Slachtoffers Fins bloedbad herdacht

In Finland zijn zondag de slachtoffers herdacht van het bloedbad dat een leerling van een beroepsopleiding dinsdag aanrichtte op zijn school.

President Tarja Halonen en leden van de regering woonden een herdenkingsdienst bij die werd gehouden in een kerk in Kauhajoki, de plaats waar de 22-jarige Matti Saari negen klasgenoten en een leraar doodschoot en vervolgens zelfmoord pleegde. Radio en televisie zonden de dienst rechtstreeks uit. Ook in tal van kerken elders in het land werden de slachtoffers herdacht.

De bisschop die de dienst in Kauhajoki leidde, Simo Peura, zei dat de Finnen bij zichzelf te rade moeten gaan. "Zouden we iets helemaal anders moeten doen? Wat voor soort samenleving bouwen we op?", zei hij.

Het was de tweede keer binnen een jaar dat op een school een bloedbad werd aangericht door een leerling. In november schoot een 18-jarige jongen op zijn school acht mensen dood. Ook hij pleegde vervolgens zelfmoord. En net als Saari kondigde hij zijn daad min of meer aan via filmpjes op de internetsite You Tube. Saari, die een koksopleiding volgde, zei de mensheid te haten en zoveel mogelijk mensen te willen vermoorden.

Premier Matti Vanhanen heeft gezegd dat de regering het wapenbezit mogelijk aan banden gaat leggen. In Finland zijn meer dan 1,6 miljoen wapens in particuliere handen. Na het vorige bloedbad zei de regering de minimumleeftijd voor het kopen van een wapen te zullen verhogen van 15 tot 18 jaar, maar dat is nog niet gebeurd.

 


Foto bij: Slachtoffers Fins bloedbad herdacht  (foto: DAG)