Meer meldingen homodiscriminatie na uitspraken Lont

Redactie

Homo's in Amsterdam hebben vorig jaar bijna twee keer zo veel klachten ingediend over discriminatie als in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam. De stijging komt volgens het meldpunt voor een groot deel door uitspraken van Yvette Lont (ChristenUnie).

Het lid van de deelraad van stadsdeel Zuidoost pleitte er vorig jaar voor 'praktiserende homo's' uit de partijorganisatie te weren. Over haar werden 34 klachten ingediend, waardoor het totaal uitkwam op 134 klachten, tegenover 73 klachten in 2006. Ook zonder de klachten over Lont is sprake van een stijging, terwijl het totaal aantal klachten over discriminatie afnam van 879 naar 810.

Het meldpunt noemt het verontrustend dat enkel de veronderstelling dat een man homo is, voldoende kan zijn om tot vijandig gedrag over te gaan. Daardoor is in een 'stad die bekendstaat als een van de meeste tolerante steden in de wereld' sprake van een 'afnemende acceptatie van homoseksualiteit'.

Voorzitter van homobelangenorganisatie COC Amsterdam Dennis Boutkan is niet verbaasd over de cijfers. "Dit is een ontwikkeling van de laatste jaren." Vorig jaar kwam Amsterdam meerdere malen in het nieuws met incidenten waarbij homo's werden belaagd. Dit jaar op Koninginnedag werd nog een homo van de catwalk gesleurd bij een tolerantiemodeshow op het Rembrandtplein.

De politie is bezig met een onderzoek naar het profiel van de daders van geweld tegen homo's. Dit zou aanvankelijk in juni klaar zijn, maar nu verwacht Boutkan dat het in oktober klaar is. "Ondertussen doen we van alles om de homoacceptatie te bevorderen", zegt Boutkan. Zo houdt COC Amsterdam vrijdagavond samen met de gemeentelijke PvdA een debat in stadsdeel de Baarsjes over homoseksualiteit binnen de islam. Aanleiding zijn uitspraken van het Amsterdamse PvdA-raadslid Yman Mahrach. Die zei eind april in De Pers dat homoseksualiteit volgens de islam verboden is. Hier kwam ze later op terug.

De uitlatingen van Lont ontketenden een felle discussie binnen de ChristenUnie, die zaterdag op het congres besloot homo's niet uit te sluiten van vertegenwoordigende functies. Het raadslid stapte daarop uit de partij, omdat ze vond dat die 'geen concreet antwoord wil geven op de vraag of iemand die praktiserend homo is, de ChristenUnie kan vertegenwoordigen'.