Microsoft pakt 'scare-ware' aan

'Scare-ware' is valse software die populair is onder internetcriminelen. Met banners en popups worden gebruikers bang gemaakt, bijvoorbeeld door te melden dat hun computer is geïnfecteerd door een virus. Om het niet-bestaande virus te verwijderen moeten gebruikers dan software kopen, die in feite helemaal niets doet en de PC alleen maar vervuilt. In veel gevallen is de software zelfs schadelijk en betreft het spyware. Die software steelt persoonlijke gegevens van de computer van een gebruiker.

Microsoft wil nu met de autoriteiten in de staat Washington gaan proberen de makers en verspreiders van scare-ware aan te pakken, meldt IDG. Welke bedrijven Microsoft precies wil aanklagen is nog niet bekend, maar men zegt enkele agressieve bedrijven op het oog te hebben. Een recent voorbeeld is 'Antivirus XP 2008', dat nog steeds op veel sites via besmette banners wordt aangeboden. Eerder voerde Microsoft al met succes een rechtszaak tegen een bedrijf dat mensen vals waarschuwde om meer software te verkopen. Het softwarebedrijf uit Redview kreeg toen 1 miljoen schadevergoeding van de anti-virusmaker.

Eerder deze week bleek uit een onderzoek van de Universiteit van North Carolina dat gebruikers vaak klikken op de 'waarschuwende popups'. Tweederde van de computergebruikers zou dat doen. Het is vaak moeilijk te zien of de popup een echte foutmelding van Windows of een banner is. Volgens openbaar aanklager Katherine Tassi worden de internetcriminelen steeds creatiever en doen ze steeds meer moeite om de valse banners op echte waarschuwingen te laten lijken.

Foto bij: Microsoft pakt 'scare-ware' aan  (foto: DAG)