Schiedam wil R'dam Airport sluiten

De gemeente Schiedam wil dat Rotterdam Airport wordt gesloten zodra de zogenaamde geluidscontour is bereikt dit jaar. Door uitbreiding van het aantal vluchten is de maximale geluidsoverlast waaarschijnlijk al in augustus of september bereikt.

Wethouder Yorick Haan van Schiedam dringt aan op de handhaving van de geluidscontour. Hij dreigt de rechter om sluiting te vragen wanneer de afgesproken norm overschreden wordt. Een dwangsom instellen is volgens Haan geen optie, omdat de Inspectie Verkeer en Waterstaat eerder van de rechter te horen kreeg dat dat niet het juiste middel is. "Het enige middel is sluiting. Dat is een erg zwaar middel", aldus wethouder Haan. De advocaat van de gemeente denkt echter dat een sluiting er niet inzit.

Een groot deel van de extra geplande vluchten zal over Schiedam vliegen. Volgens Haan betekent een "uitbreiding van het aantal vluchten een toename van overlast." De gemeente eist daarom ter compensatie geluidsschermen langs de snelweg en verschillende delen van de spoorlijnen die door de stad lopen.

Haan heeft eerder tevergeefs geprobeerd te oveleggen met de minister over de geluidsoverlast. Aan het einde van dit jaar wil Eurlings een nieuwe exploitatievergunning aan de luchthaven verstrekken, maar het grootste struikelblok daarvoor zijn de nachtelijke vluchten en de geluidsoverlast dat deze zullen veroorzaken.