FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 september 2008

Amerikaanse tiener pleegt moord voor biergeld

Een 16-jarige jongen in Florida heeft een vrouw met een mes om het leven gebracht om vervolgens met de zes dollar (vier euro) die hij van haar had buitgemaakt bier te kopen. Dat heeft de politie maandag gezegd.

De jonge verdachte wacht een aanklacht wegens de moord op de 58-jarige Patricia Kaliszeski in Palm Bay, bijna negentig kilometer ten zuiden van Orlando. Kaliszeski werd vrijdag met een doorgesneden keel en meerdere steekwonden in haar nek in haar bed aangetroffen.

Op basis van getuigenverslagen werd de tiener maandag opgepakt. Hij zou een oudere persoon gevraagd hebben het bier voor hem te kopen. In de Verenigde Staten is het verboden onder de 21 jaar alcohol te drinken of kopen.

Twaalf lijken bij school in Mexico

De Mexicaanse politie in de stad Tijuana heeft in een leegstaand pand naast een basisschool de lichamen van elf mannen en een vrouw gevonden. De lichamen waren gekneveld en vertoonden sporen van marteling. Dat heeft de politie maandag gezegd.

De lichamen werden gevonden vlak voor de school open zou gaan. Lessen werden daarom voor korte tijd uitgesteld.

In een ander deel van de stad zijn vier lichamen gevonden en zondagavond naast een fabriek nog eens twee. De politie kon niet zeggen of de vondsten met elkaar te maken hadden, noch wie er verantwoordelijk was voor de moorden.

Tijuana heeft te kampen met een van de hoogste cijfers van drugsgeweld in Mexico.


Foto bij: Twaalf lijken bij school in Mexico  (foto: DAG)

Travis Barker ontslagen uit brandwondencentrum

Travis Barker heeft maandag het brandwondencentrum in de Amerikaanse staat Georgia verlaten. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift People. De 32-jarige muzikant en zijn collega-artiest Adam Goldstein, beter bekend als DJ AM, werden vorige week vrijdag in het centrum opgenomen met tweede- en derdegraads brandwonden als gevolg van een vliegtuigongeluk.

De voormalige drummer van Blink-182 raakte gewond toen een privévliegtuigje waarin hij zat kort na de start van de landingsbaan raakte en tot stilstand kwam op een nabijgelegen weg. Barker kon op eigen kracht uit het vliegtuig komen, maar liep brandwonden over een groot deel van zijn lichaam op. DJ AM liep brandwonden op aan zijn hoofd en handen. De vier andere inzittenden van het vliegtuig, onder wie de assistent en de bodyguard van Barker, overleefden de crash niet.

DJ AM werd zaterdag uit het brandwondencentrum ontslagen.


Foto bij: Travis Barker ontslagen uit brandwondencentrum  (foto: DAG)

Oud-Ajacied Pienaar gearresteerd

Steven Pienaar is zondag door de Engelse politie gearresteerd op verdenking van mishandeling van een vrouw. De Zuid-Afrikaanse voetballer, die tussen 2001 en 2006 uitkwam voor Ajax, werd verhoord op een politiebureau in Liverpool en na betaling van een borgsom vrijgelaten. Zijn club Everton heeft nog niet op de zaak gereageerd.

Pienaar, die bezig is aan zijn tweede jaar bij Everton, moet zich op een later tijdstip weer melden bij de politie voor verder verhoor. De 26-jarige middenvelder herstelt momenteel van een gebroken teen en kwam dit seizoen nog niet in actie. In zijn eerste seizoen bij Everton stond Pienaar 25 keer in de basis.

Met Ajax won Pienaar twee keer de landstitel en pakte hij ook twee keer de KNVB beker. Voor zijn vertrek naar Everton speelde de 35-voudig Zuid-Afrikaans international een jaar voor Borussia Dortmund.

'Nawijn liet campagne betalen door Vlaams Belang'

Hilbrand Nawijn liet zijn campagne voor zijn Partij voor Nederland in 2006 volledig betalen door Vlaams Belang. Dit beweert de Belgische politicus Jurgen Verstrepen in zijn boek 'Zwart op wit' dat maandag in Antwerpen gepresenteerd werd. Nawijn, die in 2002 voor de LPF minister was voor Integratie en Vreemdelingenzaken, behaalde met de nieuwe partij geen enkele zetel bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Jurgen Verstrepen is een Vlaams radio- en televisiepresentator die momenteel politicus is voor de Lijst Dedecker. Tot vorig jaar was hij parlementariër voor het Vlaams Belang. Vlaams Belang is de opvolger van het Vlaams Blok, dat in 2004 officieel ophield te bestaan nadat de partij was veroordeeld wegens racisme.

In zijn boek geeft Verstrepen een kijkje in de keuken van zijn vroegere partij. Hij beweert onder meer dat Vlaams Belang de campagne van Nawijn in 2006 in zijn geheel financierde.

Hilbrand Nawijn heeft nooit een geheim gemaakt van zijn warme banden met het Vlaams-nationalistische en door critici als extreem-rechts bestempelde Vlaams Belang. In 2005 richtte hij samen met partijleider Filip Dewinter een denktank op. Zij presenteerden hun denktank voor het huis van wijlen Pim Fortuyn, wat Nawijn op zware kritiek van zijn toenmalige fractiegenoten van de LPF kwam te staan. Dit was reden voor Nawijn om uit de LPF te stappen en in de Tweede Kamer verder te gaan als eenmansfractie.

In 2006 besloot Nawijn mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen met zijn eigen partij. De Partij voor Nederland kreeg in totaal 5010 stemmen, bij lange na niet genoeg om een zetel in het parlement te bemachtigen. In 2006 waren hiervoor 65.591 stemmen nodig.

Momenteel zit Nawijn met zijn partij Lijst Hilbrand Nawijn met vijf zetels in de gemeenteraad van Zoetermeer en werkt hij als advocaat. Nawijn was maandagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

Eerste zonnepanelen geïnstalleerd op dak Vaticaan

Het Vaticaan heeft maandag zijn eerste zonnepanelen gekregen, op het dak van de zaal die genoemd is naar wijlen paus Paulus VI. De huidige paus, Benedictus XVI, heeft de introductie van duurzame energie tot een van de prioriteiten van zijn pontificaat gemaakt, wat hem de bijnaam de Groene Paus heeft verleend.

De hal dient om pelgrims en andere gelovigen die voor de wekelijkse audiënties komen in de winter of bij slecht weer beschutting te bieden. Volgens technici zullen de zonnepanelen voor genoeg energie zorgen om de hal te verlichten en, naar believen, te verwarmen of af te koelen.


Foto bij: Eerste zonnepanelen geïnstalleerd op dak Vaticaan  (foto: DAG)

Reclame Code Commissie: kipcampagne is misleidend

De Reclame Code Commissie noemt de reclamecampagne 'Kip, het meest veelzijdige stukje vlees' onjuist. De commissie zegt dat in een onderdeel van de campagne ten onrechte wordt gesteld dat al het kippenvlees dat in Nederland wordt verkocht honderd procent in orde is.

Onderdeel van de bekende campagne was een poster met de zin 'al het kippenvlees dat in ons land wordt verkocht is 100% OK'. De stichting Wakker Dier, die de slogan misleidend en in strijd met de goede smaak en zeden noemde, diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Die oordeelt nu dat de zinsnede 'te absoluut en derhalve onjuist' is.

Jaarlijks lopen 700 duizend Nederlanders een voedselinfectie op, besmet kippenvlees zou de grootste boosdoener zijn. "Kip is de grootste veroorzaker van diarree en er sterven jaarlijks dertig mensen aan salmonella. Als je dat honderd procent oké noemt, kakel je als een kip zonder kop", zegt een woordvoerder van Wakker Dier.

Wakker Dier noemt het oordeel van de Reclame Code Commissie 'een klap in het gezicht van de Europese Unie'. De kipcampagne wordt voor de helft, zo'n drie miljoen euro, gefinancierd door de Europese Commissie. De dierenrechtenorganisatie diende deze zomer een klacht in bij de minister van Landbouw en bij de EU. Die lieten in reactie op de klacht weten dat de kipcampagne 'objectieve en volledige informatie' verstrekt over voedselveiligheid en dierenwelzijn.

Medefinancier van de campagne Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is niet tevreden met de uitspraak, maar gaat niet in beroep omdat de bewering dat alle kip oké is niet meer wordt gebruikt. "Het gaat om een klein zinnetje in een grote campagne", zegt een woordvoerder van het PPE.

Stichting Wakker Dier richt de pijlen al langer op de kipcampagne. Deze zomer startte de stichting de tegencampagne 'Kip, het meest mishandelde stukje vlees', een variant op de al ruim twintig jaar bekende slogan.

Kid Rock vindt zichzelf beste muzikant ter wereld

Kid Rock denkt niet dat er een muzikant op de wereld beter is dan hij. De Amerikaanse artiest roemt zichzelf om zijn veelzijdigheid. "Ik wil niet arrogant klinken maar ik denk dat er niemand op deze wereld is zoals ik. Ik kan dj'en, ik speel gitaar, piano, ik zing. Ik kan rappen en freestylen. Ik kan alles doen wat ik wil."

Toch hoopt de zanger, wiens muziek naast hiphopinvloeden ook rock- en countryelementen bevat, dat er ooit iemand opstaat die hem 'wil overstijgen'. "Ik hoop jonge mensen te inspireren. Dat er iemand komt die zegt: 'hé, ik kan countrymuziek maken en hiphop en nog meer stijlen'. Maar dan hoop ik wel dat diegene dat doet omdat hij van al die muziekstijlen houdt. Dat is namelijk de enige reden waarom ik het doe, ik houd van alle muziek."

Eind vorig jaar kwam het laatste album van de 37-jarige Kid Rock, 'Rock 'n roll Jezus', uit in de Verenigde Staten waar de plaat de hoogste positie in de hitlijsten bereikte. Op het album is volgens de ex-man van Pamela Anderson duidelijk te horen dat hij gegroeid is als artiest. "Dat is natuurlijk onontkoombaar, je wordt ouder en wijzer, dingen om je heen veranderen, je gedachten veranderen. Dat is ook terug te horen in mijn muziek. Dit is denk ik de eerste plaat waar ik mijn naam niet in elk nummer noem", lacht hij.

Kid Rock komt in 13 december naar Nederland voor een optreden in 013 in Tilburg.


Foto bij: Kid Rock vindt zichzelf beste muzikant ter wereld  (foto: DAG)

Afsteektijden vuurwerk niet aangescherpt

De afsteektijden rond oud en nieuw waarbinnen vuurwerk mag worden afgestoken, worden niet aangescherpt. Dat zou een te groot beslag leggen op de mankracht van de politie. Dat stelt de Commissie overlast jaarwisseling in het rapport 'Een prettige jaarwisseling' dat maandagmiddag werd overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA).

Het kabinet stelde de commissie onder leiding van de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf in na de overlast rond de afgelopen jaarwisseling, toen de hulpdiensten hun handen vol hadden aan vernielingen en overlast. Hierna kondigde het kabinet aan dat het de afsteektijd wil beperkten tot vier uur, van 22.00 uur tot 02.00 uur. Nu is het nog toegestaan om op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur vuurwerk af te steken.

De conclusies van het rapport en een onderzoek waaruit blijkt dat de helft van de Nederlanders tegen het verkorten van de afsteektijd is, hebben de minister van gedachten doen veranderen. Deze maatregel is erg moeilijk handhaafbaar zijn en legt een te groot beslag op de capaciteit van de politie. Zij houdt de maatregel voorlopig achter de hand. Mocht blijken dat de jaarwisseling dit jaar wederom gewelddadig verloopt, kunnen de afsteektijden alsnog worden aangescherpt.

De Graaf stelt wel een aantal maatregelen voor om de overlast te beperken. Zo moeten de raddraaiers die voor overlast zorgen uit de anonimiteit worden gehaald. "De daders van vorig jaar moeten in een vroegtijdig stadium worden benaderd met de boodschap: we houden je in de gaten", zei De Graaf. Ook een meldplicht, gebiedsontzegging, boetes (mobiel) cameratoezicht moet leiden tot een afname van het aantal vernielingen.

Voor gemeenten, politie en overige hulpdiensten is het van belang dat de jaarwisseling net zo wordt voorbereid als een risicowedstrijd in het betaald voetbal. Dat voorkomt verrassingen achteraf, aldus De Graaf. Hij bepleit een betere samenwerking tussen alle instanties. Ook moeten gemeenten leren van elkaars aanpak. Eén landelijke aanpak is niet nodig, omdat de situatie per stad en dorp te veel verschilt.

Minister Ter Horst sluit zich aan bij al deze aanbevelingen. Het is goed dat de overlast rond oud en nieuw niet meer onder de noemer 'folklore' wordt geschaard. "Vorig jaar moest in Den Haag de brandweer achtohonderd keer uitrukken en in Utrecht brandden 22 auto's uit. Dit is niet leuk meer." De bewindsvrouw verwacht het meest van het uit de anonimiteit halen van de relschoppers.

De commissie pleit ook voor een prijsverhoging van het vuurwerk in de vorm van een milieubelasting, omdat 'de vervuiler betaalt'. Daar voelt Ter Horst niets voor. "De burgers betalen al via de belastingen voor het schoonmaken van de straten." Ook heeft de minister niet de indruk dat een duurdere vuurpijl leidt tot minder overlast.


Foto bij: Afsteektijden vuurwerk niet aangescherpt  (foto: DAG)

Vliegtuig kan niet landen door afwezig personeel

Het Griekse ministerie van vervoer heeft een onderzoek gelast naar aanleiding van berichten dat een vliegtuig dertig minuten boven het vliegveld op Lesbos heeft moeten rondvliegen omdat een luchtverkeersleider niet naar zijn werk was gekomen.

Een passagier vertelde dat zijn vliegtuig een half uur boven het eiland moest cirkelen totdat de luchthavendirectie een vervanger had gevonden. Dat zou vanuit de cockpit zijn omgeroepen. Ook de Griekse burgerluchtvaartautoriteit HCAA stelt een onderzoek in.

Bonden akkoord met reddingsplan Alitalia

Vandaag stemden ook de laatste twee vakbonden, die voor het grond- en cabinepersoneel in met het reddingsplan van investeerdersconcern CAI. Dat plan kost duizenden banen, maar moet de maatschappij behoeden voor een faillissement. Eerder ging de moeilijkste groep, waar de piloten van de maatschappij inzitten ook al akkoord met het plan. De piloten hebben meer dan twaalf uur met de Italiaanse regering onderhandeld om tot een akkoord te komen.

De investeerders willen het noodlijdende bedrijf, dat inmiddels een schuld van meer dan een miljard euro heeft, laten fuseren met het luchtvaartmaatschappij Air One. Dat kost meer dan drieduizend banen, maar de Italiaanse regering heeft al laten weten de werknemers te zullen compenseren. Negen vakbonden moesten akkoord om het plan uit te kunnen voeren, en dat is nu gelukt. De vluchten van de maatschappij blijven voorlopig gewoon doorgaan volgens plan. Details over de overname en het reddingsplan worden de komende dagen verwacht.


Foto bij: Bonden akkoord met reddingsplan Alitalia  (foto: DAG)

Microsoft pakt 'scare-ware' aan

'Scare-ware' is valse software die populair is onder internetcriminelen. Met banners en popups worden gebruikers bang gemaakt, bijvoorbeeld door te melden dat hun computer is geïnfecteerd door een virus. Om het niet-bestaande virus te verwijderen moeten gebruikers dan software kopen, die in feite helemaal niets doet en de PC alleen maar vervuilt. In veel gevallen is de software zelfs schadelijk en betreft het spyware. Die software steelt persoonlijke gegevens van de computer van een gebruiker.

Microsoft wil nu met de autoriteiten in de staat Washington gaan proberen de makers en verspreiders van scare-ware aan te pakken, meldt IDG. Welke bedrijven Microsoft precies wil aanklagen is nog niet bekend, maar men zegt enkele agressieve bedrijven op het oog te hebben. Een recent voorbeeld is 'Antivirus XP 2008', dat nog steeds op veel sites via besmette banners wordt aangeboden. Eerder voerde Microsoft al met succes een rechtszaak tegen een bedrijf dat mensen vals waarschuwde om meer software te verkopen. Het softwarebedrijf uit Redview kreeg toen 1 miljoen schadevergoeding van de anti-virusmaker.

Eerder deze week bleek uit een onderzoek van de Universiteit van North Carolina dat gebruikers vaak klikken op de 'waarschuwende popups'. Tweederde van de computergebruikers zou dat doen. Het is vaak moeilijk te zien of de popup een echte foutmelding van Windows of een banner is. Volgens openbaar aanklager Katherine Tassi worden de internetcriminelen steeds creatiever en doen ze steeds meer moeite om de valse banners op echte waarschuwingen te laten lijken.

Foto bij: Microsoft pakt 'scare-ware' aan  (foto: DAG)

Hardere aanpak aso-rijders gaat in

Wegpiraten worden vanaf woensdag harder aangepakt. Automobilisten die zich schuldig maken aan bumperkleven, veel te hard rijden, snijden of rechts inhalen kunnen vanaf 1 oktober worden verplicht om op eigen kosten een meerdaagse cursus te volgen. Wie niet wil deelnemen aan de cursus, verliest zijn rijbewijs.

Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft maandag in Den Haag de officiële aftrap voor deze zogeheten Educatieve Maatregel Gedrag. Bij deze cursus worden automobilisten die reeds zijn beboet gewezen op de gevolgen van hun rijgedrag. Het doel is om de kennis en houding in het verkeer te verbeteren. De cursus kost 750 euro.

Niet alleen aso-rijders kunnen rekenen op een hardere aanpak, ook aan beginnende automobilisten die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben is gedacht. Wie van deze groep achter het stuur zit en wordt gepakt met een alcoholpromillage tussen de 0,5 en 0,8, moet op meerdaagse 'alcoholcursus' waar de gevolgen van alcoholgebruik voor de verkeersveiligheid worden bijgebracht. De kosten hiervan, 350 euro, zijn eveneens voor eigen rekening.


Foto bij: Hardere aanpak aso-rijders gaat in  (foto: DAG)

71- jarige opa zwanger

Een patiënt in het Amerikaanse Portland die werd behandeld voor pijn in de buik, kreeg het verheugende nieuws te horen dat de pijn door zwangerschap werd veroorzaakt. De 71- jarige patiënt John Grady Pippen was verrast. De opa kreeg het nieuws deze maand, samen met een receptje voor pijnstillers.

Het management van het ziekenhuis wijt de fout aan een typefoutje, waardoor er verkeerde informatie uit de computer rolde.


Foto bij: 71- jarige opa zwanger  (foto: DAG)

Verzekeraar Heath Ledger weigert uit te betalen

Een bewindvoerder van het vermogen van Heath Ledger sleept namens zijn dochtertje Matilda de levensverzekeraar van de overleden acteur voor de rechter. ReliaStar, dat een polis ter waarde van zeven miljoen euro afsloot op het leven van de acteur, weigert het bedrag uit te keren omdat de dood van Ledger op zelfmoord lijkt. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ, dat de hand wist te leggen op rechtsdocumenten.

Ledger, die bekend is van films als 'Brokeback mountain' en 'The Dark Knight', sloot een halfjaar voor zijn dood een levensverzekering af bij ReliaStar. Begunstigde is een bewindvoerder, die optreedt namens de 2-jarige Matilda. In januari werd de 28-jarige Australische acteur dood aangetroffen in zijn appartement in New York. De lijkschouwer stelde na onderzoek vast dat Ledger was overleden na een onbedoelde overdosis medicijnen.

De verzekeringsmaatschappij heeft de dood van Ledger, ondanks de bevindingen van de lijkschouwer, als verdacht bestempeld. Bij zelfmoord wordt een levensverzekering niet uitgekeerd. Daarnaast verdenkt ReliaStar Ledger ervan dat hij heeft gelogen op het aanvraagformulier van de levensverzekering. Zo zou hij hebben ingevuld dat hij geen medicijnen voorgeschreven kreeg en verzweeg hij naar verluidt dat hij ooit drugs heeft gebruikt.

Volgens advocaten, die namens de bewindvoerder en Matilda optreden, is de levensverzekeraar in overtreding door op eigen houtje onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van een verzekerde. Ook zou het verboden zijn om na de dood van een verzekerde een aanvraag voor een levensverzekering opnieuw te beoordelen.

Zondag maakte Kim Ledger, de vader van de acteur, bekend dat Matilda alle bezittingen van haar vader erft. De nalatenschap van Ledger wordt op elf miljoen euro geschat.


Foto bij: Verzekeraar Heath Ledger weigert uit te betalen  (foto: DAG)

Bos bidt en hoopt op nieuw Amerikaans reddingsplan

Minister Wouter Bos van Financiën "bidt en hoopt" dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden binnenkort alsnog instemt met een reddingsplan voor de financiële sector van de Verenigde Staten. Dat heeft hij vanavond gezegd in Leeuwarden.

"Dit is slecht nieuws", aldus Bos. "Het lijkt erop dat we nu nog langer moeten wachten." Hij zegt te hopen dat het besef bij de Amerikaanse volksvertegenwoordiging zal doordringen dat we "niet langer kunnen wachten".

Eerder vandaag zei de vicepremier te hopen dat het vertrouwen van beleggers in de aandelenmarkten terugkeert als er meer details bekend worden van het reddingsplan van de Amerikaanse overheid.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde echter tegen het plan. Het voorstel van de regering Bush kreeg de steun van 205 parlementariërs tegen 228 nee-stemmers.

Met een fonds van honderden miljarden dollars wilde de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson banken helpen door slechte beleggingen van hen over te nemen. Beleggers vrezen nu dat de financiële markten volledig stil komen te staan, waardoor banken geen leningen zullen verstrekken.

Eerder vandaag zei Bos dat de overheid na Fortis andere Nederlandse banken zal redden als die door de kredietcrisis in de problemen komen. Gisteren droeg Nederland 4 miljard euro bij aan de redding van Fortis. Met steun van België en Luxemburg krijgt de Belgisch-Nederlandse bank een injectie van in totaal meer dan 11 miljard euro.

[A1GP] [Upd] Programma Zandvoort

Het programma voor de A1GP op Zandvoort is bekend gemaakt. Net als vorig jaar zal de A1GP, in verband met het beperkte aantal geluidsdagen, alleen op zaterdag en zondag rijden.

Het programma bestaat, naast de A1GP, uit verschillende Nederlandse autosportklassen. De Dutch Supercar Challenge, Benelux Racing League, Formido Swift Cup en Samsung BMW 130i Cup zullen dit weekend op het circuit te vinden zijn.

Update
Naar aanleiding van het verlengen van de eerste vrije training, komen TV coverage laps te vervallen op zaterdag. Het aangepaste programma is hieronder terug te vinden.

Vrijdag 3 oktober

TijdKlasseSessie
12.00-12.30Dutch Supercar Challenge Group 2Training
12.40-13.00Formido Swift CupTraining
13.10-13.30Benelux Racing LeagueTraining
13.40-14.00Samsung BMW 130i CupTraining
14.10-14.30Dutch Supercar Challenge Group 2Kwalificatie
14.40-15.00Formido Swift CupKwalificatie
15.10-15.30Benelux Racing LeagueKwalificatie
15.40-16.00Samsung BMW 130i CupKwalificatie
16.10-16.40Dutch Supercar Challenge Group 1Rookie training
17.00-17.45Dutch Supercar Challenge Group 2Race 1, 45 minuten

Zaterdag 4 oktober

TijdKlasseSessie
08.20-08.50Dutch Supercar Challenge Group 2Training
09.00-10.50A1GPVrije Training 1
11.00-11.20Dutch Supercar Challenge Group 2Kwalificatie
11.30-12.30A1GPVrije Training 2
12.40-13.05Benelux Racing LeagueRace 1, 12 ronden
13.05-14.05A1GPPitwalk
14.10-14.35Samsung BMW 130i CupRace 1, 12 ronden
14.45-15.10Formido Swift CupRace 1, 12 ronden
15.45-15.55A1GPKwalificatie 1 - Sprint race
16.00-16.10A1GPKwalificatie 2 - Sprint race
16.15-16.25A1GPKwalificatie 3 - Feature race
16.30-16.40A1GPKwalificatie 4 - Feature race
17.10-17.55Dutch Supercar Challenge Group 1Race 1, 45 minuten

Zondag 5 oktober

TijdKlasseSessie
08.50-09.35Dutch Supercar Challenge Group 2Race 2, 45 minutenuten
09.45-10.15Formido Swift CupRace 2, 12 ronden
10.30-10.40A1GPPit lane open
11.00-11.25A1GPSprint race
11.40-11.50A1GPUitreiking awards
12.00-12.30Benelux Racing LeagueRace 2, 12 ronden
12.40-13.25Dutch Supercar Challenge Group 1Race 2, 45 minuten
13.30-13.45-Demonstraties
13.45-14.15-Openingsceremonie
14.20-14.30A1GPPit lane open
15.00-16.10A1GPFeature race
16.20-16.25A1GPPodiumceremonie
17.00-17.35Samsung BMW 130i CupRace 2, 16 ronden

[A1GP] Nieuw puntensysteem 2008/2009

De A1GP World Cup of Motorsport heeft vandaag een wijziging in de sporting regulations bevestigd. De wijziging is doorgevoerd om alle teams evenveel kans te geven, aangezien niet alle teams in Zandvoort aan de start zullen staan.

Afgelopen vrijdag is al bekend gemaakt dat alle teams tijdens de races in Zandvoort punten in het kampioenschap zullen scoren. Hiermee hebben ze echter geen direct voordeel, aangezien alleen de beste negen resultaten in het seizoen mee zullen tellen in het kampioenschap van 2008/2009. De eindstand wordt bepaald door het wegstrepen van het slechtste resultaat, waarbij het om punten van de sprint- én featurerace van hetzelfde evenement gaat.

De eerstvolgende tweedaagse test op het circuit van Snetterton is een dag uitgesteld, deze zal nu plaats vinden op twee en drie oktober. Hiermee denkt de organisatie de teams zoveel mogelijk tijd te geven om zich voor te bereiden op het raceweekend, wat meteen een dag later begint.

Het programma in Zandvoort is ook aangepast. De eerste vrije training, die eigenlijk van 9.00 tot 10.00 zou duren, wordt met 50 minuten verlengd. De overige sessies zullen geen wijzigingen ondergaan.

Pete da Silva, CEO van de A1GP, had het volgende hierover te melden: "De teams hebben extreen hard gewerkt in de voorbereiding voor de races. Door het testen in Snetterton zo ver mogelijk achteruit te schuiven, hopen we ervoor te zorgen om zoveel mogelijk auto's beschikbaar te hebben om komend weekend te racen."

"Ondanks dit zullen sommige teams helaas niet mee kunnen strijden. Om zeker te zijn dat het kampioenschap voor iedereen gelijk is hebben we besloten om aanpassingen door te voeren in het puntensysteem. Hierdoor zullen deze teams geen groot nadeel hebben."

De kaartverkoop voor de A1GP loopt goed, de Gold kaarten zijn inmiddels uitverkocht. Voor de silver kaarten wordt een extra tribune gebouwd om de toenemende schare racefans een plaats te kunnen bieden.

Wall Street onderuit na stranden reddingsplan

De Amerikaanse effectenbeurzen zijn vandaag fors onderuit gegaan nadat een reddingsplan van de regering voor in nood geraakte banken was gesneuveld in het Congres. Vooral financiële aandelen gingen in de uitverkoop.

De toonaangevende Dow-Jonesindex maakte een duikeling van 720 punten, ofwel 6,4 procent, naar 10.430 punten. De breder samengestelde S&P 500-index kelderde 8,1 procent tot een stand van 1115 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 8 procent tot 2009 punten.

Dat het Huis van Afgevaardigden niet akkoord ging het plan van minister Henry Paulson van Financiën om banken te verlossen van slechte beleggingen, kwam voor beleggers als een schok. Er leek gisteren overeenstemming te zijn over de noodzaak van de maatregelen, hoewel veel parlementariërs er moeite mee hadden.

In de Dow verloren de banken Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase tussen de 7,1 en 12,7 procent. Creditcardbedrijf American Express was de sterkste daler (min 13,7 procent), samen met de toch al geplaagde verzekeraar AIG.

Ook de recessiegevoelige technologiesector moest het flink ontgelden. De fabrikant van onder meer computers, mobieltjes en muziekspelers Apple verloor bijna 19 procent. Het bedrijf kreeg afwaarderingen van verscheidene analisten. Internetreus Google daalde bijna 9 procent.

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron kregen ook flinke klappen. Zij verloren respectievelijk 6 en 8,5 procent. De olieprijs daalde ruim 10 procent omdat handelaren vrezen voor een recessie nu het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector voorlopig van de baan lijkt. Economische teruggang gaat over het algemeen gepaard met een dalende vraag naar olie.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,4460 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel was de munt 1,4380 dollar waard.

"Shit."  (foto: ANP)

Punten ronde 15

Er was even een herberekening van de strafpunten nodig waar jullie niets van hebben gemerkt (hopelijk), maar nu klopt het dan toch. De punten voor de Grand Prix van Singapore zijn verdeeld en de budgetten uitgedeeld.

Er waren dit weekend maar liefst zeven onderdelen die een straf hebben gekregen van de FIA en wat bij ons strafpunten oplevert. Het gaat om Felipe Massa met een drive-throughpenalty, Nico Rosberg en Robert Kubica met een stop-and-gopenalty, Nick Heidfeld moest drie plaatsen terug op de grid vanwege het hinderen van Rubens Barrichello in de kwalificatie; al deze onderdelen krijgen 10 minpunten. De Honda-motor van Barrichello ontvangt -15 minpunten voor de problemen, de Renault RS27-motor van Red Bulls Mark Webber ook 15 minpunten vanwege een versnellingsbakprobleem en het Toyota-chassis eveneens -15 strafpunten met een hydraulisch probleem van Jarno Trulli.

Dat brengt me bij de ranglijst voor deze ronde. Opnieuw heeft AC4WHEELS.NL de meeste punten behaald, maar hij telt vanwege een ongeldig team niet mee en hij gaat daar ook mee akkoord. Dan is het Spades die de eerste plek pakt dit keer met 401 punten. Maar liefst tien deelnemers hebben de tweede plaats: Blex, Giem, GrapeFruit, jms, Linoge, ma3stroh, ocbar, OpelSpeed, Peterselieman en Superfly halen 400 punten. De gedeelde twaalfde plaats is voor Aresdreams, eppovanstraten en Wegmisbruiker, zij halen 374 punten deze ronde. De vijftiende plek wordt ook gedeeld met 7 users: Barvado, EdK, edos, Ellisje, Flitspaal, joostvankakerken en ThieZz hebben 373 punten. Agusta953 en Brandy265 hebben beiden beslag gelegd op de 23e plaats, met 364 punten.

Het Algemeen Klassement is een beetje op z'n kop gezet, want na een behoorlijke periode van burnrubber aan kop, is het nu ocbar met 3602 punten die de leiding overneemt en burnrubber is naar buiten de top vijf verwezen. Dan hebben we Giem die drie plekken gestegen is op de tweede plaats, hij haalde 3600 punten. Op de derde plaats staat de vorige nummer twee baloo-f1, met 3558 punten en de vierde plek is voor Tourjour2, die gelijk blijft met de vorige keer maar nu met 3523 punten. Op plaats vijf staat avdbosch: 3512 punten zijn zijn deel.

Bij de subleagues is er ook een rondeuitslag. Daar steekt met kop en schouders boven de rest uit: dokkumers door de bocht, zij haalden 336 punten. De nummer twee heeft 309 punten, dat is A-Team; nummer drie heeft 299 punten en heet Nieuwerkerkers. Dan is het de groep van Fercedes die 292 punten behaalden en de top vijf wordt afgesloten door Optimized met 291 punten.

Het klassement bij de subleagues wordt nog altijd aangevoerd door Leiden Posse's Racing, die hebben 2412 punten. Op bijna 100 punten achterstand vinden we Fercedes met 2320 punten. Op iets kleinere afstand staat Optimized op 2307 punten, en op plek vier is het nu, met toch ook een achterstandje, Zoem! met 2269 punten, plaats vijf is voor De Echte Kenners op 2231 punten.

We wensen je veel plezier met de F1-manager bij de volgende race op 11 en 12 oktober, de Grand Prix van Japan op de Fuji Speedway.

De volgende race is de Grand Prix van Japan. Let op! Wisselen voor die race kan tot zaterdag 11 oktober, 00.01 uur.

Bush 'zeer teleurgesteld' over stemming

De Amerikaanse president George Bush is "zeer teleurgesteld" in parlementariërs die vanavond tegen het reddingsplan van de regering voor de financiële sector hebben gestemd. Het plan werd verworpen in het Huis van Afgevaardigden.

Bush heeft zijn naaste medewerkers opdracht gegeven om met vervolgstappen te komen, meldde het Witte Huis. "Er bestaat geen twijfel dat het land te maken heeft met een ingewikkelde crisis die aangepakt moet worden", zei zegsman Tony Fratto.

In het Huis stemden 228 afgevaardigden tegen en 205 voor het reddingsplan. Afgevaardigden van Bush' eigen Republikeinse partij stemden massaal tegen. Het is nog onduidelijk wat de volgende stap wordt om een einde te maken aan de impasse.

"Jammer."  (foto: ANP)

Bos gaat andere banken ook helpen

De overheid zal andere Nederlandse banken redden als die door de kredietcrisis in de problemen komen. Dat heeft minister Wouter Bos van Financiën vanavond gezegd tegen het NOS Journaal en RTL Nieuws.

"Dat zullen we blijven doen als de situatie daar aanleiding toe geeft", aldus Bos. Zondag droeg Nederland 4 miljard euro bij aan de redding van Fortis. Met steun van België en Luxemburg krijgt de Belgisch-Nederlandse bank een injectie van in totaal meer dan 11 miljard euro.

Ondanks de miljarden leed Fortis vandaag flink verlies op de beurs. Het concern sloot de handelsdag uiteindelijk af met een koersdaling van 23,6 procent. Bos noemt de daling van het aandeel Fortis "een zware klap". Hij stelt verder "niet de illusie" te hebben gehad dat de redding de beurskoersen zou beïnvloeden.

De vicepremier zei te hopen dat het vertrouwen van beleggers zal terugkeren als er meer details bekend zouden worden van het reddingsplan van de Amerikaanse overheid voor de financiële sector van dat land. Inmiddels lijkt dat ijdele hoop.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zojuist namelijk tegen het plan gestemd. Het voorstel kreeg de steun van 205 parlementariërs. Er waren 228 nee-stemmers. Minister van Financiën Henry Paulson wilde banken helpen door slechte beleggingen van hen over te nemen.

Zal, indien nodig, de staatsschuld vergroten.  (foto: ANP)

Google Lively moet online games platform worden

Eerder deze maand bevestigde Google dat ze haar virtuele wereld Lively open ging stellen voor game ontwikkelaars. Creative Director bij Google Lively, Kevin Hanna, heeft onthuld dat ze op de lange termijn een online games-platform willen worden. Hanna maakte eerder deze maand tijdens de Game Developers Conference in Austin dat ze een API beschikbaar zullen stellen zodat gebruikers simpele arcade games of 3D games kunnen ontwikkelen.

"There is a longer term goal of opening up the API so the architecture of Lively could be used as an online games platform", aldus Hanna.

Hanna hoopt dat Lively een opening kan bieden voor ontwikkelaars om grip te krijgen op de Google-technologie. Hij wil dat het uiteindelijk volledig normaal is om 3D elementen op het web te hebben en dat de plug-in één van de eerste dingen wordt die men installeert bij een installatie van een PC.

"I feel like a big chunk of the games industry out there has a corporate mentality where you're first to be second, and I've been there, where they say", aldus Hanna. Hij vervolgt: "Make sure you include this aspect, and this aspect, and this aspect, to ensure that we have an 80 per cent market share."

Volgens Hanna dempt deze houding de creativiteit in games, aangezien games een levendige bron van inspiratie kunnen zijn voor ontwikkelaars. Het verkrijgen van marktaandeel zuigt volgens Hanna het leven uit hetgeen wat het meest creatieve en innovatieve medium zou moeten zijn wat momenteel voorhanden is.

Het volledige interview met Kevin Hanna is te vinden op GamesIndustry.biz.

Schilderij Brueghel ontdekt bij tv-opname

Een authentiek werk van Pieter Brueghel is vandaag ontdekt tijdens opnames van het Avro-programma Tussen Kunst & Kitsch. Dat meldt de omroep op de website.

Kunstexpert John Hoogsteder noemt het schilderijtje uit 1620 waarop een boerenechtpaar staat afgebeeld 'de vondst van de eeuw.' Hij schat de waarde van de Brueghel tussen 80 duizend euro en een ton. De opnames werden gemaakt in het Rijksmuseum Twenthe.

"Door de opstaande verf, die wordt veroorzaakt door het krimpen van het houten paneel, ben ik er zeker van dat het een origineel uit de tijd is", licht Hoogsteder toe. De eigenaar van het schilderij reageerde volgens de Avro perplex. Haar echtgenoot heeft het in 1950 bij een antiquair gekocht voor ongeveer honderd gulden.

De Avro brengt de aflevering waarin de Brueghel boven tafel komt in maart op het scherm.

Duo redt vrouw uit handen aanrander

Een vrouw (22) uit Maassluis is gisterenmorgen in alle vroegte uit de handen van een aanrander gered. Twee jongens hebben haar weten te redden.

Rond kwart over vier werd de vrouw op de Coolsingel in Rotterdam voor de Bijenkorf door een man vastgegrepen. Omdat ze hard begon te gillen werden drie meisjes en twee jongen gealarmeerd. Zij hielpen haar te ontkomen.

De politie is op zoek naar de twee jongens die de vrouw hebben gered. Hun getuigenverklaring kan belangrijk zijn bij de zoektocht naar de aanrander. Ook andere getuigen worden opgeroepen zich te melden bij de politie.

Met dank aan Mowiek voor de submit.

Gerrard gaat voor 100e goal bij Liverpool

Steven Gerrard kan woensdag tegen PSV zijn honderdste doelpunt voor Liverpool maken. De teller van de Engelse international staat nu op 99.

Gerrard scoorde 56 maal in de Premier League, acht keer in de FA Cup, zeven in de League Cup, 27 in Europees verband en éénmaal op het WK voor clubteams. De speler maakte zijn eerste doelpunt in december 1999 tegen Sheffield Wednesday.

'Oranje-Zwart gaat meedoen om de titel'

Met een klinkende 5-0 zege op het toch gerespecteerde SCHC meldt Oranje-Zwart zich aan het front in de Rabo Hoofdklasse. De ploeg van Roger van Gent toonde zich dodelijk in de vele klutssituaties voor het doel van de Stichtse.

"Het klinkt bizar, maar we hebben gewoon echt ons best gedaan," zegt SCHC-coach Rob Haantjes. "Oranje-Zwart is gewoon top, die gaan zeker meedoen om de titel dit jaar. Daar mag je me aan het einde van het seizoen best op afrekenen." SCHC hoopte te zijn waar Oranje-Zwart op dit moment al is. "Ze liggen een stapje voor op ons. Als je ziet waar de doelpunten uit vallen. Bijna allemaal rebounds. In dat aspect van het hockey zijn zij gewoon erg goed en valt er voor ons nog veel te leren."

Haantjes hoopt zijn ploeg de komende weken verder te smeden naar zijn hand. Daarbij kiest hij voor een gewaagde omzetting. "Ik weet dat ik hiermee tegen wat heilige huisjes aan schop, maar we moeten ons echt gaan toeleggen op de verdediging. De reputatie van de Stichtse is al jaren aanvallend hockey, maar na negen tegendoelpunten in twee wedstrijden moet je je conclusies trekken."

Met een nieuw jong team hoopt Haantjes een nieuwe start te maken. "We nemen de harde les van vandaag als startpunt en ik zie aan mijn ploeg dat ze echt wel willen werken. We hebben een jong team, de verdediging is gemiddeld slechts 20 jaar. Om mijn nieuwe filosofie op dit team over te brengen is tijd nodig en ik weet als we deze slechte resultaten blijven neerzetten, dat ik die tijd mogelijk niet krijg. Zo hard is het in topsport."

Heijblok gaat zich niet schamen

Erik Heijblok wil niet te lang nadenken over de blunder, die hij gister in het duel tegen FC Twente beging. De goalie van De Graafschap liet een hoge voorzet van Eljero Elia door zijn handen glippen. Blaise N'Kufo was er als de kippen bij en schoot raak.

"De bal wordt ingebracht en ik ben helemaal vrij," liet Heijblok in een reactie weten. "N'kufo sprong niet eens, omdat hij er niet bij kon. Ik weet nu nog niet waarom, maar ik laat de bal uit mijn handen vallen. Ik probeerde het nog te herstellen, maar hij was er eerder bij. C'est la vie: zo is het hosanna, zo is het anders. Dit wordt natuurlijk breed uitgemeten. Dat mag ook, want het was een blunder, het mag niet gebeuren. Maar ik kan er niets aan veranderen."

"Ik heb net als altijd mijn stinkende best gedaan en helaas gebeuren dit soort dingen. Ik ga me er niet voor schamen," ging de sluitpost verder. "Als het gebeurt bij 2-0 of 3-0 in de 89e minuut, dan wordt het wedstrijdverloop er niet door beïnvloed. Tot die goal had Twente wel meer balbezit, maar de ploeg creëerde niet zo veel. Het moment kon niet slechter."

Reddingsplan VS afgekeurd door Huis van Afgevaardigden

Het reddingsplan voor de financiële sector is verworpen door het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten. Het voorstel kreeg de steun van 205 parlementariërs, maar er waren 228 stemmen tegen.

De meeste tegenstemmers kwamen uit de Republikeinse partij, terwijl president Bush had opgeroepen om het voorstel aan te nemen. Ook bij de Democraten was er veel weerstand tegen het reddingsplan.

Er volgt nu overleg tussen president Bush en een team van adviseurs om uit de impasse te komen. De koersen op Wall Street gingen na de bekendmaking van de uitslag opnieuw omlaag.

Irans weigering van VN-resolutie bekritiseerd

Iran gaat door met het verrijken van uranium, ondanks een nieuwe resolutie van de VN die eist dat het land daarmee stopt. Dat heeft het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken maandag bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Hasan Qashqavi heeft Iran op grond van het non-proliferatieverdrag het recht om uranium te verrijken en is de eis van de VN 'de wet voorbij'. De Verenigde Staten en Rusland schaarden zich vrijdag gezamenlijk achter een nieuwe VN-resolutie die drie eerdere resoluties onderschrijft waarin Iran op straffe van sancties wordt opgeroepen te stoppen met uraniumverrijking.

Het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohammed el-Baradei, riep Iran maandag op de openingszitting van de jaarvergadering van het IAEA in Wenen nogmaals op volledige openheid van zaken te geven over zijn nucleaire programma. El-Baradei stelde vast dat Iran blijft volharden in zijn weigering inzicht te verschaffen in veronderstelde oude plannen voor de ontwikkeling van een atoombom.

De Europese Unie gaf een verklaring uit waarin wordt gesteld dat het vooruitzicht van een Iraanse atoombom voor de internationale gemeenschap 'onacceptabel' is. Belangrijke EU-lidstaten als Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland spelen een grote rol in het forum van landen dat Teheran onder druk zet.

Op de achtergrond speelt een rol dat Iran zich samen met bondgenoot Syrië kandidaat heeft gesteld voor de nominatie, namens hun geografische regio, voor een zetel in het IAEA-bestuur. De Verenigde Staten en hun bondgenoten ijveren voor de kandidatuur van Afghanistan of Kazachstan.

Verder speelt dat Iran samen met Arabische lidstaten campagne voert voor een indirecte veroordeling van Israël, dat als niet-onderschrijver van het non-proliferatieverdrag over een arsenaal aan kernwapens beschikt. Dat de internationale gemeenschap de Israëlische atoombom gedoogt, is de Arabische wereld een doorn in het oog. Arabische landen proberen al jarenlang een resolutie aanvaard te krijgen waarin wordt aangedrongen op een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten.

Islamitische lidstaten hebben gedreigd dit jaar een stemming over ieder onderwerp te zullen eisen als de overige lidstaten niet hun voorstel steunen de kernwapenvrije zone op de agenda te plaatsen. In het verleden is zo'n resolutie tweemaal weggestemd.

Volgens de VS, Israël en enkele Europese landen wil Iran kernwapens ontwikkelen. Iran ontkent dat en zegt kernenergie alleen voor vreedzame doeleinden te willen aanwenden.

FNV wil commissaris Fortis benoemen

FNV Bondgenoten wil het recht krijgen om een commissaris bij Fortis te benoemen. Dat heeft de vakbond maandag bekendgemaakt. Zo wil de FNV ervoor zorgen dat de belangen van werknemers in het bestuur van de bank worden meegewogen.

Een benoeming door de vakbond zou uitzonderlijk zijn. Maar volgens een woordvoerder van de vakbond 'vraagt de huidige situatie bij Fortis' hier om.

"In de zeggenschapscultuur bij de banken komen de werknemers steeds op de laatste plaats", meent de zegsvrouw van de bond. "Door als vakbond een commissaris te benoemen, kunnen we er voor zorgen dat er bij belangrijke beslissingen ook gekeken wordt naar het belang van het personeel. Het gaat om duizenden werknemers, dat is geen emmer die je even leeggooit. Het wordt tij dat deze mensen een stem krijgen."

De vakbond laakt opnieuw de riante bonussen die topbestuurder ontvangen. De woordvoerder wil de huidige malaise bij Fortis aangrijpen om ook de hoge bonussen aan te pakken. "Wanneer zij geen persoonlijke bonussen meer krijgen voor aan- of verkopen van ongewenste producten, zullen zij mogelijk beter nadenken voordat ze iets doen wat desastreuze gevolgen voor het bedrijf en daarmee de werknemers heeft."

Finland scherpt wapenregels aan

De Finse regering heeft maandag nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor het verkrijgen van een wapenlicentie. De aanscherping komt na een schietpartij op een school die behalve de dader negen scholieren en een docent het leven kostte.

Mensen die voor de eerste keer een vergunning aanvragen zullen moeten aantonen dat zij minstens een jaar lid zijn van een schietvereniging. Daarnaast dient iedere aanvrager een schriftelijk bewijs van zijn huisarts te overleggen met betrekking tot zijn geestelijke gezondheid.

De regering is van plan de wapenwet vergaand bij te stellen, zodat de politie meer bevoegdheden krijgt om onderzoek te doen naar vergunninghouders. De schietpartij van vorige week was de tweede op een school in Finland in tien maanden.

Twee dode meisjes in vriezer aangetroffen

De lichamen van twee kinderen zijn zaterdag in een vriezer in het Amerikaanse plaatsje Lusby, ongeveer tachtig kilometer ten zuidoosten van Washington DC, aangetroffen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Politiemensen onderzochten meldingen van een mishandeld kind in Lusby toen zij de lichaampjes aantroffen. Een 43-jarige vrouw is in verband met de zaak aangehouden. Volgens de vrouw waren de twee meisjes haar adoptiekinderen. De kinderen zouden sinds februari zijn ingevroren.

Naast de twee dode meisjes werd een derde meisje gevonden, dat uit het raam van haar afgesloten slaapkamer was gesprongen. De aangehouden vrouw zou het 7-jarige meisje geslagen hebben. De vrouw is aangeklaagd wegens kindermishandeling.

Waarschijnlijk derde ring op Euroborg

FC Groningen krijgt zeer waarschijnlijk een groter stadion. FC Groningen, de gemeente en NV Euroborg hebben een principe-akkoord voor uitbreiding met een derde ring.

Met de uitbreiding krijgt het stadion een capaciteit van 35.000 plaatsen. De verbouwing gaat volgens RTV Noord tussen de 25 en 30 miljoen euro kosten. FC Groningen zal de verbouwing zelf betalen. Mocht de club bij de gemeente aankloppen voor financiële steun, dan moet de gemeenteraad daar eerst over oordelen. Het is nog niet bekend wanneer er met de bouw begonnen gaat worden.

Slagveld op Europese beurzen

De borden van de beurzen in Europa kleurden maandag dieprood. Slechts enkele fondsen boekten winsten. Het Damrak in Amsterdam kelderde naar een van de laagste punten van de afgelopen jaren. Met name bankaandelen gingen massaal in de uitverkoop.

De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, duikelde 8,8 procent en sloot op een stand van 323,55 punten, een verlies van 31 punten. Sinds november 2004 kwam een dergelijk lage slotstand niet voor. De MidKap eindigde 6,9 procent in de min op 476,16 punten.

De andere Europese beurzen verloren ook flink. In Parijs en Londen sloten de beurzen met een daling van 5 procent. De DAX in Frankfurt sloot 4,2 procent in de min.

Fortis kreeg flinke klappen en moest een koersdaling van 23,6 procent incasseren. De slotstand van Fortis is de laagste in zestien jaar voor het aandeel. Zondagavond werd bekend dat de Belgisch-Nederlandse bank deels genationaliseerd wordt. België, Nederland en Luxemburg steken miljarden in de bank. Fortis heeft zich verslikt in de overname van ABN Amro.

In zijn val sleepte Fortis de andere financiële fondsen met zich mee. Hoofdfonds ING verloor 18,2 procent. Voor ING de laagste stand in vijf jaar. Ook MidKap-fonds SNS Reaal duikelde omlaag en sloot met een verlies van 18,7 procent.

Het vertrouwen was volledig zoek bij beleggers wegens onzekerheid over het reddingsplan voor Fortis. Zij vrezen dat het ingrijpen van de nationale overheden van de Benelux-landen zal leiden tot een grote verwatering (waardevermindering) van het aandeel. "We mogen blij zijn dat Fortis is gered. Maar voor bestaande aandeelhouders betekent dit een enorme verwatering van het aandeel", aldus analist Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Een bron zei maandagochtend tegenover persbureau Reuters dat ING de Nederlandse activiteiten van ABN Amro gaat overnemen van Fortis. ING bevestigde noch ontkende hiervoor in de markt te zijn. "Beleggers vragen zich af of ING hier sterk genoeg voor is. Gaan zij nieuwe aandelen uitgeven om dit te financieren? Er zijn veel onzekerheden", aldus Van der Stee.

Ook Aegon moest een flinke klap incasseren. De verzekeraar kwam maandag onder vuur te liggen nadat Aegon had laten weten dat het 125 miljoen euro aan rentevaste beleggingen heeft in de noodlijdende Amerikaanse bank Washington Mutual. Het aandeel sloot met een verlies van 14,9 procent.

Verf- en chemieconcern AkzoNobel maakte een koersval van 7,8 procent tot de laagste stand in ruim drie jaar. Het concern maakte bekend de komende drie jaar 3500 banen te schrappen om kosten te besparen. Daarnaast heeft AkzoNobel zijn aandeleninkoopprogramma opgeschort wegens de onzekerheid op de financiële markten.

Stijgers waren er onder de hoofdfondsen niet te vinden, evenmin als in de MidKap.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4380 dollar tegen 1,4610 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. Een vat ruwe olie kostte aan het einde van de handelsdag in Europa 99,35 dollar, een daling van 7,2 procent.


  (foto: ANP)

AEX beleeft zwarte maandag

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten door een totaal gebrek aan vertrouwen in de aandelenmarkten. Steeds meer banken staan op omvallen. Nationalisering is in steeds meer landen een middel om erger te voorkomen. Fortis werd zondagnacht te hulp geschoten door de Nederlandse en Belgische overheid.

De AEX-index sloot 8,8% lager op 323,55 punten. De Midkap verloor 6,9% op een slotstand van 476,16 punten. De Smallcap eindigde 5,5% lager op 458,09 punten.

"Het was een zwarte maandag, een ongekend bloedbad en het begint angstige vormen aan te nemen, want iedereen vraagt zich in toenemende mate af: wie is de volgende?", aldus handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital.

Jurgens signaleerde maandag geen paniek, maar wel een sterke verkoopdruk, waarbij het zoeken was naar kopers en waarop daghandelaren ontbraken.

De handelaar sluit niet uit dat de AEX dinsdag een 'kleine' opluchtingsrally laat zien, 'en klein is in deze markt al gauw een paar procent. Dat neemt niet weg dat er nog veel leverage uit de markt moet, omdat veel partijen met veel meer geld in de markt zitten dan wat ze daadwerkelijk hebben', aldus Jurgens.

Veel zal afhangen van wat Wall Street zal doen, 'maar zoals het er op het slot van het Damrak uitziet, blijft Wall Street in verlies achter bij de AEX'.

Jurgens stelt dat veel partijen hadden gehoopt dat het reddingsplan van de Amerikaanse regering de markten lucht zou geven, maar dat gebeurde niet. Maandagavond zal het Congres het plan ter goedkeuring krijgen voorgelegd en woensdag is de Senaat aan de beurt.

Dinsdag krijgt de markt vanuit de VS de inkoopmanagersindex van de regio Chicago over september en het consumentenvertrouwen van de Amerikanen, zoals dat wordt gemeten door de Conference Board, over september te verteren.

De euro noteert maandag rond 18.00 uur $1,438 tegen $1,444 maandag om circa 8.30 uur.

Hoe WipEout HD de 60fps en 1080p vasthoudt

Je kunt je vast voorstellen dat het niet makkelijk is om 60 beelden per seconde en een resolutie van 1080p (1920x1080px) voortdurend vast te houden in een game. In feite kunnen maar bar weinig games überhaupt 720p uit een game pompen, wat je kunt zien in games als Halo 3, Haze en GTA 4. WipEout HD is één van de weinige games die 1080p vast blijven houden met een framerate van 60fps, maar hoe hebben ze dat bij studio Liverpool voor elkaar gebokst?


Een van de users op Inside the Digital Foundry heeft uitgevonden wat de truc is. De game draait over het algemeen in de Full HD resolutie van 1080p. Echter, als het snel gaat in de game dan wordt de resolutie omlaag geschaald. WipEout HD's laagste gemeten resolutie is 1280x1080, wat nog steeds 50% meer is dan 720p. WipEout HD is de eerste game die gebruik maakt van een dynamische frameresolutie: de resolutie kan van beeld tot beeld verschillen om zo het aantal beelden per seconde hoog te houden en dat je geen last hebt van framedrops of haperende beelden.

De mogelijke resoluties die gemeten zijn, zijn 1920x1080, 1645x1080, 1600x1080, 1500x1080 en 1440x1080. De dynamische framebuffer is een innovatieve oplossing om de veeleisende 1080p de baas te blijven: het menselijk oog zal het verschil niet opmerken tijdens het spelen, mede doordat de game erg snel gaat. Al met al een erg slimme oplossing en niemand die zich eraan zal storen.

'Multimiljonair' is liever arm

Sinds kort is de 55-jarige Jan Moesker volgens de Belastingdienst multimiljonair. De inwoner van de stad Groningen is er niet blij mee. Sterker nog, hij is er zelfs overspannen van en wil dan ook liever weer arm zijn.

Afgelopen week plofte er een blauwe envelop bij Moesker op de mat. Hij schrok zich kapot toen hij las dat zijn vermogen bijna drie miljoen euro bedroeg. "Hoe komen ze daarbij. Ik ben zwaar ziek, kan niet meer werken en zit op het minimum. En nou opeens ben ik miljonair. Wat voor een ellende staat me nog te wachten?", vraagt hij zich af.

"Straks krijg ik een torenhoge aanslag, die ik van de belastingen moet betalen. Hoe krijg ik dat allemaal weer rechtgezet? Ik weet het niet. Ik heb onlangs weer een hersenbloeding gehad. Ik kan dit echt niet gebruiken."

 

Domenicali: "Ferrari vecht door"

Ferrari leek de race in Singapore onder controle te hebben, maar na de crash van Nelson Piquet jr. ging er van alles mis. Felipe Massa reed bij de pitstop die volgde na een fout met de slang van de tankinstallatie weg, terwijl Kimi Räikkonen later in de race te hard over de kerbstones ging en hard in de muur belandde.

Massa kwam vanuit leidende positie binnen toen de pitstraat openging na de crash van Nelson Piquet jr. Tijdens zijn stop werd het licht op groen gezet, waarop Massa wegreed. Echter was men nog aan het tanken bij de Ferrari, waardoor er enkele monteurs vielen en Massa de slang van de tankinstallatie meenam en pal voor de deur van Sutil kwam. Räikkönen die achter Massa stond te wachten in de pitstraat liep hierdoor enkele seconden vertraging op en verloor uiteindelijk veel plaatsen.

Massa ging aan het einde van de pitstraat stilstaan, zodat de crew de slang kon verwijderen en Massa op de laatste plaats de race verder kon vervolgen. Na een drive-through penalty kwam Massa er niet meer aan te pas en eindigde als dertiende. Räikkönen reed op de vijfde plaats toen hij op vier ronden van het einde over de kerbstones vloog en in de muur eindigde. Hierdoor kwam een definitief einde aan de jacht van de Fin op de wereldtitel.

"Helaas hebben we niet het resultaat behaald waar we op hadden ingezet," aldus Ferrari-teambaas Stefano Domenicali. "Dit is een enorme domper omdat we de race volledig onder controle hadden. Tot de crash van Piquet dan, daarna gebeurden er allerlei zaken buiten onze macht en vanaf dat moment was het gelopen koers." Massa heeft nu in het kampioenschap een achterstand van zeven punten op Lewis Hamilton.

Domenicali was ondanks de mislukte pitstop van Massa nog steeds overtuigd van de werking van het systeem bij de pitstops. "In principe werkte het nu niet veel anders dan met een lollipop-man, maar de uitvoering ging mis. In plaats van een lollipop stond het licht op rood. Helaas werd daarbij een fout gemaakt. Gelukkig is de monteur die werd meegesleurd in orde."

Degene die de fout maakte, wordt er volgens Domenicali niet op afgerekend. "Ik kan alleen maar respect hebben voor de mensen die zich inzetten voor Ferrari. Het kan gebeuren dat daarbij fouten worden gemaakt. We winnen samen en we verliezen samen. Natuurlijk was hij in tranen, dat lijkt me logisch. Gelukkig heeft Felipe meteen met hem gesproken en hem moed ingepraat."

"Ons doel is duidelijk. We hebben nog drie Grands Prix te gaan en we zijn ons ervan bewust dat we in al deze drie races eerste en tweede moeten worden. We hebben de potentie om dat te kunnen doen, dus dat moet ook ons doel zijn. Het zal zeker niet gemakkelijk worden, maar je moet niet vergeten dat we de afgelopen jaren wel vaker in moeilijke situaties hebben gezeten. Soms kwamen we als winnaars uit de strijd, maar soms ook als verliezers. Helaas ging het zondag niet goed, maar twee uur na afloop van de race waren we alweer supergemotiveerd voor de volgende race in Japan."

Brandweer rukt uit voor boomtak

In het Engelse Hampshire heeft een boomtak voor heel wat opschudding gezorgd. De brandweer moest namelijk uitrukken omdat omstanders dachten dat er een leguaan in de boom zat. De spuitgasten moeten beteuterd hebben gekeken, toen bleek dat ze waren uitgerukt voor een boomtak met een beetje smurrie erop.

Een heuse dierenkenner kwam echter ter plaatse en bekende dat hij was gefopt. "Vanaf de grond ziet de tak er echt wel uit als een leguaan."

Misschien valt het te verklaren omdat de brandweerlieden een week geleden wél een echte leguaan uit de boom hadden bevrijd. Waarschijnlijk denkt men nu overal een leguaan te bespeuren.

Man dood na hete kookwedstrijd

Een kookwedstrijdje bleek een man toch iets te pittig. De man heeft namelijk het loodje gelegd.

Ruim een week geleden sloot de 33-jarige Brit Andrew Lee een weddenschap af met zijn zwager om wie het pittigst kon koken. Enkele uren na het eten van het eten van de hete schotel, viel Lee dood neer.

Een hartstilstand, zo bleek vandaag tijdens het gerechtelijk onderzoek. De rechter heeft nu besloten dat moet worden onderzocht of de hete pepers Lee daadwerkelijk de das omdeden, of dat hij al te kampen had met een zwak hart.


Sambal bij?

Ex biedt sekstape Britney te koop aan

Britney Spears is weer eens in het nieuws. Haar ex-vriend is namelijk van plan een behoorlijk pikante video van de gevallen zangeres te verkopen.

Adnan Ghalib wil de sekstape graag met ons delen. Hij wil er natuurlijk wel een flinke prijs voor vangen.

Volgens Ghalib heeft de home video een speelduur van maar liefst twee hele uren. In de film zou Britney te zien zijn, terwijl ze niets meer om het lijf heeft dan een roze pruik.

Limburgse gestoken op straat in bijzijn zoontje

Een 22-jarige vrouw is gisteren met een mes gestoken toen zij met haar zoontje over straat liep in Hoensbroek. Zij moest naar een ziekenhuis met diverse verwondingen, liet de politie vandaag weten. De vrouw uit Heerlen verkeert niet in levensgevaar.

De vermoedelijke dader, een 25-jarige vrouw uit Hoensbroek, is aangehouden. Zij liep tegen de lamp toen zij zich met een snijwond meldde bij hetzelfde ziekenhuis in Heerlen. Ze was tijdens de steekpartij in het gezelschap van een 19-jarige vrouw uit Hoensbroek, die later ook werd opgepakt.

De politie tast nog in het duister over de toedracht van het steekincident, die plaatshad in de Laurierstraat. Hoe oud het zoontje is heeft de politie niet bekendgemaakt.

Treinreizigers stuiten op duur schilderij in coupé

Kunstminnende treinreizigers op het traject Dordrecht-Amsterdam konden vanochtend hun hart ophalen. In een treincoupé was een schilderij van Jan van Goyen, met een waarde van 3,5 miljoen euro, te bewonderen. Het kunstwerk 'Gezicht op Dordrecht' werd overgebracht van het Dordrechts Museum naar het Van Gogh Museum in de hoofdstad, laat de NS weten.

Ondanks de getroffen extra veiligheidsmaatregelen waren de reizigers naar verluidt voldoende in staat om het schilderij uit 1651 te bekijken. Op het doek is Dordrecht aan de rivier afgebeeld, met als herkenningspunt de stompe toren van de Grote Kerk. Directeur Peter Schoon van het Dordrechts Museum, waar het doek zestig jaar hing, gaf tijdens de vijf kwartier durende reis een toelichting op het schilderij.

Het schilderij van Van Goyen hangt vanaf vrijdag in het Van Gogh Museum en is onderdeel van de tentoonstelling 125 Grote Liefdes, die tot half januari duurt. Naast het werk van deze schilder worden schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Picasso getoond.

[WSR] Van der Garde kampioen

Giedo van der Garde is er in geslaagd om in de tweede race van de World Series by Renault in Portugal de titel binnen te slepen. De Nederlander moest minimaal één punt halen. Miguel Molina won de race voor Charles Pic en Julien Jousse. Van der Garde werd achtste, wat genoeg was voor de titel.

De grootste concurrent van Van der Garde op de titel, de Italiaan Fabio Carbone, moest winnen om uitzicht te blijven houden op de titel, maar hij viel bij de start uit. De auto bleef op de grid staan en Alvaro Barba knalde achter op de auto van Carbone, waardoor diens race voorbij was en Van der Garde de titel al binnenhad. De polesitter Molina kwam als beste weg voor Pic en Jousse. In de slotfase van de race reed Salvador Duran tegen de auto van Fairuz Fauzy op, waardoor hij over de kop ging, maar ongedeerd uit kon stappen.

"Geweldig!" riep de uitgelaten Van der Garde na afloop van de race. "Het weekend begon natuurlijk niet zo goed, maar uiteindelijk vertrekken we wel met het kampioenschap. Een fantastisch gevoel! Ik had een geweldige start en lag direct achtste. Vervolgens kreeg ik al snel te horen dat Fabio Carbone, mijn belangrijkste concurrent, uit de race lag en dat ik dus kampioen was. Ik heb daarna nog wel een paar leuke gevechten geleverd, maar na de pitstop heb ik wat druk van de ketel gehaald en reed ik rustig naar de finish."

"Helaas kon mijn teambaas, Roly Vincini, er dit weekend niet bij zijn vanwege familie-omstandigheden, maar vanaf deze plaats wil ik hem ook hartelijk bedanken voor al het werk wat hij in het afgelopen jaar verzet heeft. Hij heeft een grote invloed op het team gehad. Jammer dat hij afwezig is, maar we zullen vanavond wel een klein feestje vieren. Dit was een geweldig seizoen en ik ben ongelooflijk blij met het kampioenschap!"

Van der Garde heeft nu 137 punten verzameld, waardoor hij een voorsprong van 47 punten heeft op zijn naaste belager Carbone. Tijdens het volgende weekend over drie weken in Barcelona zijn er nog maximaal 31 punten te verdienen.

Pos. Rijder Team Tijd
1 M. Molina Prema Powerteam 40:41.502
2 C. Pic Tech 1 Racing + 3.169
3 J. Jousse Tech 1 Racing + 4.483
4 B. Baguette Draco Multiracing USA + 7.564
5 M. Bonanomi Red Devil Comtec + 8.813
6 E. Guerrieri Ultimate Signature + 10.761
7 M. Martínez Pons Racing + 11.998
8 G. van der Garde P1 Motorsport + 16.495
9 F. Albuquerque Epsilon Euskadi + 18.783
10 M. Barba Draco Multiracing USA + 19.176
11 D. Tappy RC Motorsport + 29.183
12 R. Wickens Carlin Motorsport + 30.560
13 A. Alcaraz RC Motorsport + 37.989
14 J. Walker Fortec Motorsport + 38.769
15 P. Mann P1 Motorsport + 57.602
16 A. Marsoin Epsilon Euskadi + 53.163
17 C. Cantelli Prema Powerteam + 58.013
18 S. Cunill KTR + 1:03.730
19 S. Afanasiev KTR + 1:09.210
20 F. Fauzy Fortec Motorsport + 1 ronde(n)
21 P. Sanchez Lopez Interwetten.com + 1 ronde(n)
22 S. Duran Interwetten.com + 2 ronde(n)
23 M. Aleshin Carlin Motorsport + 3 ronde(n)
24 F. Carbone Ultimate Signature DNF
25 A. Barba Prema Powerteam DNF

Station Hengelo op slot voor bommenonderzoek

Op het treinstation van het Overijsselse Hengelo wordt de komende tijd tijdens werkzaamheden aan het spoor naar bommen gezocht. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn het station en de directe omgeving veelvuldig gebombardeerd. Veel van deze bommen zijn niet afgegaan. De gemeente wil dat de komende renovatie van het station wordt gebruikt om alle verdachte objecten op te ruimen.

De werkzaamheden zijn gepland in de weekenden van 11 en 12 oktober en 29 en 30 november. Mocht er een bom worden gevonden, dan wordt het explosief direct gedemonteerd. Ook een deel van een perron zal worden afgegraven en is er in de weekeinden geen treinverkeer mogelijk van en naar Hengelo. NS zet op het traject Amersfoort-Enschede bussen in.

In november 2007 werd het station al eens ontruimd nadat er verdachte objecten zouden zijn gevonden. Het bleek toen niet te gaan om bommen. Onderzoek had uitgewezen dat er elf verdachte voorwerpen in de grond zaten, maar een gespecialiseerd bedrijf constateerde dat het niet ging om zogeheten blindgangers. Er werden stukken oud ijzer aangetroffen.

Voorwaardelijke jeugddetentie na inbraak lokauto's

Een 14-jarige jongen heeft drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie gekregen voor inbraken in auto's van de politie. De Utrechter Hamza C. brak vorig jaar zomer drie auto's open, twee daarvan waren lokwagens van de politie. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke jeugddetentie geëist.

De rechtbank legde geen onvoorwaardelijke straf op, omdat de jongen kort na de inbraken al elf maanden in heropvoedingsschool Glenn Mills heeft gezeten. Dit ervoer de jongen naar eigen zeggen als straf.

De jonge autokraker moest zich ook verantwoorden voor het beledigen van een agent en het bekladden van een politiecel. De Utrechtse rechtbank verbond enkele bijzondere voorwaarden aan de proeftijd van de puber. Zo moet C. zich ook de komende twee jaar laten begeleiden door een gezinsvoogd.

Op 10 juli vorig jaar brak C. samen met anderen een BMW open en stal hij een laptop. Drie dagen later brak C. opnieuw een auto open. Dit keer nam hij een fotocamera, damestas en MP3-speler weg uit een Opel. Beide wagens, die geparkeerd stonden op de Vleutenseweg, waren lokauto's van de politie. Een maand namen C. en een stel anderen een TomTom mee uit een auto aan de Ina Boudier Bakkerlaan.

In juli vorig jaar zat C. korte tijd vast in een cel van het politiebureau in Zeist. De 14-jarige jongen bekladde de cel, onder meer door 'mama' in een deur te krassen. Op 4 mei zou hij 'kankerlijer' naar een agent geroepen hebben. C. zou daarnaast samen met zijn broer een scooter niet hebben teruggebracht na een proefrit. Voor dit laatste zag de rechtbank onvoldoende bewijs, de jongen werd vrijgesproken.

Aha: fraude met zoete troep

Albert Heijn. Niet alleen een oude Zaanse kruidenier, maar vooral de bakermat van het Ahold-concern, wereldberoemd door zijn boekhoudfraude. Met allerlei stiekeme briefjes werd geregeld dat buitenlandse supermarkten wel of niet geheel of gedeeltelijk al dan niet eigendom van de firma waren en dat de winsten wel of niet geheel of gedeeltelijk al dan niet in de boekhouding konden worden opgenomen. Zoiets. Hoe dan ook: de aandeelhouders werden genaaid, en de verantwoordelijke ritselaars gestraft door de rechter. Maar Albert Heijn rotzooit niet alleen in het groot, ook in het klein belazeren ze de boel.

'Dekker onder codenaam op Fuentes-lijst'

De Duitse krant Süddeutsche Zeitung meldt dat Thomas Dekker klant is geweest van de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes.

In een artikel over Bjarne Riis, de manager van de Deense ploeg CSC-Saxo bank, duikt de naam van de Nederlandse wielrenner op. De krant zegt dat het over een lijst van vijftig wielrenners beschikt die in het verleden bij Fuentes zijn geweest. De codenaam ‘Classico Mano’ op de Fuentes-lijst zou kunnen worden toegerekend aan Dekker. De krant baseert dat op betrouwbare bronnen.

De Spaanse justitie heeft het dossier Fuentes overigens inmiddels gesloten.

Sutil: "Kon Massa maar net ontwijken"

Force India-coureur Adrian Sutil bereikte de finish in Singapore niet. De Duitser crashte in ronde 49 bij bocht achttien in de muur, toen hij de net gespinde Felipe Massa wilde ontwijken. Zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella eindigde uiteindelijk als veertiende na zelfs even derde te hebben gelegen.

Sutil was erg teleurgesteld over het resultaat van de race. "Ik voelde me vandaag erg goed in de auto en ik denk dat we een goede race hebben gereden. We hadden wat pech met de komst van de safety car, maar daarna kon ik weer volop pushen. De situatie met Massa was erg ongelukkig. Hij spinde voor me en reed plotseling het circuit weer op. Ik kon hem nog net ontwijken, maar raakte daardoor wel zelf de muur. Dit is erg teleurstellend, omdat we dit jaar al veel pech hebben gehad."

Fisichella was tevreden over de race na een slecht begin van het weekend. "Ik denk dat we het maximale eruit gehaald hebben. Het team heeft fantastisch werk verricht door de auto weer te repareren na mijn crash van gister. Ik had vandaag een auto waar ik echt mee kon racen. Dankzij een goede strategie hebben we wat posities weten goed te maken. In de laatste ronden had ik nog een klein probleem, maar ik ben blij de finish te hebben gehaald."

[WSR] uitslag Portugal race 1

Fabio Carbone heeft op het circuit van Estoril in Portugal zijn titelkansen levend gehouden door de eerste race van de World Series by Renault te winnen. Alvaro Barba finishte als tweede voor Robert Wickens. Titelfavoriet Giedo van der Garde kwam als achtste over de streep en pakte hiermee een punt.

Marco Bonanomi vertrok van pole, maar door te veel wielspin kwam hij moeilijk weg en werd door Bertrand Baguette en Marcos Martinez geraakt, waarbij Bonanomi uitviel. Ook Baguette viel na vier ronden uit, waardoor Martinez aan de leiding ging en Carbone naar plek twee doorschoof. Na tien ronden wist Carbone Martinez te passeren die uiteindelijk als tweede finishte.

Echter kreeg Martinez 25 strafseconden, omdat hij gezien werd als veroorzaker van de startcrash. Hierdoor kwam hij uiteindelijk op een elfde plaats terecht. Van der Garde startte vanaf plek dertien en wist uiteindelijk mede door de straf voor Martinez op te klimmen naar de achtste plaats. Hij zei na afloop dat hij de auto nauwelijks op de baan kon houden en dat dit resultaat het maximaal haalbare was.

Pos. Rijder Team Tijd
1 F. Carbone Ultimate Signature 40:17.752
2 A. Barba Prema Powerteam + 4.020
3 R. Wickens Carlin Motorsport + 5.149
4 J. Jousse Tech 1 Racing + 6.506
5 E. Guerrieri Ultimate Signature + 7.852
6 M. Barba Draco Multiracing USA + 17.338
7 M. Molina Prema Powerteam + 19.665
8 G. van der Garde P1 Motorsport + 22.660
9 M. Aleshin Carlin Motorsport + 23.040
10 F. Albuquerque Epsilon Euskadi + 23.591
11 M. Martínez Pons Racing + 28.461
12 F. Fauzy Fortec Motorsport + 38.391
13 P. Sanchez Lopez Interwetten.com + 40.792
14 D. Tappy RC Motorsport + 41.166
15 A. Alcaraz RC Motorsport + 42.085
16 S. Duran Interwetten.com + 46.141
17 S. Cunill KTR + 56.549
18 C. Cantelli Prema Powerteam + 59.012
19 S. Afanasiev KTR + 1:29.888
20 A. Marsoin Epsilon Euskadi + 3 ronde(n)
21 J. Walker Fortec Motorsport DNF
22 P. Mann P1 Motorsport DNF
23 B. Baguette Draco Multiracing USA DNF
24 C. Pic Tech 1 Racing DNF
25 M. Bonanomi Red Devil Comtec DNF

Timmer mist bijna zeker Kalmar

Het is onwaarschijnlijk dat Henk Timmer donderdag in de UEFA Cup-return tegen Kalmar FF het doel van Feyenoord verdedigt. Gisteren viel de sluitpost van de Rotterdammers tegen FC Groningen na een uur uit. Vandaag is uit een scan gebleken dat hij een liesblessure heeft.

Als Timmer inderdaad niet speelt, dan zal Rob van Dijk tegen Kalmar de plaats onder de lat bij de Rotterdammers innemen.

Ook Jon Dahl Tomasson is een twijfelgeval in de selectie van trainer Gertjan Verbeek. De Deense aanvaller kampt met knieklachten, die hij gisteren opliep.

Lightsaber-gevechten in Star Wars: The Clone Wars-screens

Er kwam dit jaar al een Star-Wars-game uit op de Wii (en andere consoles) en in november moet die game concurrentie gaan krijgen van een andere Star Wars-game: Star Wars: The Clone Wars - Lightsaber Duels. Inderdaad, een hele mond vol, maar dat mag de pret niet drukken. Hier alvast een paar screenshots waarin je o.a. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi in gevecht kunt zien tegen Asajj Ventress en General Grievous:



Al een tijdje is er een animatieserie die zich afspeelt tijdens de Clone Wars en binnenkort komt ook de eerste film in de bioscopen. Eind dit jaar wordt dit gevolgd door een game die zich houdt aan de stijl van de film. De game is specifiek gebouwd om het meeste te halen uit de lightsaber duels en je zult de strijd moeten aangaan met bekende vijanden als General Grievous en Asajj Ventress.

Haatimam betaalde siliconen dochter

Haatimam Omar Bakri Mohammed heeft zijn paaldansende dochter Youssra zelf geld gegeven voor een borstvergroting.  Volgens de Britse media heeft hij ruim 5.000 euro betaald voor de siliconenborsten van zijn 27-jarige dochter, die daarmee een flinke impuls gaf aan haar carrière als danseres in striptenten onder de naam Yasmin Fostok.

Volgens een vriendin van Youssra had ze haar vader gezegd dat ze zich met dikkere tieten 'meer moeder zou voelen als ze haar kinderen borstvoeding zou geven'. Het bedrag zou afgeschreven zijn op het moment dat de imam van een uitkering in Engeland leefde. Youssra ging van een cup A naar DD (foto).

De haatimam woont tegenwoordig in Libanon, het land waarnaar Groot-Brittannië hem in 2005 terugstuurde vanwege aanhoudende haatpreken tegen het westen. Vanuit Libanon zei hij deze week ''diep geschokt'' te zijn. Hij dacht dat ze bij haar man in Turkije woonde, aan wie ze was uitgehuwelijkt. In werkelijkheid was ze echter door manlief het huis uitgezet. "Het is zijn verantwoording haar op het rechte pad te houden. Ze heeft een prima opvoeding gehad, maar dit hebben we haar niet geleerd', aldus de imam die er een voorstander van is dat alle vrouwen een burka dragen.

Imam Bakri dreigde in 2002 dat Nederland te kampen kon krijgen met aanslagen als ons land niet zou stoppen met het arresteren van moslims. Hij is een een openlijk bewonderaar van Osama bin Laden en het Taliban-regime.

Vandaag meldt de Britse krant The Sun overigens ook nog eens dat Bakri's dochter in bed een waar seksbeest is. "We hadden waanzinnige seks, ze was heel atletisch in bed en schreeuwde het uit'', zo citeert het blad een ex-vriendje.

Met dank aan laforest voor de submit.

[Gerucht] Sony zal geheim project op TGS 2008 onthullen

Er waren al wat langer geruchten over een geheime PS3-game, die in zijn eentje de hele gamewereld zou gaan doen schudden. De game zou de hele wereld op zijn kop zetten en wij, bij FOK!games, kunnen dan ook niet wachten op deze aankondiging. Gelukkig hoeven we, als we het Engelse OPM geloven, niet meer zo lang te wachten op de aankondiging, want volgens het blad zal de game op de Tokyo Game Show 2008 gepresenteerd gaan worden. Het blad schreef hier zelf over:

"Sony's super-sexy secret game to be revealed at the Tokyo Games Show in October. We're ready with the big words..."



Crashes in MotorStorm: Pacific Rift trailer

Er is een nieuwe trailer van MotorStorm 2: Pacific Rift verschenen. In deze trailer zie je de burnout kant van het spel, met flinke crashes waarbij de wielen in het rond vliegen en zowel de bestuurder als het voertuig zelf de crash niet overleven.

In Pacific Rift scheur je rond op een tropisch eiland; door de jungle en over het strand in plaats van door de woestijnachtige gebieden van Monument Valley. In Motorstorm 2 kun je kiezen uit acht verschillende types voertuigen, inclusief een Monster Truck. Met deze voertuigen dien je op 16 verschillende tracks de andere rijders het leven zuur te maken.

Gevangenen mogen bij restaurant bestellen

Egyptische gevangenen hebben mazzel. Sinds begin deze maand mogen zij namelijk hun voedsel bestellen bij een restaurant naar keuze. Dit hebben zij te danken aan de Ramadan, die deze maand heeft plaatsgevonden. Tijdens deze islamitische vastentijd mag er tussen zonsop- en ondergang niet worden gegeten.

Omdat het eten in een Egyptische gevangenis nog slechter is dan in een doorsnee vliegtuig, krijgen veel gevangenen al jaren eten van hun familie en vrienden. Het bestellen van voedsel bij een restaurant is een aanvulling daarop. Ook na de Ramadan mogen gedetineerden hiervan gebruik blijven maken.

Everton in beroep tegen rode kaart Cahill

Everton heeft besloten in beroep te gaan tegen de rode kaart die middenvelder Tim Cahill afgelopen weekend in de stadsderby tegen Liverpool kreeg.

De Australiër werd in de 80e minuut van het veld gestuurd na een tackle op Liverpool-speler Alonso. Het feit dat Cahill direct rood kreeg van scheidsrechter Mike Riley maakt het voor Everton mogelijk om in beroep te gaan tegen de uitsluiting.

The Toffees melden vandaag dat er later deze week een hoorzitting zal plaatsvinden, waarbij het bewijs voor de onschuld van Cahill kan worden aangevoerd. Mocht het beroep niets uithalen, dan wordt de middenvelder voor drie duels geschorst.

Strafeis Riccò : twintig maanden schorsing

Het Italiaans olympisch comité (CONI) heeft bij de dopingaanklager een eis van twintig maanden schorsing ingediend tegen Riccardo Riccò.

Tijdens de Tour van dit jaar testte Riccò positief op CERA, een geavanceerde vorm van epo. Nadat hij al twee etappes had gewonnen, werd hij uit de koers genomen en door zijn ploeg Saunier Duval ontslagen.

De Italiaan had op een hoorzetting het gebruik van CERA toegegeven, en daarom besloot het comité tot een iets mildere eis dan de gebruikelijke twee jaar.

Meisje wekelijks drie dagen blind

Een Australisch meisje lijdt aan een wel heel vreemde ziekte. Het in Melbourne woonachtige meisje is namelijk drie dagen in de week zo blind als een vink. Zelfs haar doktoren weten niet wat haar mankeert.

De 21-jarige Natalie Adler kampt al vier jaar met de vreemde ziekte. "Ik werd op een dag wakker en mijn ogen waren erg gezwollen", vertelt ze. "De dagen erna gingen ze af en toe uit zichzelf dicht. Na een paar weken werd het erger en kreeg ik mijn ogen telkens drie dagen niet meer open." Sindsdien zijn Natalies ogen de ene helft van de week geopend, de andere helft gesloten.

De knappe koppen die het meisje behandelen staan voor een raadsel. Volgens hen is Natalies geval uniek en is er geen duidelijke oorzaak voor te vinden. De dokters hebben al diverse behandelingen geprobeerd, maar telkens zonder resultaat. Zo werd het meisje al eens rondom haar ogen geïnjecteerd met botox. Hierdoor was ze slechts om de vijf dagen een dag blind. Omdat ze echter zeer moe en misselijk werd na de injecties, moesten de dokters deze succesvolle behandeling weer staken.

Nog steeds is de Australische wekelijks drie dagen blind. Wel heeft ze de afgelopen jaren goed weten te leven met haar unieke aandoening. De dagen dat ze wel kan zien staan ver van te voren al in haar agenda genoteerd. Op deze dagen probeert ze zoveel mogelijk leuke dingen met vriendinnen te plannen. Binnenkort willen de doktoren weer met een nieuwe behandeling beginnen.

Zack Snyder gaat drie games voor EA maken

Zack Snyder en Electronic Arts hebben een overeenkomst getekend waarin staat dat Snyder drie games voor Electronic Arts zal gaan maken. Onderdeel van dit contract is dat EA de rechten op de ontwikkelde games in handen houdt, maar de productiemaatschappij van Snyder, Cruel & Unusual Films, zal de rechten hebben om de games om te zetten naar films.

Snyder is onder meer bekend van de films 300 en Watchmen en heeft met dit contract eenzelfde deal gesloten als Steven Spielberg eerder al deed. Het eerste resultaat van die samenwerking is Boom Blox. Een tweede titel van de hand van Spielberg is momenteel in ontwikkeling.

Wat voor games Snyder zal ontwikkelen is niet bekend, maar EA heeft momenteel het beleid om zoveel mogelijk nieuwe franchises te starten. Het zou dus niet onlogisch zijn als Snyder met een compleet nieuw IP op de proppen komt. Snyder zal ondergebracht worden bij EA Los Angeles, de studio die onder meer verantwoordelijk was voor Medal of Honor: European Assault, The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth en Boom Blox. Momenteel werkt de studio onder meer aan Command & Conquer: Red Alert 3.

Jonge Marokkaanse moslims willen vrijer geloof

Marokkaanse jongeren in Nederland willen een vrijere geloofsbeleving. Dat blijkt uit een onderzoek onder leden van het jongerenpanel van actualiteitenrubriek EénVandaag. Bijna de helft van de ondervraagden vindt het moeilijk om zich in Nederland aan alle regels van de islam te houden.

Met name tijdens de viering van de vastenmaand ramadan is het voor de jongeren lastig om alle godsdienstregels in acht te nemen. Bijna een derde van de respondenten wil dan ook dat er een vrijere geloofsinterpretatie komt dan in moslimlanden. Ruim 30% van de ondervraagden vindt zichzelf ook minder gelovig dan hun ouders.

Het moskeebezoek is tanende onder de Marokkaanse jeugd. Ruim 70% komt nooit of nauwelijks in de moskee. Alleen tijdens rituele hoogtijdagen stromen de gebedshuizen vol met jongeren. De jongeren geven wel in ruime meerderheid aan dat ze hun kinderen later naar een Koranschool zullen sturen. Dit zijn scholen waar kinderen in het weekend leren om teksten van de Koran te reciteren en te schrijven. Bijna 85% heeft deze schoolsoort voor hun nakroost in gedachten.

De vragen zijn gesteld aan 766 Marokkanen die jonger zijn dan 24 jaar en verspreid over heel Nederland wonen.

De volledige uitslag is terug te vinden op de website van Top-x.

Moslim klaagt ex-baas aan om kratten bier

Een ex-medewerker van de Britse supermarktketen Tesco heeft zijn oude baas voor de rechter gesleept wegens rassendiscriminatie. De in Saudi-Arabië geboren moslim Mohammed Ahmed moest van zijn werkgever enkele pallets met bierkratten verschuiven met zijn heftruck. Een belediging van zijn geloof, vindt de 32-jarige Ahmed.

Volgens de heftruckchauffeur was het hem van te voren niet meegedeeld dat de supermarkt waar hij werkzaam was ook alcohol in de schappen heeft liggen. "Na een klacht te hebben ingediend over het werken met alcohol werd ik belachelijk gemaakt. Daarom ben ik opgestapt en nu kom ik voor mijn rechten op", zo laat Ahmed weten.

De supermarktgigant wijst alle aanklachten tegen het bedrijf van de hand. Later deze week zal de rechter uitspraak doen in deze opmerkelijke zaak.

Man te dronken om huis te vinden

Een inwoner van Groningen werd afgelopen nacht wakker van een enorm kabaal. Het lawaai bleek afkomstig te zijn van een man die via een schutting op het balkon wilde springen. Helaas bleek het zicht van die man nogal vertroebeld door de drank, want hij miste het balkon en viel naar beneden.

Ondanks dat de zuiplap hierbij gewond raakte, probeerde hij nogmaals in te breken bij de onderburen. De inmiddels gealarmeerde politie vatte hem in de brandgang in de kraag. Het drankorgel bleek zo diep in het glaasje te hebben gekeken, dat hij zijn eigen woning in dezelfde straat niet meer kon terugvinden.

Kamer achter overname Fortis

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt zich achter het reddingsplan voor Fortis te scharen. SP, VVD, CDA en GroenLinks noemen het plan 'onvermijdelijk'.

CDA-Kamerlid Frans Nerée denkt dat het plan de enige oplossing was. "Ik wil nog wel een verdere toelichting van Bos zien, maar ik begrijp dat niet alles binnen een weekeinde tot in de details te regelen is." Of het belang van Nederland in Fortis 49 of 51 procent is, vindt Nerée geen hoofdzaak. "Nederland moet in ieder geval niet zelf voor bankier spelen."

De gevolgen hadden volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang dramatisch kunnen zijn als geen actie was ondernomen. Wel vraagt hij zich af waarom Nederland geen meerderheidsbelang in Fortis heeft genomen. "Nu wordt hier veel belastinggeld ingestoken zonder dat we zeggenschap hebben."

Dat is volgens de VVD niet waar. "Er zijn ook voorwaarden gesteld, bijvoorbeeld de verkoop van ABN Amro en het opstappen van Maurice Lippens", zegt VVD-Kamerlid Frans Weekers, die ook vindt dat de overheid niet voor bankier moet spelen.

Irrgang en Kees Vendrik (GroenLinks) willen dat afspraken worden gemaakt over het aftoppen van de beloningen van topmannen bij Fortis. "Ze worden nu met belastinggeld beloond voor slecht bestuur", zegt Irrgang. Toch zal de SP met het plan instemmen. "Niets doen was geen optie."

De VVD heeft 'gemengde gevoelens' bij het reddingsplan, zegt Weekers. "We hadden liever gezien dat een private partij te hulp was geschoten. Maar dat is niet gebeurd."

Het CDA wil nog niet garanderen voor het plan te stemmen. "We willen eerst meer weten", legt Nerée uit.

De VVD zegt het plan in ieder geval niet te blokkeren. "Zonder dit plan hadden de spaarders nu voor de bank in de rij gestaan om hun geld op te nemen." Wel is dit volgens Weekers het bewijs dat Bos en premier Jan Peter Balkenende de plank hebben misgeslagen. "Eerder dit jaar gaven ze aan dat de kredietcrisis in Amerika niet veel effect op Nederland zou hebben. Laat dit een les zijn."

De noodgreep roept volgens GroenLinks de vraag op of Fortis wel toestemming had mogen krijgen van Bos en Balkenende om ABN Amro over te nemen. Volgens Vendrik heeft de kredietcrisis het falen van de vrije markt blootgelegd. "Het roer moet om."

D66 wil niet direct op het nieuws reageren. "We zijn nog in gesprek met economen en mensen in het bankwezen om een standpunt te formuleren", aldus een woordvoerder.

Vakbonden
FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond zeggen zich zorgen te maken over de toekomst van de medewerkers van ABN Amro. Bij vakbonden willen met de bank overleggen. FNV wil van een eventuele nieuwe eigenaar de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Bestuurder bij FNV Carla Kiburg zegt dat de bond bij de overnamegesprekken aan de onderhandelingstafel hoort.

De CNV Dienstenbond wijst erop dat de onzekerheid onder het personeel van ABN Amro nu al anderhalf jaar voortduurt. "Nu staat de bank alweer in de etalage. De grote vraag is: wat nu? Wat zijn de gevolgen voor de werknemers?", zegt Ahmed Kansouh. "Zij mogen niet het kind van de rekening worden." De bestuurder zegt hierover met de bank in onderhandeling te gaan.

Gisternacht werd na een weekeinde intensief onderhandelen bekend dat Nederland voor vier miljard euro een belang van 49 procent in Fortis steekt. Fortis moet ABN Amro afstoten. Voorzitter van de raad van bestuur Maurice Lippens neemt ontslag. Daarmee zijn de problemen bij Fortis volgens het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank opgelost.


Kamer achter overname Fortis (foto: DAG)

Doden bij explosie in Algerijns dorp

Bij een explosie in een dorp in Algerije zijn gisteravond drie mensen om het leven gekomen en zes gewond geraakt. Volgens onafhankelijke media en een dorpsbewoner blies een man zichzelf op bij een controlepost. Behalve de dader kwamen twee soldaten en een dorpswachter om het leven. De explosie deed zich voor in Dellys in de streek Boumerdes, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers.

Dorpswachters zijn gewapende burgers die de politie in afgelegen gebieden ondersteunen. In Boumerdes werden vorige week twee van zulke wachters vermoord door moslimextremisten die een nepcontrolepost bemanden.

De verantwoordelijkheid voor de explosie is nog niet opgeëist. Eerdere aanslagen in Algerije zijn gepleegd door Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika, een groep islamitische extremisten die zich in 2006 heeft aangesloten bij het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Het geweld is sindsdien scherp toegenomen. Alleen al in augustus vielen bij aanslagen meer dan honderd doden.

Algerije had jarenlang te kampen met een islamitische opstand nadat het leger in 1992 verkiezingen had geannuleerd die door een fundamentalistische partij gewonnen dreigden te worden.

[gerucht] Sony brengt Afrika misschien toch naar Europa?

De Franse website van Play3-live meldt dat Sony de game Afrika toch naar Europa zal gaan verschepen. De game werd wereldwijd aangekondigd voor de PlayStation 3 maar kwam een tijdje terug echter exclusief in Japan uit. In het spel is het de bedoeling om foto's te nemen van de landschappen en dieren die zich voortbewegen in het continent Afrika.

Sony zou bij hun stand op de Photokina in Keulen de afgelopen week het spel in het Engels hebben laten zien. Toen journalisten er naar vroegen bleek dat de game ook naar Europa zou gaan komen en wel in 2009. Sony heeft het bericht nog niet officiëel bevestigd.

Europa wil voortouw nemen bij Web 3.0

Europa wil het voortouw nemen bij de invoering van de volgende generatie internet, het zogeheten Web 3.0. Die nieuwe generatie moet de deur wijd openzetten voor mobiele televisie, gps-diensten en smart tags.

"Het internet van de toekomst zal onze samenleving ingrijpend veranderen", zei EU-commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) vandaag. "Web 3.0 betekent naadloos netwerken. Het betekent het einde van de kloof tussen mobiele en vaste lijnen. Wij moeten ervoor zorgen dat Web 3.0 in Europa wordt gemaakt en gebruikt."

Volgens de Luxemburgse commissaris heeft Europa een goede positie om het verbeterde internet. De helft van de Europese internetters heeft toegang tot breedband met meer dan 2 megabits per seconde (MBps), een snelheid die tweemaal hoger ligt dan een jaar geleden en internet-tv mogelijk maakt.

De Europese Commissie lanceerde vandaag een inspraakronde over Web 3.0.

Ongehoorzame Friese radiopiraat opgepakt

Radiopiraten zijn in principe al ongehoorzaam, ze overtreden immers de wet, maar een piratenstation uit het Friese Lemmer was dit weekend dubbel ongehoorzaam. Vrijdag ging Radio Strandwacht de lucht in voor een weekendmarathon. Dat gebeurde met een zeer zware zender (10 kilowatt). Doordat het signaal ook nog eens versterkt werd door zes zendantennes op maar liefst 85 meter hoogte (boven op een telekraan), had de zender een bijzonder groot bereik.

In de loop van vrijdag ging een medewerker van het Agentschap Telecom (AT), verantwoordelijk voor de telecommunicatie in Nederland, bij de zender langs om te vragen of de zender uitgezet kon worden. Anders zou het AT dat zelf doen.  De jongens achter Radio Strandwacht zetten inderdaad de zender even uit, maar schakelden hem een tijdje later toch weer in.

Zaterdagochtend stond het AT samen met de politie voor de deur om de zender in beslag te nemen. Ook werd een boete opgelegd van 2.200 euro. Tevens kreeg de boer op wiens weiland de zender stond, een dwangsom van ruim 2 mille opgelegd. Dat geld wordt ingevorderd als er op zijn terrein binnen twee jaar weer illegaal wordt uitgezonden.  Het weggetje naar de plek waar de grote zender stond was overigens dermate smal, dat een bergingsauto het niet aan durfde deze op te halen.  De piraten moesten de zender daarom zelf naar het bureau brengen, hetgeen ze inmiddels hebben gedaan.

Het AT treedt zeer geregeld op tegen radiopiraten. Zeker als ze storingen veroorzaken.  Radio Strandwacht zond uit via de 95.1 mhz. Door het sterke radiosignaal drukte de zender onder meer aan tegen de steunzender van Radio 1 in Wieringermeer op de 95.0. 

Antennes Strandwacht (Foto Etherpirateninfo)

 

Link: Meer foto's van de piraat (via Klompenboer.nl)

Aantal paddoincidenten stabiliseert zich

Na een jarenlange stijging lijkt het aantal incidenten met paddo's in Amsterdam waarvoor de ambulance moet uitrukken, zich te stabiliseren. Dit jaar waren het er tot en met augustus 96, tegen 102 in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit vandaag verschenen cijfers van de GGD in de hoofdstad.

Vorig jaar steeg het aantal incidenten met paddo's nog met maar liefst 19 procent. Ziekenauto's moesten toen 149 keer op pad nadat iemand onwel was geworden door het eten van paddenstoelen met een hallucinerende werking. Net als in voorgaande jaren zijn de slachtoffers ook in 2008 in de meeste gevallen toerist (90 procent), man (80 procent) en jonger dan 24 jaar (60 procent).

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) willen het bezit en verkoop van alle paddo's gaan verbieden. De gedroogde variant was al illegaal. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt hen daarin. Aanleiding voor het verbod was onder meer de dood van een 17-jarig Frans meisje, dat na het eten van de drugs van een brug in Amsterdam sprong.

Man mishandelt ex (16) met honkbalknuppel

Een 24-jarige Amsterdammer heeft gisteravond zijn 16-jarige ex-vriendin en haar nieuwe vriend op de snelweg A2 met een honkbalknuppel toegetakeld. Het meisje uit Vinkeveen zou eerder op de avond ruzie met hem hebben gekregen en daarbij zijn auto hebben vernield.

De Amsterdammer bemerkte de vernieling en zette samen met een 29-jarige plaatsgenoot de achtervolging in. Het meisje reed met haar huidige vriend, een 21-jarige Amsterdammer, op de snelweg. Na een achtervolging werden ze klemgereden en met de knuppel mishandeld. Ook sloeg het duo de ruiten van hun auto in.

De politie heeft de twee verdachten opgepakt. Het meisje is naar een ziekenhuis gebracht.

Sibum woedend over rode kaart Tshibamba

Na afloop van de wedstrijd gisteren tegen Heracles, kon NEC-er Bas Sibum zijn woede maar nauwelijks een plaats geven.

Sibum was boos over de rode kaart die zijn ploeggenoot Joël Tshibamba in de tweede helft kreeg. Nadat hij zijn tweede geel kreeg bij de openingsgoal omdat hij zijn shirt uitdeed, kon hij vertrekken. "Ik zit vol woede, dit kan niet. Die rode kaart kost ons zonder twijfel de winst. Niet te filmen. Hij trekt gewoon zijn shirt uit. Ik zag het aankomen en liep direct naar de trainer om te vragen hoe we met tien man verder zouden spelen."

Sibum is van mening dat het puntenverlies onnodig was. "De wedstrijd was niet goed, maar we waren wel oppermachtig. Zij zijn niet bij Babos geweest. Tot de laatste minuut."

Overheid leent 4 miljard voor Fortis

De Nederlandse overheid zal voor het bedrag dat zij in Fortis investeert (4 miljard euro) een staatslening uitschrijven. De Tweede Kamer zal daarover morgen schriftelijk worden ingelicht, zo zei een woordvoerder van het ministerie van Financiën zojuist.

De totale staatsschuld van Nederland is voor 2008 berekend op 206,2 miljard euro, ofwel 34,8 procent van het bruto binnenlands product. De begroting voor 2009 becijferde de schuld voor volgend jaar op 202,7 miljard, 32,6 procent van het BBP.

Of deze daling nog doorgezet kan en zal worden, nu de overheid de bespaarde miljarden alsnog uitgeeft, is niet bekend.

Briatore: "Alonso blijft niet om deze zege"

De teambaas van Renault, Flavio Briatore, heeft gezegd dat de overwinning van Fernando Alonso gisteren in Singapore geen garantie is dat de Spanjaard ook volgend jaar voor het team zal rijden. De oud-wereldkampioen heeft nog altijd geen beslissing genomen over wat hij in 2009 gaat doen.

"Deze overwinning zal aan die situatie niets veranderen", aldus Briatore gisteravond. "We hebben een goede relatie met Fernando. We zijn met elkaar in gesprek en we zullen zijn beslissing respecteren. Dat is alles wat ik hier op dit moment over kan zeggen."

"Dit was een fantastische race. Dit is geweldig voor het team en natuurlijk grandioos voor Fernando. De wagen was het hele weekend erg goed, al was het wel erg jammar dat Fernando een technisch probleem kreeg in de kwalificatie. Hij had een goede kans op een plekje op de eerste startrij. Na de kwalificatie hebben we niet zo goed geslapen, omdat we voor ons gevoel een geweldige kans hadden laten varen. Maar zondag was alles anders. Natuurlijk, we hadden wat geluk met de safety car, maar het resultaat telt," aldus de flamboyante Italiaan.

Heerkes: "Hier staat een heel gelukkige man"

Heracles Almelo wist gisteren tegen NEC in de laatste minuut van de wedstrijd toch nog een punt te pakken. Ondanks het feit dat er weinig kansen waren voor de bezoekers, wist invaller Everton toch te scoren. Goal.com sprak na afloop met trainer Gert Heerkes.

"Ik ben heel gelukkig dat we hier nog een puntje hebben gescoord," aldus de oefenmeester van Heracles Almelo. "NEC was in de eerste helft de betere ploeg en kreeg veel kansen. De tweede helft voetbalden we ongeveer op een gelijk niveau. Ik begrijp dat NEC niet tevreden zal zijn met het punt, maar wij zijn er hartstikke blij mee"

"Voor de wedstrijd heb ik nog even de statistieken nagekeken van NEC-Heracles en ik geloof dat we in de afgelopen vijf à zes wedstrijden niet tot scoren wisten te komen. Ik ben dus blij dat we een punt hebben weten te pakken en ook nog wisten te scoren, want dat hebben we niet vaak gedaan hier," verklaarde de coach, die door velen wordt gezien als de redder van Heracles Almelo.

Bij de Heraclieden vielen ook enkele spelers geblesseerd uit, waaronder Ricky van den Bergh en Darl Douglas. "Ik heb geen idee hoe het er voorstaat met de blessures en of ze het volgende duel weer mee kunnen doen. In eerste instantie lijkt het er op dat het blessures aan de lies en aan de spier zijn," lichtte de 42-jarige coach toe.

Papieren krant DAG stopt ermee

Het gratis dagblad DAG houdt op te bestaan. Dit maakten PCM Uitgevers en KPN vandaag bekend. PCM zet de online activiteiten van DAG alleen voort. KPN en PCM blijven wel samenwerken voor de website kpnvandaag.nl

DAG werd in mei 2007 gelanceerd en werd verspreid in het openbaar vervoer en in de supermarkt. Volgens PCM heeft DAG veel last van concurrentie in het openbaar vervoer. "DAG is er niet in geslaagd om in de felle concurrentiestrijd met de andere gratis kranten, voldoende adverteerders aan zich te binden", aldus een woordvoerder van PCM.

De laatste papieren editie van DAG verschijnt woensdag 1 oktober.

Oekraïne komt met eigen wielerteam in 2009

Oekraïne komt in 2009 met een eigen wielerteam dat ISD-Danieli Team zal heten. Hiermee zal het het derde Oost-Europese land worden dat met een wielerteam komt. Eerder gingen Kazachstan (Astana) en Rusland (Katusha) Oekraïne al voor.

"We willen een snel groeiend team maken," aldus teammanager Angelo Citracca. Andry Grivko en Giovanni Visconti gaan volgens Cyclingnews deel uitmaken van het team. Andere namen die worden gelinkt aan het nieuwe team zijn Maxim Belkov, Volodymy Dyudya, Dmytro Grabovsky, Denys Kostyuk, Yuriy Metlushenko, Ruslan Pidgornyy, Alessandro Proni, Leonardo Scarselli en Emmanuele Vona.

Negatief record voor Feyenoord

Dat het niet goed gaat met Feyenoord is duidelijk, maar de club is zelfs op 'jacht' naar negatieve records.

Het eerste diepterecord werd gisteren gevestigd. Nooit eerder kreeg Feyenoord in vijf opeenvolgende uitwedstrijden steeds drie doelpunten om de oren.

Het gebeurde sinds de slotfase van het vorige reguliere Eredivisieseizoen achtereenvolgens tegen Sparta (3-2), NAC Breda (3-1), Willem II (3-1), Heracles Almelo (3-1) en dus FC Groningen (3-1).

In de Eredivisiehistorie zette Feyenoord slechts één keer een langere reeks nederlagen op vreemde bodem neer. Dat negatieve clubrecord kreeg gestalte tussen mei en augustus 1957. Destijds verloor Feyenoord acht keer op rij buitenshuis.

FIA gaat motor van Kubica inspecteren

De FIA zal de motor van BMW-coureur Robert Kubica, die gisteren elfde werd in de Grand Prix van Singapore, aan een nauwkeurige inspectie onderwerpen voor de Japanse Grand Prix.

"De motor van auto nummer vier zal worden verzegeld voor verdere controles. Deze controles zullen worden uitgevoerd voor de Japanse Grand Prix", aldus technisch afgevaardigde Jo Bauer.

De FIA voert dit seizoen willekeurig controles uit van de motoren. Zo werd na de Grand Prix van België de motor van Felipe Massa nog gecontroleerd.

Mogelijke hoofdsponsor voor Fortuna

Fortuna Sittard is volgens L1 in gesprek met twee potentiële hoofdsponsors.

Om welke bedrijven het gaat en hoeveel geld ermee gemoeid is, wil Sjra Philippen van de Raad van Commissarissen niet zeggen. Wel wil hij kwijt dat daarmee het gat in de begroting voor de komende jaren in een klap gedicht zou zijn. Fortuna zal deze week bij de KNVB de begroting voor komend jaar mondeling moeten toelichten.

De club heeft ook chemiereus Sabic gepolst voor het sponsorschap, maar zonder resultaat. "Dat bedrijf heeft helemaal niets met voetbal en dat is eigenlijk wel zonde voor een bedrijf dat zijn roots heeft in Sittard," aldus Philippen.

Uitslagen zondaghoofdklasse

Gisteren stond de vierde speelronde in de zondaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op maandag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

Elinkwijk- Westlandia 2-2
2' Gerrit Bartels 1-0
18' Gerrit Bartels 2-0
44' Marko van der Knaap 2-1
74' Raily Ignacio 2-2

VUC - AFC 3-4
51' Leandro Kappel 0-1
57' Malcolm Esajas 0-2
63' Steven Kenepa 1-2
65' Laurens Samson 1-3
67' Steven Kenepa 2-3
80' Bas Lensink 2-4 e.d
90' Bas Lensink 3-4

DWV - ADO'20 0-4
6' Patrick Krop 0-1
80' Patrick Krop 0-2
88' Patrick Krop 0-3
90' Dion Glumac 0-4


VVSB - FC Omniworld 2-2
8' Maurice Fransen 1-0
31' Dave Zwiebel 1-1
71' Geert van der Weiden 2-1
82' Jordy van Wijk 2-2

Jan Hessing (FC Omniworld)


HBS - Argon 0-6
17' Patrick Lokken 0-1
55' Michael van Laere 0-2
67' Michael van Laere 0-3
70' Rawley Roozendaal 0-4
73' Patrick Lokken 0-5
87' Patrick Lokken 0-6

FC Hilversum - Haaglandia / Sir Winston 2-1
23' Tom Clobus 1-0
27' Brutil Hosé 1-1
78' Mauricio Cabeza 2-1

FC Türkiyemspor - Hollandia 0-1
48' Bob Rijkhoff 0-1

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Westlandia41013-5
2. VVSB4107-2
3. Argon478-3
4. FC Omniworld479-6
5. VUC468-6
6. ADO'20467-5
7. Hollandia465-4
8. AFC468-10
9. FC Hilversum465-7
10. Haaglandia / Sir Winston445-6
11. Elinkwijk445-8
12. FC Türkiyemspor435-6
13. HBS434-12
14. DWV421-10

Hoofdklasse B

Papendrecht - EVV 0-1
55' Tom Timmermans 0-1 strafschop

Julian van Houselt (Papendrecht), Nicky Munz (EVV / 2x geel)

sv Meerssen - UNA 1-4
3' Carlo Vorstenbosch 0-1
6' Michiel Pluim 1-1
7' Carlo Vorstenbosch 1-2
56' Carlo Vorstenbosch 1-3
72' Timmy Strijbosch 1-4

sv Venray - sv Deurne 2-2
12' Joep Sijbers 0-1
19' Bart van Schijndel 0-2
47' Tom van Bergen 1-2
52' Freek Thoone 2-2

DESK - Gemert 1-2
40' Rudy Aerts 1-0
60' Jody Klerks 1-1 e.d.
70' Ronald van Herpen 1-2

Schijndel / Bol Accountants - OJC Rosmalen 0-1
79' Jeroen van Moorsel 0-1 strafschop

JVC Cuijk - LONGA 2-0
9' Peter van Putten 1-0
15' Ferdi Akankan 2-0

Dijkse Boys - Baronie 1-2
31' Guillermo Zschüsschen 0-1
52' Guillermo Zschüsschen 0-2
81' Henri Schaefer 1-2 strafschop

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. JVC Cuijk41211-2
2. Baronie498-4
3. EVV485-3
4. Gemert477-4
5. Dijkse Boys476-4
6. Papendrecht 476-5
7. sv Venray467-4
8. DESK 467-11
9. Schijndel / Bol Accountants447-5
10. UNA447-6
11. OJC Rosmalen 434-8
12. sv Meerssen434-10
13. sv Deurne412-8
14. LONGA412-9

Hoofdklasse C

WKE - De Treffers 1-3
34' Arjan Wessels 1-0
44' Bjorn Suppers 1-1
76' Kevin Sissing 1-2
90' Kevin Sissing 1-3

SC Joure - Germania 4-1
12' Oane Hornstra 1-0
23' Peter van der Slot 2-0
73' Peter van der Slot 3-0
80' Tarek Hashemi 4-0
89' Marijn Mulders 4-1

Bijzonderheden: In de 34e minuut mist Bart Vermeulen voor Germania een strafschop.

Alcides - Be Quick 1887 0-2
13' Wieger van der Ven 0-1
30' Raymond Bolt 0-2

80. Joey van der Berg (Alcides)

Achilles '29 – FC Lienden 1-1
9' Frank Hol 0-1
40' Ivo Rigter 1-1

De Bataven - Sneek Wit-Zwart 0-1
65' Klaas Schotanus 0-1

HSC '21 / Carparc - Babberich 5-1
14' Boy Kamphuis 1-0
28' Daan Akkerman 2-0
48' Jordi Holtkamp 3-0
53' Tim Pothast 4-0
60' Abdel Haouli 4-1
83' Maurice Bartelds 5-1

Quick '20 - WSV 4-2
3' Sander van Hal 0-1
7' Jordi Kamphuis 1-1
39' Samir Makhouki 1-2
48' Jordi Kamphuis 2-2
66' Marco Aydin 3-2
84' Jordi Kamphuis 4-2

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. HSC'21 / Carparc41212-1
2. De Treffers4106-2
3. FC Lienden489-6
4. WKE478-5
5. Quick '204710-8
6. WSV478-6
7. Be Quick 1887477-6
8. Sneek Wit Zwart464-5
9. Achilles '29444-5
10. Alcides444-6
11. SC Joure436-8
12. Babberich433-9
13. Germania 411-8
14. De Bataven401-8

Extreem-rechts viert feest in Oostenrijk

Een dag na de verkiezingen in Oostenrijk likken de voormalige regeringspartijen hun wonden en vieren de extreem rechtse partijen feest. Bij elkaar opgeteld vormen ze nu politiek gezien het op één na grootste blok in het parlement.

Dagblad Der Standard omschreef het resultaat maandag als een "debacle" voor de heersende partijen. Der Kurier, een andere krant, stelde dat de sociaal-democraten (SPÖ) en de conservatieven (ÖVP) zichzelf de macht hebben ontnomen door vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Tot voor kort vormden de SPÖ en de ÖVP een coalitie. De samenwerking was weinig succesvol. Waarnemers stellen dat een nieuwe brede coalitie alleen kans van slagen heeft als de partijen goede afspraken maken en een einde maken aan de besluiteloosheid die hun laatste regering kenmerkte.

OM seponeert moordzaak Tevfik I.

De 42-jarige verdachte van de moord op ondernemer Tevfik I. wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft de zaak tegen de man geseponeerd. De 41-jarige I. werd in februari doodgeschoten in de Friese hoofdstad. De eerder door het OM uitgeloofde beloning van 15.000 euro voor de gouden tip blijft van kracht.

De Turkse horecaondernemer werd op 11 februari rond 05.30 uur op de Groentemarkt in het centrum van Leeuwarden in zijn auto onder vuur genomen. Hij wist uit het voertuig te komen en overleed kort daarna op straat aan zijn verwondingen. De 42-jarige verdachte werd diezelfde dag aangehouden. Hij kwam in mei al op vrije voeten, omdat het OM onvoldoende bewijs had om de man langer vast te houden.

De Leeuwarder Courant schreef in februari dat de 42-jarige Leeuwarder mogelijk een concurrent was van het slachtoffer. Een dag voor de schietpartij zouden de twee nog samen zijn gezien. I. was eigenaar van een Mediterraans afhaalrestaurant. Op 10 april werden de broodjeszaak en woning van de 42-jarige opnieuw doorzocht.

De politie vroeg op verschillende manieren aandacht om de zaak. Onder meer de opsporingsprogramma's Plysjepost, Opsporing Verzocht en Crime Time stonden stil bij de moord. Tijdens de stille tocht op 14 februari, waar bijna tweehonderd mensen aan deelnamen, deelde de politie flyers uit.

Ex-minister Relus ter Beek overleden

De commissaris van de Koningin in de provincie Drenthe, Relus ter Beek, is vanmorgen vroeg in zijn woonplaats Assen overleden. Ter Beek, die leed aan longkanker, was 64 jaar. Dat meldde de provincie Drenthe.

De PvdA'er Ter Beek was vele jaren Tweede Kamerlid en ook was hij minister van Defensie in het derde kabinet-Lubbers. In 1995 werd hij commissaris van de Koningin in Drenthe.

Ongeveer twee maanden geleden openbaarde zich de ernstige ziekte. Hij legde begin augustus zijn werkzaamheden voor onbepaalde tijd neer. Gedeputeerde Anneke Haarsma neemt zijn taken waar.

Relus ter Beek overleden  (foto: ANP)

Britse overheid nationaliseert B&B

De Britse overheid nationaliseert de hypotheekbank Bradford & Bingley en verkoopt delen van de bank door aan de Spaanse branchegenoot Santander. Dat heeft de Britse minister van Financiën Alistair Darling vandaag bekendgemaakt.

Santander neemt de consumentenbank van B&B over en de kantoren die daarbij horen. Volgens de Britse media betaalt Santander hiervoor 400 miljoen pond (504 miljoen euro). Het Spaanse concern is in Groot-Brittannië al eigenaar van de bank Abbey National. De consumentenbank van B&B wordt bij Abbey ondergebracht.

De hypotheekafdeling, het hoofdkantoor en de kredietafdeling van B&B komen in handen van de overheid. Darling benadrukte maandag dat voor klanten van B&B het 'business as usual' zal zijn. "Klanten kunnen gewoon bij hun tegoeden en hypotheekhouders moeten gewoon hun betalingen blijven doen".

Het management van het deel van B&B dat in handen komt van de overheid blijft vooralsnog aan. Topman Richard Plym blijft voorlopig in functie. Na verloop van tijd kijkt de regering hoe het bestuur "op de meest efficiënte manier" kan worden georganiseerd, aldus Darling.

Domino Day!  (foto: ANP)

[A1GP] Uitkijken naar races in Zandvoort

Volgend weekend 4 en 5 oktober zal het vierde seizoen van de A1GP World of Motorsport van start gaan met het A1GP-motorsportevenement in Zandvoort. Tijdens dit evenement zal worden geracet met een kortere startlijst dan werd verwacht.

De organisatie heeft er geen geheim van gemaakt dat de wagenbouw vertraging heeft opgelopen en dat dit van invloed is op het aantal starters in de Nederlandse kustplaats. "Het is jammer dat we ons in deze situatie bevinden. Een klein aantal teams zal in Zandvoort niet starten. Hoewel deze teams uiteraard erg teleurgesteld zijn, begrijpen ze dat wij al het mogelijke hebben gedaan, maar helaas in tijdsnood zijn gekomen," aldus de CEO van A1GP, Pete da Silva.

"Ik ben me ervan bewust hoe hard onze teams hebben gewerkt, en ook nu nog dag en nacht aan de slag zijn. Het feit dat sommigen volgende week niet aan de start kunnen verschijnen, ligt niet aan het gebrek aan inzet. We hebben ontzettend veel hulp gekregen uit vele hoeken en ik wil vooral onze leveranciers, partners en sponsors bedanken die ons hierbij hebben gesteund. We hebben velen van hen om erg veel gevraagd en ze hebben stuk voor stuk geleverd. Alle teams die deelnemen, willen de fans het spannende entertainment bieden dat zij in de loop der tijd zijn gaan verwachten van A1GP op het circuit van Zandvoort," zo voegde hij eraan toe.

Het gerucht dook zelfs op dat de race op Zandvoort net als die in Mugello niet door zou gaan. Nederlander Jan Lammers verwachtte dat er niet meer dan achttien auto's aan de start zouden verschijnen en dat is nu dus waarheid geworden.

De wedstrijdenreeks streeft ernaar alle landen aan de start te laten verschijnen bij het tweede A1GP-evenement van het vierde seizoen, van 7-9 november in het Chinese Chengdu. De A1GP Zandvoort zal wel meetellen voor het kampioenschap, al was er eerder twijfel over.

Het volledige programma voor het komende weekeinde kun je hier nalezen. Onze landgenoot Ho-Pin Tung deelt weer een stoeltje voor China met Cong Fu Cheng.

'Alleen vrede als Israël gebieden opgeeft'

Vrede in het Midden-Oosten is alleen te bereiken als Israël zich uit omstreden gebieden terugtrekt, heeft de demissionaire Israëlische premier Ehud Olmert gezegd. Israël zou een groot deel van Oost-Jeruzalem moeten opgegeven en de Palestijnen een staat moeten gunnen ter grootte van de gehele Westoever en Gaza, zei Olmert in een vraaggesprek dat vandaag in de krant Yediot Ahronot werd gepubliceerd.

Om vrede met Syrië te sluiten moet Israël ook bereid zijn zich terug te trekken uit de hoogten van Golan, zei Olmert. Hij zei dat hij als havik tientallen jaren 'niet bereid was de realiteit in al zijn diepte onder ogen te zien'.

Olmert moest deze maand aftreden wegens diverse corruptierechtszaken die tegen hem lopen. Hij legt zijn ambt officieel neer zodra er een nieuwe regering is gevormd of er nieuwe verkiezingen zijn gehouden. Ondertussen wil hij het vredesoverleg voortzetten. Israël 'moet de beslissing niet voor zich uit schuiven', zei hij.


Demissionair Israëlische premier Ehud Olmert   (foto: DAG)

Fortis stuitert weer omlaag

Het optimisme over het reddingsplan voor de geplaagde bankverzekeraar Fortis was vanochtend van korte duur. Beleggers vrezen dat het ingrijpen van de nationale overheden van de Benelux-landen zal leiden tot een grote verwatering van het aandeel.

Halverwege de ochtend noteerde het aandeel een min van ruim 18,9 procent op 4,20 euro, het laagste niveau in zestien jaar tijd. Afgelopen vrijdag daalde het aandeel Fortis met ruim 20 procent door groeiende zorgen over de continuïteit van het concern.

Gisteravond werd bekend dat het geplaagde concern deels wordt gekocht door de overheden van Nederland, België en Luxemburg. De bedoeling is dat de vorig jaar door Fortis gekochte ABN Amro-onderdelen worden verkocht. "We mogen blij zijn dat Fortis is gered. Maar voor bestaande aandeelhouders betekent dit een enorme verwatering van het aandeel", aldus analist Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Ook Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer denkt dat de operatie zal leiden tot een grote verwatering van de winst per aandeel. "Vaak werkt nationalisering van beursgenoteerde ondernemingen negatief uit voor bestaande aandeelhouders", aldus de handelaar.

Een harde kern van Marokkaanse raddraaiers

In veel steden is overlast van groepjes Marokkaanse jongeren. Waarom zorgt juist die groep voor problemen? En wat vinden ze er zelf van?

Op een muurtje in Amsterdam-Oost zit Nabil, Marokkaans en 'bijna zestien'. Het haar aan de zijkant van zijn hoofd is weggeschoren, de achterkant lang. Zijn stem klinkt verlegen. 'Ik trek het slecht als politici zo over Marokkanen praten.'

Nabil doelt op de recente discussie in media en politiek over Marokkaanse jongeren die voor overlast op straat zorgen. In veel steden zijn moeilijkheden, en inmiddels is het niet meer alleen Geert Wilders die Marokkaanse jongeren hardop bestempelt als probleem. Ook ministers Ter Horst en Hirsch Ballin noemden in het debat naar aanleiding van busproblemen in Gouda vorige week de groep bij de naam. 'Marokkaanse jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar leveren een grote bijdrage aan de criminaliteit in Nederland', zo stelde Ter Horst.

Taboe
De vraag of Marokkaanse jongens nu buitenproportioneel veel overlast veroorzaken, speelt al jaren. Maar het expliciet aanwijzen van Marokkanen als probleemgroep was tot voor kort taboe. Is het alleen een poging om de harde anti-islamtaal van Geert Wilders de wind uit de zeilen te nemen, of is er ook echt wat aan de hand?

'Uit cijfers blijkt dat Marokkanen inderdaad bovenproportioneel crimineel gedrag vertonen', zegt antropoloog-criminoloog Hans Werdmölder. Hij doet al tientallen jaren onderzoek naar Marokkaanse jongeren en is als universitair hoofddocent verbonden aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht. Daarnaast schreef hij het boek Marokkaanse lieverdjes, over crimineel en hinderlijk gedrag onder Marokkaanse jongeren. 'Het aantal incidenten neemt misschien niet toe, maar de gevallen zijn wel steeds heftiger. De grenzen worden verder verlegd. Daardoor besteden de media er veel aandacht aan.'

Misdaad en etniciteit
In het meest recente onderzoek naar misdaad en etniciteit staan Marokkanen op de tweede plek - alleen Antillianen komen gemiddeld vaker met de politie in aanraking. Maar in de leeftijdscategorie 12-25 staan Marokkanen bovenaan. In de brief die Ter Horst vorige week naar de Kamer stuurde, stelt zij zelfs dat één op de vijf jonge Marokkanen op het slechte pad terecht komt.

'Het debat gaat vooral over een kleine, harde kern raddraaiers', zegt Huug van Ooijen, cultureel antropoloog en specialist op het gebied van Marokkaanse jongeren. 'Maar het probleem is nog veel groter.' Van Ooijen schat zelfs dat 33% van alle Marokkaanse jongeren een risicogroep vormt. 'Veel Marokkanen hebben een bepaalde bagage meegenomen vanuit het Rif-gebergte. Er is een cultuur van wantrouwen naar de buitenwereld, en die wordt in de opvoeding aan de kinderen doorgegeven. In Nederland heeft de groep door gebrekkige communicatie jarenlang in een isolement gezeten, en is dat wantrouwen alleen maar verder ontwikkeld. Zeker ook na 11 september 2001.'

Harde aanpak
De politiek heeft het veel over een harde aanpak. Ook willekeurige Marokkanen op straat zeggen desgevraagd dat er gewoon strenger opgetreden moet worden. 'Het zijn vooral die jonge gastjes', zegt Achmed ben Issa (21) uit Diemen die met een vriend door Amsterdam-Oost wandelt. 'Politieagenten moeten hen een goede schop geven, anders luisteren ze niet naar die gasten.' Ook zware celstraffen, staatverboden of ouders aanspreken op het gedrag van hun kinderen zou helpen, denkt Ben Issa.

Werdmölder: 'Jongeren die zich intolerant gedragen moeten sneller gestraft worden. Je kunt ze meestal niet zomaar opsluiten op grond van één incident, maar wel meteen straffen door het opleggen van boetes. Nu zie je vaak dat ze ermee wegkomen of pas twee jaar later voor de rechter moeten verschijnen.'

Van Ooijen is het hiermee eens. 'Denk verder dan celstraf. Tref mensen in de portemonnee, laat ouders en zelfs kinderen betalen voor de schade die is aangericht.'

Preventief handelen
Naast repressieve maatregelen moet volgens de twee kenners ook preventief gehandeld worden. Werdmölder: 'Kijk achter de voordeuren.' Van Ooijen vult aan: 'Weet wat er speelt in Marokkaanse gezinnen en op school'

Juist op dat laatste punt lijkt nog veel winst te behalen, denkt ook El Houcine Ait Bahouali (28) die op de Amsterdamse Dappermarkt staat te kletsen met een stel vrienden. 'Het verschil tussen Nederlandse en Marokkaanse ouders? Nederlandse ouders letten echt op, weten alles van de school en klas van hun kind. Marokkaanse ouders zijn daar minder van. Ze gaan er vanuit dat alles wel goed gaat.'

Mocht een hardere aanpak uiteindelijk niks uithalen, dan heeft Ait Bahaouli ook nog wel een andere oplossing. 'Stuur die gasten maar een tijdje terug naar Marokko. Dan beseffen ze hoe goed ze het hier eigenlijk hebben.'

Antillianen
In Nederland is van alle bevolkingsgroepen onder Antillianen het criminaliteitscijfer het hoogst, zo blijkt uit een vorig jaar verschenen rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum. Marokkanen komen op de tweede plek. De cijfers zijn gebaseerd op politieregisters. Er zouden jaarlijks zo'n 4,8 miljoen delicten worden gepleegd, maar daarvan zijn er maar 1,7 miljoen bekend zijn bij de politie.

De cijfers waar tijdens het onderzoek gebruik van is gemaakt, komen uit 2003. Maar volgens de onderzoekers heeft deze trend zich afgelopen jaren voortgezet.

Per duizend Antillianen werden indertijd 116 delicten gepleegd. Voor Marokkanen ligt dit aantal op 91. Surinamers volgen met 70 misdrijven en Turken met 46. Overigens nemen autochtone Nederlanders met 68 procent van het totaal aantal misdrijven nog altijd de meeste criminaliteit voor hun rekening. Per duizend autochtone Nederlanders komt dat neer op 15 delicten. Oost-Aziaten zijn het minst crimineel met 11 delicten per duizend inwoners.


Een harde kern raddraaiers (foto: DAG)

 

Zie ook de video rechtsboven van dit bericht.

Meer long- dan borstkankerdoden bij vrouwen

Voor het eerst zijn er in een jaar minder vrouwen doodgegaan aan borstkanker dan aan longkanker. Het aantal sterftegevallen door borstkanker daalde vorig jaar verder en kwam uit op 3180 tegen 3384 vrouwen die overleden aan longkanker, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Een jaar eerder stierven 3335 vrouwen aan borstkanker en 3172 aan longkanker.

Het risico om te overlijden aan borstkanker daalde de afgelopen tien jaar met ruim een kwart. Die kans daalde het sterkst onder vrouwen tussen de 70 en 80 jaar, stelt het CBS. Vooral het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker droeg daaraan bij. In 1990 startte dit onderzoek, in eerste instantie gericht op vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Acht jaar later werd het uitgebreid naar vrouwen tot en met 75 jaar.

Borstkanker blijft de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen tussen de 30 en 50 jaar: één op de 6 overlijdt aan deze ziekte. In Nederland gaan in vergelijking met andere Europese landen de meeste vrouwen dood aan borstkanker. Het CBS vermoedt dat dit onder meer samenhangt met de hoge leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind baren en het relatief lage percentage onder hen dat borstvoeding geeft.

In Nederland sterven bijna 30 op de 100.000 vrouwen aan borstkanker, in Spanje zijn dat er zo'n 18. Spanje is daarmee het Europese land met het minste aantal dodelijke slachtoffers door deze vorm van kanker. Turkije en Marokko zitten daar nog onder met ongeveer 15 doden. Vooral de eerste generatie, geboren in het buitenland, loopt weinig risico.

Het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker blijft stijgen. Gingen in 2000 nog 2.262 vrouwen dood aan deze ziekte, vorig jaar waren dat er 3.384. Dat komt vooral doordat vrouwen meer zijn gaan roken en bovendien gevoeliger blijken voor longkanker dan mannen. Onder mannen daalt het aantal doden juist.

'Clown Bassie heeft vrouw bezwangerd'

De website Showbiznewz.nl schrijft dat Clown Bassie vader gaat worden. Een 31-jarige vrouw uit het Noord-Hollandse Heerhugowaard beweert van bil te zijn gegaan met de 73-jarige Bas van Toor en dat de clown daarbij raak heeft geschoten.

Volgens Sandra K. was ze intiem met Bassie nadat hij had opgetreden in haar woonplaats, nu zo'n 8 maanden geleden. Zij eist dat zodra het kind geboren is er een vaderschapstest wordt gedaan. Hiermee kan zij alimentatie gaan eisen voor haar kind. De echtgenoot van de 31-jarige vrouw heeft inmiddels een echtscheiding aangevraagd.

Opvallend is dat Bassie columns schrijft voor de site die het nieuws nu openbaart. In eerste instantie zei Bas van Toor dat hij de vrouw zijdelings kent, maar absoluut niet de vader van haar aanstaande kind kan zijn. Maar na de eerste confrontatie met dit verhaal is hij al dagen niet meer bereikbaar voor verder commentaar. Ook zijn management is niet bereikbaar voor commentaar.

Sandra K. zegt dat ze na de bevalling een rechtszaak zal aanspannen tegen Van Toor waarin zij een vaderschapstest wil afdwingen.

Was alles van Bassie?

 

Met dank aan laforest voor de submit.

Politie stopt illegale straatrace Rhoon

Niet alleen in grote steden worden straatraces gehouden, ook in kleinere of omliggende dorpen loop de je de kans om van je sokken gereden te worden. De politie heeft gistermorgen vroeg in Rhoon, nabij Rotterdam, een einde gemaakt aan een illegale straatrace in de Willem Barentszstraat. Een 19-jarige jongeman uit Den Haag raakte hierbij zijn rijbewijs kwijt.

Op het moment dat de politie arriveerde stonden er enkele tientallen mensen in de straat en op het asfalt waren rubbersporen zichtbaar. De Hagenaar reed op datzelfde moment met piepende banden en hoge snelheid weg en bereikte daarmee een snelheid van ongeveer 160 kilometer per uur. In de straat geldt een maximum van 50 kilometer per uur.

Met dank aan DJMO voor herschrijven en de submit.

Syrië verdenkt islamisten van zelfmoordaanslag

De zelfmoordaanslag zaterdag in de Syrische hoofdstad Damascus was het werk van een extremistische moslimgroep. Dat meldde het Syrische staatspersbureau SANA vandaag. Bij de aanslag vielen zeventien doden en veertien gewonden, allen burgers.

De wagen kwam volgens de spreekbuis van het regime afgelopen vrijdag het land via een buurland Syrië binnen. SANA meldt niet om welk land het gaat. De dader zou lid zijn van een Takfir-groep waarvan de autoriteiten in het verleden leden hebben gearresteerd, aldus het persbureau.

Het was de dodelijkste aanslag in Syrië in twintig jaar. Syrië is rustig en aanslagen zijn zeldzaam. Maar eerder dit jaar werd een topman van de Libanese beweging Hezbollah in Damascus vermoord en in augustus schoot een sluipschutter een naaste militaire medewerker van president Bashar al-Assad dood. Beide aanslagen zijn nog niet opgehelderd.

Londen doet alles voor veilige Spelen

De Britse organisatoren van de Olympische Spelen van 2012 hebben geen limiet gesteld op hun veiligheidsbudget. Volgens de voorzitter van het Britse olympische comité doet men er alles aan om het evenement in Londen veilig te laten verlopen.

"Wat dat ook moet kosten", sprak Lord Colin Moynihan.

"De veiligheid van de atleten en alle andere bezoekers is van het grootste belang. Daaraan moeten we zoveel geld uitgeven als nodig is", zei de voorzitter tijdens zijn bezoek met Australische sportbestuurders. "Hun veiligheid is cruciaal."

Volgens Britse media wordt er 1,5 miljard pond (1,9 miljard euro) uitgetrokken om bijvoorbeeld terroristische aanslagen te voorkomen.

Bomaanslag op Libanese soldaten in Tripoli

In de Noord-Libanese stad Tripoli is maandagochtend een autobom ontploft bij een bus met Libanese militairen. Daarbij is een nog onbekend aantal doden en gewonden gevallen, melden Libanese veiligheidsfunctionarissen.

Het is de tweede bomaanslag binnen twee maanden in Tripoli. In de noordelijke havenstad leven regeringsgezinde soennitische strijders en pro-Syrische groepen op voet van oorlog met elkaar.

Op 13 augustus kwamen in Tripoli bij een aanslag met een bermbom op een bus van het Libanese leger achttien militairen en burgers om het leven.

Fortis schiet omhoog op Damrak

De beleggers op het Damrak haalde maandagochtend opgelucht adem, nu bankverzekeraar Fortis door ingrijpen van de nationale overheden van de Benelux-landen is gered. Het aandeel schoot bij de opening 14,5 procent omhoog tot 5,95 euro.

Zondag werd bekend dat het geplaagde concern deels wordt gekocht door de overheden van Nederland, België en Luxemburg. De bedoeling is dat de vorig jaar door Fortis gekochte ABN Amro-onderdelen worden verkocht. "De angst voor een faillissement is nu uit de markt", aldus fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

Afgelopen vrijdag daalde Fortis met ruim 20 procent tot een nieuw dieptepunt van 5,18 euro. Dat had te maken met groeiende zorgen over de continuïteit van het concern.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, stond na enkele minuten handel 0,2 procent lager op 353,74 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen de 0,7 en 1,1 procent.

Update 11:10:

De koers van Fortis is inmiddels weer aan het dalen, alles daarover in dit bericht: Fortis stuitert weer omlaag.

Heather Locklear gearresteerd

Heather Locklear is zaterdagmiddag gearresteerd op verdenking van rijden onder invloed. De Amerikaanse actrice werd in Santa Barbara van de weg gehaald nadat een getuige de politie had ingeschakeld vanwege haar roekeloze rijgedrag.

Agenten ontdekten dat de 47-jarige Locklear haar auto op een rijbaan van een snelweg had geparkeerd. De blondine werd meegenomen naar het bureau, waar ze werd getest op alcohol en drugs. Volgens een politiewoordvoerder werd uitgesloten dat Locklear onder invloed van alcohol verkeerde, maar leek het erop dat ze onder invloed van medicijnen was. Enige tijd later is ze vrijgelaten.

Locklear maakt moeilijke tijden door. In juni werd ze vier weken in een afkickkliniek opgenomen waar ze werd behandeld voor paniekaanvallen en een depressie. In april belde een vriend het alarmnummer toen hij ten onrechte dacht dat Locklear een zelfmoordpoging had gedaan.

De actrice, bekend van rollen in Dynasty, Melrose Place en Spin City, zag vorig jaar haar huwelijk met Bon Jovi-gitarist Richie Sambora op de klippen lopen. Het stel heeft een dochtertje, Ava Elizabeth. Locklear kreeg het zwaar te verduren toen hij daarop een relatie aanknoopte met haar beste vriendin Denise Richards. Sambora werd in maart gearresteerd toen hij met drank op achter het stuur van zijn Hummer was geklommen.


Heather Locklear gearresteerd  (foto: DAG)

'Verdachte bekent contact Van der Kouwe'

De verdachte die is aangehouden in verband met de vermissing van Marlies van der Kouwe heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Volgens de ochtendkrant zoeken experts van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut gericht naar de apothekersassistente.

De verdachte zou contact hebben gehad met de 24-jarige Nederlandse. Bronnen rond het onderzoek zeggen dat de verdachte in verhoren heeft laten doorschemeren dat er 'iets tussen hen gebeurd is', schrijft de krant. Het rechercheteam vreest dat de vrouw niet meer in leven is.

RTL Nieuws meldde zondagavond dat op een vuilnisbelt op het eiland een grote zoekactie is gehouden naar Van der Kouwe. Een dag later meldde het dat de zoektocht vruchteloos is gebleven.

Marlies van der Kouwe verdween vorige week zaterdag. Ooggetuigen zagen hoe de vrouw van haar fiets werd gesleurd en op een motor of scooter werd meegenomen. Donderdag werd op Bonaire de bewuste scooter gevonden. Kort daarna werd de verdachte aangehouden. Van Van der Kouwe ontbreekt ieder spoor.


Marlies van der Kouwe  (foto: DAG)

Call of Duty: World at War maakt zijn perks bekend

Een van de onderdelen van Call of Duty: Modern Warfare die zeer in de smaak zijn gevallen bij multiplayers over de hele wereld zijn de perks. Speciale eigenschappen waar je soms lastige keuzes in moet maken om te zorgen dat je de vijand slimmer af bent. Eigenschappen waar je soms flink voor moet scoren om ze te bereiken. Uiteraard zal het vijfde telg uit de serie ook gretig gebruik gaan maken van deze perks, waarvan nu bekend is welke er beschikbaar zijn. Volgt U mij even mee naar benee?

Perk 1:

* Special Grenades x3
* Satchel Charge x2
* M9A1 Bazooka x2
* Bomb Squad
* Bouncing Betty x2 (Gelijk aan claymores)
* Bandolier
* Primary Grenades x2
* M2 Flamethrower

Perk 2:

* Stopping Power
* Fireworks (Explosieven doen meer schade)
* Flak Jacket (Verminderde schade door explosieven)
* Gas Mask
* Juggernaut
* Camouflage
* Sleight of Hand
* Shades (Vermindert intensiteit van flares)
* Double Tap
* Overkill

Perk 3:

* Deep Impact
* Extreme Conditioning
* Steady Aim
* Toss Back (Bij het teruggooien van granaten gaat de timer weer op nul)
* Second Chance (Mogelijkheid om dode kameraden op te lappen)
* Martyrdom
* Fireproof
* Dead Silence
* Iron Lungs
* Reconnaissance (Laat artillerie en tanks op de kaart zien)

Vehicle Perk:

* Water Cooler
* Greased Bearings
* Ordnance Training
* Leadfoot
* Coaxial Machine Gun

Vanaf 14 november kan iedereen weer massaal de servers gaan testen op stabiliteit en proberen ze over te belasten. CoD: World at War zal verschijnen op de DS, Wii, PC, PS2, PS3 en Xbox 360

Interactieve kunst

 Er is allerlei kunst tegenwoordig, in mijn vorige blogje was al een schilder die een parkeergarage onder handen nam. Maar er zijn nog veel andere kunstsoorten die ook aardig bijzonder kunnen wezen, zoals het maken van standbeelden. En er is ook interactieve kunst, waar de kijker wordt gedwongen iets te ondernemen voordat hij van de kunst kan genieten. Zo bijvoorbeeld het maken van tekeningen en uitwisselen, of deze cheetah die kan rennen maar daar moet je wel iets voor doen.

Boek: Denis Lepee - De Wereldorde

Het is juni 2007 als Tomasso Mac Donnell aan het duiken is naar een wrak in de zee bij de Balearen. Maar voordat ze echt van slag kunnen gaan, wordt het duiken stopgezet op basis van een aantal onduidelijke juridische gronden. Een anonieme opdrachtgever verzoekt Tomasso om naar Londen te komen en vraagt hem of hij op zoek wil gaan naar een in 1867 gezonken schip in de wateren rond Tunis. Nu zijn huidige project stil ligt, heeft hij hier toch ruim de tijd voor. Maar voordat er een akkoord is gesloten, vernietigt een bom de Big Ben. Tomasso raakt gewond, maar de advocaat die namens de opdrachtgever sprak overleeft het niet. Nog beduusd van de enorme klap vindt Tomasso een naam en e-mailadres en hij besluit op zoek te gaan naar zijn vreemde opdrachtgever. Maar meerdere belangrijke gebouwen worden vernietigd, geen enkele aanslag wordt opgeëist en Tomasso merkt dat hij door zijn speurwerk al snel als hoofdverdachte wordt gezien. En het blijkt geen pretje te zijn als zelfs de CIA jou als hoofdverdachte nummer één ziet.

Fallout nu compleet gratis te downloaden

Met Fallout 3 op komst vinden veel gamers het fijn weer even terug te grijpen naar die 'goeie ouwe tijd'. GameTap geeft alle spelers die terugverlangen naar de bunkers in ouderwets 2d en spelers die het spel toen gemist hebben de kans het volledige eerste deel gratis te downloaden. In tegenstelling tot wat je zou denken is het natuurlijk geheel legaal (anders vermelden we het natuurlijk niet) en met een formaat van 514 MB zal het ook niet teveel tijd in beslag nemen. Klaar met lezen en in het bezit van een hart dat nu meer slagen per minuut maakt? Klik dan HIER voor de downloadsite.



Nomchan uit Final Fantasy XIII maakt tv-debuut

In Nederland zie je niet zo snel belangrijke figuren uit de wondere wereld van games op je televisie. In Japan ligt dit wel anders, zo ook op TV Tokyo, waar Square Enix topman Yoichi Wada te gast was. Echt nieuwe dingen had Wada niet te vertellen, maar hij liet wel een drietal plaatjes zien waarop je Nomchan, een van de karakters uit FFXIII, kon zien rechtstreeks uit de Crystal Tools engine. Hiermee krijgen we dus een voorproefje hoeveel detail de ingame models zullen hebben.



Je kunt ergens in de loop van volgend jaar Final Fantasy XIII verwachten voor de PS3 en Xbox 360.

Vuurwerktaks moet overlast indammen

Door de prijs van vuurwerk flink te verhogen zou de extreme overlast rondom de jaarwisseling verminderd moeten worden. Dit advies heeft het kabinet in een gisteren verschenen rapport gekregen, aldus het AD.

De prijs van vuurwerk zal stijgen door een forse milieubelasting op rotjes en vuurpijlen. Het aantal incidenten moet hiermee omlaag gaan. Met name de hulpverleners zijn de laatste jaren het slachtoffer van agressie bij incidenten waar (illegaal) vuurwerk een rol speelde. Een andere maatregel die hiertegen genomen wordt zijn camera's op voertuigen van de hulpdiensten.

Ook het verkorten van de tijd waarop op 31 december vuurwerk afgestoken mag worden zou een goede manier zijn om de overlast die gepaard gaat met het afsteken van vuurwerk te beperken. Deze maatregel wordt in het rapport echter niet voorgesteld, omdat het voor de politie vaak te druk is op die dag voor de handhaving van deze regel.

Met dank aan Tarak voor de submit.

Rekenprestaties basisscholen verschillen sterk

De rekenprestaties van basisscholen kunnen sterk van elkaar verschillen. Bijna een kwart presteert beneden gemiddeld. Gezien de achtergrond van de leerlingen zou dat beter kunnen. Tegelijkertijd presteert een kwart van de scholen bovengemiddeld.

Dat concludeert de Onderwijsinspectie in een onderzoek naar de basisvaardigheden in rekenen en wiskunde op basisscholen. Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) laat in reactie op het rapport weten een studie uit te voeren naar de verschillende rekenmethoden. Het onderzoek moet inzicht geven in de voor- en nadelen van verschillende rekenmethoden.

"Het is nadrukkelijk niet de bedoeling een ranglijst te maken van de verschillende methoden of scholen op te leggen welke methode ze moeten gebruiken. We willen inzicht geven in wanneer een methode het beste past bij een kind", licht Dijksma het onderzoek toe.

Vorig week maakte de staatssecretaris bekend 1,8 miljoen euro extra uit te trekken om de rekenprestaties van leerlingen op basisscholen te verbeteren.


Rekenprestaties basisscholen verschillen sterk  (foto: DAG)

Sluipschutter vermoordt Franse gevangene

Op de binnenplaats van het cellencomplex in het Zuid-Franse Varces-Grenoble is gisteren een gevangene doodgeschoten door een sluipschutter. De Franse gevangene stond op het punt een verklaring af te leggen in een moordzaak. De Franse minister van Justitie, Rachida Dati, heeft dit laten weten.

Vanaf een nabijgelegen heuvel schoot de sluipschutter vijf maal op de gevangene. Deze bevond zich op dat moment op de binnenplaats van het cellencomplex. De gevangene zat een celstraf uit van acht jaar wegens overvallen, aldus de Franse minister van Justitie.

Kort na de beschieting is een 58-jarige man op een nabijgelegen heuvel aangehouden. Hij werd met een warm wapen en een telescoop in de hand aangehouden en was op weg naar een nabij geparkeerde motor met een vals kenteken. De man ontkent dat hij iets met de moord te maken heeft.

Het was voor de eerste keer dat er iemand in een Franse gevangenis van buitenaf werd vermoord.

Trein ontspoort en vliegt in brand in Venlo

In Venlo is gisteravond een locomotief van een goederentrein ontspoord en in brand gevlogen. De brandweer kon het vuur snel doven. Dat meldden brandweer en politie.

De elektrische bovenleiding werd stukgetrokken. Treinverkeer van en naar het spooremplacement in Venlo is niet meer mogelijk. Er zijn geen gewonden.

Het ongeval gebeurde rond half tien, toen drie aaneengeschakelde locomotieven op een verkeerd spoor terechtkwamen. De voorste ramde het stootblok aan het eind van dat spoor, bij het station. De andere twee duwden de voorste locomotief vervolgens van de rails, waarbij deze de hoogspanning raakte en in brand vloog.

Medewerkers van ProRail proberen de schade aan de bovenleiding de komende uren te herstellen. Onbekend is wanneer treinverkeer van en naar Venlo weer mogelijk is.

VS hebben al-Qaeda sterker gemaakt

De meeste mensen vinden de door de VS geleide oorlog tegen terreur niet succesvol en denken dat het terreurnetwerk al-Qaeda sterker is geworden. Dat is vandaag gebleken uit een onderzoek van de Britse omroep BBC onder 24.000 mensen in 23 landen.

De Amerikaanse president George Bush kondigde na de aanslagen van 11 september de 'war on terror' aan. Volgens 29 procent van de ondervraagden heeft dit beleid echter geen effect gehad. Volgens 30 procent heeft de oorlog tegen terreur al-Qaeda juist sterker gemaakt. In de Verenigde Staten vond 34 procent van de ondervraagden dat het Amerikaanse beleid al-Qaeda juist heeft verzwakt. Van de andere ondervraagden uit 22 landen dacht 22 procent er zo over.

In het algemeen staan de respondenten negatief tegenover al-Qaeda, behalve in Egypte en Pakistan. Zo zei 60 procent van de Egyptenaren positieve of gemengde gevoelens ten opzichte van de terreurorganisatie te hebben. Volgens analisten zijn er veel Egyptenaren onder de al-Qaedaleiders. In Pakistan, een van de hoofdpodia in de oorlog tegen terreur, denkt 19 procent negatief over al-Qaeda.

Man dood door steekpartij; verdachte meldt zich

Door een steekpartij in Amsterdam is in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige man uit die stad overleden. Het slachtoffer werd rond kwart over vier neergestoken tijdens een vechtpartij tussen meerdere personen.

De 42-jarige verdachte meldde zich rond half elf op het politiebureau en is aangehouden.

Dat heeft de politie bekendgemaakt. De steekpartij vond plaats in de Pomonastraat in het stadsdeel Noord. De neergestoken man overleed ter plekke. De toedracht van het incident is nog onbekend. Wel kenden verdachte en slachtoffer elkaar.

Aartsbisdom heft diakenopleiding op

Aartsbisschop Wim Eijk heeft besloten om volgend schooljaar de Diakenopleiding Utrecht op te heffen. Hij heeft dit bekend gemaakt in een brief aan alle betrokkenen bij de Utrechtse Diakenopleiding, meldt het aartsbisdom Utrecht zondagavond. Het aantal roepingen blijft achter bij de verwachtingen. Het 25-jarig jubileum dat de opleiding dit jaar zou vieren, wordt afgelast.

"In aanmerking genomen de hoeveelheid menskracht en middelen die jaarlijks zijn gemoeid met de Diakenopleiding Utrecht, rijst in een tijd van noodgedwongen reorganisatie en bezuinigingen in het Aartsbisdom Utrecht de klemmende vraag of voortzetting van deze diakenopleiding met slechts enkele studenten nog wel verantwoord is," schrijft de aartsbisschop. Dit jaar en vorig studiejaar werden geen eerstejaars studenten verwelkomd. Daardoor is het aantal studenten aan de opleiding inmiddels tot zes gedaald.

De aartsbisschop schrijft verder in zijn brief dat zijn besluit om de Diakenopleiding in Utrecht volgend jaar op te heffen niet wegneemt dat hij overtuigd blijft 'van de belangrijke betekenis van het bezoldigde en onbezoldigde permanente diaconaat voor het Aartsbisdom Utrecht'. Het ziet daar een taak weggelegd voor de diakenopleiding van het Bisdom Haarlem.

Slachtoffers Fins bloedbad herdacht

In Finland zijn zondag de slachtoffers herdacht van het bloedbad dat een leerling van een beroepsopleiding dinsdag aanrichtte op zijn school.

President Tarja Halonen en leden van de regering woonden een herdenkingsdienst bij die werd gehouden in een kerk in Kauhajoki, de plaats waar de 22-jarige Matti Saari negen klasgenoten en een leraar doodschoot en vervolgens zelfmoord pleegde. Radio en televisie zonden de dienst rechtstreeks uit. Ook in tal van kerken elders in het land werden de slachtoffers herdacht.

De bisschop die de dienst in Kauhajoki leidde, Simo Peura, zei dat de Finnen bij zichzelf te rade moeten gaan. "Zouden we iets helemaal anders moeten doen? Wat voor soort samenleving bouwen we op?", zei hij.

Het was de tweede keer binnen een jaar dat op een school een bloedbad werd aangericht door een leerling. In november schoot een 18-jarige jongen op zijn school acht mensen dood. Ook hij pleegde vervolgens zelfmoord. En net als Saari kondigde hij zijn daad min of meer aan via filmpjes op de internetsite You Tube. Saari, die een koksopleiding volgde, zei de mensheid te haten en zoveel mogelijk mensen te willen vermoorden.

Premier Matti Vanhanen heeft gezegd dat de regering het wapenbezit mogelijk aan banden gaat leggen. In Finland zijn meer dan 1,6 miljoen wapens in particuliere handen. Na het vorige bloedbad zei de regering de minimumleeftijd voor het kopen van een wapen te zullen verhogen van 15 tot 18 jaar, maar dat is nog niet gebeurd.

 


Foto bij: Slachtoffers Fins bloedbad herdacht  (foto: DAG)

'Ron Wood nog steeds samen met jonge Russin'

Ron Wood heeft nog steeds contact met zijn piepjonge maîtresse Ekaterina Ivanova. De Rolling Stones-gitarist werd op de gevoelige plaat vastgelegd terwijl hij zijn 20-jarige vriendin op een etentje trakteerde in een Londens restaurant.

Op foto's, die de Britse tabloid News of the World afdrukte, is te zien hoe het stel elkaar liefdevol in de ogen staart. Even later houdt de Russin het gezicht van Wood met beide handen vast, terwijl Wood lachend naar haar kijkt. Eerder bracht Ivanova al een heimelijk bezoekje aan de afkickkliniek waar Wood sinds twee maanden verblijft.

Voor vrouwlief Jo, die al 23 jaar is getrouwd met Wood, zou de maat vol zijn. "Ze heeft er schoon genoeg van", vertelt een vriend van het voormalige fotomodel. "Ze voelt zich vernederd en is woedend dat hij haar zo behandelt. Ze heeft al contact gezocht met haar advocaten."

In juli berichtten verschillende Britse media dat Wood zijn vrouw had verlaten voor de Russische cocktailserveerster. Kort daarop liet de rocker zich opnemen in een afkickkliniek in een poging zijn huwelijk met de moeder van zijn kinderen te redden.


Foto bij: 'Ron Wood nog steeds samen met jonge Russin'  (foto: DAG)

Feyenoord zoekt 60 miljoen

Feyenoord gaat op zoek naar 60 miljoen euro. Met dat geld wil de Rotterdamse volksclub de komende jaren onder meer de selectie aanzienlijk versterken. De clubleiding mikt voor het zogenoemde Overbruggingsfonds op twaalf investeerders, die ieder 5 miljoen willen dokken.

De gulle financiers kunnen rekenen op een rente van 3 procent. Daarnaast biedt Feyenoord de geldschieters een aantal exclusieve faciliteiten bij de thuiswedstrijden in De Kuip, waaronder toegang tot de bestuurskamer. Binnen een jaar na de oplevering van het nieuwe stadion, ergens rond 2016, begint Feyenoord met de terugbetaling van het geïnvesteerde geld, zo verzekert financieel directeur Onno Jacobs in de laatste uitgave van het Feyenoord Magazine.

Bos: er was geen andere uitweg

Er was voor Nederland, België en Luxemburg geen andere uitweg om Fortis te redden dan de kapitaalinjectie van 11,2 miljard euro in ruil voor 49 procent van de aandelen. Dat zei minister van Financiën Wouter Bos maandag in Brussel.

Bos gaf aan dat de positie van Fortis zeer kwetsbaar was geworden en dat het slecht had kunnen aflopen. "We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar de vraag was of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd." Bos zei dat de deelname van de Nederlandse Staat in Fortis zolang zal aanhouden "als nodig is om het vertrouwen te herstellen".

Volgens Bos ging het niet louter om het vertrouwen van consumenten in de bank Fortis, maar dreigde er wantrouwen in het hele bancaire verkeer en hadden de gevolgen daarvan nog veel groter kunnen zijn. Volgens zowel Bos als president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank is Fortis "een goede bank". Bos: "Anders hadden we dit niet gedaan."

"Enige uitweg"  (foto: ANP)

'Situatie werknemers ABN nog onzekerder'

"De werknemers van ABN Amro verkeren inmiddels al jaren in onzekerheid en dat wordt met de dag alleen maar erger" zei CNV Dienstenbond-bestuurder Ahmed Kansouh zondagavond in een reactie op het nieuws dat ABN Amro wederom verkocht wordt.

"Daar worden ze moe van", zegt de bestuurder die banken in portefeuille heeft. "Ik heb nu het gevoel dat ze denken, we zien het wel."

Kansouh vraagt zich af wat dit betekent voor de voorwaarden die waren gesteld aan de integratie van de onderdelen van Fortis en ABN Amro. "Van de Europese Commissie moesten de banken 10 procent van de private banking afstoten. Als de integratie nu van de baan is, is het ook de vraag wat de status daarvan is."

  (foto: ANP)

2e klas: "BAGDAD BRANDT"

Ik dacht destijds dat dat leuk zou zijn 'voor in de toekomst'; pas vandaag zocht ik op zolder de stapel kranten van destijds weer op, en ik kan mezelf geen ongelijk geven. Zo heb ik alle kranten van de week na 11 september ("OORLOG IN VS!", "KOK: ONS LAND MEE IN OORLOG TEGEN TERREUR"), een schreeuwerige "CLAUS OVERLEDEN"-voorpagina, de eerste jaarlijkse herdenking van 11 september ("TRANEN OP GROUND ZERO"), de vervolging van Volkert van der G. en de dreigende krantenkoppen over het gevaar dat Irak heette ("WERELD TELT AF")

Fortis grotendeels genationaliseerd, ABN Amro verkocht

De Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid kopen een belang van 49% in Fortis. Het Nederlandse ABN Amro wordt opnieuw verkocht aan een nog onbekende partij. Deze informatie werd gisteravond naar buiten gebracht in een persconferentie.

Premier Leterme en de ministers van Financiën Bos en Reynders maakten de maatregelen bekend na een lang crisisberaad. Eerder beloofde de Belgische overheid al alle spaartegoeden bij Fortis te vergoeden bij een eventueel faillissement.

De drie Benelux-landen investeren in totaal 11,2 miljard euro in Fortis. België zal 4,7 miljard euro voor zijn rekening nemen, Nederland 4 miljard en Luxemburg 2,5 miljard. Wie ABN Amro overneemt is nog niet bekend.

Eerder op de avond lekten al gegevens uit doordat documenten die bestuurslid Filip Dierckx met zich meedroeg door een fotograaf vastgelegd waren.

Fortis in zwaar weer
Fortis in zwaar weer (bron: ANP)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.