Irans weigering van VN-resolutie bekritiseerd

Iran gaat door met het verrijken van uranium, ondanks een nieuwe resolutie van de VN die eist dat het land daarmee stopt. Dat heeft het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken maandag bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Hasan Qashqavi heeft Iran op grond van het non-proliferatieverdrag het recht om uranium te verrijken en is de eis van de VN 'de wet voorbij'. De Verenigde Staten en Rusland schaarden zich vrijdag gezamenlijk achter een nieuwe VN-resolutie die drie eerdere resoluties onderschrijft waarin Iran op straffe van sancties wordt opgeroepen te stoppen met uraniumverrijking.

Het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohammed el-Baradei, riep Iran maandag op de openingszitting van de jaarvergadering van het IAEA in Wenen nogmaals op volledige openheid van zaken te geven over zijn nucleaire programma. El-Baradei stelde vast dat Iran blijft volharden in zijn weigering inzicht te verschaffen in veronderstelde oude plannen voor de ontwikkeling van een atoombom.

De Europese Unie gaf een verklaring uit waarin wordt gesteld dat het vooruitzicht van een Iraanse atoombom voor de internationale gemeenschap 'onacceptabel' is. Belangrijke EU-lidstaten als Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland spelen een grote rol in het forum van landen dat Teheran onder druk zet.

Op de achtergrond speelt een rol dat Iran zich samen met bondgenoot Syrië kandidaat heeft gesteld voor de nominatie, namens hun geografische regio, voor een zetel in het IAEA-bestuur. De Verenigde Staten en hun bondgenoten ijveren voor de kandidatuur van Afghanistan of Kazachstan.

Verder speelt dat Iran samen met Arabische lidstaten campagne voert voor een indirecte veroordeling van Israël, dat als niet-onderschrijver van het non-proliferatieverdrag over een arsenaal aan kernwapens beschikt. Dat de internationale gemeenschap de Israëlische atoombom gedoogt, is de Arabische wereld een doorn in het oog. Arabische landen proberen al jarenlang een resolutie aanvaard te krijgen waarin wordt aangedrongen op een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten.

Islamitische lidstaten hebben gedreigd dit jaar een stemming over ieder onderwerp te zullen eisen als de overige lidstaten niet hun voorstel steunen de kernwapenvrije zone op de agenda te plaatsen. In het verleden is zo'n resolutie tweemaal weggestemd.

Volgens de VS, Israël en enkele Europese landen wil Iran kernwapens ontwikkelen. Iran ontkent dat en zegt kernenergie alleen voor vreedzame doeleinden te willen aanwenden.