'Heineken kidnapkalender niet smakeloos'

Veerle (Volpez)

Een Heineken kidnapkalender die vanmiddag in Amsterdam is gelanceerd komt niet als een grote verrassing voor de familie Doderer. Het is volgens Albert Doderer (54 jaar, zoon van Ab Doderer, de voormalig chauffeur van Alfred Heineken) onderdeel van een aantal activiteiten rond het jubileum van de ontvoering van de biergigant en diens chauffeur volgende week 25 jaar geleden. "Wij weten dat er een aantal activiteiten loopt. Over dit soort zaken worden we steevast ingelicht door Amsterdam (het Heinekenconcern, red.)."


Media
Wat zijn vader en de rest van de familie vindt van de kidnapkalender wil Albert niet zeggen: "Dat hoort blijkbaar allemaal bij zo'n jubileum of hoe je dat ook wilt noemen." Volgende week zondag is het precies 25 jaar geleden dat zijn vader samen met Alfred Heineken werd ontvoerd. Nadat er 35 miljoen gulden aan losgeld werd betaald kregen ze drie weken later hun vrijheid terug.

Albert zegt niet te weten of zijn vader de mediabelangstelling volgende week zal ontvluchten: "Bij mijn weten gaat hij niet op reis. Hij heeft daar tenminste niks over gezegd. Normaal gesproken laat hij ons altijd van tevoren weten wanneer hij er een paar dagen tussenuit gaat." Hij vervolgt: "Ik denk dat het allemaal gewoon langs zich heen laat gaan." Hij laat tevens weten dat het zijn vader goed gaat: "Hij is intussen dik in de tachtig en geniet van zijn pensioen en van een rustige oude dag."

Niet smakeloos
Sjep Jaarsma lanceert zijn Heineken kidnapkalender aan de vooravond van het 25-jarige jubileum. Volgens zijn eigen zeggen is dat niet smakeloos. "Er verschijnen toch ook aan de lopende band misdaadboeken over belangrijke affaires? Bovendien heb ik het Heinekenconcern van tevoren ingelicht", aldus de Fries. Bij de 20e verjaardag van de ontvoering lanceerde deze al de Heineken Kidnap Tour.

Jaarsma verklaart: "Ik ben gefascineerd door de zaak." Daarom ook de kalender volgens hem: "We noemen het weliswaar kalender maar eigenlijk is het meer een fotoboekje met 75 unieke foto's". Een aantal van die foto’s heeft Jaarsma zelf opgespoord, de rest komen onder andere uit de archieven van bijvoorbeeld Peter R. de Vries: "Zijn boek over de ontvoering was een van mijn inspiratiebronnen."

Loods
Jaarsma wil het geld dat hij verdient met zijn kidnapkalender gebruiken voor de loods in het westelijk havengebied in Amsterdam. De gemeente wil af van het gebouw waar Heineken en Doderer drie weken lang gevangen hebben gezeten: "Ik reserveer het geld voor de mogelijke verplaatsing van de loods", zo verklaart de Fries. Hij overweegt het halfronde bouwsel van golfplaten naar Gaasterland te halen. Hier runt hij een strandpaviljoen en: "De loods zou kunnen fungeren als een slecht weer-voorziening."

Jaarsma wil het achterste gedeelte, waar Heineken en Doderer gevangen zaten, wel intact laten. "Ik hoop het te kunnen inrichten als museum. En de loods daarna te kunnen laten terugkeren naar Amsterdam."

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.