Kantine schiet te kort bij drankcontrole jongeren

Redactie

Ruim vier op de tien sportkantines verkopen alcohol aan jongeren zonder hun leeftijd te controleren. Dertig procent van de verenigingen stelt wel op een goede manier de leeftijd van klanten vast. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zaterdag op basis van een onderzoek onder ruim 720 kantines.

De waakhond bekeek bij 209 verenigingen de naleving van de Drank- en Horecawet op het gebied van leeftijdsgrenzen en noemt die 'nog zeer onvoldoende'. Bij 42 procent constateerden de controleurs dat er alcohol werd verkocht zonder dat de leeftijd van de klant werd vastgesteld. Negentien procent van de kantines gaf aan helemaal geen leeftijdscontrole uit te voeren. Bij sommige sporten is dit zelfs meer dan 25 procent, concludeert de VWA.

De helft van de sportverenigingen controleerde de leeftijd niet aan de hand van een officieel leeftijdsbewijs. Alleen vragen naar de leeftijd is echter onvoldoende, licht de VWA toe. Bij 22 procent van de verenigingen ontbrak de wettelijk verplichte aanduiding dat geen alcohol wordt verkocht aan jongeren beneden de 16 jaar en geen sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar.

De VWA controleerde 518 kantines op het bezit van correcte vergunningen. Bij tien procent was dit niet het geval. Bij negentien procent was geen gekwalificeerd personeel aanwezig, een vereiste voor het schenken van alcoholhoudende drank.