Serviërs in Kosovo vormen eigen parlement

Nationalistische Serviërs in Kosovo hebben zaterdag een eigen parlement gevormd. Daarmee hebben ze de aanzet gegeven tot een poging om het overwegend Servische deel van Kosovo af te splitsen. De Kosovaarse president Fatmir Sejdiu zei dat de Servische leiders het nieuwe land proberen te destabiliseren. Het voor negentig procent door etnische Albanezen bewoonde Kosovo riep in februari de onafhankelijkheid over zichzelf uit. Het gebied was tot dan toe een provincie van Servië, al werd het sinds 1999 bestuurd door de Verenigde Naties.

Het parlement zetelt in de tussen Albanezen en Serviërs verdeelde stad Mitrovica en bestaat uit 45 politici die bij in mei gehouden lokale verkiezingen werden gekozen. De Serviërs zijn in ongeveer vijftien procent van het Kosovaarse grondgebied in de meerderheid. De Servische leider Marko Jaksic noemde het parlement 'het fundament van de Servische bescherming van Kosovo'. "We zullen niet toestaan dat in dit deel van Europa nog een Albanese staat wordt gevormd", zei hij.

De Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, woonde de eerste zitting van het parlement bij. In het parlement zitten alleen leden van nationalistische partijen. De andere Servische partijen doen niet mee. Zij zeggen dat de Servische minderheid in Kosovo door de vorming van een eigen parlement slechts in een nog moeilijker positie zal komen te verkeren.