FNV wil commissaris Fortis benoemen

FNV Bondgenoten wil het recht krijgen om een commissaris bij Fortis te benoemen. Dat heeft de vakbond maandag bekendgemaakt. Zo wil de FNV ervoor zorgen dat de belangen van werknemers in het bestuur van de bank worden meegewogen.

Een benoeming door de vakbond zou uitzonderlijk zijn. Maar volgens een woordvoerder van de vakbond 'vraagt de huidige situatie bij Fortis' hier om.

"In de zeggenschapscultuur bij de banken komen de werknemers steeds op de laatste plaats", meent de zegsvrouw van de bond. "Door als vakbond een commissaris te benoemen, kunnen we er voor zorgen dat er bij belangrijke beslissingen ook gekeken wordt naar het belang van het personeel. Het gaat om duizenden werknemers, dat is geen emmer die je even leeggooit. Het wordt tij dat deze mensen een stem krijgen."

De vakbond laakt opnieuw de riante bonussen die topbestuurder ontvangen. De woordvoerder wil de huidige malaise bij Fortis aangrijpen om ook de hoge bonussen aan te pakken. "Wanneer zij geen persoonlijke bonussen meer krijgen voor aan- of verkopen van ongewenste producten, zullen zij mogelijk beter nadenken voordat ze iets doen wat desastreuze gevolgen voor het bedrijf en daarmee de werknemers heeft."