SP-fractievoorzitterschap Kant lijkt zeker

Redactie
Agnes Kant lijkt verzekerd te zijn van het fractievoorzitterschap van de Socialistische Partij (SP). Kandidaten voor deze functie kunnen zich nog tot vandaag 12.00 uur melden. Morgen later zal de fractie een nieuwe leider kiezen uit haar midden.

Kant stelde zich gisteren kandidaat om SP-fractieleider Jan Marijnissen op te volgen in de Tweede Kamer. De enige serieuze concurrent, collega Jan de Wit, liet weten zich niet in de strijd te werpen. Hij besloot hiertoe nadat hij de brief had gelezen waarmee Kant zich aanmeldt voor de post.

Ook Kamerleden Harry van Bommel en Ronald van Raak, die als potentiële kandidaten werden genoemd, hebben aangegeven het fractievoorzitterschap niet te ambiëren. Kant verving Marijnissen ook al toen hij vorige jaar vier maanden met een hernia op bed lag. Op dit moment beheert zij de portefeuille volksgezondheid.

De SP wil deze week een nieuwe fractievoorzitter benoemen, omdat Marijnissen bekend heeft gemaakt dat hij na veertien jaar terugtreedt. De leider van de SP wil het om gezondheidsredenen rustiger aan doen. Marijnissen blijft wel lid van de Tweede Kamer en voorzitter van de partij.