Koerdische koorknapen vrijgesproken van propaganda

Een Turkse rechtbank heeft donderdag drie jonge leden van een Koerdisch zangkoor vrijgesproken van de beschuldiging propaganda voor de Koerdische Arbeiderspartij PKK te hebben bedreven tijdens een optreden in de Verenigde Staten. Het koor had op een muziekfestival in San Francisco een oud Koerdisch strijdlied gezongen. Hun advocaat verwacht dat zes andere koorleden, die vanwege hun nog jongere leeftijd voor een jeugdrechter terechtstaan, eveneens worden vrijgesproken. De dirigent van het koor uit Diyarbakir wordt mogelijk wel vervolgd, zei advocaat Baran Pamuk.


De koorleden werden na terugkeer van een tournee door de VS in oktober aangeklaagd omdat ze het lied "Ey Raqip' (Hee vijand) hadden gezongen, dat beschouwd wordt als een strijdlied van de PKK. De drie verdachten, in leeftijd variërerend van 15 tot 18 jaar, hadden vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De rechtbank in Diyarbakir sprak hen vrij omdat ze 'geen intentie' hadden om propaganda te bedrijven. Advocaat Pamuk voerde ter verdediging van zijn cliënten aan dat de kinderen niet eens de betekenis wisten van de woorden uit het lied, dat in de jaren veertig werd geschreven.

De PKK vecht sinds 1984 voor een zelfstandige staat in het zuidoosten van Turkije, dat overwegend door Koerden wordt bewoond. De groep wordt door zowel de VS als de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.