Britse overheid nationaliseert B&B

De Britse overheid nationaliseert de hypotheekbank Bradford & Bingley en verkoopt delen van de bank door aan de Spaanse branchegenoot Santander. Dat heeft de Britse minister van Financiën Alistair Darling vandaag bekendgemaakt.

Santander neemt de consumentenbank van B&B over en de kantoren die daarbij horen. Volgens de Britse media betaalt Santander hiervoor 400 miljoen pond (504 miljoen euro). Het Spaanse concern is in Groot-Brittannië al eigenaar van de bank Abbey National. De consumentenbank van B&B wordt bij Abbey ondergebracht.

De hypotheekafdeling, het hoofdkantoor en de kredietafdeling van B&B komen in handen van de overheid. Darling benadrukte maandag dat voor klanten van B&B het 'business as usual' zal zijn. "Klanten kunnen gewoon bij hun tegoeden en hypotheekhouders moeten gewoon hun betalingen blijven doen".

Het management van het deel van B&B dat in handen komt van de overheid blijft vooralsnog aan. Topman Richard Plym blijft voorlopig in functie. Na verloop van tijd kijkt de regering hoe het bestuur "op de meest efficiënte manier" kan worden georganiseerd, aldus Darling.

Domino Day!  (foto: ANP)