OM in beroep vrijspraak 'antisemitische column' Havana

Rob (R@b)

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van columnist Arnold Scheepmaker. De oud-columnist van Havana (het blad van de Hogeschool Amsterdam) heeft volgens het OM Joden beledigd in een column uit 2006.   De rechtbank dacht daar twee weken terug anders over en sprak hem vrij. Het OM is het daar niet mee eens.

Scheepmaker (35) schreef in 2006 onder meer: "Sinds de nazi-tijd is het niet cool om negatieve dingen te zeggen over joden. Maar soms snap ik best hoe het in 1937 zover heeft kunnen komen.’’  De column was gebaseerd op een ervaring van Scheepmaker  tijdens een vakantie in Egypte. Daar  stoorde hij zich aan het gedrag van Joodse toeristen. "Hadden ze mij zo benaderd en was ik in het bezit geweest van explosieven, dan had je hun ledematen verspreid tussen Sharm el Sheikh en Dahab terug kunnen vinden.'' Ook stond in zijn schrijven dat hij de laatste maanden meermalen heeft gemerkt dat hij 'bij conflicten altijd aan de kant van de niet-jood' staat.

Volgens de Amsterdamse rechtbank dient in het geval van de columnist ''de vrijheid van meningsuiting te prevaleren''. De rechter stelde dat de uitlatingen van Scheepmaker niet getuigden van medemenselijkheid of veel nuance, maar dat hij het recht heeft die te doen. Het OM vindt dat een aantal fragmenten in de column wel strafbaar zouden moeten zijn. Scheepmaker zelf zegt dat hij met zijn column absoluut geen kwade bedoelingen had en dat hij verkeerd is geïnterpreteerd.  De openbaar aanklager noemde de tekst eerder ''onverdund antisemitisme'' en vond dergelijke taal ''een voedingsbodem voor haat, niet bedoeld als bijdrage aan het maatschappelijk debat.''

Het Amsterdamse OM maakte vandaag bekend ook in een andere zaak waar men in het stof beet, hoger beroep aan te tekenen. Dat betreft een man die was aangeklaagd wegens het doen van discriminerende uitlatingen op een webforum. De rechtbank was van oordeel dat niet bewezen kon worden dat de man die uitspraken deed om ze in de openbaarheid te brengen. Het OM is een tegenovergestelde mening toegedaan.