'Radicale moslimjongeren beginnen nieuwe Hofstadgroep'

Uit een studie van de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat een groep Marokkaanse moslimjongeren in Amsterdam bezig is met de oprichting van een gewelddadige criminele organisatie. Hun voorbeeld is de Hofstadgroep, aldus De Telegraaf.

Een student sociologie aan de universiteit was bezig met zijn masterscriptie toen hij tijdens zijn onderzoek op negen radicale moslims in de leeftijd van 15 tot 25 jaar stuitte. Hij wist, onder begeleiding van universitair docent Hans Knol, in contact te komen met de groep en voerde gesprekken met de jongeren.

De student, R. Balgobind, meldt: "Ze zien een duidelijke uitweg in geweld." Volgens de student maken de jongeren plannen voor extremistische daden en verheerlijken zij een gewelddadige Jihad. Een van hen liet in een gesprek weten: "Ik wil vechten tegen de vijanden van de islam."

Het werven van nieuwe leden wordt volgens de radicale Marokkanen gefinancierd vanuit het buitenland. De gemeente Amsterdam neemt de zaak erg serieus, wegens de gelijkenissen met de Hofstadgroep rond Mohammed Bouyeri, de moordenaar van regisseur Theo van Gogh. De gemeente gaat binnenkort in gesprek met de Groningse sociologen voor meer details.

Met dank aan Aka-Zigor en ikletgoedop voor de submit.