Gamers zijn sociaal actiever en rijker dan niet-gamers

Volgens twee onafhankelijke onderzoeken zijn gamers geen stereotype gamers. Het stereotype gamer is een zwaarlijvige tiener, die alleen op een zolder- danwel kelderkamertje z'n tijd zit te verdoen met videospelletjes.

Volgens een Canadees onderzoek is echter 50% van de Canadezen een gamer. Het criterium dat gehandhaafd werd was dat de ondervraagden in de afgelopen maand actief een videogame gespeeld moet hebben. Verder blijkt uit dit onderzoek dat de gemiddelde leeftijd 40 jaar is en dat de helft van de gamende populatie van het vrouwelijk geslacht is. Ruim 82% van de gamers speelt gemiddeld zo'n 7,1 uur per week games.

Het Amerikaanse onderzoek wees uit dat 55% van de gamers getrouwd is en 48% kinderen heeft. Van die laatste groep speelt 57% videogames met hun kroost.
Het ongetrouwde deel van de gamers bleek verder ook nog eens ongeveer twee keer meer uit te gaan dan hun niet-gamende leeftijdsgenoten. Bovendien is het 9% waarschijnlijker dat zij met hun vrienden uitgaan dan niet-gamers met hun vrienden uit zouden gaan.
Verder wees het Amerikaanse onderzoek uit dat gamers gemiddeld zo'n 11% meer aan sport doen dan niet-gamers en spenderen zij dezelfde hoeveelheid tijd aan het lezen van boeken.

Tenslotte wees het onderzoek uit dat gezinnen die als game-gezinnen bestempeld kunnen worden gemiddeld een inkomen hebben van $79.000 tegenover $55.000 voor niet-gamende gezinnen.