FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 juni 2008

[Upd] De Man ontkent akkoord met Roda JC

Roda JC is rond met de Belgische voetballer Mark De Man. De verdedigende middenvelder stond nog ťťn jaar onder contract in Brussel maar Roda JC en Anderlecht kwamen al in een eerder stadium overeen over Mark de Man.

Volgens Roda JC zal De Man, die momenteel op vakantie is, in de loop van volgende week een driejarig contract ondertekenen. Hij kwam sinds 2002 uit voor Anderlecht waar hij 83 wedstrijden speelde waarin hij geen enkele keer het net wist te vinden. Ook kwam Mark De Man uit voor de Rode Duivels.

"Met de komst van Mark hebben we, na het vertrek van Wau en Sonkaya en het stoppen van Ger Senden, de positie in de achterste linie weer ingevuld", aldus Huub Narinx, de algemeen directeur van Roda JC.

Update

De Man ontkent in een interview met Het Laatste Nieuws de overgang naar Roda JC. "Ik heb nog niets gehoord van een transfer, maar ik zit momenteel in Egypte. Mijn manager regelt alles voor mij. Dus als Roda zegt dat we een akkoord hebben, dan zal ik volgende week zeker tekenen. Al verlaat ik Anderlecht met pijn in het hart."

"Ik respecteer ook de keuze van AriŽl Jacobs om me te laten gaan. Ik moet aan mezelf denken. Er waren verschillende mogelijkheden, maar Roda lijkt me een prima club. Ik moet me er verder ontwikkelen."

Onrust in F1 door dure superlicentie

GPDA-voorzitter Fernando Alonso heeft met stakingsacties in Silverstone gedreigd als de FIA de tarieven voor de superlicentie niet naar beneden bijstelt. Begin dit jaar verhoogde de FIA de prijzen fors om mindere coureurs buiten de deur te houden.

Tegenwoordig kost een superlicentie §10.000, terwijl dit in het verleden §1.500 was. Ook per punt moet er worden afgerekend, iets wat §2.000 per punt kost. De beste rijders in de Formule 1 moeten hierdoor meer dan §200.000 aan de FIA afdragen om te mogen rijden. Dit vinden de coureurs toch te veel worden.

Robert Kubica, die wel GPDA-lid is, is het eens met Alonso over de dreiging: "Het is onzin om de ene coureur meer te laten betalen dan de ander, alleen omdat de een in een topteam rijdt en de ander niet," aldus de Pool die meer dan tien procent van zijn salaris aan de FIA over mag maken.

De Pool kreeg bijval van niet-GPDA-leden Lewis Hamilton, Felipe Massa en Kimi RšikkŲnen. De laatste geeft zijn mening hierover: "Ik denk niet dat dat het juiste middel is om je zin te krijgen. Er kan vast wel een compromis worden gesloten." Wat dat compromis moet zijn, laat de Fin in het midden.

EU trapt op rem bij toenadering MacedoniŽ

De Europese Unie trapt voorlopig even op de rem bij de toenadering tot Macedonië. Een voorstel van EU-voorzitter Slovenië om toetredingsonderhandelingen met Macedonië voor het einde van dit jaar te beginnen, stuitte vandaag tijdens een EU-top bij de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op te veel weerstand.

Macedonië is sinds 2005 kandidaat om op termijn het lidmaatschap van de EU te krijgen. Maar door corruptie, politieke onrust en spanningen met Albanezen is nog geen datum vastgesteld voor onderhandelingen over daadwerkelijke toetreding.

EU-voorzitter Slovenië - net als Macedonië één van de vroegere Joegoslavische republieken - wil Macedonië snel bij de EU halen. Maar vooral Griekenland is daar nog faliekant op tegen.

De Grieken weigeren de naam Macedonië te accepteren omdat dat ook de naam is van een Noord-Griekse provincie. Ze vrezen territoriale aanspraken vanuit het buurland als dat zich Macedonië mag noemen. De Grieken blokkeren daarom ook een toetreding van Macedonië tot de NAVO.

EU heft sancties tegen Cuba op

De Europese Unie gaat de sancties tegen Cuba opheffen. Daarover worden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU het vandaag tijdens de EU-top in Brussel eens, zo verwachten EU-diplomaten.

De EU wil daarvoor in ruil een "brede, allesomvattende dialoog" met het regime op het eiland. Over een jaar wordt gekeken of de dialoog heeft geleid tot meer democratie en een betere mensenrechtensituatie. De EU-ministers zullen daarna opnieuw een besluit moeten nemen over verlenging van de dialoog.

Sinds 2003 weigerde Cuba nog met de EU te praten omdat de Unie sancties instelde na de veroordeling tot hoge gevangenisstraffen van 75 dissidenten. De Unie schortte deze maatregelen, waaronder een beperking van politieke bezoeken, in 2005 op.

Tussenstand FOK! EK Pool

Zojuist is de eerste kwartfinale van het Europees Kampioenschap voetbal afgewerkt. Duitsland wist zich vrij gemakkelijk te plaatsen voor de halve finales van het EK. Uiteraard heeft deze uitslag weer invloed op de EK Pool, dus we gaan even de huidige stand doornemen.

Op de eerste plaats staat nog altijd Seus met 1525 punten. Op de tweede plaats staat FabFabFabFab met 1405 punten. De top drie wordt afgesloten door Luutgaert met 1390 punten. SpankTheMonkey staat vierde met 1355 punten. Op de vijfde plaats staan twee users namelijk: Delirious21 en SnuggLe met 1345 punten.

CUZOPJEBEELDSCHERM! staat eerste bij de subleagues. ONLINE ELITE staat tweede met 1245 punten. TakTakTak staat derde met 1230 punten. Op de vierde plaats staat Deathrow staat met 1220 punten. De top vijf wordt afgesloten door Zeeland United met 1200 punten.

Let op! Je kunt je voorspellingen nu voor de overige kwartfinales invullen. Vergeet ook de antwoorden op de vragen niet in te vullen, daarmee zijn veel extra punten te verdienen. De antwoorden op die vragen en de bijbehorende punten worden, in tegenstelling tot wat gisteren is gezegd, direct na het sluiten van de vragen bijgeschreven.

Servet, Barzagli niet in actie

Vrijdagavond staat Turkije tegenover KroatiŽ in de kwartfinale van het EK. De Turken moeten het dan doen zonder Servet Cetin, de verdediger kampt met een liesblessure.

Door deze blessure zal hij vrijdagavond niet kunnen spelen. Wanneer de Turken zonder Servet de halve finale halen, zullen ze ook de finale moeten halen zonder de verdediger. Pas in de finale zou de Turk weer kunnen spelen.

Servet Cetin is niet de enige speler van Turkije die de kwartfinale mist. Ook Volkan Demirel zal de wedstrijd moeten missen, net als Mehmet Aurelio die beiden een schorsing uit moeten zitten. Hierdoor zijn nog maar vijftien veldspelers en twee keepers beschikbaar.

Ook ItaliŽ mist in de kwartfinale een speler. Verdediger Andrea Barzagli liep op de training een knieblessure op en moet geopereerd worden. De 27-jarige Italiaan stond in de wedstrijd tussen Nederland en ItaliŽ nog in de basis, maar werd daarna naar de bank verwezen.

EK: Uitslag Portugal - Duitsland

Vanavond werd in Basel de eerste kwartfinale van dit EK gespeeld. In een enerverend duel klopte Duitsland Portugal met 2-3.

Met bondscoach Joachim Löw op de tribune trapten Duitsland en Portugal om kwart voor negen af. Löw werd door de UEFA voor één duel geschorst naar aanleiding van zijn woordenwisseling met de vierde official bij de voorgaande wedstrijd. Bij de Duitsers was Mario Gomez zijn plaats in het elftal kwijtgeraakt. Bastian Schweinsteiger begon, na zijn schorsing, wel weer in de basisopstelling.

De Duitse middenvelder bewees zich al na 21 minuten toen hij Die Mannschaft op voorsprong zette met een goed uitgevoerde aanval. Lukas Podolski bracht de bal voor, Schweinsteiger kon de bal daarop binnenschieten. Nog geen zes minuten later liet Schweinsteiger zich alweer gelden. Ditmaal landde de bal uit een perfecte vrije trap van de doelpuntenmaker op het hoofd van Miroslav Klose die beheerst binnen kopte.

De beste kans was tot dat moment voor de Portugezen en kwam op naam van João Moutinho. Op aangeven van Boswinga kreeg de Portugees de bal op de knie waardoor de mogelijkheid voorbij was. Na de twee doelpunten van Duitsland kwamen de Portugezen meer naar voren. Vijf minuten voor rust viel de aansluitingstreffer, Nuno Gomes verschalkte Metzelder en Jens Lehmann en bracht de spanning weer terug. Christiano Ronaldo had zelf de 2-1 op de schoen maar vond Lehmann op zijn weg. De rebound was wel besteed aan Gomes. Ronaldo kreeg op slag van rust nog een goede mogelijkheid op de 2-2 maar zag zijn schot voorlangs gaan. Ook Michael Ballack deed nog een poging tot scoren maar Ricardo was op zijn hoede en stopte het schot van de middenvelder.

Portugal zette het aanvallende spel door in de tweede helft. Duitsland werd teruggedrongen en kwam er nauwelijks nog uit. Portugal was het gevaarlijkst maar doelpunten bleven het eerste kwartier uit. Zoals het een oude ongeschreven voetbalwet betaamt viel het doelpunt wel aan de andere kant. Met Klose buiten de lijnen scoorde Ballack uit een vrije trap van wederom Schweinsteiger: 3-1.

Met nog acht minuten officiële speeltijd op de klok mocht de uitblinker aan Duitse zijde gaan douchen, Clemens Fritz nam zijn plaats in. Felippe Scolari had al zijn wisselmogelijkheden al benut, zonder al te veel resultaat. Echt gevaarlijk werden de Portugezen nauwelijks, tot de 87e minuut. Invaller Helder Postiga kopte de bal feilloos achter Lehmann en bracht de spanning wederom terug. Klose werd daarop gewisseld, verdediger Marcell Jansen kwam als extra slot op de deur in het veld. De late treffer voor Portugal mocht niet baten, de Zuid Europeanen gingen met 2-3 ten onder tegen Duitsland.

 

Karakteristieken

Portugal - Duitsland 2-3
21’ Schweinsteiger 0-1
26’ Klose 0-2
40’ Gomes 1-2
62’ Ballack 1-3
87’ Postiga 2-3

Toeschouwers: 39.730
Scheidsrechter: Peter Frojdfeldt
Stadion: St Jakob Park
Gele kaart: Pepe, Petit, Postiga (Portugal), Friedrich, Lahm (Duitsland)
Rode kaart: (Portugal), (Duitsland)

Opstellingen

Portugal Ricardo, Boswinga, Carvalho, Ferreira, Pepe, Petit/ (72’ Postiga), Deco, Simão, Ronaldo, Moutinho/ (31’ Meireles) , Gomes/ (66’Nani).

Duitsland Lehmann, Metzelder, Friedrich, Lahm, Mertesacker, Hitzlsperger/ (72’Borowski), Ballack, Rolfes, Schwinsteiger/ (82’ Fritz), Klose/(88’Jansen), Podolski

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!Euro 2008-site!

Uitslag Portugal - Duitsland

Vanavond werd in Basel de eerste kwartfinale van dit EK gespeeld. In een enerverend duel klopte Duitsland Portugal met 2-3.

Met bondscoach Joachim LŲw op de tribune trapten Duitsland en Portugal om kwart voor negen af. LŲw werd door de UEFA voor ťťn duel geschorst naar aanleiding van zijn woordenwisseling met de vierde official bij de voorgaande wedstrijd. Bij de Duitsers was Mario Gomez zijn plaats in het elftal kwijtgeraakt. Bastian Schweinsteiger begon, na zijn schorsing, wel weer in de basisopstelling.

De Duitse middenvelder bewees zich al na 21 minuten toen hij Die Mannschaft op voorsprong zette met een goed uitgevoerde aanval. Lukas Podolski bracht de bal voor, Schweinsteiger kon de bal daarop binnenschieten. Nog geen zes minuten later liet Schweinsteiger zich alweer gelden. Ditmaal landde de bal uit een perfecte vrije trap van de doelpuntenmaker op het hoofd van Miroslav Klose die beheerst binnen kopte.

De beste kans was tot dat moment voor de Portugezen en kwam op naam van Jo„o Moutinho. Op aangeven van Boswinga kreeg de Portugees de bal op de knie waardoor de mogelijkheid voorbij was. Na de twee doelpunten van Duitsland kwamen de Portugezen meer naar voren. Vijf minuten voor rust viel de aansluitingstreffer, Nuno Gomes verschalkte Metzelder en Jens Lehmann en bracht de spanning weer terug. Christiano Ronaldo had zelf de 2-1 op de schoen maar vond Lehmann op zijn weg. De rebound was wel besteed aan Gomes. Ronaldo kreeg op slag van rust nog een goede mogelijkheid op de 2-2 maar zag zijn schot voorlangs gaan. Ook Michael Ballack deed nog een poging tot scoren maar Ricardo was op zijn hoede en stopte het schot van de middenvelder.

Portugal zette het aanvallende spel door in de tweede helft. Duitsland werd teruggedrongen en kwam er nauwelijks nog uit. Portugal was het gevaarlijkst maar doelpunten bleven het eerste kwartier uit. Zoals het een oude ongeschreven voetbalwet betaamt viel het doelpunt wel aan de andere kant. Met Klose buiten de lijnen scoorde Ballack uit een vrije trap van wederom Schweinsteiger: 3-1.

Met nog acht minuten officiŽle speeltijd op de klok mocht de uitblinker aan Duitse zijde gaan douchen, Clemens Fritz nam zijn plaats in. Felippe Scolari had al zijn wisselmogelijkheden al benut, zonder al te veel resultaat. Echt gevaarlijk werden de Portugezen nauwelijks. Tot de 87e minuut althans. Invaller Helder Postiga kopte de bal feilloos achter Lehmann en bracht de spanning wederom terug. Klose werd daarop gewisseld, verdediger Marcell Jansen kwam als extra slot op de deur in het veld. De late treffer voor Portugal mocht niet baten, de Zuid-Europeanen gingen met 2-3 ten onder tegen Duitsland.

Karakteristieken

Portugal - Duitsland 2-3
21’ Schweinsteiger 0-1
26’ Klose 0-2
40’ Gomes 1-2
62’ Ballack 1-3
87’ Postiga 2-3

Toeschouwers: 39.730
Scheidsrechter: Peter Frojdfeldt
Stadion: St Jakob Park
Gele kaart: Pepe, Petit, Postiga (Portugal), Friedrich, Lahm (Duitsland)

Opstellingen

Portugal Ricardo, Boswinga, Carvalho, Ferreira, Pepe, Petit/ (72’ Postiga), Deco, Sim„o, Ronaldo, Moutinho/ (31’ Meireles) , Gomes/ (66’Nani).

Duitsland Lehmann, Metzelder, Friedrich, Lahm, Mertesacker, Hitzlsperger/ (72’Borowski), Ballack, Rolfes, Schwinsteiger/ (82’ Fritz), Klose/(88’Jansen), Podolski

Hamilton: "Ik legde mezelf teveel druk op"

Lewis Hamilton heeft aangetoond een zwak punt te hebben: hij kan niet goed met de druk omgaan. Hij is zich er zelf van bewust en geeft in een interview met de BBC aan dat hij er meer van moet leren genieten.

Vorig jaar ging het voor de Brit mis toen hij op weg naar de wereldtitel strandde in de grindbak in China. Ook in BraziliŽ kon Hamilton het niet waarmaken met een zevende plaats, waarna RšikkŲnen er met de titel vandoor ging en dat terwijl Hamilton in de race in Japan op magistrale wijze won.

Dit jaar ging het voor hem in Canada mis toen hij pitstraat achterop de stilstaande RšikkŲnen knalde. Hiervoor kreeg hij tien plaatsen straf op de startopstelling in Frankrijk. "Dit zijn de dagen waar je sterker van wordt, ik doe momenteel veel aan character building. Ik wil altijd presteren en leg mezelf daarom veel druk op. Dan voelt het niet fijn als het even niet zo gaat als je zou willen. Dat leidde ertoe dat ik fouten ging maken, dat ik teveel dingen op de limiet deed. Dat viel me zwaar, eerlijk gezegd."

"De Formule 1 is geweldig leuk om aan deel te nemen, maar je moet er wel van leren genieten. Leren hoe je er plezier aan kunt beleven. Er staat zoveel druk op je. Ik kan niet eens uitleggen hoeveel druk er op mijn schouders rust. Hoewel ik de laatste race niet won, hou ik enorm van wat ik doe. In Frankrijk wil ik terugslaan. Samen met de mannen van het team keihard werken om onszelf naar voren te pushen. En de sfeer is geweldig, ook al willen we altijd meer. Ik zou voor niks en met niemand willen ruilen. Heb het enorm naar mijn zin."

Krajicek onderuit in Rosmalen

MichaŽlla Krajicek is er niet in geslaagd de halve finales van het Ordina Open in Rosmalen te bereiken. De Almeerse verloor in drie sets van haar Thaise opponente Tamarine Tanasugarn. De setstanden waren 6-3, 3-6 en 4-6.

Krajicek won nog wel de eerste set van de 31-jarige nummer 85 van de wereld, maar leverde vervolgens de tweede en derde set in aan de qualifier uit Thailand. Krajicek verklaarde na afloop van de partij nooit echt lekker in de wedstrijd te hebben gezeten. "Ik maakte zo veel fouten, ook in die eerste set. Het was lastig door de wind, maar ik wil dat niet als excuus opvoeren."

Terror Jaap wordt gierige Jaap

Jaap is door het winnen van het televisieprogramma De Gouden Kooi in één klap miljonair geworden. Hij wil echter miljonair blijven en geeft derhalve de hoofdprijs van 1,3 miljoen euro niet of slechts spaarzaam uit. Samen met zijn vriendin Cora woont Jaap in een stacaravan en daar blijft hij wonen totdat hij, na een gratis auto, ook een gratis huis aangeboden krijgt.

 

Aan verslaggevers van het weekblad Party heeft Jaap verteld dat hij zijn stacaravan voor een groot deel heeft ingericht met meubilair uit de villa. De winnaar heeft simpelweg een gedeelte van de inboedel opgeëist. “Ik mag dan de villa niet hebben gewonnen, ik heb wel een deel van de inventaris opgeëist. Het Jan des Bouvrie-bed kost nieuw zeker veertienduizend euro”, zei de kersverse miljonair. Het vermogen van Jaap is toch wel iets geslonken: “Ik heb alleen een dvd-recorder gekocht, omdat de mijne stuk was.”

 

Terror Jaap wint De Gouden Kooi
Terror Jaap wint De Gouden Kooi

 

[Win] Where the FOK! you from?

WHERE THE FOK! YOU FROM?!Tot nu toe zijn we lekker bezig! Oranje loopt als een trein de kwartfinales binnen en het legioen laat luidkeels van zich horen. De Kleedkamer van Oranje doet er nog een schepje oranjegevoel bovenop en geeft samen met FOK! 15 originele KVO-shirts weg. Helemaal gratis! Je hoeft alleen antwoord te geven op de volgende vraag: “Where the fuck you from?!” Kijk op http://www.kleedkamervanoranje.nl voor een hint.

Stuur een mailtje met je antwoord naar wherethefuck@fok.nl en wij trekken 15 winnaars uit alle goede inzendingen. Geef in je mailtje ook meteen even aan welke maat je wilt winnen. De actie loopt tot komende maandag, dus als je wint, heb je je shirt voor de halve finale binnen!

Het is nu nog maar 2 potjes tot de finale!

Seek and Find-spel Escape the Museum op de Wii

Maar liefst twintig procent van de downloads van populaire casual games bestaat uit "Seek and Find"- (ook wel: "hidden objects")spellen. In deze spellen is het de bedoeling binnen een bepaalde tijd een aantal ongerelateerde objecten te vinden die de makers verstopt hebben in een foto of tekening. Zo moet je bijvoorbeeld twee tennisballen, een banaan, drie paperclips en een anker vinden, of een fietspomp, twee lucifers en een postzegel. De games zijn nog het beste te vergelijken met het aloude 'pixelhunten' in adventure-games maar dan zonder overkoepelend verhaal en zonder logica.

Om een graantje van dit succesvolle genre mee te pikken komt Majesco deze herfst met een Seek and Find-spel op de Wii. Het spel is al eerder ontwikkeld voor de PC door Gogii. In het spel moet je Susan Anderson helpen uit een door een aardbeving verwoest museum te ontsnappen. Haar dochter Caitlin is ook nog ergens in de puinzooi aanwezig. Zoals je op de onderstaande screenshots (uit de PC-verise) kan zien moet je daarvoor op zoek naar nuttige zaken als een lepel, een fluit, een vis en een konijn.FOK!games voorspelt uitslagen XIII

Bij FOK!games doen ze ook aan het EK voetbal. In een game, wel te verstaan. FOK!user en gamesredacteur SocialDisorder heeft met het spel UEFA Euro 2008 voor de PlayStation 3 de wedstrijd van vandaag gesimuleerd.

Gisteren klopte zowaar een doelpuntenmaker, Charisteas scoorde voor de Grieken, in de wedstrijd tegen Spanje. Alleen werd het niet 1-1 meer 1-2 voor de Spanjaarden. En bij Rusland - Zweden waren zelfs twee doelpuntenmakers goed. Maar de 3-0 werd 2-0, toch een aardige simulatie. Voor vandaag staat de eerste kwartfinale op het programma, en de uitslag wordt volgens de PS3:

Portugal - Duitsland 1-2
3' Quaresma 1-0
8' Klose 1-1
121' Klose 1-2


De winnaar van deze wedstrijd neemt het op 25 juni op tegen de winnaar van de wedstrijd morgen, KroatiŽ tegen Turkije.

We zullen afwachten wat er van waar is, kloppen de uitslagen zoals een computerspel ze voorspelt? Of kan een spel geen potje (voetbal) breken? De bal is natuurlijk rond. Kijk vanavond naar de wedstrijden en lees de verslagen op de FOK!sport EK-site. Morgen zal er weer een voorspelling zijn.

Voor meer gamesnieuws ga je natuurlijk naar FOK!games!

Data Gamescom 2009 in Keulen bekend

De GamesConvention in Leipzig (GC) is de laatste jaren, mede door het min of meer wegvallen van de E3 voor de Europese media, flink gegroeid. Er kwamen zo veel buitenlandse bezoekers op de beurs af, dat de locatie te klein en te onhandig bereikbaar werd geacht. Er werd een alternatieve locatie gezocht, en gevonden. Voortaan zal de beurs in Keulen worden gehouden. Omdat de beurs in Leipzig echter de naam GamesConvention heeft laten vastleggen moest men eveneens op zoek naar een nieuwe naam. Dit is "Gamescom" geworden.

De GamesConvention in Leipzig vindt dit jaar voor de laatste maal in de huidige vorm plaats in augustus, wat er volgend jaar in Leipzig gaat gebeuren is nog niet bekend. De eerste Gamescom gaat plaatsvinden van 9 tot en met 13 september 2009, zoals gezegd in Keulen. Of Nintendo dan wel van de partij is, is nog niet bekend. Ook is er nog niets bekend over toegangsprijzen en speciale media-only dagen.


Opstelling Portugal - Duitsland

Vanavond zal in Basel de eerste kwartfinale van dit EK plaatsvinden. Portugal en Duitsland, de nummers ťťn en twee van respectievelijk poule A en poule B, zullen uitmaken wie als eerste de halve finale bereiken zal. Hieronder de vermoedelijke opstelling van beide ploegen.

Portugal Ricardo, Boswinga, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Pepe, Petit, Deco, Sim„o, Cristiano Ronaldo, Jo„o Moutinho, Nuno Gomes.

Duitsland Lehmann, Metzelder, Friedrich, Lahm, Mertesacker, Hitzlsperger, Ballack, Rolfes, Schwinsteiger, Klose, Podolski

Dochter voor Jamie Lynn Spears

Jamie Lynn Spears is donderdag bevallen van een meisje. Het kindje, dat via een keizersnede ter wereld kwam, luistert naar de naam Maddie Briann. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift OK! Magazine.

Het 17-jarige zusje van Britney Spears werd donderdag in de vroege ochtend opgenomen in het Mississippi Southwest Regional Medical Center in McComb. Britney was aanwezig in het ziekenhuis om haar zusje te steunen.

De 26-jarige zangeres kwam woensdag samen met haar vader Jamie en haar broer Bryan aan om bij haar hoogzwangere zusje te zijn. De familie bracht een ontspannen avond door bij de 17-jarige Jamie Lynn in haar huis in Liberty in de staat Mississippi. Volgens een vriend van de familie maakte het gezin zich geen zorgen over de op handen zijnde bevalling.

Jamie Lynn Spears maakte eind vorig jaar bekend dat ze zwanger was, tot ontsteltenis van velen in de Verenigde Staten. In maart verloofde de piepjonge blondine zich met de 19-jarige Casey Aldridge, met wie ze sinds haar middelbare schooltijd samen is. Het stel zou na de geboorte van de baby in het huwelijksbootje willen stappen.

De FOK!top5 en het FOK!elftal

Nu alle landen hun groepswedstrijden hebben gespeeld, wordt het tijd om wederom de balans op te maken. Wie zijn tot nu toe de beste spelers, en maakten de mooiste goals op dit EK, volgens de FOK!sport-crew?

De top 5 doelpunten

1. Arjen Robben (Nederland - Frankrijk 3-1)
2. Wesley Sneijder (Nederland - Frankrijk 4-1)
3. Robin van Persie (Nederland - Frankrijk 2-0)
4. Zlatan Ibrahimovic (Griekenland - Zweden 0-1)
5. Michael Ballack (Oostenrijk - Duitsland 0-1)


Het volgende droomelftal is samengesteld door de FOK!sport-crew:

Darijo Srna is zijn plaats rechtshalf verloren aan de Rus Zyrianov. Met enkele goede rushes langs de rechtekant leidde hij zijn land langs Zweden. Michael Ballack heeft zijn plaats op het middenveld ingenomen, ten koste van Arjen Robben. Ballack was verantwoordelijk voor de enige treffer in het duel met Oostenrijk, middels een geweldige vrije trap. Voorin heeft Robin van Persie de positie van Lukas Podolski ingenomen. Na twee goede wedstrijden kon de Duitse spits niet imponeren tegen Oostenrijk, terwijl de Nederlander het derde groepsduel met RoemeniŽ besliste.

80.000 fans in Basel verwacht

De verwachting is dat er aanstaande zaterdag tenminste 80.000 Nederlanders in Basel aanwezig zullen zijn. Dit maakte Henk Groeneveldt, delegatieleider in de Zwitserse stad, donderdag bekend. Nederland speelt daar aanstaande zaterdag tegen Rusland.

"Het is heel moeilijk om een exact aantal te noemen," liet Groeneveldt in een toelichting weten. "Basel is met de auto goed te bereizen, de wedstrijd is in het weekeinde en het wordt mooi weer. Het zou daarom heel druk kunnen worden."

De groepswedstrijden van het Nederlands elftal, die allemaal in Bern werden gespeeld, trokken minder supporters. Tijdens het duel tegen Frankrijk werd het voorlopige hoogtepunt bereikt, namelijk 65.000 fans.

Het Nederlands politieteam is al in Basel aanwezig, vanwege het treffen tussen Duitsland en Portugal. "Op deze manier proberen we ons vast een beetje voor te bereiden op Nederland-Rusland van zaterdag," aldus Groeneveldt. "We geven onze oren en ogen de kost. Dit kun je een oriŽntatiedag noemen. Wat mij vooral opvalt is dat Basel veel uitgestrekter en groter is dan Bern. Bern was veel compacter."

VVV haalt Van Kouwen terug

VVV-Venlo heeft verdediger Frank van Kouwen teruggehaald. De 27-jarige Van Kouwen speelde tussen 2004 en 2007 al met veel succes bij de Limburgers.

De bij Willem II opgeleide Van Kouwen belandde in de zomer van 2004 in Venlo, nadat hij eerst nog ťťn seizoen voor Eindhoven had gespeeld. Bij VVV groeide Van Kouwen uit tot een belangrijke kracht. In drie seizoenen miste hij slechts acht competitieduels. Na de promotie in 2007 vertrok Van Kouwen naar Roda JC. Door de vele concurrentie kwam hij slechts acht keer in actie in eredivisieverband. Van Kouwen vertrekt nu dus na ťťn seizoen alweer uit Kerkrade. Hij tekende voor drie jaar bij VVV.

Bilic: "We moeten rustig blijven"

KroatiŽ maakte in de groepsfase een prima indruk. De ploeg van Slaven Bilic haalde negen punten uit drie wedstrijden, waarbij de overwinning op het grote Duitsland het meest in het oog sprong.

Echter, ook de zege tegen Polen dwong veel respect af. Bilic stuurde tegen de ploeg van Leo Beenhakker een B-team het veld in, maar desondanks versloegen deze spelers Polen met 1-0. "Ik ben blij dat ik zoveel opties heb", zei Bilic tijdens een persconferentie.

De bondscoach van de Kroaten heeft Turkije, tegenstander in de kwartfinale, inmiddels grondig geanalyseerd. "Technisch en tactisch sterk," vindt Bilic van de ploeg van Fatih Terim. "Maar net als alle andere ploegen hebben ook zij hun zwakke punten. Daarvan willen we profiteren."

De voormalig verdediger weet ook dat nu de druk toeneemt. "We moeten 'cool' blijven. Bij de kwartfinale van een EK gaat het slechts om ťťn wedstrijd."

[Column] Voor jou, Anissa

Khalid Boulahrouz, een speler van formaat die in de verdediging zijn mannetje staat. Toch gebeuren er soms dingen, die je nooit hoopt mee te maken. De speler van Oranje kon nog geen dag genieten van zijn te vroeg geboren dochtertje, Anissa.

Woensdag zag ik op de FOK!sport een titel, waarin stond dat Boulahrouz de training had verlaten. Mijn gedachten gingen gelijk uit naar een blessure voor de speler, die erg belangrijk is in de verdediging van Oranje. Toen ik het bericht las, werd me duidelijk dat er nog geen reden bekend was. Zelfs de woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) kon geen uitsluitsel geven. Er bestond dus een mogelijkheid dat het voortijdige vertrek van de verdediger een persoonlijke tint zou kunnen hebben. Het tragische bericht volgde donderdag.

Het dochtertje van Boulahrouz, dat woensdag drie maanden te vroeg werd geboren, overleed donderdag in een Zwitsers ziekenhuis. Voorafgaand aan de geboorte werd de vrouw van De Kannibaal opgenomen, vanwege complicaties tijdens de zwangerschap. De doktoren kozen er uiteindelijk voor om het kind te halen, ondanks het feit dat het nog te vroeg was. De keuze van de artsen heeft Anissa, zoals de baby zou gaan heten, echter niet meer kunnen redden.

Het is nog steeds niet te bevatten dat een klein kind al zo vroeg overlijdt. De ouders, in dit geval Khalid en Sabia, hebben nog geen dag van hun wereldwonder kunnen genieten. Zelf heb ik nog geen kinderen, maar tijdens het lezen van het bericht waarin het overlijden bekend werd gemaakt, schoot het kippenvel op mijn arm. Ook heel veel Nederlanders kunnen nog niet bevatten dat de kleine er niet meer is, getuige de massale reacties op zowel de FOK!frontpage, op FOK!sport, het FOK! EK-forum en allerlei andere websites.

Toch heb ik heel veel respect voor Boulahrouz. Halverwege diezelfde middag liet de speler namelijk weten dat hij beschikbaar wil blijven voor het Nederlands elftal. De verdediger heeft een tragische dag achter de rug, maar wil zich toch voor Oranje inzetten. Dat getuigt zeer zeker van doorzettingsvermogen en de wil om verder te gaan. Het is eigenlijk niet in woorden uit te drukken om aan te geven hoe veel mensen daar tegenaan kijken. Mocht Oranje daarom de Europese titel in de wacht slepen, draag hem dan op aan Anissa, die veel te vroeg van ons heen ging. Dat is wel het minste wat Marco van Basten en consorten voor de speler kunnen doen.

De crew van FOK!sport wenst Khalid, Sabia, familie en vrienden alle sterkte toe in deze moeilijke tijd!

Guus Hiddink vs. Nederland

Ceriel stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

De bondscoach van Rusland had stiekem verwacht in de groepsronde wel zo'n beetje uitgeschakeld te zijn. Of misschien had hij dan wel verwacht de kwartfinales te behalen, maar dat Oranje compleet weggespeeld zou zijn door grootmachten Italië en Frankrijk in die onmogelijke poule des doods. Dat hij als Nederlander een pleister op de wond zou zijn door met zijn team nog iets te behalen, zoals hij deed in 2002.

Marktplaats draait prijsverhogingen terug

Marktplaats.nl heeft de prijsverhogingen die twee maanden geleden zijn ingevoerd ongedaan gemaakt. Dat blijkt uit een mededeling die op de handelssite is geplaatst.

Marktplaats vroeg sinds eind april tussen de 3 en 9 euro voor het plaatsen van een advertentie voor duurdere producten zoals muziekinstrumenten, laptops, bakfietsen en complete kinderkamers. Daarvoor waren deze advertenties gratis. Ook verhoogde Marktplaats de tarieven voor onderdelen van bijvoorbeeld machines van 6 naar 25 euro.

Het argument van de site, eigendom van het Amerikaanse internetveilinghuis eBay, was dat de nieuwe tarieven de waarde van de advertentie beter zouden vertegenwoordigen.

Op het forum van Marktplaats werd de afgelopen tijd felle kritiek op de tariefsverhogingen geuit door gebruikers van de site. Veel mensen vonden de tarieven te hoog.

Koerdische koorknapen vrijgesproken van propaganda

Een Turkse rechtbank heeft donderdag drie jonge leden van een Koerdisch zangkoor vrijgesproken van de beschuldiging propaganda voor de Koerdische Arbeiderspartij PKK te hebben bedreven tijdens een optreden in de Verenigde Staten. Het koor had op een muziekfestival in San Francisco een oud Koerdisch strijdlied gezongen. Hun advocaat verwacht dat zes andere koorleden, die vanwege hun nog jongere leeftijd voor een jeugdrechter terechtstaan, eveneens worden vrijgesproken. De dirigent van het koor uit Diyarbakir wordt mogelijk wel vervolgd, zei advocaat Baran Pamuk.


De koorleden werden na terugkeer van een tournee door de VS in oktober aangeklaagd omdat ze het lied "Ey Raqip' (Hee vijand) hadden gezongen, dat beschouwd wordt als een strijdlied van de PKK. De drie verdachten, in leeftijd variërerend van 15 tot 18 jaar, hadden vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De rechtbank in Diyarbakir sprak hen vrij omdat ze 'geen intentie' hadden om propaganda te bedrijven. Advocaat Pamuk voerde ter verdediging van zijn cliënten aan dat de kinderen niet eens de betekenis wisten van de woorden uit het lied, dat in de jaren veertig werd geschreven.

De PKK vecht sinds 1984 voor een zelfstandige staat in het zuidoosten van Turkije, dat overwegend door Koerden wordt bewoond. De groep wordt door zowel de VS als de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.

OM in beroep vrijspraak 'antisemitische column' Havana

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van columnist Arnold Scheepmaker. De oud-columnist van Havana (het blad van de Hogeschool Amsterdam) heeft volgens het OM Joden beledigd in een column uit 2006.   De rechtbank dacht daar twee weken terug anders over en sprak hem vrij. Het OM is het daar niet mee eens.

Scheepmaker (35) schreef in 2006 onder meer: "Sinds de nazi-tijd is het niet cool om negatieve dingen te zeggen over joden. Maar soms snap ik best hoe het in 1937 zover heeft kunnen komen.’’  De column was gebaseerd op een ervaring van Scheepmaker  tijdens een vakantie in Egypte. Daar  stoorde hij zich aan het gedrag van Joodse toeristen. "Hadden ze mij zo benaderd en was ik in het bezit geweest van explosieven, dan had je hun ledematen verspreid tussen Sharm el Sheikh en Dahab terug kunnen vinden.'' Ook stond in zijn schrijven dat hij de laatste maanden meermalen heeft gemerkt dat hij 'bij conflicten altijd aan de kant van de niet-jood' staat.

Volgens de Amsterdamse rechtbank dient in het geval van de columnist ''de vrijheid van meningsuiting te prevaleren''. De rechter stelde dat de uitlatingen van Scheepmaker niet getuigden van medemenselijkheid of veel nuance, maar dat hij het recht heeft die te doen. Het OM vindt dat een aantal fragmenten in de column wel strafbaar zouden moeten zijn. Scheepmaker zelf zegt dat hij met zijn column absoluut geen kwade bedoelingen had en dat hij verkeerd is geïnterpreteerd.  De openbaar aanklager noemde de tekst eerder ''onverdund antisemitisme'' en vond dergelijke taal ''een voedingsbodem voor haat, niet bedoeld als bijdrage aan het maatschappelijk debat.''

Het Amsterdamse OM maakte vandaag bekend ook in een andere zaak waar men in het stof beet, hoger beroep aan te tekenen. Dat betreft een man die was aangeklaagd wegens het doen van discriminerende uitlatingen op een webforum. De rechtbank was van oordeel dat niet bewezen kon worden dat de man die uitspraken deed om ze in de openbaarheid te brengen. Het OM is een tegenovergestelde mening toegedaan.

Levenslang voor zestien maffiabazen

Zestien maffiabazen moeten levenslang de gevangenis in. Het hof van beroep in het Italiaanse Napels bevestigde vandaag de vonnissen in het grootste maffiaproces in Italië sinds twintig jaar.

De leden van een camorra-clan waren in 2005 veroordeeld wegens moord, drugshandel, bedrog en lidmaatschap van een criminele vereniging. De zestien mannen behoren tot de Casalesi, die geldt als machtigste en gewelddadigste van de camorra-clans in het zuiden van Italië. De afgelopen weken waren nog vijf informanten of hun familieleden vermoord.

De Casalesi-praktijken zijn beschreven door de journalist Roberto Saviano in het boek Gomorra. De verfilming viel in de prijzen bij het recente filmfestival van Cannes.

Marlies Dekkers sleept Sapph voor rechter

Marlies Dekkers spant een bodemprocedure aan tegen het lingeriemerk Sapph en wil bovendien dat Livera de lingerielijn van Yolanthe Cabau van Kasbergen uit de winkels haalt. Dat heeft haar advocaat Charles Gielen vanmiddag gezegd.

Volgens Gielen lijkt een aantal bh's en broekjes van Sapph te veel op de exclusieve ontwerpen van Marlies Dekkers. Ook de onlangs geïntroduceerde lingerielijn van Yolanthe Cabau van Kasbergen en de collectie van het bedrijf Syl Design vertonen sterke gelijkenissen met de ontwerpen van Dekkers.

Dekkers' strijd tegen Sapph duurt al wat langer. De ontwerpster had haar concurrent een ultimatum gesteld om voor woensdagmiddag 17.00 uur alle lingerie uit de handel te halen. Nu dat niet is gebeurd, bezorgt de deurwaarder donderdag een dagvaarding bij de firma Sapph. Syl Design en Livera hoeven nog niet naar de rechter. Wel hebben zij een aangetekende brief van de advocaten van Dekkers gekregen.

Dekkers eist van Sapph een schadevergoeding en vordert een afdracht van de genoten winst. Ze vindt dat Sapph haar auteursrecht schendt en verwarring schept bij het publiek.

Topman Rob Heilbron van Sapph ontkent dat er sprake is van namaak. ''Marlies Dekkers is zonder meer een trendsetter, dat ontken ik niet en Sapph volgt gewoon de bandjestrend. Zo zit deze industrie nu eenmaal in elkaar en dat zullen we blijven doen. Marlies Dekkers houdt me niet tegen''.

Als reactie op de juridische stappen van Dekkers, doet Heilbron op zijn beurt aangifte tegen Dekkers wegens bedrijfsspionage. ,,Een van haar medewerkers probeerde tijdens een lingeriebeurs in het Britse Harrogate een bedrijfsmap van Sapph te stelen'', zegt Heilbron. ''Als Marlies wat van me wil hebben, kan ze het me ook gewoon vragen.''

Arrestatie Nekschot geen politiek besluit

Minister van Justitie Hirsch Ballin heeft vandaag een meerderheid in de Tweede Kamer ervan weten te overtuigen dat de arrestatie van Gregorius Nekschot geen politiek besluit is geweest. Voor de VVD is de schijn van een politieke arrestatie nog niet weggenomen, maar voor andere fracties is het nu duidelijk dat de minister geen actieve rol heeft gespeeld in deze kwestie.

Cartoonist Gregorius Nekschot is vorige maand twee dagen vastgehouden op verdenking van het aanzetten tot haat en discriminatie in acht van zijn cartoons. De arrestatie veroorzaakte veel ophef doordat de vrijheid van meningsuiting onder druk zou komen te staan. Volgens de VVD heeft de minister van Justitie juist die vrijheid niet genoeg verdedigd. Na de vrijlating van de tekenaar heeft Ballin wel aangegeven dat het Openbaar Ministerie hem te lang heeft vastgehouden.

Moslima's met hoofddoek niet welkom op bijeenkomst Obama

Twee moslima's zijn afgelopen maandag op een bijeenkomst van Barack Obama weggestuurd toen zij wilden plaatsnemen op stoelen achter de democratische presidentskandidaat. De vrouwen kregen van de vrijwilligers te horen dat de hoofddoeken niet in beeld mochten komen.

Op de bijeenkomst in Detroit, waar voormalig vicepresident Al Gore zijn steun uitsprak aan Obama, kregen de vrouwen ook te horen dat Obama niet met moslims in verband mocht worden gebracht. De vrouwen zouden wel welkom zijn, maar alleen zonder hoofddoek. Beiden voelden zich gediscrimineerd door de presidentskandidaat die zich juist hard maakt voor verandering.

Inmiddels heeft het campagneteam zijn excuses aangeboden voor het kwetsende gedrag van de vrijwilligers. “Het is kwetsend en het tegengestelde van Obama's belofte om Amerikanen samen te brengen,” verklaarde de woordvoerder van Obama.

'Nieuwe eilandstaat in Europa'

Vier maanden na Kosovo roept opnieuw een stukje Europa de onafhankelijkheid uit. Op het eiland Forewick Holm voor de westkust van de Shetland-eilanden zal eigenaar Stuart Hill komend weekeinde vanuit zijn tent op het rotseiland (foto) de staat Forvik Island uitroepen. Dat bericht vandaag The Shetland News.

Het eiland is dan volgens Hill onafhankelijk en streeft ernaar een kroonkolonie onder de Britse kroon te worden, zoals bijvoorbeeld het Eiland van Man. Hill beklemtoont dat die status de bewoners talrijke voordelen biedt, zo verdwijnen de meeste belastingen. De rest van de Shetland-eilanden zou zijn voorbeeld moeten volgen, vindt Hill, en kan dan ook aanspraak maken op 'Schotse' olierijkdommen.

Hij bestrijdt dat de eilanden ooit wettig onderdeel van Schotland zijn geweest, zoals de overheden in Edinburgh en Londen zonder enig historisch bewijsstuk beweren.

Meer meldingen homodiscriminatie na uitspraken Lont

Homo's in Amsterdam hebben vorig jaar bijna twee keer zo veel klachten ingediend over discriminatie als in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam. De stijging komt volgens het meldpunt voor een groot deel door uitspraken van Yvette Lont (ChristenUnie).

Het lid van de deelraad van stadsdeel Zuidoost pleitte er vorig jaar voor 'praktiserende homo's' uit de partijorganisatie te weren. Over haar werden 34 klachten ingediend, waardoor het totaal uitkwam op 134 klachten, tegenover 73 klachten in 2006. Ook zonder de klachten over Lont is sprake van een stijging, terwijl het totaal aantal klachten over discriminatie afnam van 879 naar 810.

Het meldpunt noemt het verontrustend dat enkel de veronderstelling dat een man homo is, voldoende kan zijn om tot vijandig gedrag over te gaan. Daardoor is in een 'stad die bekendstaat als een van de meeste tolerante steden in de wereld' sprake van een 'afnemende acceptatie van homoseksualiteit'.

Voorzitter van homobelangenorganisatie COC Amsterdam Dennis Boutkan is niet verbaasd over de cijfers. "Dit is een ontwikkeling van de laatste jaren." Vorig jaar kwam Amsterdam meerdere malen in het nieuws met incidenten waarbij homo's werden belaagd. Dit jaar op Koninginnedag werd nog een homo van de catwalk gesleurd bij een tolerantiemodeshow op het Rembrandtplein.

De politie is bezig met een onderzoek naar het profiel van de daders van geweld tegen homo's. Dit zou aanvankelijk in juni klaar zijn, maar nu verwacht Boutkan dat het in oktober klaar is. "Ondertussen doen we van alles om de homoacceptatie te bevorderen", zegt Boutkan. Zo houdt COC Amsterdam vrijdagavond samen met de gemeentelijke PvdA een debat in stadsdeel de Baarsjes over homoseksualiteit binnen de islam. Aanleiding zijn uitspraken van het Amsterdamse PvdA-raadslid Yman Mahrach. Die zei eind april in De Pers dat homoseksualiteit volgens de islam verboden is. Hier kwam ze later op terug.

De uitlatingen van Lont ontketenden een felle discussie binnen de ChristenUnie, die zaterdag op het congres besloot homo's niet uit te sluiten van vertegenwoordigende functies. Het raadslid stapte daarop uit de partij, omdat ze vond dat die 'geen concreet antwoord wil geven op de vraag of iemand die praktiserend homo is, de ChristenUnie kan vertegenwoordigen'.

Taxichauffeurs willen ook compensatie

Na de buschauffeurs en de truckers gaan nu ook de taxibestuurders een actie organiseren tegen de hoge brandstofprijzen. De taxi-afdeling van Koninklijk Nederlands Vervoer roept haar leden op om maandag tussen 12.50 uur en 13.20 uur het werk neer te leggen.

"De taxibranche vraagt om een gelijke behandeling", aldus KNV Taxi. De belangenorganisatie verwijst naar de extra Rijksinvestering van zestien miljoen euro in het streekvervoer, waardoor onder meer brandstofclausules in vervoerscontracten kunnen worden opgenomen.

De organisatie verwacht dat een aantal ondernemers failliet gaat als er geen snelle oplossing komt. "Veel taxibedrijven kunnen de extra kosten niet doorberekenen", legt KNV Taxi uit. "Twee derde van de taxi's vervoert leerlingen, ouderen, gehandicapten en zieken. Dit vervoer is vastgelegd in contracten die voor lange tijd gelden. Als de kosten snel en schoksgewijs toenemen, kan het taxibedrijf niet bij de opdrachtgever aankloppen. In de meeste gevallen is de gemeente of een zorgverzekeraar de opdrachtgever."

KNV Taxi doet een beroep op de opdrachtgevers in het contractvervoer om de brandstofprijzen te compenseren. Ook pleit de organisatie voor een verhoging van de maximumtarieven in de straattaxi. En het kabinet zou af moeten zien van de accijnsverhoging van drie eurocent op diesel, die per 1 juli van kracht wordt.

EK: Zwitserse tv blundert met volkslied

De Zwitserse tv-zender SRG beging voorafgaand aan de wedstrijd Oostenrijk - Duitsland een pijnlijke fout. Tijdens het Duitse volkslied kregen doven en slechthorenden de tekst uit de nazi-tijd voorgeschoteld.

Het huidige Duitse volkslied klinkt hetzelfde als in het Derde Rijk, maar heeft een geheel andere tekst. De nazi's gebruikten destijds de eerste strofe van het 'Deutschlandlied', in 1841 geschreven door August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. De huidige versie beperkt zich tot de derde strofe.

Ook de EK-organisatie ging bij het Duitse volkslied de mist in door op het scorebord de nazi-tekst te laten zien. Bondskanselier Angela Merkel, die aanwezig was bij de wedstrijd, was op zijn zachtst gezegd 'not amused'. "Dit is een schandalige fout." De Zwitserse tv-zender heeft de schuld in de schoenen geschoven van twee jonge redactrices.

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!Euro 2008-site!

 

EK: Boulahrouz wil spelen

Khalid Boulahrouz heeft Marco van Basten laten weten dat hij beschikbaar is voor het duel van komende zaterdag tegen Rusland. De verdediger werd vandaag getroffen door het overlijden van zijn te vroeg geboren dochtertje.

Gisteren verliet Boulahrouz onverwacht de training nadat zijn vrouw met spoed opgenomen was in het ziekenhuis. Vanwege het tragische voorval heeft Van Basten Boulahrouz de vrijheid gegeven om het hotel te verlaten wanneer hij wil om zijn vrouw te bezoeken. Van Basten: "Ik begrijp dat het heel moeilijk is voor Khalid en we zullen hem zo goed mogelijk steunen. Toch moet de focus op zeker moment naar Rusland en dat wil Khalid ook."

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!

Zwitserse tv-zender blundert

De Zwitserse tv-zender SRG beging voorafgaand aan de wedstrijd Oostenrijk - Duitsland een pijnlijke fout. Tijdens het Duitse volkslied kregen doven en slechthorenden de tekst uit de nazi-tijd voorgeschoteld.

Het huidige Duitse volkslied klinkt hetzelfde als in het Derde Rijk, maar heeft een geheel andere tekst. De nazi's gebruikten destijds de eerste strofe van het 'Deutschlandlied', in 1841 geschreven door August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. De huidige versie beperkt zich tot de derde strofe.

Ook de EK-organisatie ging bij het Duitse volkslied de mist in door op het scorebord de nazi-tekst te laten zien. Bondskanselier Angela Merkel, die aanwezig was bij de wedstrijd, was op zijn zachtst gezegd 'not amused'. "Dit is een schandalige fout."

De Zwitserse tv-zender heeft de schuld in de schoenen geschoven van twee jonge redactrices.

Michel fluit Nederland - Rusland

Scheidsrechter Ľubo® Micheľ heeft de kwartfinale tussen Nederland en Rusland toegewezen gekregen. Het zal voor de Slowaak zijn derde duel worden dit Europees kampioenschap.

Micheľ floot eerder het verregende duel tussen Zwitserland en Turkije (1-2) in Groep A, en was niet geheel onomstreden in de laatste groepswedstrijd in de C-poule. In de wedstrijd tussen Frankrijk en ItaliŽ trok Micheľ de rode kaart voor …ric Abidal, toen hij een overtreding beging op Luca Toni. Bovendien zat hier een strafschop aan vast, die uiteindelijk leidde tot de ondergang van de Fransen. Micheľ floot in mei nog de finale van Champions League. Voor Oranje is Micheľ ook geen onbekende. De Slowaak was de arbiter toen de ploeg van Dick Advocaat in 2004 Zweden versloeg in de kwartfinale van het EK in Portugal.

Ook het toernooi van Herbert Fandel werd verlengd. De Duitser heeft te horen gekregen dat hij de ontmoeting tussen Spanje en ItaliŽ, aankomende zondag, in goede banen moet leiden. Hij floot eerder Portugal - Turkije en Nederland - Frankrijk. Eerder al kregen de Zweed Peter FrŲjdfeldt en de Griek Kyros Vassaras respectievelijk de wedstrijden Portugal - Duitsland en KroatiŽ - Turkije toegewezen. De Nederlander Pieter Vink heeft te horen gekregen dat zijn EK erop zit. Datzelfde geldt voor Konrad Plautz, Howard Webb en Tom Henning ōvrebÝ uit Oostenrijk, Engeland en Noorwegen.

Boulahrouz wil zaterdag spelen

Khalid Boulahrouz heeft Marco van Basten laten weten dat hij beschikbaar is voor het duel van komende zaterdag tegen Rusland. De verdediger werd vandaag getroffen door het overlijden van zijn te vroeg geboren dochtertje.

Gisteren verliet Boulahrouz onverwacht de training nadat zijn vrouw met spoed opgenomen was in het ziekenhuis. Vanwege het tragische voorval heeft Van Basten Boulahrouz de vrijheid gegeven om het hotel te verlaten wanneer hij wil om zijn vrouw te bezoeken. Van Basten: "Ik begrijp dat het heel moeilijk is voor Khalid en we zullen hem zo goed mogelijk steunen. Toch moet de focus op zeker moment naar Rusland en dat wil Khalid ook."

Film: The Incredible Hulk

Je zal nu wel denken: alweer? Ja, alweer. Ang Lee’s Hulk uit 2003 viel op zijn zachts gezegd niet bij iedereen in de smaak. Blijkbaar was Marvel ook niet erg blij met de richting die was ingeslagen en zij hebben ervoor gezorgd dat ze de rechten terugkregen voor een nieuwe film. Louis Leterrier, regisseur van onder andere The Transporter, mocht regisseren en kreeg een interessante cast om mee te werken. Zal The Incredible Hulk bij het publiek nu wel weer aanslaan?

Spore Creature editor groot succes, porn geband

Officieel is de Spore Creature Editor demo nog maar ťťn dag uit, onofficieel voor drie dagen, en er zijn al meer dan 250.000 verschillende creatures geŁpload naar het web. Dit is natuurlijk een ontzettend groot aantal. Toch hangt er ook een duistere kant aan dit succes: Een groot aandeel van deze creatures zijn namelijk seksueel getint.

Volgens EA is er weinig te doen aan mensen die dit soort content maken. Wel laat het bedrijf weten dat mensen die content maken die in strijd is met de Terms of Service, op een zwarte lijst gezet worden en dat hun account geband kan worden. Ook worden deze creatures van het web afgehaald.

Toch ziet het er naar uit dat Spore een gouden toekomst lijkt te wachten als zoveel mensen op dit moment al zo druk bezig zijn met de Demo:

quote
The creativity and passion that the community is putting into their creatures is spectacular. The development team has spent the last 24 hours checking out the amazing creations racing in from all corners of the globe - with peak volume hitting more than 1000 creatures being shared a minute.Voorbeeld van creatures die geband zullen worden

PC softwareverkopen USA, Lego Conan Effect: Battlechest?

In de wekelijkse PC softwareverkopen uit de USA zien we naast een top 3 bestaande uit toffe games ook een oude bekende weer opduiken in het lijstje, BioShock heeft de eer om de 8e plaats weer eens te bemachtigen! Nu maar eens kijken hoeland hij het daar volhoudt. Het lijstje is in ieder geval van de week van 1 t/m 7 juni.

1. Age of Conan: Hyborian Adventures
2. Mass Effect
3. Lego Indiana Jones: The Original Adventures
4. The Sims 2 Double Deluxe
5. World Of Warcraft: Battle Chest
6. The Sims 2 Kitchen & Bath Interior Design Stuff
7. World Of Warcraft
8. BioShock
9. World Of Warcraft: Burning Crusade
10. The Sims 2 Freetime

56-jarige man in elkaar geslagen

Een 56-jarige man uit Den Haag is door een 21-jarige plaatsgenoot in elkaar geslagen. Beide mannen reden op een scooter toen het op de Rijswijkseweg tot een woordenwisseling kwam en de dader zijn boosheid niet meer onder controle kon houden.

De dader haalde het slachtoffer rechts in op de Rijswijkseweg en gaf de man vervolgens nog een duw. Toen de 56-jarige man hierover een opmerking maakte, sloeg hij meerdere malen uit boosheid op de man in en liet hem vervolgens gewond achter. De GGD heeft het slachtoffer met hoofdwonden naar het ziekenhuis vervoerd.

Politieagenten kregen van een getuige een goede beschrijving van de dader, waarop ze hem op het Rijswijkseplein konden aanhouden. Binnenkort zal de 21-jarige Hagenaar voor de rechter moeten verschijnen.

Turnster Verona van de Leur stopt

Verona van de Leur stopt na dertien jaar met turnen. De specialiste op de meerkamp heeft dat vandaag bekendgemaakt. ''Het is mooi geweest'', zei ze in een persverklaring. ''Ik ben trots op mijn erelijst. Het is nu eerst tijd om te genieten van mijn vrije tijd.''

Van de Leur beleefde als 16-jarige in 2002 haar hoogtepunten met drie zilveren en twee bronzen medailles op de Europees kampioenschappen in Patras. Later dat jaar veroverde ze een zilveren medaille op het onderdeel vloer tijdens de WK in Debrecen. Die prestaties leverden haar in 2002 de titel sportvrouw van het jaar op.

Van de Leur slaagde er dit jaar niet in zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Peking.
Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Metal Gear Solid krijgt DLC

Het is inmiddels een week geleden dat Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots verscheen voor de Playstation 3. De game breekt records in Japan, en staat dan ook bovenaan in de softwareverkopen van Japan. Vandaag komt Konami met de eerste DLC voor Metal Gear Solid 4, te downloaden in de Amerikaanse Store.Konami doet dit in de vorm van een gratis Metal Gear Solid 4 Database. Deze DLC is een volledige encyclopedie over het verhaal en de personages van de Metal Gear franchise, welke je ook hier op FOK!games kan lezen. De applicatie bevat een optie om alle MGS4 spoilers te verbergen. Dus als je de encyclopedie wilt bekijken voor je met de game begint, dan kan dat. Nogmaals, de database is momenteel alleen voor de Amerikaanse Store bevestigd.

Kant wordt nieuwe fractievoorzitter SP

Het is nu al definitief bekend. Agnes Kant wordt de nieuwe voorzitter van de fractie van de Socialistische Partij (SP). Zij is de enige binnen de fractie die zich kandidaat heeft gesteld, zo heeft een woordvoerder van de partij vanmiddag gezegd. Tot het middaguur konden kandidaten zich voor de functie melden.

Ook nu er maar één kandidaat is, zullen de 25 leden van de SP-fractie volgens hem morgen stemmen over de benoeming.

De 41-jarige Kant zal Jan Marijnissen opvolgen, die het om gezondheidsredenen rustiger aan wil doen. Hij blijft nog wel lid van de fractie en voorzitter van de partij.

Rock Band krijgt nieuwe instrumenten

De instrumenten van de Harmonix game Rock band worden geleverd door de leverancier Madcatz. Deze heren brengen binnenkort nieuwe en verbeterde instrumenten uit voor de game.

Ten eerste krijgt de Fender Telecaster(gitaar) en de nieuwe microfoon verbeterde features. Er komt een speciale bascontroller met een dual-strummer erop (zodat je met twee vingers kunt strummen). Er komt een nieuwe en vooral verbeterde drumkit die dit keer een highhat met pedaal krijgt, een crash cimbaal en verstelbare drums. Daarnaast is het kickpedaal wat steviger dan zijn voorganger. De nieuwe instrumenten zullen in Amerika vanaf het einde van deze zomer verkrijgbaar zijn. Wanneer Europa aan de beurt is, is nog niet bekend.

De review van Rock Band kun je overigens hier nalezen. Details over instrumenten kun je terugvinden in de bron.
Radio 538 profiteert van Koninginnedag

Radio 538 lijkt profijt te hebben gehad van Koninginnedag. De commerciële hitzender was uitgebreid aanwezig op het Amsterdamse Museumplein en maakte veel reclame rondom de optredens van die dag. Het radiostation was al marktleider en heeft er in de maanden april-mei nog eens 0,6 procent marktaandeel bij gekregen. De zender staat nu op 11,8 procent marktaandeel. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt. Ook 100%NL is populairder geworden. Al bewerend boze tongen dat de onderzochte personen eigenlijk de regionale zender RadioNL bedoelen als ze zeggen dat ze naar 100%NL luisteren.

Overigens bleek onlangs uit een poll op FOK! dat FOK!kers het liefste naar Radio 3FM luisteren.

Radio 2 levert in. De publieke familiezender heeft nu een marktaandeel van 9,9 procent, maar staat daarmee nog wel stevig op de tweede plaats. Radio 3FM en Q-music stijgen allebei en staan nu gezamelijk achter Sky Radio op plaats vier. Een opvallende zakker is Radio 5. De radiozender voor ouderen daalt met 0,3 procent tot een marktaandeel van 2,7 procent.

We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 9 minuten per dag naar de radio. Dat is zes minuten korter dan in de vorige meetperiode. Aan het luisteronderzoek doen maandelijks ruim 8000 mensen mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Van der Leur stopt met turnen

Verona van der Leur stopt met turnen. Een gebrek aan motivatie en een aantal conflicten met de turnbond zouden de hoofdoorzaken zijn voor het besluit van de Nederlandse.

De 22-jarige turnster was de laatste jaren zeer succesvol. Zo pakte ze vijf medailles op Europese kampioenschappen en een zilveren medaille op het onderdeel vloer tijdens het WK van 2002. Dat Van der Leur stopt komt niet als een verrassing. Ze was al langer erover aan het nadenken om te gaan stoppen.

FC Twente denkt aan Grant

In de zoektocht naar een nieuwe trainer heeft FC Twente wederom het oog laten vallen op een bekende naam. Ditmaal zou Avram Grant in de belangstelling van de Tukkers staan, dat meldden diversen IsraŽlische media gisteren.

Avram Grant, onlangs ontslagen bij Chelsea, zou bij FC Twente de opvolger van de naar Schalke 04 vertrokken Fred Rutten moeten worden. In Enschede hoopt men snel een nieuwe trainer te presenteren aangezien men volgende week al met de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint.

Grant begon zijn trainerscarriŤre bij het Israelische Hapoel Petah Tikva. Hierna had hij Maccabi Tel Aviv (2x), Hapoel Haifa en Maccabi Haifa onder zjin hoede, van 2002 tot 2006 was hij bondscoach van Israel waarna hij aan de slag ging als assistent-trainer bij Chelsea. Bij Chelsea volgde hij medio september de opgestapte Josť Mourinho op.

Eerder probeerde FC Twente onder andere Ron Jans en Steve McClaren te contracteren. Jans verkoos een verblijf in Groningen boven het Twentse aanbod en McClaren bleef liever in Engeland.

DVD: Bootcamp

Het is een typisch Amerikaans fenomeen: opvoedkampen, of zoals de Amerikanen het zelf noemen 'Bootcamps'. Ze zijn bedoeld om ontspoorde jongeren weer in het gareel te krijgen, maar dan op niet mis te verstane, harde wijze. De afgelopen jaren zijn er in de media berichten verschenen over kinderen die dermate werden aangepakt dat zij voor het leven psychisch beschadigd zijn of nog erger tot de dood erop volgde. De kampen zijn ook veelal 'illegaal' en worden niet door overheidsgeld gesteund. Gedreven door een op macht beluste uitgerangeerde kolonel (of iets dergelijks) worden ze weggestopt in uithoeken waar niemand ze kan vinden. Dit lijkt ideaal voer voor een thriller. Zo dacht ook regisseur Christian Duguay en hij maakte er een film over met de -niet zo verrassende- naam Bootcamp. Er moet wel volledigheidshalve bij vermeld worden dat het geen verfilming is van het gelijknamige boek, al lijkt de verhaallijn dat soms wel te suggereren.

Dochtertje Boulahrouz overleden

Het dochtertje van Oranje-speler Khalid Boulahrouz, Anissa, dat gisteren te vroeg werd geboren in een Zwitsers ziekenhuis, is overleden. Dat meldde het radionieuws van Radio 538 rond het middaguur.

Boulahrouz verliet gisteren voortijdig de middagtraining omdat zijn vrouw Sabia werd opgenomen in het ziekenhuis van Lausanne vanwege complicaties bij de zwangerschap.

Uit medeleven met Sabia en Khalid is de voor vanmiddag geplande persbijeenkomst in het Olympisch museum geannuleerd. Wel begint om twee uur op die locatie een persconferentie met bondscoach Marco van Basten en aanvoerder Edwin van der Sar.

FOK! wenst Khalid en Sabia heel veel sterkte in deze moeilijke periode...

Dochtertje Boulahrouz overleden

Het verwachte dochtertje, Anissa genoemd, van Khalid Boulahrouz is donderdagochtend overleden. De baby werd te vroeg geboren en is zodoende overleden.

Woensdagmiddag verliet Boulahrouz het trainingskamp van Nederland om zijn vrouw Sabia in het ziekenhuis in Lausanne bij te staan. Of Boulahrouz zaterdag tegen de Russen in actie komt, is nog niet bekend.

Met dank aan spijkerbroek voor de submit.

Werkstraf na bedreigen Feyenoorder Bosz

Oud vice-voorzitter van voetbalclub Volendam Peter van de Rijt is gisteren veroordeeld tot 100 uur werkstraf wegens het bedreigen en belasteren van de technisch directeur van Feyenoord,  Peter Bosz. Hij kon het niet verkroppen dat Bosz succesvol aan de slag was bij de Rotterdammers, terwijl hij naar eigen zeggen nog geld tegoed had van Bosz.

Van de Rijt stond Bosz in de jaren tachtig van de vorige eeuw terzijde bij zijn transfer van RKC Waalwijk naar het Franse Toulon. En daar krijgt Van de Rijt nog steeds geld van, zo beweert hij. Daarom zond hij Bosz verleden jaar zomer e-mails vol aantijgingen over geheime bankrekeningen, gestolen briefpapier van RKC, het wegsluizen van tekengeld en het ontduiken van de belasting in de Franse tijd van Bosz.

De technisch Feyenoord-directeur was er eerst niet onder de indruk. Maar uiteindelijk deed hij toch aangifte van de volgens hem valse beschuldigingen. Van de Rijt beweerde gisteren in de rechtbank dat Bosz hem twintig jaar terug omgerekend 4.500 euro had beloofd alsmede de kosten van de Franse les van Van de Rijt (800 euro).

Het interesseerde de rechter niets.  ''Of zaken nu waar zijn of niet, dat is niet van belang. Puur de vijandigheid en de dreigingen zijn voldoende om u te veroordelen voor het chanteren van Bosz.'' De werkstraf van 100 uur viel lager uit dan geëist, mede vanwege de wankele gezondheid van Van de Rijt.

Peter van de Rijt, die als vice-voorzitter van Volendam keihard door de mand viel,  was het niet eens met de veroordeling. De tegenwoordig als voetbalcolumnist actief zijnde Van de Rijt  gaat in hoger beroep en neemt een advocaat in de arm, want ''dit is krankzinnig''.

Voetbal in de kerk

Je zou het bijna niet geloven, maar in Utrecht kunnen voetbalfans zaterdag de kwartfinale tussen Nederland en Rusland bekijken op een groot scherm in de Bethelkerk. Het is een initiatief van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken, die zijn 40-jarig bestaan viert met een Kerkennacht.

Op zo'n 25 locaties in Utrecht zijn de meest uiteenlopende programma's bedacht. Hiermee presenteren de kerken zich aan een breed publiek. Niet alleen Oranje is te volgen in de kerk, ook de punkrockband Sunburn bijvoorbeeld zal optreden in de Buurkerk.

Kerkennachten zijn in ons land een nieuw verschijnsel. Vorig jaar had Rotterdam de primeur. Het idee voor dit concept is overgenomen van Oostenrijkse steden als Wenen, Salzburg en Graz waar jaarlijks 180.000 mensen op de been zijn voor de Lange Nacht der Kirchen.

'Duitsers veranderen van systeem'

Duitsland, dat het vanavond opneemt tegen Portugal, zal waarschijnlijk in een 4-2-3-1 systeem spelen. Dit is dezelfde taktiek die gebruikt wordt door Nederland.

Dit kan geconcludeerd worden uit de training die de Duitsers daags voor de wedstrijd tegen Portugal afwerkten. Mario Gomez zal dan het voornaamste slachtoffer zijn van de wijziging. Voorheen speelde de Duitsers in het 4-4-2 systeem.

Vermoedelijke opstelling: Lehmann, Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm; Hitzlsperger, Frings; Podolski, Ballack, Schweinsteiger; Klose.

Brys nieuwe trainer FC Eindhoven

Marc Brys is door FC Eindhoven aangesteld als nieuwe trainer. De 46-jarige Belg tekent voor twee seizoenen.

Brys kwam in zijn voetballoopbaan onder andere uit voor Germinal Beerschot en Merksem. Vorig seizoen kende Brys als trainer een slecht jaar. Hij werd bij Excelsior Moeskroen in december al ontslagen. In 2005 boekte hij zijn grootste succes. Hij won met Germinal Beerschot de Belgische beker.

Productie Final Fantasy versus XIII tijdelijk stopgezet

Dat lees je goed. De ontwikkeling van Final Fantasy versus XIII is op dit moment tijdelijk stopgezet. De reden hiervoor is dat het team verder gaat helpen met de ontwikkeling van Square Enix's andere titel Final Fantasy XIII.

Zowel Final Fantasy XIII als Final Fantasy Versus XIII zijn grote titels voor het bedrijf, maar op dit het moment heeft Final Fantasy XIII de hoogste prioriteit. Die game is namelijk het verst gevorderd in ontwikkeling. Hierdoor is de logische redenatie gekomen van Square om een groot deel van het team van Versus XIII te laten focussen op Final Fantasy XIII. Hier door zal de titel veel sneller in de winkel komen en dat is alleen maar positief. Naast Metal Gear Solid 4 is Final Fantasy XIII een must-have titel voor Sony's Playstation 3.

De designers en artists werken wel gewoon door aan Final Fantasy Versus XIII. Gedurende de Square Enix party gaan we veel nieuwe content zien van zowel Final Fantasy XIII als Versus XIII. Ook zal er gedurende de Tokyo Game Show iets 'bijzonders' gebeuren.Wachten... en wachten...

Herrie kan levens eisen

In de regio Rijnmond overlijden jaarlijks mogelijk tientallen mensen aan de gevolgen van verkeersherrie. Dat concludeert de Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam (MSR) vandaag in de jaarlijkse milieubarometer.

Uit het rapport 'Geluid, gezondheid en geld' blijkt dat een op de twaalf Rijnmonders slaapproblemen heeft door herrie. Bij ongeveer 3 procent neemt dat ernstige vormen aan. "Mensen raken daardoor gestrest en lopen een hoge bloeddruk op. Dat kan weer leiden tot een beroerte of hartinfarct", aldus een woordvoerster van de Milieudienst Rijnmond (DCMR).

Vooral verkeersherrie veroorzaakt veel overlast in de regio Rotterdam. In Utrecht geven mensen aan vooral hinder te ondervinden van het railverkeer, in Amsterdam klagen mensen over geluidsoverlast door vliegtuigen.

Volgens het rapport scoort de Rotterdamse regio niet slecht in vergelijking met andere steden. Wel kent het gebied meer uitdagingen. Meer mensen gaan dichter op elkaar wonen en werken en de Tweede Maasvlakte wordt aangelegd. Als er geen maatregelen worden getroffen, neemt de geluidsbelasting in Rijnmond meer toe dan in andere gebieden in Nederland.

Oplossingen zijn bijvoorbeeld stillere motoren en banden voor het verkeer. Ook zouden schepen hun elektriciteit van wal kunnen krijgen in plaats van dieselgeneratoren die veel lawaai maken. De MSR is overigens een samenwerkingsverband van onder meer de DCMR, stadsregio Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam.

[Gerucht] Final Fantasy XIII nog dit jaar in Japan

Een EA-medewerker heeft op NeoGAF-forums aangegeven er vrij zeker van te zijn dat Final Fantasy XIII voor Sony's Playstation 3 nog eind dit jaar in Japan zal uitkomen. De rest van de wereld zal waarschijnlijk moeten wachten tot de eerste helft van 2009.

Zoals de meesten weten hebben Square-Enix en EA hebben altijd al een goede relatie gehad. Hierdoor is het niet onwaarschijnlijk is dat deze EA-medewerker op de hoogte is van de huidige ontwikkelingen bij Square-Enix. Lees hieronder de uitspraken van de EA-medewerker, die onder de naam evilone op het NeoGAF-forum deze uitspraken deed.

"FF13 this December in japan."

"Mark my words. FF13 this December in japan. Playable demo this year at TGS(which I am going too) and playable demo for japan right before release."

"This game will not have a WW release due to localization issues. It will hit japan first then NA/ EU the following year but within the fiscal."

"Yes but within the fiscal. It all depends on how well and fast they can localize the game for PAL/ NA regions. The game can easily slip into the new fiscal year for NA/ PAL just due to localization alone."

"It could but the impact of the game will not be as huge. The game must hit japan this xmas to keep the current interest in Japan. This is the reason why SE will own this TGS."

"Yes you are. TGS will be about FF13."

"You know i cant state how i know this but at the same time its common sense guys. The longer this game takes the less appeal. MGS4 is now out and it was announced around the same time as FF13. Do you think they pulled engineers and prod from FF versus for no reason??? This is now the time to create playable builds for TGS that will be highly polished and provide above standard user experience. Sorry i talk industry slang a lot."

"I wish. With MGS4 complete users will begin to question as to why either FF13 project is not out yet. We get this all the time here and when i use to work at Sony. I guess you have to understand how the industry works to get what i am trying to say...Oh well i have to get back to RB. Later guys."

"I was right about more then just xmb and trophies for 2.4. I wont be wrong about TGS."

Of Final Fantasy XIII dus inderdaad eind dit jaar in Japan uit zal komen blijft dus de vraag en zullen we moeten afwachten.


Gefrustreerde man hakt met bijl in op echtgenote

Woest was hij geweest, een 54-jarige Rotterdammer, die in februari met een hakbijl zijn echtgenote te lijf ging. De boosheid kwam omdat zijn vrouw, die hij aan een verblijfsvergunning had geholpen, maar bleef ruzie maken. In het bijzijn van  zijn twee kleuters hakte hij vier keer met een bijl in op zijn echtgenote.

Zijn 15-jarige dochter die op het geschreeuw afkwam, kreeg echter de deur van de slaapkamer waar het drama zich afspeelde niet open.  Toen haar vader haar binnenliet, vond ze haar moeder onder het bloed op de grond . Vader stond ernaast met een mes.

Artsen constateerden bij de 42-jarige vrouw ontvellingen op de schedel en builen, krassen en sneeën in haar nek, op haar rug, lip en schouder. Toch zei de man dat hij niet de intentie had zijn vrouw te willen doden. Dat liet hij althans via aan tolk aan de rechtbank blijken. ''Het kwam door jarenlange frustraties. Ik was heel kwaad en wist dat ze kon sterven door die klappen, maar wilde het niet. Ik sloeg daarom met de botte kant.’’  Medici denken dat er echter wel degelijk ook met de scherpe kant gemept is.

De officier van justitie noemde het een  scenario van een heel enge film. ''Het is echt gruwelijk wat hier is gebeurd temidden van heel jonge kinderen.''  Hij eiste 18 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk voor poging tot doodslag. Gedragsdeskundigen vinden de man verminderd toerekeningsvatbaar door zijn beperkte intelligentie.

De vrouw heeft inmiddels te kennen gegeven dat ze zich van haar man wil laten scheiden.

Softwareverkopen Japan, Snake!!! SNAAAKKEE!!!

Net als in UK charts staat ook hier in de Japanse software verkopen Konami's Metal Gear Solid 4: Guns Of The Patriots met een enorme hoeveelheid bovenaan. Mario Kart Wii staat stabiel op de tweede plaats gevolgd door Nintendo's Wii Fit. Overigens heeft de nummer een van vorige week Dragon Ball Z Burst Limit heeft een leuke trap gekregen door MGS4 en staat daardoor op de zevende plek.

1. [PS3] Metal Gear Solid 4 Guns of the Patriots (Konami) - 465,000
2. [WII] Mario Kart Wii (Nintendo) - 38,000 / 1,444,000
3. [WII] Wii Fit (Nintendo) - 37,000 / 2,227,000
4. [PSP] Jikkyou Powerful Pro Baseball (Konami) - 27,000 / 187,000
5. [PSP] Monster Hunter Portable 2nd G (Capcom) - 26,000 / 2,203,000
6. [NDS] Hisshou Pachinko Pachislot Kouryaku (D3 Publisher) - 22,000
7. [PS3] Dragon Ball Z Burst Limit (Bandai Namco) - 18,000 / 111,000
8. [NDS] Beautiful Letter Training (Nintendo) - 17,000 / 285,000
9. [NDS] DS Yamamura Misa Suspense: Kyoto (Tecmo) - 17,000 / 56,000
10. [WII] Mysterious Dungeon: Fuurai no Shiren (Sega) - 14,000 / 73,000

NDS - 15
WII - 9
PSP - 3
PS3 - 2
PS2 - 1Televisie leidt tot negatief lichaamsbeeld

Wie zichzelf mooi vindt, kijkt minder televisie. Dit concludeerde psycholoog en seksuoloog Liesbeth Woertman na een onderzoek over Nederlanders en hun lichaamsbeeld. Zij concludeerde ook dat hoe meer er naar de televisie gekeken wordt, hoe negatiever mensen over hun lichaamsbeeld worden en hoe groter de wens tot een cosmetische ingreep wordt.

Woertman voerde de studie uit naar aanleiding van de documentaire Beperkt Houdbaar, waar Woertman aan meewerkte. Volgens de psychologe is de invloed van de media op vrouwen groter dan op mannen. "Enerzijds omdat vrouwen meer beelden zien en anderzijds omdat die beelden een grotere impact hebben," concludeert Woertman. Volgens haar neemt de druk op mannen om aan een schoonheidsideaal te voldoen wel toe, maar laten met name jonge vrouwen zich door de media beïnvloeden.
 
Veel vrouwen hebben een ideaalbeeld dat niet voldoet aan hun eigen lichaamsbeeld. Dit geldt met name voor vrouwen tot 24 jaar die veel blootgesteld worden aan de invloed van de media. "Van deze vrouwen vindt bijna 70 procent zich te dik en 5 procent zichzelf te dun. Voor slechts 25 procent van de vrouwen zijn feitelijk en gewenst ideaal lichaamsbeeld gelijk", constateert Woertman. Ook al willen de meeste Nederlandse vrouwen slanker zijn, ze zijn wel tevreden over hun gezicht en lichaam, bleek uit de studie.
 
Woertman vindt het interessant dat de invloed van de media zo groot is. Ze adviseert vrouwen die negatief over hun uiterlijk oordelen minder naar schoonheidsgerelateerde programma's te kijken en minder door vrouwentijdschriften heen te bladeren. Vrouwen met een negatief lichaamsbeeld moeten zich zo min mogelijk vergelijken met andere vrouwen. "In het bijzonder om op te houden met jezelf te vergelijken met gemanipuleerde, volledig geretoucheerde ideaalbeelden, die niets meer met een bepaalde werkelijkheid te maken hebben."

Chinezen maken vliegende schotel

Vanaf nu bestaan vliegende schotels op zeker, want een Chinees bedrijf heeft er een ontwikkeld. Het prototype, dat op afstand bestuurbaar is, kan een kilometer hoog in de lucht zweven.

De vliegende schotel heeft een doorsnede van 1,2 meter en kan verticaal opstijgen en landen.

Het bedrijf dat de schotel ontwikkelde, is er twaalf jaar mee bezig geweest. De kosten van het project bedroegen 2,6 miljoen dollar. Het vliegende object is bedoeld voor luchtfotografie. Een foto staat hier.

Een wat ouder exemplaar die 10 meter hoog kan; te koop voor 65.000 Engelse ponden.

Met dank aan zyx1981 voor de submit.

Concert: The Script live in Paradiso

Als je denkt aan muzikaal Ierland, denk je aan U2, Damien Rice, en misschien zelfs aan The Pogues. In het verleden heeft het land zeker bewezen in verhouding niet onder te doen voor buurland Engeland. Met The Script kan het land weer een degelijke act toevoegen aan het rijtje. Het drietal uit Dublin stond gisteravond in Paradiso voor een showcase ter promotie van hun aankomende gelijknamige debuutalbum.

CD: Tindersticks - Hungry Saw

Fans van de Tindersticks zijn waarschijnlijk verslaafd geraakt aan hun geluid na het beluisteren van de albums uit de beginperiode. Donkere magistrale sprookjes die je ziel binnendrongen en zich voorgoed nestelden als genotcentrum. Maar na de millenniumwisseling resulteerden de spreuken in wat minder magische uitkomsten. Het feit dat de band een aanzienlijke pauze van ongeveer vijf jaar inlastte, waarin iedereen zijn eigen pad bewandelde, zegt al genoeg over de creatieve wensen en input van de leden. De fans zagen de donkere wolken al samen komen en waren na vijf jaar radiostilte niet onterecht bezorgd of er nog wel een Tindersticks bestond.

SP-fractievoorzitterschap Kant lijkt zeker

Agnes Kant lijkt verzekerd te zijn van het fractievoorzitterschap van de Socialistische Partij (SP). Kandidaten voor deze functie kunnen zich nog tot vandaag 12.00 uur melden. Morgen later zal de fractie een nieuwe leider kiezen uit haar midden.

Kant stelde zich gisteren kandidaat om SP-fractieleider Jan Marijnissen op te volgen in de Tweede Kamer. De enige serieuze concurrent, collega Jan de Wit, liet weten zich niet in de strijd te werpen. Hij besloot hiertoe nadat hij de brief had gelezen waarmee Kant zich aanmeldt voor de post.

Ook Kamerleden Harry van Bommel en Ronald van Raak, die als potentiële kandidaten werden genoemd, hebben aangegeven het fractievoorzitterschap niet te ambiëren. Kant verving Marijnissen ook al toen hij vorige jaar vier maanden met een hernia op bed lag. Op dit moment beheert zij de portefeuille volksgezondheid.

De SP wil deze week een nieuwe fractievoorzitter benoemen, omdat Marijnissen bekend heeft gemaakt dat hij na veertien jaar terugtreedt. De leider van de SP wil het om gezondheidsredenen rustiger aan doen. Marijnissen blijft wel lid van de Tweede Kamer en voorzitter van de partij.

Boegeroep voor BraziliŽ na gelijkspel

Het voetbalteam van Brazilië blijft matig presteren in de Zuid-Amerikaanse kwalificaties voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010. Aartsrivaal Argentinië hield gisteravond op Braziliaanse bodem de 'Goddelijke Kanaries' op 0-0.

De uitslag en het vertoonde spel ontlokte luid boegeroep van de 52.000 Braziliaanse toeschouwers. Vooral bondscoach Dunga moest het ontgelden. De Argentijnse aanvaller Lionel Messie kreeg daarentegen luid applaus van de vijand.

De 0-0 betekende dat Argentinië tweede blijft in de stand van de kwalificaties, met elf punten uit zes duels. Brazilië staat vierde met negen punten. Koploper is Paraguay met dertien punten, maar de ploeg verloor gisteren wel met 4-2 van Bolivia. Ecuador en Colombia speelden ook gelijk: 0-0.

Alle deelnemende landen van Zuid-Amerika staan in èèn poule. De vier besten plaatsen zich rechtstreeks, de vijfde kan zich plaatsen via barragewedstrijden met de nummer vier van Noord- en Midden-Amerika.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Eerste screens Infamous duiken dan eindelijk op

We hadden laatst een tweetal scans van de eerste PS3-game uit de stal van Sucker Punch, maar nu hebben we een drietal screenshots voor jullie van inFamous. In deze game speel je een kerel met superkrachten die zich tijdens de game verder zullen ontwikkelen. Of je deze krachten voor het goede of kwade inzet mag je helemaal zelf bepalen. Daarnaast hebben je beslissingen invloed op het verloop van de game.inFamous wordt begin 2009 verwacht en verschijnt exclusief op de PS3.

Pleidooi voor 'Klein Marokko' of 'Klein Istanboel'

Nicis, het kenniscentrum voor grote steden, vindt dat Nederland wijken waar veel allochtonen wonen, moet omvormen tot Klein Istanboel of Klein Casablanca,  vergelijkbaar met het Amerikaanse Little Italy of Chinatown. Het samenklonteren van buitenlandse bevolkingsgroepen is volgens Nicis goed voor hun economische ontwikkeling.

In het onderzoeksrapport ‘economische kansen van etnische diversiteit’ van het kenniscentrum staat dan ook te lezen dat grote steden allochtone wijken moeten omvormen tot een wijk met grote winkelstraten en veel cultuuruitingen. Zoals bijvoorbeeld Het Zwaanshals in Rotterdam, dat nu al  wordt gedomineerd door Turkse en Marokkaanse winkeltjes. Wijken als Klein Turkije of Klein Marokko kunnen volgens het Nicis een trekpleister worden voor binnen- en buitenlandse toeristen.

Nicis-directeur Wim Hafkamp zegt  dat er in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht altijd wel twee buurten zijn te vinden die voor deze aanpak in aanmerking komen. ''Geef die wijken een eigen gezicht. Allochtone ondernemers in zulke bolwerken worden gestimuleerd iets te ondernemen, omdat ze verzekerd lijken van klandizie. Dat leidt tot een sneeuwbaleffect.’’

In het Algemeen Dagblad zegt sociaal- en stadgeograaf Gideon Bolt van de Universiteit Utrecht de voorstellen ''verfrissend en haalbaar'' te vinden. In het zelfde AD zeggen allochtone winkeliers uit Rotterdam overigens niets te zien in een Klein Turkije of Marokko aan de Maas. Zij hebben liever een gemengde buurt.

De publicatie 'Economische kansen van etnische diversiteit' staat hier (.pdf-bestand).

Rehhagel tevreden met laatste duel

Ondanks de nederlaag tegen Spanje vindt bondscoach Otto Rehhagel van Griekenland dat zijn ploeg waardig afscheid heeft genomen van het EK.

De Europees kampioen verloor alle drie de wedstrijden en was geen schim van het elftal van vier jaar geleden.

"We wilden op een behoorlijke manier afscheid nemen van het EK en dat is ons ondanks de nederlaag gelukt. Ik kan geen enkele speler de schuld geven voor de nederlaag. Iedereen volgde mijn instructies op," aldus de Duitser.

Voor Griekenland zit het EK er na gisteren op, terwijl tegenstander Spanje doorgaat naar de kwartfinale.

Larsson nog niet klaar als international

Ondanks de uitschakeling op het EK heeft Zweeds international Henrik Larsson nog niet bedankt voor de nationale ploeg.

De oud-Feyenoorder stopte reeds twee keer eerder, maar toen hij door Lars Lagerbšck werd gevraagd voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland besloot Larsson zich weer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg.

Na de met 0-2 verloren wedstrijd tegen de Russen maakte Larsson duidelijk nog niet van plan zijn te stoppen als international.

"Als men mij nodig heeft voor het nationale team, zal ik niet voor de eer bedanken," aldus de spits, die zelfs denkt aan het volgende grote toernooi. "Ik kan nog wel een tijdje mee. Ik denk dat ik het WK van 2010 kan halen."

Arshavin: "Nederland sterkste ploeg"

Na gisteravond is de tegenstander van Oranje voor de kwartfinale bekend. De ploeg van Marco van Basten neemt het zaterdag in Basel op tegen het Rusland van Guus Hiddink, dat gisteren zeer overtuigend af wist te rekenen met Zweden. Grote man bij de Russen was Andrey Arshavin.

De spelmaker was de voorgaande twee duels nog geschorst, maar gaf de Russen gisteren het extra zetje in de rug. Onder zijn impulsen werd Zweden van het kastje naar de muur gespeeld. De sterspeler van Zenit St. Petersburg verwacht echter een zwaardere klus tegen Nederland.

"We speelden erg goed, met name aanvallend. Na de 1-0 zakten we iets terug, maar na de tweede treffer wist ik dat we het zouden gaan redden. Ik hoop dat we tegen Nederland hetzelfde kunnen laten zien, maar zij zijn het sterkste team van dit toernooi."

Everton wil Engelaar graag inlijven

Hoewel Orlando Engelaar eerder deze week nog aangaf geen trek te hebben in een avontuur bij Everton, lijkt die transfer er nog altijd in te zitten.

Volgens The Daily Mirror heeft de tweede club van Liverpool zo'n 7,5 miljoen euro over voor de international van FC Twente. De Tukkers wensen acht miljoen euro te ontvangen en een akkoord tussen de clubs lijkt derhalve geen probleem.

Schalke 04, waar Engelaar zelf graag heen gaat, wil niet verder gaan dan 5,5 miljoen euro.De middenvelder heeft een sterk seizoen achter de rug bij Twente en brak zelfs door als international.

Advies: Leer kleuters al Engels

De Onderwijsraad wil dat kinderen al vanaf de kleuterklas Engels op school krijgen. Het 'woordjes stampen' in groep zeven en acht moet snel veranderen. Een woordvoerder van de Onderwijsraad heeft vandaag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad bevestigd.

Bijna alle basisschoolleerlingen krijgen pas vanaf groep zeven Engels. Volgens de raad is dat veel te laat. Juist heel jonge kinderen kunnen goed verschillende talen naast elkaar leren, aldus de instantie.

De beste methode om een taal is te leren via 'onderdompeling'. Dat wil zeggen dat een aantal lessen in een andere taal dan de voertaal wordt gegeven, zegt de Onderwijsraad, die stelt dat het vooral gaat om speekvaardigheid en zo min mogelijk grammatica en spelling. De raad zegt in het advies aan de Tweede Kamer dat kernvakken als rekenen en Nederlands niet in de verdrukking mogen komen. Hooguit vijftien procent van het onderwijs mag aan vreemde talen worden besteed. Wel zegt de raad de kennis van vreeemde talen bij leraren flink omhoog moet.

Dames en heren roeiteams naar OS

Het is de dames als de heren teams roeien gelukt om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen. De dames van coach Renť Mijnders werden in de finale tweede achter Canada. Voor de mannen was de enige mogelijkheid op naar Beijing te gaan indien er gewonnen werd. De heren voldeden aan deze eis in een tijd van 5.34.75.

Tot 1500 meter stonden de dames op kop, maar in de laatste 500 meter moesten ze hun meerdere erkennen in Canada, dat finishte in een tijd van 6.15.37. De Nederlandse dames kwamen in een tijd van 6.15.71 over de finish. Er waren twee tickets beschikbaar in de dames categorie en dat houdt in dat zowel Canada als Nederland naar de Olympische Spelen gaan.

De start van de heren was uitstekend en die werd vastgehouden. Na de eerste 500 meter was er een drie tienden voorsprong op Rusland. Ze kwamen bijna drie seconden eerder dan de Russen over de finish.

Sheen heeft spijt van 'kutwijf' en 'neger'

Acteur Charlie Sheen moest deze week diep door het stof gaan in het programma Access Hollywood. De 42-jarige ster uit de Hot Shots!- en Scary Movie-films bood zijn excuses aan voor de tirade die hij drie jaar geleden in een voicemail hield tegen zijn ex-vrouw Denise Richards.

Sheen maakte zijn ex onder meer uit voor ''kutwijf'' en ''neger''. De voicemails verschenen de afgelopen week op internet en verspreidden zich als een lopend vuurtje. ''Het spijt me enorm dat ik dit soort woorden heb gebruikt'', aldus Sheen. Vooral over het woord neger voelt hij zich schuldig. Eén van zijn beste vrienden en de getuige bij zijn bruiloft, acteur Tony Todd, heeft een donkere huidskleur.

Sheen noch Denise Richards weten hoe de telefoonopnames zijn uitgelekt. De bestanden zijn gebruikt in een besloten zitting over de scheiding, die de rechtbank in 2006 bekrachtigde. Richards beklemtoonde dat de monologen van Sheen op haar voicemail ''niet anders waren dan de ruziegesprekken die ieder echtpaar tijdens een scheiding heeft''.

Juventus plukt Stankovic weg bij Inter

Juventus heeft een akkoord bereikt met Dejan Stankovic, meldt Il Corriere Dello Sport.

De middenvelder van Inter stond al langer op het verlanglijstje van de Oude Dame, maar de ploeg wist de ServiŽr nooit binnen te halen.

Na het vertrek van Roberto Mancini bij Inter zou Stankovic echter overbodig zijn geworden, waarop Juventus direct heeft geanticipeerd. Welk bedrag er met de transfer is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. De ServiŽr moet bij Juventus het blok op het middenveld gaan vormen met Xabi Alonso, die vrijwel zeker overkomt van Liverpool.

'AC Milan gaat voor Jo'

Als we de Franse versie van Eurosport mogen geloven, staat aanvaller JŰ in de belangstelling van AC Milan.

Op dit moment staat de Braziliaan onder contract bij het Russische CSKA Moskou. AC Milan is druk op zoek om voor volgend seizoen een aanvaller te kunnen contracteren. Waar de club eerder al probeerde Didier Drogba, Samuel Eto'o en Emmanuel Adebayor vast te leggen, gaat de ploeg nu voor de Braziliaan.

Eerder al kwam naar buiten dat Manchester City verregaande interesse heeft in 21-jarige speler. JŰ begon zijn carriŤre bij Corinthians en werd daar door CSKA weggeplukt. In 52 duels kwam de eenmalig international 30 maal te scoren.

Nasri bijna van Arsenal

De BBC weet te melden dat de transfer van Samir Nasri naar Arsenal op een haar na beklonken is. De 20-jarige middenvelder van Olympique Marseille staat al geruime tijd in de belangstelling van de Engelse club, maar de speler wilde tot na het EK wachten om de transfer af te ronden.

Omdat Frankrijk inmiddels is uitgeschakeld op het Europese titeltoernooi kan de transfer eerder worden afgerond.

Volgens de BBC is de deal reeds zo goed als beklonken en vertrekt de aanvallende middenvelder voor zo\'n zeventien miljoen euro naar de Engelse topclub van manager Arsene Wenger.

De jonge international was bij Marseille dit jaar een van de sterspelers en scoorde liefst tien keer. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor elf assists.

Zijn goede prestaties leverde hem onder meer een oproep voor het EK op, waar hij gisteren tegen ItaliŽ tien minuten in actie kwam. Nasri kwam in het veld voor Franck Ribery, maar werd weer gewisseld na de rode kaart van Eric Abidal.

Plasterk stopt met sponsoring tv-programma's

Het kabinet gaat stoppen met de sponsoring van televisieprogramma's. De ministerraad zal dit voorstel van minister Ronald Plasterk (Media) morgen bespreken in de ministerraad, bevestigden ingewijden gisteravond een verhaal van RTL Nieuws.

Vorig jaar ging er ongeveer twaalf miljoen euro overheidsgeld naar programma's om op een stille manier het kabinetsbeleid uit te dragen. Zo kreeg weerman Piet Paulusma 12.500 euro subsidie omdat hij het weer voorspelde vanaf een tennisclub die goed bezig was met integratie. Er ging 400.000 euro naar het programma In Europa met historicus Geert Mak om de betrokkenheid bij de Europese Unie te vergroten.

De spotjes van Postbus 51 kunnen nog wel rekenen op overheidsgeld.

CD: Adem - Takes

Adem Ilhan liet onder zijn eigen naam voor het eerst iets van zich horen in 2004, toen hij zijn fraaie debuut Homesongs uitbracht. Deze plaat geldt ongetwijfeld als ťťn van de meest onontdekte juweeltjes van dat muziekjaar. Ver verwijderd van de postrock die hij met de formatie Fridge maakte, kwam Adem met een ingetogen werkstuk. De songs waren uiterst lo-fi, door de spaarzame muzikale omlijsting en de verre van gelikte productie. Daarbij is Adem duidelijk niet geboren als zanger, zodat zijn zang gespeend bleef van allerlei mooie kunstjes. Zelden een man gehoord die de noten her en der op zo'n overtuigende wijze niet haalde.

'Beter orgasme leidt tot gelukkiger leven'

Mensen die goede orgasmen beleven, hebben een gelukkiger leven. Dat is gebleken uit een wereldwijd onderzoek van condoomproducent Durex onder 26.000 mensen. De intensiteit van de orgasmen blijkt samen te hangen met het welzijnsniveau van de ondervraagden.

Van de geënquêteerde Nederlanders stelt zeventig procent zelfs een orgasme als het toppunt van geluk te beschouwen.

Vrouwen bereiken dit geluk overigens minder makkelijk dan mannen. Vier op de vijf mannen zegt zonder problemen tot een seksuele climax te kunnen komen. Bij vrouwen geldt dit maar voor twee van de vijf deelnemers. Bijna één op de vijf vrouwen komt sowieso nooit klaar tijdens het liefdesspel.

Zweden gaat meer afluisteren

Het Zweedse parlement is gisteravond akkoord gegaan met staatscontrole van het complete internet-, telefoon-, sms- en faxverkeer met het buitenland. Van de afgevaardigden stemden 143 voor en 138 tegen het uiterst omstreden voorstel van premier Fredrik Reinfeldt.

De conservatieve regeringsleider wil met de uitgebreide afluister- en aftapmogelijkheden ''gevaren'' uit het buitenland sneller ontdekken. Reinfeldt zag zich op het laatste moment gedwongen zijn plannen aan te passen omdat coalitiepartners meer controle op de afluisterorganen eisten. Mensenrechtenbewegingen bestempelen de wet als ''extreem verregaand'' en als ''internationaal bijna unieke schending'' van de privésfeer.

Belangrijke verandering die deze wet met zich meebrengt is dat voor het monitoren van gegevens door allerlei autoriteiten geen toestemming van de rechter meer nodig is. Ook blijkt in praktijk dat al het dataverkeer (telefoon, internet, email) de grens passeert, dus ook binnenlandse communicatie gemonitord zal worden.

 
Met dank aan OldJeller voor de submit.

Noordpoolijs smelt nog sneller

Ondanks een koude winter smelt het pakijs op de Noordpool nog sneller dan vorig jaar. Mogelijk is de Noordpool binnen vijf tot tien jaar ijsvrij in de zomer.

Dankzij de afgelopen winter begon dit jaar met meer ijs dan in 2007, maar inmiddels is de oppervlakte weer gelijk aan die van juni vorig jaar: ruim elf miljoen vierkante kilometer. Toen brak de zomer alle records: op het minimum was er nog slechts 4,2 miljoen vierkante kilometer ijs.

Het probleem is dat het ijs zo dun is geworden, dat het zeer snel smelt. De oppervlakte kan dan een vertekend beeld geven. "Als we nu een normale zomer hebben, dan kan het gewoon wegsmelten", zegt Julienne Stroeve van het National Snow and Ice Data Center. In maart meldde de NASA dat het gebied dat met zeeijs was bedekt iets groter was dan in 2007, maar dat bestond grotendeels uit dunne ijsschollen die in de winter waren ontstaan. Die smelten veel gemakkelijker dan ijsschollen die al enkele jaren hebben overleefd.

Een paar jaar geleden dachten wetenschappers nog dat ijsvrije zomers op de Noordpool rond 2080 zouden kunnen voorkomen. Uit computermodellen kwamen vervolgens eerdere jaartallen gerold: 2030 tot 2050. Eind vorig jaar voorspelde een onderzoeksgroep zelfs de eerste ijsvrije zomer rond 2013. Dat is misschien niet eens zo'n verkeerde voorspelling, denkt Stroeve: "Als er gebeurt wat we denken dat er zal gebeuren, dan zal het sowieso binnen tien jaar zijn." Stroeve meent dat het vrijwel onmogelijk is deze tendens nog te keren: "Het zeeijs is nu zo dun dat je een uitzonderlijke reeks van koude winters en koude zomers zou moeten krijgen om het te kunnen laten herstellen."

Volgens Ian Willis van het Scott Polar Research Institute hebben we te maken met een zichzelf versterkend proces: "Zeeijs heeft een hoger albedo (lichtweerkaatsend vermogen, red.) dan zeewater. Dus wanneer het ijs smelt, neemt het water meer energie op van de zon en warmt daarmee sterker op. Op haar beurt warmt dat de atmosfeer weer meer op, inclusief de Groenlandse ijsvlakte." Mocht de ijskap op Groenland volledig smelten, dan zorgt dat voor een wereldwijde zeespiegelstijging van ongeveer zeven meter.

Noordpoolijs

Oppervlakte van het noordpoolijs

We zijn niet uit onze auto te krijgen

De auto is het helemaal, zo blijkt uit onderzoek van DAG. Maurice de Hond ondervroeg in opdracht van DAG ruim 500 voltijd werkenden hoe zij de dagelijkse trip naar hun werk ervaren. De auto staat met stip bovenaan als meest geliefde vervoersmiddel. Maar liefst 64 procent pakt elke dag de auto. De fiets komt met 16 procent op de tweede plaats en slechts 12 procent reist elke ochtend met het openbaar vervoer naar zijn werk.

Wat opvalt is dat de auto zo populair is dat zelfs de torenhoge brandstofprijzen bijna niemand de auto uit krijgen. Als de benzine 50 eurocent per liter duurder wordt, dan zegt maar 13 procent over te stappen op de trein. En zelfs wanneer de literprijzen een euro zouden stijgen, haakt nog eens 11 procent af. Maar liefst 76 procent stapt nooit uit de auto, hoe duur de benzine ook wordt. Daarbij speelt natuurlijk mee dat bij eenderde de werkgever voor de kosten opdraait.

De auto is dus letterlijk koste wat het kost een blijvertje. Dan is het niet zo verrassend dat slechts 7 procent van de autogebruikers denkt dat de files verminderen als je straks voor elke gereden kilometer moet betalen. Toch biedt de regering die heffing als de oplossing die het wegennet over enkele jaren moet ontlasten. Meer asfaltWaar geloven de Nederlanders die dagelijks de spits trotseren dan wel in? Asfalt, heel veel asfalt. Opvallend is dat mannen een grotere asfalthonger hebben dan vrouwen. 30 procent van de mannen ziet extra wegen als de nummer één oplossing tegen files, en bij de vrouwen is dat maar 17 procent. Dat is precies andersom als het gaat om het verbeteren van het openbaar vervoer. 38 procent van de vrouwen heeft daar alle hoop op gevestigd.

'De gedachte dat je mensen uit de auto kunt krijgen, is achterhaald’, zegt ook Lodewijk de Waal, voorzitter van de door de overheid en het bedrijfsleven opgerichte Taskforce Mobiliteit. ‘Maar als we ons richten op die 24 procent die wel de auto wil opgeven, dan brokkelt die 76 procent vanzelf wel af.

‘Slimmer reizen’ is volgens De Waal dé oplossing. ‘Mensen moeten slimmer omgaan met hun werktijden en -locaties. Geef werknemers bijvoorbeeld ook een vast mobiliteitsbudget. Als zij dan voordelige vervoerskeuzes maken, houden ze geld over aan het eind van de maand’, betoogt de voormalige FNV-voorzitter.

Vooralsnog zijn de files dus voor een grote groep te verdragen. De meesten gebruiken hun filetijd dan ook om iets nuttig te doen of te ontspannen . Alleen 45-plussers geven aan meestal te niksen achter het stuur. De jongere generaties zijn daarentegen druk aan het bellen, flirten en sms’en. Ook kletsen met carpoolers, luisteren naar muziek, het nieuws of audioboeken/cursussen zijn populair in de file.

Vooral de autorijders zijn best tevreden met hun reistijd en vervoersmiddel. Want als ze mochten kiezen, dan zou nog steeds bijna de helft de auto pakken, vooral omdat dat snel en comfortabel is. Maar lekker fietsend naar je werk is toch het ideaal voor 35 procent van de spitsreizigers, vooral omdat het goed voor je gezondheid is. Trein De trein vindt bijna niemand fijn. Slechts 7 procent verplaatst zich het liefst over het spoor. Dat is wel erg weinig vindt ook woordvoerder Michiel Jonker van de Nederlandse Spoorwegen. ‘Voor veel autorijders is het openbaar vervoer blijkbaar geen alternatief’, zegt Jonker. Om toch zo veel mogelijk forensen de trein in te lokken, wil de NS de treinen uitrusten als minikantoortjes ‘met bijvoorbeeld stopcontacten voor laptops in de intercity’s en internet in de trein.’ Alleen is dat laatste volgens hem een hele complexe zaak die dus nog wel een tijd op zich laat wachten.

Extra asfalt, beter openbaar vervoer of meer telewerken. Wat het ook wordt, bij alle oplossingen ligt een gevaar op de loer, waarschuwt Sanders. ‘Als je de ene groep uit de file weghaalt en de vertragingen daardoor afnemen, zal een andere groep juist weer de spits induiken. Het is dan niet meer nodig om pas ná de files te rijden, omdat dan opeens de auto toch weer sneller is dan de trein.

Volgens Sanders willen de meeste mensen de files eigenlijk vooral oplossen zodat zij zelf lekker kunnen doorrijden. ‘Alle autorijders denken: maak het openbaar vervoer maar fijn aantrekkelijk zodat anderen de trein nemen, dan heb ik nergens meer last van.

'Witte huis niet meer 'wit' met Obama!'

Op een bijeenkomst van de Republikeinse partij in Texas werden afgelopen weekend bij een souvenirkraam buttons verkocht met de tekst: "Als Obama president is, noemen we het dan nog wel het Witte Huis?" De partij is inmiddels ter verantwoording geroepen en heeft beloofd de racistische verkoper, die op eigen houtje handelde, voortaan te weren op bijeenkomsten en de huuropbrengst van de kraam te doneren aan het goede doel.

De verkoper zei dat de buttons bedoeld waren als geintje en niet als belediging. Van de twaalf buttons die hij had gemaakt, verkocht hij er naar eigen zeggen vier, waarvan twee aan journalisten. Hij zei dat hij zelf overigens ook nog overweegt om op de Democraat Barack Obama te stemmen.

'Bos wil verhoging btw uitstellen'

Minister van financiën Wouter Bos (PvdA) wil een geplande verhoging van de btw van 19 naar 20 procent uitstellen. Volgens de Volkskrant, die zich baseert op 'bronnen rond het kabinet', staat de verhoging die per volgend jaar in zou gaan op losse schroeven.

Bos zou het niet gepast vinden de belasting op vrijwel alle producten en diensten te verhogen, nu uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat minima er tot 1 procent in koopkracht op achteruit dreigen te gaan. Dat komt onder meer door de duurdere brandstofprijzen. Bos zelf wil in de krant niet reageren en stelt dat pas in augustus over de verhoging wordt besloten.

Als de verhoging inderdaad wordt uitgesteld, zou het rijk volgens de krant twee miljard euro mislopen.

NL'er heeft somber samenlevingsbeeld

Het Sociaal en Cultureel Planbureau voert elke drie maanden het Continu Onderzoek Burgerperspectieven uit. De conclusie die aan het laatste onderzoek wordt verbonden is dat veel Nederlanders ontevreden zijn over de samenleving.

Tweederde van de ondervraagde personen vindt dat Nederland de verkeerde kant opgaat, als het aankomt op respect en solidariteit. Ruim zeven op de tien mensen vinden dat we niet respectvol met elkaar omgaan. (Laag) inkomen en maatschappelijke problemen worden vooral door lageropgeleiden aangedragen als negatieve punten.

Het onderzoek toonde verder ook aan dat de meeste landgenoten wel gelukkig zijn met hun eigen leven en dat ruim tachtig procent denkt dat veel mensen behulpzaam zijn voor anderen. Vooruitgang in het onderwijs en de gezondheidszorg worden ook als pluspunten genoemd, evenals de aanpak van probleemwijken.

Weer 'losse' voet aangespoeld in Canada

Aan de westkust van Canada is opnieuw een menselijke voet aangespoeld. Het is het zesde geval binnen elf maanden en het tweede binnen 48 uur.

Dit heeft de Canadese politie gisteren (plaatselijke tijd) gemeld. De zesde voet is gevonden vlakbij Vancouver, waar ook de vijf eerdere voeten waren gevonden. De voet had een schoen aan.

Bij de eerdere gevallen is de politie er niet in geslaagd de herkomst van de losse menselijke voeten op te helderen. Bij DNA-tests konden geen verbanden worden gelegd met als vermist gemelde personen. De Koninklijke Politie te Paard heeft nog geen enkele verklaring voor de lugubere vondsten.

Oud bloot

Ik ga naar het toilet. Na gedane zaken keer ik terug in de woonkamer. Ik passeer de grote spiegel en werp een blik. In het beeld loopt een man. Ik stop en draai me naar de spiegel. Als ik een stap achteruit doe, kan ik mijzelf helemaal, van top tot teen, goed zien.
"Ben ik de moeite van het aankijken nog wel waard?" vraag ik me bijna hardop af. "Eens zien."
Een week of vier geleden vierde ik mijn verjaardag. Drieënveertig ben ik alweer. 't Is wat.

Wet niet PS3-exclusief

Wat? Wet! Het is alweer een tijd geleden dat we iets hoorden over Wet, de game van Sierra en Vivendi die, zoals SD zo mooi zegt, op het eerste oog een mix biedt van Tomb Raider, Prince of Persia, Hitman en dit alles in een Robert RodriguŤz- danwel Quentin Tarantino-achtig vormgegeven schouwspel.

Nu is de game weer enigszins in de spotlight. Niet omdat we nieuwe screenshots voor jullie hebben, maar omdat er geruchten gaan over de exclusiviteit van de game. Engelse retailers hadden op hun website namelijk enkel een PlayStation 3 packshot van de game staan, nattigheid dus. De 360 versie zou gecancelled zijn, van de regen in de drup dus. Voordat Sierra en Vivendi een vloedgolf aan klachten over zich heen kreeg, bleek het verhaal een storm in een glas water. Ze hebben aangegeven dat het spel nog gewoon op beide systemen zal verschijnen.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.