functionarissen van de eenheid zouden op de loonlijst van het kartel staan, onder wie een plaatsvervangend directeur van de inlichtingendienst van de Siedo.

Vogens de Amerikaanse krant Los Angeles Times zouden de verdachten onder meer informatie over Amerikaanse acties tegen de drugsbende hebben doorgespeeld aan het kartel. Het kartel zou de functionarissen hebben beloond met maandelijkse betalingen van 120.000 euro tot 360.000 euro.

Nieuwe incidenten brandweer Gorinchem blijven uit

Sinds de brandweer in Gorinchem begin deze maand kan blussen onder politiebegeleiding, zijn nieuwe incidenten met overlastgevende jongeren uitgebleven. Dat stelt een woordvoerder van de gemeente vandaag.

In de afgelopen maanden deden zich meermalen incidenten voor met een groep jongeren in de Koningin Wilhelminalaan in de Haarwijk. De maat was voor de brandweer vol toen begin oktober de tieners - met hun capuchons over het hoofd getrokken - op een brandweerwagen klommen en plaatsnamen achter het stuur. De brandweerlieden voelden zich zo bedreigd dat ze het blussen staakten en aangifte deden. Buurtbewoners doofden de vlammen met emmers water.


Op weg onder politiebegeleiding  (foto: ANP)

Jongeren mishandelen gehandicapte vrouw

Een groepje jongeren heeft een verstandelijk minderbegaafde 20-jarige vrouw uit Borne in haar woonplaats mishandeld. De moeder van het slachtoffer heeft gisteren aangifte gedaan. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De mishandeling had afgelopen vrijdagmiddag plaats. Het slachtoffer fietste over het Marktplein toen de jongeren haar uitscholden. Ze volgden de vrouw en schopten en sloegen haar in de Deldenerstraat van haar fiets.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden.

Met dank aan DJMO voor de submit.

Gamers zijn sociaal actiever en rijker dan niet-gamers

Volgens twee onafhankelijke onderzoeken zijn gamers geen stereotype gamers. Het stereotype gamer is een zwaarlijvige tiener, die alleen op een zolder- danwel kelderkamertje z'n tijd zit te verdoen met videospelletjes.

Volgens een Canadees onderzoek is echter 50% van de Canadezen een gamer. Het criterium dat gehandhaafd werd was dat de ondervraagden in de afgelopen maand actief een videogame gespeeld moet hebben. Verder blijkt uit dit onderzoek dat de gemiddelde leeftijd 40 jaar is en dat de helft van de gamende populatie van het vrouwelijk geslacht is. Ruim 82% van de gamers speelt gemiddeld zo'n 7,1 uur per week games.

Het Amerikaanse onderzoek wees uit dat 55% van de gamers getrouwd is en 48% kinderen heeft. Van die laatste groep speelt 57% videogames met hun kroost.
Het ongetrouwde deel van de gamers bleek verder ook nog eens ongeveer twee keer meer uit te gaan dan hun niet-gamende leeftijdsgenoten. Bovendien is het 9% waarschijnlijker dat zij met hun vrienden uitgaan dan niet-gamers met hun vrienden uit zouden gaan.
Verder wees het Amerikaanse onderzoek uit dat gamers gemiddeld zo'n 11% meer aan sport doen dan niet-gamers en spenderen zij dezelfde hoeveelheid tijd aan het lezen van boeken.

Tenslotte wees het onderzoek uit dat gezinnen die als game-gezinnen bestempeld kunnen worden gemiddeld een inkomen hebben van $79.000 tegenover $55.000 voor niet-gamende gezinnen.

Gij zult geen cannabis roken!

Nu coffeeshops in Terneuzen en Bergen op Zoom door de overlast van Belgische en Franse drugstoeristen worden gesloten, kan de landelijke politiek niet achterblijven hierop te reageren. Alleen SP, Groenlinks en D’66 zijn nog voorstander van legalisatie van softdrugs. De VVD is dat niet meer, de VVD stond destijds ook al het hardste te schreeuwen om paddo’s te verbieden. Iets verbieden rijmt toch niet echt met het liberale gedachtegoed. Is de individuele vrijheid en de daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheid niet vele malen belangrijker?

'Radicale moslimjongeren beginnen nieuwe Hofstadgroep'

Uit een studie van de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat een groep Marokkaanse moslimjongeren in Amsterdam bezig is met de oprichting van een gewelddadige criminele organisatie. Hun voorbeeld is de Hofstadgroep, aldus De Telegraaf.

Een student sociologie aan de universiteit was bezig met zijn masterscriptie toen hij tijdens zijn onderzoek op negen radicale moslims in de leeftijd van 15 tot 25 jaar stuitte. Hij wist, onder begeleiding van universitair docent Hans Knol, in contact te komen met de groep en voerde gesprekken met de jongeren.

De student, R. Balgobind, meldt: "Ze zien een duidelijke uitweg in geweld." Volgens de student maken de jongeren plannen voor extremistische daden en verheerlijken zij een gewelddadige Jihad. Een van hen liet in een gesprek weten: "Ik wil vechten tegen de vijanden van de islam."

Het werven van nieuwe leden wordt volgens de radicale Marokkanen gefinancierd vanuit het buitenland. De gemeente Amsterdam neemt de zaak erg serieus, wegens de gelijkenissen met de Hofstadgroep rond Mohammed Bouyeri, de moordenaar van regisseur Theo van Gogh. De gemeente gaat binnenkort in gesprek met de Groningse sociologen voor meer details.

Met dank aan Aka-Zigor en ikletgoedop voor de submit.

Verhaal achter MK vs DC Universe wordt duidelijk in trailer

Over niet al te lange tijd zal er weer "Get over here!" door de speakers gebruld worden. Scorpion, Liu Kang, Shang Tsung, Sub-Zero en een lading andere vechtjassen gaan het opnemen tegen helden en schurken als The Joker, Batman, Superman en Wonder Woman. Beide kampen geven elkaar de schuld van de samenvoeging van Earthrealm en het DC Universum en de catastrofale gevolgen die daaraan verbonden zijn, maar wie zit er echt achter? Als we deze trailer mogen geloven, en waarom zouden we dat niet, heeft The Joker er in ieder geval alvast zin in.


Come here!

Adams opvolger Redknapp

Tony Adams is de nieuwe trainer van Portsmouth. Adams is de opvolger van Harry Redknapp, die afgelopen weekend bij Tottenham Hotspur de vervanger werd van de ontslagen Juande Ramos.

Adams was sinds 2006 al assistent van Redknapp bij Portsmouth. Als speler kwam hij 66 keer uit voor het Engelse nationale team en speelde hij 504 wedstrijden voor Arsenal.

Adams heeft een contract getekend dat tot de zomer van 2011 loopt.

Ex-slaaf wint rechtszaak tegen de staat Niger

Een 24-jarige vrouw die op haar twaalfde als slaaf werd verkocht, krijgt van de staat Niger een smartengeldvergoeding van 15.000 euro uitgekeerd. De Britse omroep BBS meldde dit gisteren.

Het gerechtshof van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) oordeelde in een rechtszaak dat Adidjatou Mani Koraou onvoldoende door de staat beschermd was tegen slavernij. Dit is de eerste keer dat een dergelijke zaak bij het gerechtshof van de ECOWAS voor komt. 

Sinds 2003 is er in Niger een strenge wetgeving tegen slavernij van kracht. Wie deze wet overtreedt riskeert een gevangenisstraf tot dertig jaar. Het aantal slaven wordt door mensenrechtenorganisaties ondanks de nieuwe wetgeving nog geschat op 43.000.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

IceSavers halen zelf geld in IJsland op

Nederlandse spaarders die meer van een ton op de IJslandse bank IceSave hadden staan, gaan in IJsland hun geld proberen terug te halen. Gerard van Vliet, woordvoerder van de 'rijke' spaarders gaat waarschijnlijk volgende week naar IJsland om te bekijken of hij en zijn collega-spaarders zwart op wit kunnen krijgen dat zij al hun geld terugkrijgen.

Van Vliet realiseert zich dat zijn missie niet eenvoudig zal zijn. "Ze zullen daar meer aan hun hoofd hebben." Door de crisis zijn drie IJslandse banken genationaliseerd en zit het land financieel aan de grond. Van Vliet was gisterenmiddag nog bij het ministerie van Financiën. "Vooral om te laten zien dat wij mensen zijn en echt anders dan provincies of gemeenten."

Van Vliet noemt de gedupeerden voor wie hij nu opkomt de 100-plussers. Het leed bij hen is groot, aangezien het volgens Van Vliet niet om vermogende mensen gaat, maar om mensen die bijvoorbeeld net hun huis hadden verkocht en hun geld tijdelijk op een spaarrekening in IJsland hadden gezet.

Het totaalbedrag waar Van Vliet voor strijdt is veertig miljoen euro van 469 particulieren. Van Vliet had zelf 420.000 euro in IJsland op een spaarrekening staan dat hij wilde investeren in werkgelegenheid in Kenia.

Gisteren heeft Van Vliet te horen gekregen dat De Nederlandsche Bank niet verder gaat dan het vergoeden van 100.000 euro per spaarder. De Nederlandse gedupeerden gaan nu proberen om Nederlandse banken zo ver te krijgen dat zij bijspringen. Het AD berichtte dat er al een bank bereid is gevonden de hele portefeuille van Landsbanki (het moederbedrijf van IceSave) over te nemen. 

Met dank aan DJMO voor de submit.

Blessures voor Cvitanich,Sarpong

Ajax kan zes tot acht weken niet over Dario Cvitanich beschikken. Afgelopen zondag, in de competitiewedstrijd tegen NEC, liep de Argentijn een scheur in zijn hamstring op.

De Amsterdammers moeten het voorlopig ook doen zonder Jeffrey Sarpong. Sarpong heeft last van een kneuzing aan het bot aan de binnenkant van zijn knie. Die kwetsuur liep hij op in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Aston Villa.

Debat over 'racistische' zwarte piet

Het Eindhovense Van Abbemuseum zal op dinsdag 11 november een openbaar debat organiseren of het mogelijk racistische fenomeen 'zwarte piet'. Het debat wordt in plaats van een protestmars gehouden die twee kunstenaars eind augustus in de stad wilden houden en die onderdeel zou zijn van een tentoonstelling in het Van Abbemuseum. Vanwege agressieve reacties en dreigementen werd de protestmars deze zomer afgelast.

Een woordvoerder van het museum laat weten dat het 'puur toeval' is dat het debat vier dagen voor de aankomst van de Sint en zijn zwarte pieten in Nederland plaatsvindt. Wie mee wil doen aan het debat zal zich in moeten schrijven vanwege de beperkte capaciteit. De autoriteiten en het Van Abbemuseum zijn momenteel nog in gesprek over veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden rondom het debat.

Voor de discussie zijn de toenmalige initiatiefnemers van de mars, Petra Bauer en Annette Krauss, uitgenodigd, alsmede onderzoeker John Helsloot van het Meertens Instituut, neerlandicus en sinterklaasdeskundige Jos Mangus en televisiemaker Prem Radhakishun.

Met dank aan ikletgoedop voor de submit.

Veiling ivoor brengt miljoen euro op

Voor het eerst in bijna tien jaar is vandaag in zuidelijk Afrika weer ivoor geveild. Het ging om een speciale veiling voor Chinese en Japanse kopers die konden bieden op negen ton olifantentanden.

Zes kopers namen in totaal 7,2 ton ivoor af voor bij elkaar ruim 940.000 euro. De resterende 1,8 ton komt beschikbaar voor lokale juweliers en ivoorbewerkers.

Vier Afrikaanse landen hebben toestemming gekregen van CITES, het orgaan in Genève dat de internationale handel in bedreigde soorten in de gaten houdt, om een eenmalige veiling te houden voor de twee Aziatische landen. In China en Japan is veel vraag naar ivoor.

Sommige milieubeschermers vrezen dat de komst van zo'n grote hoeveelheid legaal ivoor op de Chinese en Japanse markten het makkelijker maakt om illegaal verkregen ivoor te verkopen. De veiling begon vandaag in Namibië en gaat daarna verder in Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Rosberg en Nakajima zien uitdaging

De beide Williams-coureurs Nico Rosberg en Kazuki Nakajima zien in de komende Grand Prix in Brazilië wel een uitdaging. De race op Interlagos is de laatste van het seizoen en met wat mazzel kan Williams (26) het team van Red Bull (29 punten) nog voorbijsteken.

Rosberg vindt het een leuk circuit om te rijden: "Het heeft een beetje van alles wat; hoogteverschillen, een mix van bochten en je moet tegen de klok in, wat een andere uitdaging is voor de rijders. We hadden hier vorig jaar een sterke race, en ik werd vierde. De afgelopen races zagen er voor ons niet zo goed uit, dus het zou leuk zijn om hier opnieuw goed voor de dag te komen en het seizoen positief te eindigen. Het gaat wel moeilijk worden dit jaar met de hardere bandensoort, dus we moeten veel op de baan zijn op de vrijdag om een optimale set-up te vinden. "

De jonge Duitser heeft niet alleen maar aan Formule 1 gedacht de afgelopen week: "Na de lange reis naar Azië ben ik een week in New York aan het trainen geweest en ik heb mijn vriendin opgezocht die daar nu aan het werk is. De Big Apple ligt in dezelfde tijdzone als Sao Paulo, dus ik heb geen last van jetlag meer. Het zal wel druk voor me worden vanwege alle sponsorverplichtingen voor het raceweekend begint, maar ik ben klaar voor de laatste ronde!"

Nakajima viert een feestje de aankomende race: dat is zijn 'verjaardag' in de Formule 1. "Ik kan niet geloven hoe snel het gegaan is! Ik heb zeker een boel geleerd en ik ga die ervaring gebruiken dit weekend. Deze race wordt makkelijker dan een aantal andere dit jaar, omdat ik al wat ervaring heb op Interlagos. Onze auto deed het prima vorig jaar hier en ik hoop dat het weer goed gaat op zondag. Beter dan in Japan en China in ieder geval. De baan zelf is nogal uitdagend, maar is geweldig om te rijden."

"Ik ben meteen terug gegaan naar Groot-Brittannië na Shanghai en ik heb wat tijd thuis doorgebracht en daarnaast heb ik ook met mijn engineers in de fabriek samengewerkt als voorbereiding op komend weekend. Het was een drukke tijd in Azië met veel sponsoractiviteiten, en de pauze beviel me goed", aldus de Japanner.

Jonker vindt kunstgras maar niks

Trainer Andries Jonker gaat vanavond met Willem II op bezoek bij FC Volendam. De Tricolores zullen op kunstgras moeten aantreden tegen de hekkensluiter van de Eredivisie. Jonker heeft duidelijk weinig op met deze ondergrond.

"Het is toch vreemd dat in de Eredivisie de ene ploeg zeventien keer op kunstgras speelt en de andere twee keer?," uit de coach van de Tilburgers zijn verbazing in het Brabants Dagblad.

Jonker vindt dan ook dat de vaderlandse BVO's niet meer kunstgrasvelden moeten aanleggen. "Waarom moeten wij als Nederland, waar regen, wind en zon is, voortrekker zijn met kunstgrasvelden? Daar zijn andere delen van de wereld veel geschikter voor. En ik ben zo oud dat ik de charme wel inzie van slidings en modderige velden."

"Armored Death" in trailer F.E.A.R. 2: Project Origin

Volgend jaar verschijnt eindelijk het vervolg op de succesvolle horrorshooter F.E.A.R. Naast uiteraard een nieuw verhaal en wat standaard nieuwe mogelijkheden zul je in Project Origin ook een leuk nieuw voertuig tot je beschikking krijgen. In onderstaande trailer kun je kijken wat deze enorme mechs voor schade kunnen aanrichten.

Project Origin is de opvolger van de horrorshooter F.E.A.R., een game waarin mysterieuze krachten een hoofdrol spelen. Het vervolg neemt ons mee naar het moment, vlak voor het einde van de originele game. Een groep Special Forces is bezig met een routine missie als de stad Auburn plots op een bovennatuurlijke manier explodeert; Alma heeft haar krachten losgelaten op de stad.

Bild blijft positie Rutten ter discussie stellen

Bild blijft de positie van Fred Rutten, coach van Schalke 04, ter discussie stellen.

De Duitse boulevardkrant zegt dat de Nederlandse trainer last zou hebben van een ‘Sieg-Allergie’, oftewel een allergie tegen overwinningen. Schalke 04 speelde in de laatste negen wedstrijden vijf keer gelijk.

Bild zegt dat de goede sfeer bij Schalke niet meer aanwezig is, nu er in de laatste vijf wedstrijden niet gewonnen kon worden. Schalke staat zevende in de Bundesliga en heeft vijf punten achterstand op koploper Hoffenheim.

Manager Adreas Muller blijft echter rustig: "Aan het einde zal Rutten afgerekend worden op de ontwikkeling van het elftal, en die is goed. Maar dat gaat stap voor stap, anders moeten we David Copperfield halen. Misschien zorgt die er dan voor dat we elke wedstrijd acht doelpunen maken."

"Natuurlijk zijn we niet tevreden met de resultaten, maar wel met de manier waarop we spelen."

Verstoorde balans in Prince of Persia trailer

Prince of Persia neemt afstand van de Sands of Time, dat is al een geruime tijd bekend. Wat er precies aan de hand is in het nieuwe deel is echter nog niet heel erg bekend. Er is sprake van een oeroud gevecht tussen Light en Dark waarbij de balans verloren is gegaan. De prins en zijn vrouwelijke partner gaan hier een belangrijke rol in spelen. Wat die rol is, is niet bekend, maar het zal vast en zeker te maken hebben met het redden van de wereld. Afijn, hieronder een trailer die bijna net zoveel duidelijkheid biedt als het verhaaltje hierboven. Kijk je de trailer liever in HD? Klik dan niet hier, niet hier, maar hier.


There have been many stories of the battle between light and dark.

Huwelijk moslim met 12-jarige onderzocht

De Indonesische politie onderzoekt of een rijke moslimgeestelijke de wet heeft overtreden door te trouwen met een 12-jarig meisje.

Een politiechef stelde vandaag in de krant The Jakarta Post dat de geestelijke mogelijk kan worden vervolgd voor onder meer het dwingen van een minderjarige tot seks.

De 43-jarige zakenman en moslimgeestelijke Pujiono Cahyo Widiyanto uit Semarang in midden-Java is in augustus met het 12-jarige meisje Lutfiana getrouwd. Hij zei dat het meisje oud genoeg was om te trouwen, omdat ze al menstrueerde.

Justitie in Indonesië meent echter dat Pujiono in strijd met de wet heeft gehandeld. In een wet op het huwelijk uit 1974 staat dat het verboden is te trouwen met een persoon die nog geen 16 is. Kinderrechtenorganisaties willen dat Pujiono wordt vervolgd wegens kinderhandel.

Vrouwen vechten om parkeerplaats

In een speciale Arena kan het leuk zijn, maar een flinke ruzie tussen twee vrouwen in Voorburg is gisteren toch helemaal uit de hand gelopen. Een vrouw van 38 parkeerde haar auto in een parkeervak op de Appelgaarde in Voorburg. Maar een 47-jarige dame uit Rijswijk vond dat allemaal maar te lang duren. Het gevolg: ruzie die ontaarde in fysiek geweld waarbij de Voorburgse werd mishandeld. Haar twee kinderen raakten flink overstuur.

De Rijswijkse besloot daarop het hazenpad te kiezen. Maar omdat oplettende mensen haar kenteken noteerden, kon ze later achterhaald worden. Bij de politie bood ze vervolgens haar excuses aan.

Na een bemiddelend gesprek werd de ruzie opgelost.

Met dank aan DJMO voor de submit

'Racisten in smoking met moordplannen'

De twee jonge racisten die volgens de Amerikaanse justitie bloedbaden op 'zwarte' scholen wilden aanrichten, waren van plan in smoking de Democratische presidentskandidaat Barack Obama te vermoorden. Dit berichtten Amerikaanse media vandaag.

Ze wilden in witte smokings en met hoge hoeden op bij de ziekelijke climax van hun moordpartijen Obama vanuit hun auto doodschieten. Obama heeft een donkere huidskleur en is een kind van een Amerikaanse moeder en een Keniaanse vader.

De twee als neonazi skinheads omschreven blanke verdachten van 18 en 20 jaar werden 22 oktober op het platteland van Tennessee gearresteerd. De moordplannen van de twee werden gisteren openbaar door de publicatie van de aanklachten. Ze worden beschuldigd van verboden wapenbezit, een samenzwering om wapens te stelen en het bedreigen van een presidentkandidaat.

Moordplannen Barak Obama  (foto: ANP)
Met dank aan Kruitdampje en raiderxxx voor de submit.

Fable 2 komt op 1 binnen in de Engelse softwarelijst

Het was een goede week voor Microsoft in Engeland, niet alleen kwam de game Fable II binnen in de softwarelijsten, vier van de games in de top-5 waren voor de Xbox 360. Naast Fable II kwam ook Far Cry 2 goed binnen met een 3e en 6e plek. EA's horrorgame Dead Space deed het wat minder met een 10e en 16e plek en Midnight Club: Los Angeles kende een erg matige start met de 19e en 20e plaats.Kawata: "Wii kan titelscherm van Resident Evil 5 niet aan"

Begin volgend jaar komt Resident Evil 5 uit, de game die je naar de oorsprong van het T-virus brengt: Afrika. Volgens één van de producenten van de game, Masachika Kawata, was een Wii-versie geen optie of zelfs een mogelijkheid. Door de grafische vooruitgang die de game heeft geboekt sinds deel 4, die wel op de Wii verscheen, kon de Wii zelfs het titelscherm van Resident Evil 5 niet aan, laat staan het spel zelf.

Is het dan echt afgelopen met Resident Evil op de Wii? Volgens Capcom niet. Een andere producer van Resident Evil, Jun Takeuchi, heeft namelijk verklaard dat Capcom dolgraag de franchise op de Wii wil doorzetten. Hij zei er wel bij dat een nieuwe Resident Evil voor de Wii pas over enkele jaren te verwachten is.

Boogerd rijdt in Curaçao Race

Michael Boogerd staat op de startlijst van de Amstel Curaçao Race, die al veel grote namen bevat. De Hagenaar gaf in november 2007 aan te stoppen, maar de Nederlander kwam daar in september van dit jaar op terug.

De Curaçao Race wordt ieder jaar op het gelijknamige Antilliaanse eiland verreden en veel renners zien het als de laatste koers van het jaar. Dit jaar wordt de wedstrijd gehouden op zaterdag 1 november. De broers Andy en Fränk Schleck staan aan de start, evenals Theo Bos en Stijn Devolder.

Boogerd reed afgelopen week in Amsterdam ook al een avond mee in de Zesdaagse, en volgens de Telegraaf zal onze landgenoot ook in januari aan de Zesdaagse van Rotterdam deelnemen.

Lucius nadert rentree bij Feyenoord

Theo Lucius kan vermoedelijk volgende week zijn rentree weer maken bij Feyenoord. De verdediger staat op dit moment aan de kant met een teenbreuk.

Volgens het Algemeen Dagblad richt Lucius zich op de eerstvolgende wedstrijd van Jong Feyenoord, tegen Jong RKC Waalwijk-uit komende maandag. De verwachting is dat de Feyenoorder deze week zijn rentree maakt op het trainingsveld.

Lucius speelde dit seizoen pas twee duels. De voormalig speler van PSV speelt sinds de zomer van 2006 in Rotterdam.

Routeschema Giro 2009 lekt uit

Het te volgen parcours van de Giro d'Italia van 2009 is al op tafel gekomen. De Italiaanse krant La Stampa heeft die stukken in zijn handen gekregen. Volgend jaar viert de Ronde van Italië haar 100-jarig bestaan.

De organisatie van de Giro zou het routeschema pas in december officieel bekend maken. De start op 9 mei 2009 is een ploegentijdrit van 21 kilometer van en naar Venetië en de wedstrijd en zal eindigen met een individuele tijdrit op 31 mei in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Na de eerste etappe gaat de Giro naar het noorden en oosten, en doet Oostenrijk aan alvorens naar het westen toe de Italiaanse Alpen te gaan beklimmen. De beroemde etappe van Cuneo naar Sestrière, ooit gewonnen door Fausto Coppi, zal opnieuw verreden worden. Halverwege, de twaalfde etappe, is er weer een individuele tijdrit waarna de route aan de westkust blijft.

Er zullen veel meer scherprechters in het parcours aanwezig zijn. Zo worden in de laatste week onder meer de centraal en zuidelijk gelegen bergen bestegen en wordt ook de nog actieve vulkaan de Vesuvius beklommen. De laatste week in de Ronde van Italië mag als zeer zwaar worden aangemerkt.


Routeschema

EtappeVan-totSoort etappe
1Venetië-Venetië (ploegentrijdrit)
2Jesolo-Triest
3Grado-Conegliano
4Padova-San Martino di Castrozza
5San Martino di Castrozza-Alpe di Siusi
6Castelrotto-Mayrhofen (Oostenrijk)
7Innsbruck (Oostenrijk)-Chiavenna
8Morbegno-Como
9Milaan-Turijn
10Cuneo-Sestriere
11Pinerolo-Genua
12Sestri Levante-Lerici (individuele tijdrit)
13Lido di Camaiore-Firenze
14Campi Bisenzio-Bologna
15Bologna-Rimini
16Pergola-Monte Petrano
17Chieti-Block Haus
18Sulmona-Benevento
19Avellino-Napoli/Vesuvius
20Napoli-Anagni
21Rome-Rome (individuele tijdrit)

Dennis: "Geen onnodige risico's"

Ron Dennis heeft gezegd dat de coureurstitel veel belangrijker is dan de titel bij de constructeurs.

McLaren moet in de strijd om de constructeurstitel elf punten goedmaken op Ferrari om de titel te pakken. Dennis heeft gezegd dat als dat betekent dat Lewis Hamilton te veel risico moet nemen en zijn titel bij de coureurs ermee kan verspelen, hij dat risico liever niet neemt.

"Het eerste doel in de Grand Prix-racerij blijft altijd de coureurstitel. De constructeurstitel is slechts het tweede doel", aldus Dennis tegenover The Times. "Zo leiden we het team ook. Natuurlijk proberen we wel te winnen bij de constructeurs, want dit zorgt voor meer inkomen. Ons is het echter niet om het geld te doen, maar om het winnen. Als je succesvol bent, komt het geld vanzelf wel."

Tilburgers mogen stemmen over shopping mall

Na een lang en fel debat in de gemeenteraad van Tilburg is besloten dat de bevolking uiteindelijk mag beslissen over een grote shopping mall in de Brabantse stad. De inwoners van Tilburg krijgen op 4 juni 2009 het laatste woord in een referendum, waarbij het opkomstpercentage niet belangrijk is. Daarnaast komt er een haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van het winkelcentrum.

Tot diep in de nacht vergaderde de gemeenteraad. De gemoederen over het opkomstpercentage liepen zo hoog op dat de raadsvergadering tweemaal werd stilgelegd en enkele oppositiepartijen zoals het CDA en Algemeen Belang tijdens de stemming de zaal verlieten. Zij vinden een referendum overbodigen en een politiek compromis van de aanvankelijk verdeelde coalitiepartijen.

Het referendum wordt in juni gehouden tegelijkertijd met de verkiezingen voor het Europees parlement.

De Mall moet aan de rand van Tilburg-Noord verrijzen op een voormalig militair terrein. Het winkelcentrum zal naar verwachting negen tot veertien miljoen bezoekers per jaar naar Tilburg trekken. Maar de Tilburgse middenstand en die in andere Brabantse steden vreest voor de gevolgen van het enorme winkelcentrum.

'I Love Dries-film gestolen uit hotel'

Zanger en acteur Dries Roelvink heeft de laatste tijd maar weinig geluk. Eerst ging de première van zijn film 'I Love Dries' en het concert in Ahoy niet door en vervolgens zou de film niet in de bioscoop verschijnen. Vorige week was hij nog de enige BN'er op de première van zijn eigen film in een Van der Valk-hotel. Het AD bericht nu over de diefstal van de film uit het vd Valk-hotel in Eindhoven.

FOK!ker Laurensl meldt via de submit dat hij gisteravond een van de ongeveer zestig aanwezigen was die de film wilden bekijken. Een medewerkster van het hotel vertelde de fans dat Dries, die een optreden zou verzorgen, het hotel had verlaten en dat de film waarschijnlijk door een bezoeker van de eerste voorstellingsavond was gestolen.

Een ober vertelde aan Laurens dat Dries tijdens de eerste voorstelling zijn fans onnodig liet wachten. Hij stond zogenaamd in de file, terwijl hij volgens de ober al enige tijd in het restaurant zat.

Producent Six Entertainment heeft de voorstellingen voor de komende weken afgelast; een grote teleurstelling volgens Ilona Six. "De tournee liep net zo goed. We zijn er heel bang voor dat er nu illegale kopieën op internet gaat zwerven." Six heeft daarom besloten dat de film eerder dan gepland op dvd wordt uitgebracht.

Met dank aan Laurensl voor zijn verhaal via de submit.

AZ kan weer beschikken over Luirink

Gijs Luirink heeft gisteravond zijn rentree gemaakt bij Jong AZ.

Eind april vorig jaar kwam Luirink voor het laatst in actie voor de Alkmaarders. Na een zware knieblessure, waarvoor hij onder het mes moest, keerde hij terug in de selectie, maar opnieuw een blessure en trombose voorkwamen een succesvolle rentree.

"Ik ben natuurlijk niet in topvorm, maar het voelde goed. Ik richt me op de komende wedstrijden van Jong AZ om mijn speeltijd verder uit te breiden. Dit was weer een stap dichterbij het eerste," aldus Luirink tegenover RTV Noord-Holland.

Luirink kwam in de zomer van 2006 over van FC Groningen, maar wordt sinds die tijd geteisterd door blessureleed.

Afsluitdijk afgesloten na ongevallen

De Afsluitdijk is vanochtend geheel afgesloten geweest en is nu nog deels afgesloten. In beide richtingen gebeurden ter hoogte van Breezanddijk aanrijdingen als gevolg van een flinke hagelbui. In totaal waren er vijftien wagens bij de ongevallen betrokken en er wordt over drie gewonden gesproken.

Rond het middaguur werd het deel van Friesland richting Noord-Holland weer vrijgegeven voor het verkeer. Hoe lang de afsluiting richting Friesland nog duurt is onzeker. Automobilisten wordt aangeraden om om te rijden via de Flevopolder, waar het inmiddels steeds drukker wordt.

Met dank aan Gnittoo voor de submit.

Ronaldo overweegt comeback

In een tv-interview heeft Ronaldo gezegd dat hij van plan is zijn comeback op het voetbalveld te maken bij de Braziliaanse club Flamengo, de club waar hij de laatste tijd ook al trainde en aan zijn herstel werkte.

"Als alles goed gaat, wil ik bij Flamengo voetballen", zei de 32-jarige Braziliaan die zijn internationale carrière begon bij PSV. Overigens zei Ronaldo dat hij niet uitsloot dat hij helemaal stopt met voetbal. "Als ik me niet goed genoeg voel om op topniveau te presteren, is dat ook een mogelijkheid".

In februari van dit jaar liep de Braziliaan een ernstige knieblessure op. Zijn contract bij Milan werd afgelopen zomer ontbonden.

Atleet Pennings stopt

Hoogspringer Wilbert Pennings zet per direct een punt achter zijn atletiekloopbaan. De laatste jaren kampte de atleet vooral met blessures.

"Om die reden is het tijd voor een nieuwe uitdaging", aldus Pennings, die zowel houder is van het Nederlands record indoor (2,31 meter) als outdoor (2,30 m). Pennings deed eenmaal mee aan de Olympische Spelen, in Sydney 2000. In 1999 haalde hij de finale op de WK in Sevilla. Hij werd toen tiende.

Fortuna Sittard verliest hoofdsponsor

Fortuna Sittard en hoofdsponsor Supergame gaan aan het einde van dit seizoen uit elkaar. De exploitant van speelhallen zou naar verluidt twee ton per seizoen in de Limburgse club steken.

"Contractueel gezien zouden we per direct kunnen stoppen," zegt directeur Marcel Traarbach van Supergame in de Limburger. "We zouden in het stadion een speelhal gaan exploiteren. Omdat daar nog steeds niet gebouwd is, kunnen we onder het contract uit. Maar we willen niet dat de club in de problemen komt. Daarom zoeken we samen met Fortuna naar een goede oplossing."

In het contract staat dat de naam van Supergame na dit seizoen nog een jaar op het shirt van Fortuna zou staan, maar dat gaat dus niet gebeuren. "Als het stadion afgebouwd zou zijn, waren we gewoon gebleven. Maar dat gebeurt voorlopig niet," legt Traarbach uit.

Fortuna Sittard verkeert in financieel zwaar weer. De club heeft een begrotingstekort van ongeveer zeven ton. Bovendien heeft de Belastingdienst beslag laten leggen op sponsorgelden. Het is dan ook nog maar zeer de vraag of Fortuna het seizoen afmaakt. De KNVB, die de club liever ziet opgaan in FC Limburg, heeft gedreigd de proflicentie van de club uit Sittard in te trekken.

Activision aangeklaagd door THQ vanwege cover

Activision heeft een aanklacht tegen zich ingediend gekregen door concurrent THQ. Activision zou namelijk de cover van hun spel SCORE International Baja 1000 ongeveer rechtstreeks gekopieerd hebben van THQs Baja Edge of Control. THQ heeft nadat ze de box-art onder ogen kreeg contact opgenomen met Activision en gevraagd of ze wilden stoppen met het drukken van de hoesjes, maar THQ kreeg nul op het rekest.

THQ's box-art is al sinds juni op de markt. Wanneer beide covers ontworpen zijn is niet bekend. Volgens THQ is de cover van Activision "verwarrend en misleidend, wat het publiek laat denken dat er een connectie is tussen THQ en Activision. Een connectie die er natuurlijk niet is."Oordeel zelf...

Boukhari wil geld zien

Nourdin Boukhari, die sinds afgelopen zomer onder contract staat bij Al Ittihad uit Saoedi-Arabië, wacht al maanden op zijn salaris. De 28-jarige aanvaller, die eerder speelde bij Sparta, Ajax, NAC Breda, FC Nantes en AZ, is ook niet blij dat hij slechts oefenwedstrijden met het tweede elftal van de club uit Djedda speelt.

"Net nadat ik werd aangetrokken, kocht de club ineens nóg twee buitenlanders. Vervolgens kreeg ik te horen dat ik als vierde buitenlander werd aangemerkt en aangezien er maar drie buitenlanders mogen spelen, zit ik op de tribune", aldus de Rotterdammer. "Voor iemand die zo graag voetbalt als ik, is dat heel moeilijk te verkroppen. Over anderhalve maand gaan we internationaal spelen en dan mag ik wel meedoen, maar ik weet niet of ik zo lang geduld kan opbrengen."

Venezolaanse beurs presteert het best

De beurs van Venezuela is tot nu toe de best presterende beurs van 2008. Dit bleek vandaag uit een rapport van de internationale vermogensbeheerder Fidelity.

De beurs in de Venezolaanse hoofdstad Caracas staat nu in dollars uitgedrukt op een verlies van 4,3 procent, en is daarmee de enige beurs ter wereld die midden in de kredietcrisis uit de dubbele verliescijfers is gebleven. Op de tweede plaats staat de beurs van Sri Lanka met een verlies van ongeveer 23 procent.

De Europese aandelenmarkten doen het relatief slecht. In de top 10 komt geen Europese beurs voor. De Amerikaanse Dow-Jonesindex staat op de zesde plaats met een min van 38 procent. Ter vergelijking, de AEX-index is in dollars bijna 60 procent gedaald.

'VS overwegen gesprekken met Taliban'

De Verenigde Staten overwegen gesprekken met bepaalde elementen binnen de Taliban om de geweldsspiraal in Afghanistan en Pakistan te keren. Dat meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal vandaag op basis van een nog geheime notitie.

Volgens het dagblad hebben hooggeplaatste militairen en regeringsfunctionarissen verklaard dat de Afghaanse regering de leidende rol moet krijgen tijdens gesprekken met de Taliban. De Amerikanen willen daarnaast een actieve rol spelen.

De belangrijkste leiders van de extremistische islamitische beweging zouden evenwel moeten worden uitgesloten van de gesprekken. Washington zou mikken op gesprekken met lagere, meer gematigde Taliban-functionarissen. De hoog gewaardeerde Amerikaanse generaal David Petraeus, voorheen actief in Irak en vanaf deze week in Pakistan en Afghanistan, zou het plan steunen.

Het voorstel komt waarschijnlijk pas naar buiten na de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgende week dinsdag.

Van Riessen maakt rentree tijdens NK afstanden

Schaatsster Laurine van Riessen maakt aankomend weekend in Heerenveen haar rentree tijdens de NK afstanden.

Tijdens een training in oktober 2007 sneed Van Riessen met haar ene schaats in haar andere voet. Die blessure leek aanvankelijk niet ernstig, maar ze bleef er last van houden. Nadat ze wederom een onderzoek onderging bleek dat de complete pees was afgescheurd. Artsen vreesden dat de kwetsuur niet meer te herstellen was, maar een hechtingsoperatie verliep succesvol.

Na tien maanden revalidatie is ze klaar om aankomend weekend weer aan de start van een wedstrijd te verschijnen.

Schumacher: "Kimi moet om hulp vragen"

Michael Schumacher zegt dat uittredend wereldkampioen Kimi Räikkönen bij Ferrari geholpen kan worden bij het afstellen van zijn Ferrari. De zevenvoudig wereldkampioen geeft echter wel aan dat de met de auto worstelende Fin hier wel zelf om moet vragen.

Schumacher geeft aan dat Ferrari verantwoordelijk is voor de mindere prestaties van Räikkönen. "Ik denk dat ik hem in vele opzichten moet beschermen,' aldus Schumacher tegen de BBC. "We hebben op de helft van het jaar wat veranderingen aan de auto doorgevoerd, maar Kimi kon daar niet mee overweg. Op het moment dat we die veranderingen terugdraaiden, gingen zijn rondetijden ook weer omlaag."

De Duitser vertelt dat de omgang tussen hem en Felipe Massa heel goed is, maar dat hij met Räikkönen te maken heeft met het gesloten karakter van de Fin. "Aan de ene kant is het zijn sterke punt dat hij zo gefocust is, maar het kan hem ook in de weg zitten. Wij zouden hem misschien veel meer kunnen helpen als hij er maar om zou vragen." Hierdoor heeft Räikkönen volgens Schumacher niet het maximale uit de auto kunnen halen.

Soepele gameskeuring door Sony

Sony gaat de keuring van spellen voor de PS2 en PS3 versoepelen. Wat betreft de PS2 mag eigenlijk niet eens meer gesproken worden van een versoepeling, de keuring voor dat platform wordt namelijk helemaal afgeschaft. Effectief wordt het daarmee een open platform waarvoor iedereen games kan uitbrengen.

Met de PS3 gaat Sony iets minder ver, maar toch wordt het voor developers makkelijker om games uit te brengen voor de console. Voorheen moesten ontwikkelaars een keuring aanvragen voor zowel de Amerikaanse, de Japanse en de Europese versie van een spel. Vanaf nu is één keuring voldoende. Ook hoeven add-ons of extra's voor een reeds gekeurd spel niet meer gekeurd te worden.Online mediagebruik neemt flink toe

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de helft van alle internetters in ons land online tv kijkt, radio luistert en/of kranten leest. Dit aantal is in drie jaar tijd verdubbeld. Ook telebankieren en het gebruik van de mobiele telefoon om te internetten wordt steeds populairder.

Een op de vier mensen surft regelmatig over het internet op de mobiele telefoon en driekwart van de internetters telebankiert. Verder hebben twee op de drie internetters dit jaar een online aankoop gedaan.

Zesentachtig procent van de huishoudens beschikt dit jaar over een internetaansluiting. Driekwart van hen heeft een breedbandverbinding. De desktop verdwijnt uit steeds meer huishoudens; 54 procent geeft aan te surfen op een laptop.

Spyro krijgt de stem van Elijah Wood in nieuwe trailer

Spyro is terug van weg geweest. Met Spyro: Dawn of the Dragon maakt het kleine paarse draakje zijn entree op de huidige generatie consoles. Spyro was vroeger een icoon, maar door meerdere niet al te beste games is het draakje op de achtergrond geraakt. Spyro: Dawn of the Dragon moet hier echter verandering in gaan brengen.

Vandaag hebben we een nieuwe trailer voor jullie waarin duidelijk wordt dat Elijah Wood, Gary Oldman en Christina Ricci wederom hun stemmen zullen lenen aan karakters uit de game. Spyro zal de stem van Elijah Wood, bekend als Frodo uit The Lord of the Rings-films, krijgen. De game komt uit op de Xbox 360, Playstation 3 en Wii

Renault gelooft er nog in

De laatste race van het F1-seizoen komt er aan. De Grand Prix van Brazilië belooft spannend te worden want in het kampioenschap is nog niets beslist en twee kandidaten maken nog kans. Ook Fernando Alonso kijkt met genoegen uit naar Interlagos, Nelson Piquet jr. bereidt zich goed voor.

De Spanjaard won zijn titels voor Renault in 2005 en 2006 op het Braziliaanse circuit: "Het voelt altijd goed om hier terug te komen. Dit jaar hebben we ons doel al gehaald om aan het eind van het seizoen vierde te staan in het constructeurskampioenschap. En met de derde snelste auto dus kunnen we de komende race met minder druk en relaxter ingaan. Daar kunnen we ons voordeel mee doen. Na Singapore en Fuji (twee overwinningen, red.) gelooft het team in het onmogelijke."

"Het is een interessant circuit met wat lastige uitdagingen en het vereist een compromis in de set-up van de wagen. Dat komt omdat deze baan tegen de klok ingaat, het oppervlak is hobbelig en er zijn veel verschillende bochten, met ook nog een lang recht stuk. Je hebt een auto nodig met een efficiënt aerodynamisch pakket en goede grip om een competitief rondje neer te zetten. Meestal is de sfeer in Brazilië buitengewoon; de fans zijn erg enthousiast over de sport en het is een speciale plek voor de Formule 1. Dus het wordt een prima weekend", aldus Alonso.

Zijn teamgenoot Nelson Piquet jr. heeft het ook over een hobbelig circuit en denkt dat de ophanging erg belangrijk wordt. "Je hebt een wagen nodig die soepel genoeg is om over de hobbels en de kerbs in de tweede sector heen te komen. Terwijl op hetzelfde moment van je gevraagd wordt om op te letten in de smalle bochten en snel te wenden. We zullen aan de set-up van de auto werken in de drie uur durende trainingen op vrijdag."

Piquet jr. hoopt op een goede race, maar zal niet zo veel druk op zich laden omdat het zijn thuisrace is. De Nederlandse Braziliaan zegt kalm te blijven: "Ik ben erop gebrand een uitstekende race te rijden - uiteraard. Toch zal ik niet meer druk op me nemen omdat het toevallig mijn thuisrace is. In plaats daarvan benader ik deze race kalm en gebruik ik de trainingssessies om de set-up te verbeteren, zodat ik in de best mogelijke vorm ben voor de kwalificatie en de race. Ik neem dit weekend stap voor stap om te proberen een goed resultaat neer te zetten."

Motorstorm: Pacific Rift krijgt gratis downloadbare content

Op 31 oktober lanceert Sony de Motorstorm: Pacific Rift, het vervolg op de launchgame Motorstorm. In deze Motorstorm racet men op een totaal andere locatie. In plaats van woestijnen kan er deze keer los gegaan worden op tropische eilanden vol flora en gevaarlijke vulkanen.

Het is inmiddels bijna zover, Motorstorm: Pacific Rift wordt massaal geproduceerd en is onderweg naar de winkels. Evolution Studios blijft echter werken aan Motorstorm: Pacific Rift. De ontwikkelstudio wil veel downloadbare content maken, waarbij een groot deel gratis wordt. De originele Motorstorm kreeg uiteindelijk twee keer zoveel banen als er op de disc staan, dus dat belooft wat.

DVD: Miss Pettigrew's Finest Hour

Een beetje verwarrend is het wel: Miss Pettigrew's Finest Hour is ook bekend onder de titel Miss Pettigrew Lives For A Day. Als je er in de media zo over leest, lijkt het net of je te maken hebt met een eerste en een tweede deel. Het gaat hier echter om één en dezelfde film. De release die FOK! ter beschikking gesteld werd, heeft op de cover Miss Pettigrew's Finest Hour staan en dus gaan we gemakshalve maar even van die titel uit. Maar waar hebben we eigenlijk mee te maken? Wie is Miss Pettigrew en waarom is het haar 'finest hour'? Alleen het kijken van de dvd kan hier antwoord op geven.

Gemeenten verzekeren vrijwilligers gratis

Vrijwilligers kunnen zich met ingang van komende jaar gratis bij hun gemeente verzekeren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een concept ontwikkeld voor alle gemeenten waarmee zij vrijwilligers collectief kunnen verzekeren.

De VNG maakte dat vandaag bekend. Door de verzekering kunnen miljoenen vrijwilligers hun werk doen zonder zich zorgen te hoeven maken over de financiële gevolgen van ongevallen of schade.

ANWB: te veel verkeersborden in Europa

De ANWB concludeert naar aanleiding van een onderzoek in zestien Europese landen, dat de hoeveelheid verkeersborden langs de Europese wegen de duidelijkheid niet ten goede komt. Automoblisten raken vaak in de war van de overvloed aan borden. Met name in het buitenland worden borden niet altijd begrepen.

Het grootste deel van de 8.000 ondervraagde mensen zou graag overal in Europa dezelfde borden zien. In Nederland kennen we het bijvoorbeeld geen bord dat het stadscentrum aanduidt, terwijl dit in andere landen vaak voorkomt. Zestig procent geeft dan ook aan dit bord niet te kennen. Idem dito met het bord 'milieuzone' dat bekend is onder Zweden en Italianen, maar niet onder Finnen en Spanjaarden.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat men wel op borden vertrouwt wanneer een verkeersbord en het navigatiesysteem elkaar tegenspreken. Een kwart van de Euopese automobilisten rijdt inmiddels met een navigatiesysteem rond. In de Benelux is dat zelfs twee maal zoveel.

Grote mieren in Fallout 3 gameplay video's

Fallout 3 is de nieuwste game in de klassieke Fallout serie. Bethesda, onder andere bekend van Oblivion, heeft hard aan de game gewerkt en de game zal deze week in de winkels liggen. In Fallout speel je een jongen of meisje die de veilige Vault 101 verlaat op zoek naar zijn of haar vader die ergens in de verwoeste wereld rondzwerft.

Er zijn nu weer drie verschillende gameplay-video's opgedoken waarin we onder andere de combat kunnen zien.

Fallout 3 verschijnt 31 oktober voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

Hedrick weer in vorm

Chad Hedrick lijkt de vorm die hij enkele jaren geleden had weer terug te hebben. De Amerikaanse schaatser klokte bij de Amerikaanse afstandskampioenschappen in Milwaukee op de vijf kilometer een tijd van 6.16,23, waarmee hij het bestaande baanrecord verbrak. Tweede werd Shani Davis in 6.19,66.

In Turijn wist Hedrick op de vijf kilometer nog goud te pakken voor Sven Kramer en thuisrijder Enrico Fabris. Destijds klokte hij 6.14,68, maar mede door een huwelijk en een rustpauze van tien maanden was hij niet meer in de buurt van die tijd geweest.

Schickendantz topscorer EHL

Tijdens het eerste weekend van de Euro Hockey League, EHL, zijn veel doelpunten gevallen. In totaal werden er 81 goals gescoord in twaalf wedstrijden. Guillermo Schickendantz scoorde voor zijn club Egara maar liefst zes goals.

Santi Freixa scoorde voor Amsterdam vijf doelpunten. Negen spelers hebben twee goals gemaakt en 28 spelers hebben één goal gemaakt. Hieronder de rest van de topscorerslijst.

Naam Club Goals
Guillermo Schickendantz Egara 6
Santi Freixa Amsterdam 5
Clement Coty St. Germain 4
Ronald Brouwer Bloemendaal 4
Richard Lane Cannock 4
Totaal goals 81

Van Dam test GP2

Carlo van Dam zal deze week op het circuit van Jerez achter het stuur kruipen van een GP2-bolide van het Italiaanse team Fisichella Motor Sport. Carlo, die in augustus de titel in het Japans Formule 3 kampioenschap veiligstelde, komt aanstaande woensdag en donderdag in actie voor het team tijdens de officiële tweedaagse GP2-test in Spanje.

"Ik ken Paolo Coloni goed", verklaart Carlo. "Hij runt het FMS-team en bood me onlangs deze test aan. In Japan ben ik momenteel in gesprek over deelname aan het Formule Nippon kampioenschap, maar uiteraard grijp ik ook deze GP2-test met beide handen aan. Vorig jaar mocht ik als winnaar van het Duitse Formule 3-kampioenschap al even met een GP2-auto testen, maar dat was een korte run. FMS biedt me een volwaardige test aan, op Jerez kan ik twee volle dagen rijden. Ik kijk er dan ook met plezier naar uit."

"Ik heb toestemming gekregen van Toyota Team TOM’s - waarvoor ik volgende maand de Formule 3 Grand Prix van Macau rijd - om aan deze test mee te doen. FMS pakt het serieus aan en ik ben benieuwd wat we deze week op Jerez voor elkaar krijgen. Ik ben realist: het geld dat een coureur moet meebrengen om volgend jaar in de GP2 te racen, heb ik momenteel niet tot mijn beschikking. Maar deze test geeft me wel een prima en in alle opzichten serieuze gelegenheid uitgebreid kennis te maken met een GP2-auto en dat is natuurlijk altijd goed."

In Japan heeft Carlo inmiddels ook een uitstekende indruk achtergelaten in het Super GT-kampioenschap, waarin hij de laatste twee races van het jaar uitkomt voor het fabrieksteam van Subaru in de GT-300-klasse. "Op Autopolis was ik meteen sneller dan mijn teamgenoot, die al drie keer kampioen is geworden, dus het ging direct goed. De laatste race is op 9 november op Fuji, een week later is de Grand Prix van Macau. Ik ben nu even een paar dagen in Nederland en vertrek morgen naar Jerez."

Geboortegolf na stroomstoring Bommelerwaard

De stroomstoring die de Bommelerwaard vorig jaar trof, heeft negen maanden later een geboortegolfje opgeleverd in de gemeente Maasdriel. In korte tijd zijn er 24 baby's geboren, 44 procent meer dan normaal.

"In de maand september was het hartstikke druk. De baby's vielen gewoon uit de boom", aldus kraamverzorgster Brendy Kouwenberg. In de omringende gemeenten, waar men geen stroomstoring had, was er geen toename van het aantal geboorten te zien.

De stroomstoring werd eind vorig jaar veroorzaakt door een Apache-helikopter die een elektriciteitsmast ramde. Het getroffen gebied had drie dagen lang geen stroom.

Resident Evil 5 producent reageert op aantijgingen racisme

Zoals jullie misschien al wisten, speelt het nieuwste deel van Resident Evil zich af in Afrika. Als gevolg hiervan zijn de zombies in het spel donker van huidskleur en dat is volgens sommige mensen -die niets beters te doen hebben en niet in de gaten hadden dat de zombies in alle andere delen blank waren- een duidelijk geval van racisme.

Masachika Kawata, producer van het spel, reageerde op de aantijgingen in een interview. Een deel ervan:


“We chose Africa because we’re extending the storyline logically. Following the tradition of the Resident Evil franchise, you’ll remember from Code Veronica - the Progenitor virus comes from Africa so we wanted to go back to the root of where the virus originated. For the people who think it’s racist… well, we can’t please everyone. We’re in the entertainment business - we’re not here to state our political opinion or anything like that. It’s unfortunate that some people felt that way.”

Hij zegt dus dat het spel zich in Afrika afspeelt vanwege het verhaal. Volgens de historie van het spel komt het virus uit Afrika en is het daarom niet meer dan logisch dat die locatie werd gebruikt om het plot uit te bouwen. Ook zegt hij dat ze als entertainment-bedrijf geen politieke agenda hebben en dat hij het spijtig vindt dat sommige mensen er zo over denken.Resident Evil 5 staat voor 13 maart gepland

[Gerucht] Mirror's Edge demo komt 6 november

Als alles goed gaat, komt het langverwachte Mirror's Edge 14 november naar ons toe. Met een beetje geluk kan je de game echter al eerder spelen in de vorm van een demo, die volgens een gerucht 6 november gaat uitkomen voor de Xbox 360 en de Playstation 3.

De bron van het gerucht is niet de meest betrouwbare (GameStop), maar gezien de datum van de release zou het best eens waar kunnen zijn.Mirror's Edge

'Late reddingsactie vanwege taalproblemen'

Taalproblemen hebben er wellicht voor gezorgd dat een Tsjechische matroos vanochtend in de Limburgse plaats Heel is verdronken nadat hij rond half 5 overboord was geslagen.

Een Franse schipper zag de man in het water verdwijnen en waarschuwde de sluiswachter. Deze man had echter geen idee wat de Fransman hem duidelijk wilde maken, omdat hij geen Frans verstaat en de schipper geen andere taal machtig is.

Na een half uur werd het toch duidelijk wat er was gebeurd, waarna onmiddellijk een reddingsactie op gang kwam. Het lichaam van de matroos werd een uur later door duikers van de brandweer gevonden.

CD: Iglu and Hartley - And Then Boom

"Tom Petty meets The Pointer Sisters in a neon karaoke bar in Tokyo singing Tina Turner. The music is a sonic milkshake, a genre blending, culture-defying laser show. Synths, raps, explosive hooks, colourful bridges, sailboats, inspiration."

Dit kopt de myspace van Iglu & Hartley, een recente ontdekking uit de VS die regelmatig voorbij komt op zenders als MTV en TMF (op de spaarzame momenten dat ze tenminste nog muziek uitzenden). De inlay van de plaat & Then Boom bevestigt dat het goed past bij deze muziekzenders: tieten, bier, blote basten, feestjes, aandachtsgeile breezersletjes en gekkigheid. Het leven is een feest lijken de vijf jonge mannen te willen zeggen.

Amsterdamse studenten controleren verkiezingen VS

Verlopen de Amerikaanse presidentsverkiezingen wel eerlijk? Daar gaan veertien Nederlandse studenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam op letten in de Amerikaanse staat Ohio. "In 2004 ging er nogal wat mis bij de verkiezingen in Ohio. In de VS moet je je laten registreren om te kunnen stemmen. Vier jaar geleden bleken er bijvoorbeeld tienduizenden kiezers geschrapt van de kieslijsten. Er stonden ook hele lange rijen bij de stembureaus, en dan met name in de zwarte wijken", zei Iris Dupon gisteravond in FOK!radio . Zij is een van de studenten die vandaag in het vliegtuig naar Amerika stapt.

In het verleden waren de 'fouten' bij de verkiezingen vaak in het voordeel van de Republikeinen. "Maar je hoort nu ook over Democratische organisaties die kiezers hebben laten registreren waarbij fouten zijn gemaakt. Althans, het is nog niet duidelijk of het fouten zijn of dat het fraude is. Dat soort dingen maakt het erg interessant voor ons", aldus Dupon.

Bij niet-westerse landen hoor je vaak dat er internationale waarnemers zijn die kijken hoe verkiezingen verlopen. Maar in de VS zijn er maar heel weinig officiële waarnemers. "Wij gaan uit eigen beweging. We zijn politicologen en bij de Amerikaanse verkiezingen wordt de machtigste man ter wereld gekozen. Dus dat is heel gaaf om mee te maken." De studievereniging Machiavelli, speciaal voor politicologen, organiseert de waarnemersmissie.

Wat nou als ze in Ohio iets zien dat niet in de haak is bij de verkiezingen? "Als waarnemer mag je niks doen. Je maakt alleen achteraf een rapport. Het schiet ook niet zoveel op om mensen op de vingers te tikken. Je hebt er meer aan om een goed rapport neer te leggen." De Amerikaanse ambassadeur in Nederland krijgt het rapport van de Amsterdamse studenten. "En we gaan het aanbieden aan diegene die we tegenkomen tijdens de reis en ook professoren van de Ohio State University. "Ik verwacht wel chaos bij bepaalde stembureaus. Of bureaus die niet goed te vinden zijn en lange rijen."

Zelf hoopt Iris dat Obama wint. Maar zorgt dat niet voor onpartijdigheid bij het observeren? "Ik denk dat er zoveel verschillende facetten aan het waarnemen vast zitten die niet met politieke voorkeur te maken hebben, dat het wel goed komt."

De luisteraars van FOK!radio vertrouwen het ook niet helemaal in de VS. Uit een speciale poll (rechts onder in beeld) blijkt dat 58 procent denkt dat de verkiezingen in Amerika niet eerlijk verlopen. Twaalf procent denkt wel dat het goed gaat en 31 procent heeft geen idee.

Op Radio.fok.nl is het gesprek helemaal terug te luisteren.

Boek: Gisa Kloenne - Onder het ijs

Judith Krieger krijgt van een oude schoolvriend de vraag of ze zich kan verdiepen in de verdwijning van een gezamenlijke vriendin. Met een dosis tegenzin start Judith het onderzoek, ze staat nog steeds op non-actief en vindt dat ze het aan Charlotte verplicht is. Manfred, intussen niet meer werkzaam bij de moordbrigade, krijgt de opdracht om op zoek te gaan naar een vermiste jongen. Johny Röbel, veertien jaar oud, is verdwenen op een Indianenkamp. Tijdens de speurtocht in het bos vinden ze wel het afgesneden oor van de hond van Johny. Terwijl het onderzoek langzaam iets meer lijkt te worden voor Judith's afdeling, de moordbrigade, vertrekt zij naar Canada. Langzaam maar zeker vordert haar onderzoek en komt ze op het spoort van Charlotte. Maar veel tijd heeft ze niet, ze wordt maandag weer op haar werk in Keulen verwacht.

Op naar Helghan in Killzone 2 trailer

Killzone 2 wordt gemaakt door het Nederlandse Guerrilla en daar mogen we best een beetje trots op zijn. Er komen niet zoveel games uit Nederland en al helemaal niet zulke grote games als deze. In Killzone 2 brengen de mensen het gevecht naar de thuisplaneet van de Helghast genaamd Helghan. Wat een simpele missie zou moeten worden blijkt een nachtmerrie te zijn. Dit kan je allemaal zien in onderstaande trailer.

Killzone 2 staat gepland voor de Playstation 3 in februari 2009.

Verkeerschaos Amsterdam door storing stoplichten

Een storing in de verkeerslichten bij de Coentunnel op de A10 bij Amsterdam leidt dinsdagochtend tot lange files. Dat liet de ANWB weten.

Volgens de ANWB blijven de stoplichten bij de tunnel op rood staan. Er zijn regelaars ingezet die het verkeer weer op gang moeten brengen. Een soortgelijk probleem deed zich ook bij de Zeeburgertunnel op de A10 voor. Daar konden de technische problemen aan de stoplichten volgens de ANWB echter snel worden verholpen.

Door de storing staan op verschillende plekken op de A10 files. Ook op de A8 tussen Zaandam en Amsterdam en de A7 richting Zaandam zijn grote verkeeropstoppingen.

Leraren zetten vandaag acties voort

De onderwijsbonden voeren ook vandaag actie in het voortgezet onderwijs voor vermindering van de werkdruk. De estafettestaking is in Zuid-Holland en Zeeland en begint na de laatste ochtendles.

Leraren komen dinsdagmiddag in Rotterdam bij elkaar voor een protestdemonstratie. De bonden verwachten daar enkele honderden leraren. Gisteren voerden docenten actie in het zuiden van het land. In Den Bosch verzamelden zich ongeveer duizend docenten. De acties duren tot en met donderdag. Na Rotterdam komen er nog bijeenkomsten in Zutphen, Amsterdam en Groningen.

Met de acties willen de bonden afdwingen dat het onderhandelaarsakkoord dat zij op 12 september met de werkgevers sloten alsnog wordt uitgevoerd. Die afspraken hielden onder meer een verlaging in van het aantal lesuren voor leraren en een loonsverhoging van 7 procent. Misschien komt er begin november een landeljke manifestatie.Leraren hebben het maar zwaar.

'Kim Jong-il in ziekenhuis'

President Kim Jong-il van Noord-Korea ligt waarschijnlijk in het ziekenhuis, maar is nog steeds in staat beslissingen te maken. Dat heeft de Japanse premier Taro Aso gezegd op basis van inlichtingendiensten.

Sinds vorige maand zijn er geruchten over ernstige gezondheidsproblemen van Kim, gebaseerd op informatie van Zuid-Koreaanse en Amerikaanse geheime diensten. Ook zijn er geen recente openbare optredens of videobeelden van Kim. Filmmateriaal dat de Noord-Koreaanse tv onlangs uitzond, lijkt maanden oud te zijn.

Dode bij brand in De Kwakel

Een uitslaande brand aan de Drechtdijk in De Kwakel (omgeving Uithoorn) heeft het leven gekost van vermoedelijk een Poolse vrouw. De brand brak gisterenavond rond 23 uur uit in een appartementencomplex. 

De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden. Twaalf mensen moesten hun huis uit en de nacht elders doorbrengen. Negen appartementen en een woning die voor het complex ligt, zijn verwoest. De oorzaak van de brand is op dit moment nog niet bekend.

 

 

 

 

 

 

 

 Met dank aan DigiPire voor de submit en de foto's.

Polder in België onder water gezet voor speelfilm

In België is afgelopen weekeinde een volledige polder onder water gezet voor de nieuwe Nederlandse speelfilm De Storm. Het gaat om het gebied Tielrode vlak onder Zeeuws Vlaanderen, waar dankzij medewerking van de lokale autoriteiten de sluizen werden geopend. Ook hebben negentig landeigenaren toestemming gegeven hun landerijen onder water te zetten.

Komende donderdag beginnen de opnamen op deze locatie voor de film van regisseur Ben Sombogaart, die zich afspeelt tijdens de watersnoodramp van 1953. Veel sets zijn dan uitsluitend per boot bereikbaar, lieten de producenten maandag weten. De lokale scoutingvereniging verleent assistentie om cast en crew de komende weken over het water te vervoeren. Ter plaatse is een 150 meter lange dijk nagebouwd.

Conferentie over gedoogbeleid

De gemeente Maastricht organiseert in de derde week van november een conferentie over de toekomst van het gedoogbeleid in Nederland. Dat liet de gemeente gisteravond weten.

Grensgemeenten hebben in toenemende mate te maken met drugstoerisme en de overlast die daarmee gepaard gaat. Vorige week lieten Roosendaal en Bergen op Zoom weten dat de coffeeshops daar dicht gaan. Maastricht vindt dat er een gezamenlijk standpunt van grensgemeenten moet komen.

Op die manier wordt voorkomen dat iedere gemeente zijn eigen beleid voert en daarmee de overlast afschuift op andere gemeenten.

Internetproblemen door storing datacentrum

Een onbekend aantal websites en consumenten hebben gisteravond last van een storing in een van de datacentra van de Amsterdam Internet Exchange.

Volgens een woordvoerster van het grootste internetknooppunt van Nederland, gisteravond, is een stroomstoring de oorzaak van het uitvallen van het datacentrum met de naam Nikhef in Amsterdam.

Het is onduidelijk hoeveel sites, providers en mensen er last van hebben. Volgens de woordvoerster kan het internetverkeer hierdoor vertraging oplopen. Hoe lang de storing nog duurt is onduidelijk.

Met dank aan BaZzy en magnafrisia voor de submit.

Dembélé nog geblesseerd

AZ moet dinsdag in de uitwedstrijd tegen Roda JC Moussa Dembélé missen. Het is echter niet bekend wanneer de Belgische spits weer fit genoeg is om in actie te komen. Ook mist AZ dinsdag Gill Swerts, die eveneens kampt met een blessure.

"We hebben een MRI-scan laten maken, maar het is moeilijk te achterhalen wat hem nou precies mankeert," aldus trainer Louis van Gaal maandag tijdens een persconferentie. "Ondanks een periode van rust blijft hij toch last houden."

"We nemen geen risico met Dembélé en doen het voorlopig rustig aan," zei Van Gaal. "We wachten nog met een eventuele kijkoperatie, want dan zijn we hem zeker een paar weken kwijt. Vandaag heeft hij voor het eerst buiten getraind. Het gaat wel beter, maar nog lang niet zo goed dat hij kan spelen. Het is nog afwachten of hij zaterdag tegen SC Heerenveen kan meedoen."

"Roda is sinds kort overgestapt van een 4-3-3-systeem naar een 4-4-2-systeem. Misschien is dat wel het Ei van Columbus, want ze spelen gelijk tegen Heerenveen en winnen van PSV. Ze hebben vast veel energie gehaald uit de resultaten, dus we treffen Roda op het verkeerde moment."

"Versterkingen in winterstop nodig"

Giovanni van Bronckhorst denkt dat de weg omhoog door Feyenoord weer kan worden ingezet. De international hoopt bovendien dat de club in de wintermaanden enkele nieuwe spelers zal presenteren.

"Versterkingen zijn altijd fijn. Ik weet dat de club een manier zoekt om dat voor elkaar te krijgen", vertelt Van Bronckhorst in Sportweek. Hij ziet het liefst een versterking verschijnen in de spits. "Een spits die er vijftig inschopt."

De routinier is na het 2-2 gelijkspel tegen Heerenveen vol zelfvertrouwen voor de stadsderby tegen Sparta van woensdagavond. "Ik denk dat we kunnen winnen. Alle tegenslagen hebben veel kracht gekost, maar na de 2-2 tegen Heerenveen stapten we oprecht van het veld af."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.