'Financiële wereld aan vooravond meltdown'

Hans (ItaloDancer)
Eergisteren maakte de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis bekend zich met 8 miljard euro te versterken. Dat is hard nodig, meent Fortis-voorzitter Maurice Lippens. Hij verwacht namelijk dat de Amerikaanse financiële markten binnen enkele dagen tot weken compleet instorten.

"We zijn op het nippertje gereed. Het gaat in de Verenigde Staten veel slechter dan gedacht", aldus Lippens. Hij baseert zich op gesprekken met bankiers. Voor 6000 Amerikaanse banken die weinig dekking hebben zal een faillissement onvermijdelijk zijn, zo verwacht Fortis. "Maar ook Citigroup, General Motors, er begint een complete meltdown in de VS."

"Twee maanden geleden wisten we niet dat het zó slecht gaat in Amerika. En het zal nog veel slechter gaan", zegt Lippens. "We hebben een dikke matras nodig om de komende achttien maanden door te komen wanneer we ABN Amro kunnen inbrengen." Fortis nam vorig jaar samen met de Royal Bank of Scotland en Banco Santander de Nederlandse bank ABN Amro over.

Vooral in België heerst grote onrust omtrent Fortis. Twee maanden terug meldde topman Jean-Paul Vorton nog dat Fortis geen extra kapitaal aan hoefde te trekken. Veel van onze zuiderburen beleggen in hét volksaandeel bij uitstek op de Belgische beurs. Anderhalf jaar geleden betaalde je voor een aandeel Fortis drie keer zo veel als nu. De Belgen eisen dan ook het aftreden van de topman. Die kreeg het afgelopen jaar een bonus van 2,5 miljoen euro, maar weigert dat bedrag terug te storten. "Wat ik met mijn geld doe, is mijn zaak", meent Vorton.