Routeschema Giro 2009 lekt uit

Sally (Tessa)
Het te volgen parcours van de Giro d'Italia van 2009 is al op tafel gekomen. De Italiaanse krant La Stampa heeft die stukken in zijn handen gekregen. Volgend jaar viert de Ronde van Italië haar 100-jarig bestaan.

De organisatie van de Giro zou het routeschema pas in december officieel bekend maken. De start op 9 mei 2009 is een ploegentijdrit van 21 kilometer van en naar Venetië en de wedstrijd en zal eindigen met een individuele tijdrit op 31 mei in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Na de eerste etappe gaat de Giro naar het noorden en oosten, en doet Oostenrijk aan alvorens naar het westen toe de Italiaanse Alpen te gaan beklimmen. De beroemde etappe van Cuneo naar Sestrière, ooit gewonnen door Fausto Coppi, zal opnieuw verreden worden. Halverwege, de twaalfde etappe, is er weer een individuele tijdrit waarna de route aan de westkust blijft.

Er zullen veel meer scherprechters in het parcours aanwezig zijn. Zo worden in de laatste week onder meer de centraal en zuidelijk gelegen bergen bestegen en wordt ook de nog actieve vulkaan de Vesuvius beklommen. De laatste week in de Ronde van Italië mag als zeer zwaar worden aangemerkt.


Routeschema

EtappeVan-totSoort etappe
1Venetië-Venetië (ploegentrijdrit)
2Jesolo-Triest
3Grado-Conegliano
4Padova-San Martino di Castrozza
5San Martino di Castrozza-Alpe di Siusi
6Castelrotto-Mayrhofen (Oostenrijk)
7Innsbruck (Oostenrijk)-Chiavenna
8Morbegno-Como
9Milaan-Turijn
10Cuneo-Sestriere
11Pinerolo-Genua
12Sestri Levante-Lerici (individuele tijdrit)
13Lido di Camaiore-Firenze
14Campi Bisenzio-Bologna
15Bologna-Rimini
16Pergola-Monte Petrano
17Chieti-Block Haus
18Sulmona-Benevento
19Avellino-Napoli/Vesuvius
20Napoli-Anagni
21Rome-Rome (individuele tijdrit)