AEX beleeft zwarte maandag

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten door een totaal gebrek aan vertrouwen in de aandelenmarkten. Steeds meer banken staan op omvallen. Nationalisering is in steeds meer landen een middel om erger te voorkomen. Fortis werd zondagnacht te hulp geschoten door de Nederlandse en Belgische overheid.

De AEX-index sloot 8,8% lager op 323,55 punten. De Midkap verloor 6,9% op een slotstand van 476,16 punten. De Smallcap eindigde 5,5% lager op 458,09 punten.

"Het was een zwarte maandag, een ongekend bloedbad en het begint angstige vormen aan te nemen, want iedereen vraagt zich in toenemende mate af: wie is de volgende?", aldus handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital.

Jurgens signaleerde maandag geen paniek, maar wel een sterke verkoopdruk, waarbij het zoeken was naar kopers en waarop daghandelaren ontbraken.

De handelaar sluit niet uit dat de AEX dinsdag een 'kleine' opluchtingsrally laat zien, 'en klein is in deze markt al gauw een paar procent. Dat neemt niet weg dat er nog veel leverage uit de markt moet, omdat veel partijen met veel meer geld in de markt zitten dan wat ze daadwerkelijk hebben', aldus Jurgens.

Veel zal afhangen van wat Wall Street zal doen, 'maar zoals het er op het slot van het Damrak uitziet, blijft Wall Street in verlies achter bij de AEX'.

Jurgens stelt dat veel partijen hadden gehoopt dat het reddingsplan van de Amerikaanse regering de markten lucht zou geven, maar dat gebeurde niet. Maandagavond zal het Congres het plan ter goedkeuring krijgen voorgelegd en woensdag is de Senaat aan de beurt.

Dinsdag krijgt de markt vanuit de VS de inkoopmanagersindex van de regio Chicago over september en het consumentenvertrouwen van de Amerikanen, zoals dat wordt gemeten door de Conference Board, over september te verteren.

De euro noteert maandag rond 18.00 uur $1,438 tegen $1,444 maandag om circa 8.30 uur.