Herrie kan levens eisen

In de regio Rijnmond overlijden jaarlijks mogelijk tientallen mensen aan de gevolgen van verkeersherrie. Dat concludeert de Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam (MSR) vandaag in de jaarlijkse milieubarometer.

Uit het rapport 'Geluid, gezondheid en geld' blijkt dat een op de twaalf Rijnmonders slaapproblemen heeft door herrie. Bij ongeveer 3 procent neemt dat ernstige vormen aan. "Mensen raken daardoor gestrest en lopen een hoge bloeddruk op. Dat kan weer leiden tot een beroerte of hartinfarct", aldus een woordvoerster van de Milieudienst Rijnmond (DCMR).

Vooral verkeersherrie veroorzaakt veel overlast in de regio Rotterdam. In Utrecht geven mensen aan vooral hinder te ondervinden van het railverkeer, in Amsterdam klagen mensen over geluidsoverlast door vliegtuigen.

Volgens het rapport scoort de Rotterdamse regio niet slecht in vergelijking met andere steden. Wel kent het gebied meer uitdagingen. Meer mensen gaan dichter op elkaar wonen en werken en de Tweede Maasvlakte wordt aangelegd. Als er geen maatregelen worden getroffen, neemt de geluidsbelasting in Rijnmond meer toe dan in andere gebieden in Nederland.

Oplossingen zijn bijvoorbeeld stillere motoren en banden voor het verkeer. Ook zouden schepen hun elektriciteit van wal kunnen krijgen in plaats van dieselgeneratoren die veel lawaai maken. De MSR is overigens een samenwerkingsverband van onder meer de DCMR, stadsregio Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam.