Golden Axe: Beast Rider

Op een regenachtige doordeweekse middag, vorige week, ging ik eerder naar huis van mijn werk. ’s Ochtends had ik namelijk een pakketje met Golden Axe: Beast Rider op de deurmat zien liggen, een spel dat ik maar al te graag wilde spelen. Ergens wist ik dat een opvolger van een game, na bijna twintig jaar, moeilijk te vergelijken is met hetgeen de game opvolgt (opvolgingen tussendoor zijn, zeker in Europa, aan de meeste mensen voorbij gegaan). Ik ging dus zeer benieuwd op weg naar huis, dromend over dwergen trappen voor goodies en het afslachten van schuim dat in de onderwereld thuis hoort. Eenmaal thuis gekomen werp ik mijn laptop in de hoek en plof op de bank neer. Tijd voor Golden Axe: Beast Rider.

Toen ik Golden Axe speelde moet ik een jaar of tien oud geweest zijn. Volgens mij zat ik nog op de basisschool en hadden wij een top-of-the-bill PC thuis staan met EGA videokaart en een harde schijf van maarliefst 10MB! Dat waren nog eens tijden. Uiteraard stond Golden Axe in mijn geheugen gegrift als erg tof spel en ik kon wat beelden voor de geest halen, maar meer was het niet. Even inlezen op mijn werk voordat ik naar huis ging deed wonderen. Golden Axe, het origineel dus, is een hack ’n slash side scolling avontuur. Golden Axe werd overigens gemaakt door twee programmeurs, twee grafische mensen en één iemand voor het geluid en werd voltooid in een project van ongeveer een half jaar. De game speelt zich af in de fantasierijke wereld Yuria. Als speler bestuur je één van de drie mogelijke karakters. Gilius Thunderhead is een strijdbijl (battle-axe) dragende dwerg uit de mijnen van Would wiens tweelingbroer gedood is door de soldaten van Death Adder. Ax Battler is een barbaar met een zwaard die de dood van zijn moeder wil wreken. Het laatste speelbare personage is Tyris Flare. Zij is een vrouw met een groot zwaard (oppassen geblazen dus) van wie de ouders vermoord zijn door Death Adder. Daarnaast gijzelt slechterik Death Adder de koning en diens dochter in hun eigen kasteel, waardoor de maat vol is voor de drie helden en ze op pad gaan om Death Adder een lesje te leren. Tot zover de geschiedenisles van de dag, op naar huis om de opvolger te spelen!

In Golden Axe: Beast Rider komt Tyris Flare terug. De roodharige vrouw wordt dit keer achterna gezeten door, hoe kan het ook anders, Death Adder, aangezien Tyris de vervolging van haar zusters wilde wreken. Een ceremonie om een witte draak op te roepen, uitgevoerd door schaarsgeklede, vrouwelijke, priesters, wordt ruw verstoord door slechteriken. Deze brengen hierbij Tyris\' halfnaakte zusters om het leven en laten Tyris zelf voor dood achter om vervolgens de draak te ontvoeren. Tyris Flare is het dit keer goed zat en ze zet haar zinnen op het stoppen van Death Adder. Terecht ook als je het mij vraagt.