IceSavers halen zelf geld in IJsland op

Nederlandse spaarders die meer van een ton op de IJslandse bank IceSave hadden staan, gaan in IJsland hun geld proberen terug te halen. Gerard van Vliet, woordvoerder van de 'rijke' spaarders gaat waarschijnlijk volgende week naar IJsland om te bekijken of hij en zijn collega-spaarders zwart op wit kunnen krijgen dat zij al hun geld terugkrijgen.

Van Vliet realiseert zich dat zijn missie niet eenvoudig zal zijn. "Ze zullen daar meer aan hun hoofd hebben." Door de crisis zijn drie IJslandse banken genationaliseerd en zit het land financieel aan de grond. Van Vliet was gisterenmiddag nog bij het ministerie van Financiën. "Vooral om te laten zien dat wij mensen zijn en echt anders dan provincies of gemeenten."

Van Vliet noemt de gedupeerden voor wie hij nu opkomt de 100-plussers. Het leed bij hen is groot, aangezien het volgens Van Vliet niet om vermogende mensen gaat, maar om mensen die bijvoorbeeld net hun huis hadden verkocht en hun geld tijdelijk op een spaarrekening in IJsland hadden gezet.

Het totaalbedrag waar Van Vliet voor strijdt is veertig miljoen euro van 469 particulieren. Van Vliet had zelf 420.000 euro in IJsland op een spaarrekening staan dat hij wilde investeren in werkgelegenheid in Kenia.

Gisteren heeft Van Vliet te horen gekregen dat De Nederlandsche Bank niet verder gaat dan het vergoeden van 100.000 euro per spaarder. De Nederlandse gedupeerden gaan nu proberen om Nederlandse banken zo ver te krijgen dat zij bijspringen. Het AD berichtte dat er al een bank bereid is gevonden de hele portefeuille van Landsbanki (het moederbedrijf van IceSave) over te nemen. 

Met dank aan DJMO voor de submit.