BREIN: geen jacht op downloaders

Rob (R@b)

De Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) is niet van plan om nu massaal jacht te gaan maken op Nederlandse internetters die auteursrechtelijk materiaal zonder toestemming van de rechthebbende downloaden. Een rechter in Den Haag verklaarde eerder deze week dergelijke downloads (zoals mp3's, films of software), illegaal, terwijl tot nog toe de heersende praktijk was dat  downloads als legale thuiskopieën werden beschouwd, ongeacht of de bron legaal is of niet.

Okke Delfos-Visser van BREIN verklaarde gisteren tegenover Tweakers.net dat een razzia op individuele downloaders er niet in zit: "Wel gaan we het vonnis gebruiken als extra instrument om partijen aan te pakken die illegaal aanbod faciliteren, zoals Mininova en nieuwsgroepen. Aan de andere kant kunnen we de uitspraak gebruiken bij de onderhandelingen met internetaanbieders om een systeem van waarschuwingen in te voeren. Daarbij krijgen abonnees die illegaal downloaden een melding van hun isp en kunnen ze op den duur sancties opgelegd krijgen." In Frankrijk is zo'n systeem onlangs bij wet geregeld.

Tweakers.net schrijft verder dat het nog de vraag is of de uitspraak van de Haagse rechtbank lang stand zal houden. Er kan nog hoger beroep worden aangetekend bij het Gerechtshof, daarna bij de Hoge Raad en tenslotte nog bij het Europese Hof van Justitie. Pas dan blijkt hoe de kwestie (omschreven als lid 5 van artikel 5 van de Europese Auteursrechtrichtlijn) geïnterpreteerd moet worden.