Slagveld op Europese beurzen

De borden van de beurzen in Europa kleurden maandag dieprood. Slechts enkele fondsen boekten winsten. Het Damrak in Amsterdam kelderde naar een van de laagste punten van de afgelopen jaren. Met name bankaandelen gingen massaal in de uitverkoop.

De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, duikelde 8,8 procent en sloot op een stand van 323,55 punten, een verlies van 31 punten. Sinds november 2004 kwam een dergelijk lage slotstand niet voor. De MidKap eindigde 6,9 procent in de min op 476,16 punten.

De andere Europese beurzen verloren ook flink. In Parijs en Londen sloten de beurzen met een daling van 5 procent. De DAX in Frankfurt sloot 4,2 procent in de min.

Fortis kreeg flinke klappen en moest een koersdaling van 23,6 procent incasseren. De slotstand van Fortis is de laagste in zestien jaar voor het aandeel. Zondagavond werd bekend dat de Belgisch-Nederlandse bank deels genationaliseerd wordt. België, Nederland en Luxemburg steken miljarden in de bank. Fortis heeft zich verslikt in de overname van ABN Amro.

In zijn val sleepte Fortis de andere financiële fondsen met zich mee. Hoofdfonds ING verloor 18,2 procent. Voor ING de laagste stand in vijf jaar. Ook MidKap-fonds SNS Reaal duikelde omlaag en sloot met een verlies van 18,7 procent.

Het vertrouwen was volledig zoek bij beleggers wegens onzekerheid over het reddingsplan voor Fortis. Zij vrezen dat het ingrijpen van de nationale overheden van de Benelux-landen zal leiden tot een grote verwatering (waardevermindering) van het aandeel. "We mogen blij zijn dat Fortis is gered. Maar voor bestaande aandeelhouders betekent dit een enorme verwatering van het aandeel", aldus analist Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Een bron zei maandagochtend tegenover persbureau Reuters dat ING de Nederlandse activiteiten van ABN Amro gaat overnemen van Fortis. ING bevestigde noch ontkende hiervoor in de markt te zijn. "Beleggers vragen zich af of ING hier sterk genoeg voor is. Gaan zij nieuwe aandelen uitgeven om dit te financieren? Er zijn veel onzekerheden", aldus Van der Stee.

Ook Aegon moest een flinke klap incasseren. De verzekeraar kwam maandag onder vuur te liggen nadat Aegon had laten weten dat het 125 miljoen euro aan rentevaste beleggingen heeft in de noodlijdende Amerikaanse bank Washington Mutual. Het aandeel sloot met een verlies van 14,9 procent.

Verf- en chemieconcern AkzoNobel maakte een koersval van 7,8 procent tot de laagste stand in ruim drie jaar. Het concern maakte bekend de komende drie jaar 3500 banen te schrappen om kosten te besparen. Daarnaast heeft AkzoNobel zijn aandeleninkoopprogramma opgeschort wegens de onzekerheid op de financiële markten.

Stijgers waren er onder de hoofdfondsen niet te vinden, evenmin als in de MidKap.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4380 dollar tegen 1,4610 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. Een vat ruwe olie kostte aan het einde van de handelsdag in Europa 99,35 dollar, een daling van 7,2 procent.


  (foto: ANP)