Voorwaardelijke jeugddetentie na inbraak lokauto's

Een 14-jarige jongen heeft drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie gekregen voor inbraken in auto's van de politie. De Utrechter Hamza C. brak vorig jaar zomer drie auto's open, twee daarvan waren lokwagens van de politie. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke jeugddetentie geëist.

De rechtbank legde geen onvoorwaardelijke straf op, omdat de jongen kort na de inbraken al elf maanden in heropvoedingsschool Glenn Mills heeft gezeten. Dit ervoer de jongen naar eigen zeggen als straf.

De jonge autokraker moest zich ook verantwoorden voor het beledigen van een agent en het bekladden van een politiecel. De Utrechtse rechtbank verbond enkele bijzondere voorwaarden aan de proeftijd van de puber. Zo moet C. zich ook de komende twee jaar laten begeleiden door een gezinsvoogd.

Op 10 juli vorig jaar brak C. samen met anderen een BMW open en stal hij een laptop. Drie dagen later brak C. opnieuw een auto open. Dit keer nam hij een fotocamera, damestas en MP3-speler weg uit een Opel. Beide wagens, die geparkeerd stonden op de Vleutenseweg, waren lokauto's van de politie. Een maand namen C. en een stel anderen een TomTom mee uit een auto aan de Ina Boudier Bakkerlaan.

In juli vorig jaar zat C. korte tijd vast in een cel van het politiebureau in Zeist. De 14-jarige jongen bekladde de cel, onder meer door 'mama' in een deur te krassen. Op 4 mei zou hij 'kankerlijer' naar een agent geroepen hebben. C. zou daarnaast samen met zijn broer een scooter niet hebben teruggebracht na een proefrit. Voor dit laatste zag de rechtbank onvoldoende bewijs, de jongen werd vrijgesproken.