Marcouch: onderzoek naar islamtische weekendschool

Ahmed Marcouch wil een onderzoek naar de omvang en effecten van het islamitisch weekendonderwijs. Dat zegt de stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaart vrijdag in Trouw. Docenten op de scholen zouden lijfstraffen gebruiken en een klimaat creëren dat schadelijk is voor de integratie.

Alleen al in Slotervaart zouden honderden kinderen les krijgen in het Arabisch en de Koran. "Erbarmelijke omstandigheden in stinklokalen en met een slecht pedagogisch klimaat", zegt Marcouch in de krant. Ook de lesmethoden in deze scholen zouden volgens de stadsdeelvoorzitter onder de loep moeten worden genomen. "Ik krijg vaak meldingen van lijfstraffen in weekendscholen."

Marcouch vindt de verschillende aanpak van scholen gevaarlijk. "Doordeweeks een liefdevolle juf, op zaterdag een hardvochtige leerkracht, daar raak je gefrustreerd van." Volgens de stadsdeelvoorzitter maakt het moslimkinderen gevoelig voor radicalisering. De PvdA-bestuurder heeft de verantwoordelijken aangesproken op de 'onverantwoorde pedagogische middelen', maar die zouden alles ontkennen.

Eerder pleitte Marcouch al voor meer aandacht op openbare scholen voor religie. De overheid moet optreden als jongeren door hun dorst 'naar een religieuze identiteit in de fuik van een anti-democratische stroming belanden', zei hij eerder in Het Parool. "Waarom stelt een openbare school geen klaslokaal voor godsdienstonderwijs beschikbaar als ouders dat willen? Dan haal je het weg uit de moskee."