Obama deze zomer naar Europa

De Democratische Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama bezoekt deze zomer Europa en het Midden-Oosten. Hij wil daarmee zijn ervaring op het internationale toneel opvijzelen. Obama zal Jordanië, Israël, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië aandoen, zo maakte zijn campagneteam zaterdag bekend.

Wanneer Obama op reis gaat werd niet gezegd. Het is in de VS ongebruikelijk dat een presidentskandidaat zo kort voor de verkiezingen een buitenlandse reis maakt. De verkiezingen zijn in november.

Volgens zijn buitenlandadviseur, Denis McDonough, wil Obama met de regeringsleiders van bevriende landen van gedachten wisselen over belangrijke onderwerpen als terrorisme, nucleaire proliferatie, klimaatverandering, Irak, Afghanistan en Iran. Ook is hij van plan zich met burgers te onderhouden.

Met zijn bezoek aan Israël zou Obama zijn aanzien onder joodse kiezers kunnen vergroten. Joodse Amerikanen plaatsen vraagtekens bij Obama's bereidheid om te praten met landen in het Midden-Oosten die tegen Israël zijn. Ook het feit dat zijn vader en stiefvader moslim waren en dat hij een deel van zijn jeugd in het overwegend islamitische Indonesië doorbracht wekt de achterdocht van sommige kiezers.

Zijn Republikeinse tegenstander, John McCain, heeft Obama aangevallen op zijn gebrek aan ervaring op het internationale toneel, die zou verhinderen dat hij een goede opperbevelhebber van de strijdkrachten kan zijn.

Vorige week werd gemeld dat Obama deze zomer ook met andere Congresleden een bezoek zal brengen aan Irak en Afghanistan. Het Senaatslid Obama is één keer in Irak geweest, in januari 2006. McCain bezocht het land reeds acht keer, voor het laatst in maart.