'Nawijn liet campagne betalen door Vlaams Belang'

Hilbrand Nawijn liet zijn campagne voor zijn Partij voor Nederland in 2006 volledig betalen door Vlaams Belang. Dit beweert de Belgische politicus Jurgen Verstrepen in zijn boek 'Zwart op wit' dat maandag in Antwerpen gepresenteerd werd. Nawijn, die in 2002 voor de LPF minister was voor Integratie en Vreemdelingenzaken, behaalde met de nieuwe partij geen enkele zetel bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Jurgen Verstrepen is een Vlaams radio- en televisiepresentator die momenteel politicus is voor de Lijst Dedecker. Tot vorig jaar was hij parlementariër voor het Vlaams Belang. Vlaams Belang is de opvolger van het Vlaams Blok, dat in 2004 officieel ophield te bestaan nadat de partij was veroordeeld wegens racisme.

In zijn boek geeft Verstrepen een kijkje in de keuken van zijn vroegere partij. Hij beweert onder meer dat Vlaams Belang de campagne van Nawijn in 2006 in zijn geheel financierde.

Hilbrand Nawijn heeft nooit een geheim gemaakt van zijn warme banden met het Vlaams-nationalistische en door critici als extreem-rechts bestempelde Vlaams Belang. In 2005 richtte hij samen met partijleider Filip Dewinter een denktank op. Zij presenteerden hun denktank voor het huis van wijlen Pim Fortuyn, wat Nawijn op zware kritiek van zijn toenmalige fractiegenoten van de LPF kwam te staan. Dit was reden voor Nawijn om uit de LPF te stappen en in de Tweede Kamer verder te gaan als eenmansfractie.

In 2006 besloot Nawijn mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen met zijn eigen partij. De Partij voor Nederland kreeg in totaal 5010 stemmen, bij lange na niet genoeg om een zetel in het parlement te bemachtigen. In 2006 waren hiervoor 65.591 stemmen nodig.

Momenteel zit Nawijn met zijn partij Lijst Hilbrand Nawijn met vijf zetels in de gemeenteraad van Zoetermeer en werkt hij als advocaat. Nawijn was maandagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.