Guus Hiddink vs. Nederland

Redactie
Column door Ceriel

En dan sta je ineens tegenover je Vaderland. In de kwartfinale van een erkend Europees toernooi.
Guus Hiddink. Wat gaat hij doen?

De bondscoach van Rusland had stiekem verwacht in de groepsronde wel zo'n beetje uitgeschakeld te zijn. Of misschien had hij dan wel verwacht de kwartfinales te behalen, maar dat Oranje compleet weggespeeld zou zijn door grootmachten Italië en Frankrijk in die onmogelijke poule des doods. Dat hij als Nederlander een pleister op de wond zou zijn door met zijn team nog iets te behalen, zoals hij deed in 2002.

Volgens mij is dit nog nooit eerder gebeurd; een trainer die moet strijden tegenover zijn bloedeigen vaderland.

Op z'n minst moet dit voor Hiddink als pijnlijk worden ervaren. Ik kan me niet voorstellen dat je als Nederlander zijnde Oranje gaarne het toernooi uit wilt knikkeren. Dat is grofweg zoiets als dat Stivoro op 30 juni aanstaande bitterhard strijdt tegen het toch al goedgekeurde rookverbod met sloffen dampende sigaretten in hun rookvermaledijde mondjes.

Wellicht hebben die sloffen dan toch enige meerwaarde. Het enige wat ik me kan voorstellen is dat Hiddink in Varsseveld veel gepest werd tijdens zijn kinderjaren en dat hij dan nu snoeihard revanche wil nemen op al die dekselse retro-oranje nozems die hem destijds het leven zuur maakten, mochten ze überhaupt nog leven. Maar dat is vergezocht.

Hiddink kon bij aanvang van dit toernooi weten dat dit eraan zat te komen. Mijn avond kan aanstaande zaterdag niet meer stuk. Ik ben namelijk ongeacht de uitslag zeer benieuwd naar de reactie van de Russische trainer. Als Rusland wint zou hij zich net als Po(ol)dolski geforceerd in moeten gaan houden om de Nederlanders tegemoet te treden. Maar als Rusland verliest kan hij in vredesnaam toch ook niet tenedergeslagen gaan zitten doen. Ik bedoel maar: heel Nederland juicht, behalve Hiddink. Nee, die gaat dan als enige Nederlander ineens een beetje lopen janken omdat zijn vaderland door is naar de halve finale. Dat is hypocriet, moet je niet doen. Daar gaan we alleen maar de halve finale mee verliezen.

Het mooiste zou dus zijn dat Nederland wint, Hiddink juicht en om het rijmen compleet te maken, Spanje of Italië buigt.