VS hebben al-Qaeda sterker gemaakt

De meeste mensen vinden de door de VS geleide oorlog tegen terreur niet succesvol en denken dat het terreurnetwerk al-Qaeda sterker is geworden. Dat is vandaag gebleken uit een onderzoek van de Britse omroep BBC onder 24.000 mensen in 23 landen.

De Amerikaanse president George Bush kondigde na de aanslagen van 11 september de 'war on terror' aan. Volgens 29 procent van de ondervraagden heeft dit beleid echter geen effect gehad. Volgens 30 procent heeft de oorlog tegen terreur al-Qaeda juist sterker gemaakt. In de Verenigde Staten vond 34 procent van de ondervraagden dat het Amerikaanse beleid al-Qaeda juist heeft verzwakt. Van de andere ondervraagden uit 22 landen dacht 22 procent er zo over.

In het algemeen staan de respondenten negatief tegenover al-Qaeda, behalve in Egypte en Pakistan. Zo zei 60 procent van de Egyptenaren positieve of gemengde gevoelens ten opzichte van de terreurorganisatie te hebben. Volgens analisten zijn er veel Egyptenaren onder de al-Qaedaleiders. In Pakistan, een van de hoofdpodia in de oorlog tegen terreur, denkt 19 procent negatief over al-Qaeda.