Zweden gaat meer afluisteren

Redactie

Het Zweedse parlement is gisteravond akkoord gegaan met staatscontrole van het complete internet-, telefoon-, sms- en faxverkeer met het buitenland. Van de afgevaardigden stemden 143 voor en 138 tegen het uiterst omstreden voorstel van premier Fredrik Reinfeldt.

De conservatieve regeringsleider wil met de uitgebreide afluister- en aftapmogelijkheden ''gevaren'' uit het buitenland sneller ontdekken. Reinfeldt zag zich op het laatste moment gedwongen zijn plannen aan te passen omdat coalitiepartners meer controle op de afluisterorganen eisten. Mensenrechtenbewegingen bestempelen de wet als ''extreem verregaand'' en als ''internationaal bijna unieke schending'' van de privésfeer.

Belangrijke verandering die deze wet met zich meebrengt is dat voor het monitoren van gegevens door allerlei autoriteiten geen toestemming van de rechter meer nodig is. Ook blijkt in praktijk dat al het dataverkeer (telefoon, internet, email) de grens passeert, dus ook binnenlandse communicatie gemonitord zal worden.

 
Met dank aan OldJeller voor de submit.