Aartsbisdom heft diakenopleiding op

Aartsbisschop Wim Eijk heeft besloten om volgend schooljaar de Diakenopleiding Utrecht op te heffen. Hij heeft dit bekend gemaakt in een brief aan alle betrokkenen bij de Utrechtse Diakenopleiding, meldt het aartsbisdom Utrecht zondagavond. Het aantal roepingen blijft achter bij de verwachtingen. Het 25-jarig jubileum dat de opleiding dit jaar zou vieren, wordt afgelast.

"In aanmerking genomen de hoeveelheid menskracht en middelen die jaarlijks zijn gemoeid met de Diakenopleiding Utrecht, rijst in een tijd van noodgedwongen reorganisatie en bezuinigingen in het Aartsbisdom Utrecht de klemmende vraag of voortzetting van deze diakenopleiding met slechts enkele studenten nog wel verantwoord is," schrijft de aartsbisschop. Dit jaar en vorig studiejaar werden geen eerstejaars studenten verwelkomd. Daardoor is het aantal studenten aan de opleiding inmiddels tot zes gedaald.

De aartsbisschop schrijft verder in zijn brief dat zijn besluit om de Diakenopleiding in Utrecht volgend jaar op te heffen niet wegneemt dat hij overtuigd blijft 'van de belangrijke betekenis van het bezoldigde en onbezoldigde permanente diaconaat voor het Aartsbisdom Utrecht'. Het ziet daar een taak weggelegd voor de diakenopleiding van het Bisdom Haarlem.