FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 februari 2005

Maaimachine geflitst met 140 km/u

Icoon opmerkelijk nieuwsEen boer uit het Belgische Houtaing is op 8 januari geflitst in het Nederlandse Haarlem. Op een plek waar de maximumsnelheid 120 km/u bedraagt zou de man 140 hebben gereden. Met een maaimachine wel te verstaan, welke bergafwaarts, met de wind in de rug ťn een cafť in zicht misschien net de 25 kilometer per uur kan halen.

Daarbij zegt de landbouwer de laatste jaren niet in Nederland geweest te zijn. Het is overigens niet de eerste keer dat de bewuste maaimachine in Nederland werd geflitst, enkele jaren geleden ontving de man ook al een bon. Vermoed wordt dat de nummerplaten van de machine nagemaakt zijn.

Gedenkteken bomaanslag WTC 1993

In New York wordt vandaag op Ground Zero een gedenksteen onthuld voor de slachtoffers van de bomaanslag op het WTC twaalf jaar geleden. Op 26 februari 1993 plaatsten moslimterroristen onder leiding van Ramzi Yousef een vrachtwagen in de ondergrondse parkeergarage van het WTC, gevuld met een zeshonderd kilo zware bom. Er vielen toen zes doden en duizend gewonden. De slachtoffers en nabestaanden voelen zich echter vaak over het hoofd gezien. Overlevende Linda McLaughlin: "Wij hadden niets. Geen praatgroepjes, geen advocaten. Alsof we niet bestonden."

Het monument bestaat ondere andere uit een overblijfsel van het eerste gedenkteken, dat na het instorten van de torens werd verpulverd. Zo staat er 'Mem' op, wat staat voor Memoria, en 'John D' (John DiGiovianni), ťťn van de slachtoffers. Het monument zal later deel uitmaken van de definitieve gedenkplaats voor de aanslagen op de Twin Towers.

Nabestaanden zijn tevens verwikkeld in een jarenlange rechtszaak tegen de eigenaar van het WTC, de New York Port Authority. Ze vinden dat NYPA laks is geweest met de beveiliging van het gebouw. Verder wijzen ze erop dat het WTC gevoelig was voor terreuraanvallen.

Overblijfsel van het eerste gedenkteken

Oprichter Amnesty International overleden

CrazyVorteX had ons via de nieuws-submit te melden:

Oprichter Peter Benenson van de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International is gisteravond overleden. Dat is vandaag bekend gemaakt. De Britse jurist is 83 jaar geworden en overleed in een ziekenhuis in Oxford.

Benenson kwam in 1961 op het idee voor de mensenrechtenorganisatie door een nieuwsbericht over Portugese studenten. Die waren in een cafť gearresteerd omdat ze proostten op de vrijheid. Op de voorpagine van de krant Observer verscheen een oproep voor 'vergeten gevangenen'. Daarna volgde het ene na de andere publiciteitsoffensief. De eerste tijd betaalde Benenson een groot deel van de kosten uit eigen zak.

Eigenlijk was Amnesty als een campagne van een jaar bedoeld. Maar de aanpak die Benenson ontwikkelde, waarbij lokale Amnesty groepen gevangenen 'adopteerden' die om hun mening, geloof, ras, geslacht of geaardheid waren opgepakt, sloeg aan. Vandaag de dag is de 44-jarige organisatie met ruim 1,8 miljoen leden wereldwijd de grootste onafhankelijke groepering die strijdt voor naleving van de mensenrechten.

"Hij bracht licht in de duisternis van gevangenissen, de horror van de martelkamers en de tragedie van doodskampen overal op de wereld", aldus de huidige secretaris-generaal van Amensty International, Irene Khan.

In 1966 nam Benenson afstand van Amnesty. Hij bekeerde zich tot het katholicisme en wijdde zich voornamelijk aan gebed en studie.

Bank valt van stoeltjeslift in Oostenrijk

Icoon Buitenlands nieuws In het Oostenrijkse plaatsje Axamer Lizum, zo'n twintig kilometer westelijk van Innsbruck, zijn zaterdag vier mensen gewond geraakt toen een bank van een stoeltjeslift losraakte. De bank kwam, samen met de vier mensen die er op zaten, zo'n tien meter lager op de berghelling terecht. De oorzaak van het ongeval was waarschijnlijk een kapotte kabel.

De vier skiŽrs die op de bank zaten, moesten per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd worden. Er zijn ook helikopters ingezet om de andere 120 skiŽrs die op het moment van het ongeval in de lift aanwezig waren te evacueren. Over de aard van de verwondingen van de slachtoffers is nog niets bekend.

Politie beŽindigt gijzeling gezin in Wijchen

Icoon Binnenlands nieuws De politie heeft zaterdagochtend de gijzeling van een gezin uit Wijchen beŽindigd. Het gezin werd in hun woning vastgehouden onder bedreiging van een wapen, vermoedelijk een vuurwapen. Bij een politieactie om 08.00 uur 's ochtends konden drie verdachten aangehouden worden. De reden van de gijzeling moet volgens de politie gezocht worden in de financiŽle sfeer.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg de politie een melding over de gijzeling, waarna direct een onderzoek werd ingesteld. Een volwassen zoon van het gezin zou vrijdagavond in Rotterdam zijn ontvoerd, waarna het hele gezin vastgehouden werd in hun woning. De politie kon de gijzeling beŽindigen door ťťn verdachte in de woning te arresteren en twee andere verdachten op straat aan te houden.

De drie verdachten, twee mannen van 24 en ťťn van 28 jaar oud, komen allen uit Rotterdam. Ze zijn door de politie meegenomen naar het bureau om verhoord te worden.

GP Chiasso prooi voor Kirchen

Kim Kirchen (Fassa Bortolo) heeft vandaag de GP Chiasso gewonnen. De Luxemburger was in de Zwitserse koers de snelste van een 22 man tellende kopgroep. De Italiaan Giuliano Figueras (Lampre -Caffita) en de AustraliŽr Michael Rogers (Quick-Step) werden tweede en derde.

De Luxemburger had zijn zege grotendeels te danken aan het uitstekende werk van zijn ploeggenoten, Frigo en Gustov, die hem tijdens de finale van de koers goed van voren hielden.

Na afloop was Kirchen dan ook vol lof over het werk van zijn team. "Ik ben mijn team erg veel dank schuldig voor het feit dat ze me in een uitstekende positie brachten voor de sprint."

Voor Kirchen is deze overwinning alweer de tweede van dit nog prille seizoen. Dat is er al ťťn meer dan vorig seizoen. "Nu wil ik goed presteren in Parijs-Nice en in het tweede deel van de Belgische klassiekers", aldus de Luxemburger.

Uitslag:
1 Kim Kirchen (Lux/Fassa Bortolo) 4.28.48 (38.593 km/h)
2 Giuliano Figueras (Ita/Lampre -Caffita) z.t
3 Michael Rogers (Aus/Quick-Step) z.t
4 Matej Mugerli (Slo/Liquigas) z.t
5 Davide Rebellin (Ita/Gerolsteiner) z.t

BelgiŽ wellicht naar stembus over voortbestaan

Icoon politiek buitenland nieuwsIn BelgiŽ zal wellicht een referendum gaan plaatsvinden over het voortbestaan van het land. Partijvoorzitter Elio Di Rupo van de Waalse Parti Socialiste (PS) heeft de volksraadpleging op een congres van zijn partij voorgesteld. Hij verwacht overigens dat een grote meerderheid van de Belgen voor het voortbestaan zullen stemmen.

Het Vlaams Belang liet in een reactie weten het voorstel te steunen. In tegenstelling tot Du Rupo heeft de partij van Filip Dewinter juist alle vertrouwen dat Vlamingen zich willen afscheiden van WalloniŽ. Het Vlaams Belang wil van Vlaanderen een zelfstandige republiek maken. Het voorstel van Di Rupo komt op een moment dat zijn land het 175-jarig bestaan viert. Precies 25 jaar geleden werd BelgiŽ in drie deelstaten opgedeeld: Vlaanderen, Brussel en WalloniŽ.

Kom eens uit de kast

alpeko stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Voorheen trok ik een lade in de keuken open en dan zag ik allerlei schoonmaakartikelen voor in de keuken: vaatdoekjes, schone theedoeken en schuursponsjes. Dankzij een vooraanstaand Amerikaans onderzoek zie ik de inhoud van die lade nu heel anders. Ik zie nog altijd vaatdoekjes en theedoeken liggen, maar dan valt mijn oog al snel op een stapeltje homo’s verpakt in plastic. SpongeBob Squarepants, de gele tekenfilmspons, is volgens boze Amerikaanse tongen homoseksueel. Kom eens uit de kast sponsje, of in dit geval: kom eens uit die lade.

Oostenrijk sterkste skispringnatie

De Oostenrijkse schansspringselectie heeft ook op de grote schans van Oberstdorf de wereldtitel succesvol geprolongeerd. Finland werd nu tweede voor Noorwegen, dat brons veroverde.

De Oostenrijkse formatie was het te kloppen team in Oberstdorf. Zij liet dit echter niet gebeuren. Met name Martin HŲllwarth (138,5/138 meter) en Thomas Morgenstern (135/137,5) zetten prima sprongen neer. Alleen Finland en Noorwegen konden dit keer volgen. De tweede omloop bepaalde enkel nog de kleur van de medailles van de beste drie landen. De Sloveen Rok Benkovic sprong wederom zeer ver (139,5/138,5), maar kon zijn land daarmee dit keer geen medaille bezorgen. SloveniŽ werd nu vierde. Gastland Duitsland werd slechts vijfde. De Duitsers kijken daarmee terug op een 'minder' toernooi.


Uitslag landenwedstrijd (137 m)
1 Oostenrijk (Loitzl/WidhŲlzl/Morgenstern/HŲllwarth) 1.137,3
2 Finland (Jussilainen/Kiuru/Hautamški/Ahonen) 1.122,9
3 Noorwegen (RomŲren/Pettersen/BystŲl/LjŲkelsŲy) 1.113,5
4 SloveniŽ (Peterka/Bogataj/Damjan/Benkovic) 1.004,6
5 Duitsland (Schmitt/Ritzerfeld/Uhrmann/Spaeth) 985,6
6 Rusland (Fatchullin/Ipatov/Kornilov/Vassiliev) 933,6
7 Zwitserland (Kuettel/MŲllinger/Steinauer/Ammann) 932,9
8 TsjechiŽ (Hlava/Mazoch/Matura/Janda) 916,9

Duitsers van start met eindeloze Big Brother

Icoon Media nieuwsIn Nederland twijfelt men of men Łberhaupt nog een seizoen van Big Brother moet maken. In Duitsland kan men er geen genoeg van krijgen. Vrijwel direct na afloop van het vijfde seizoen, dat een heel jaar in beslag nam, gaat zender RTL2 verder met een nieuw realityproject: Big Brother - Das Dorf. Het programma gaat een onbepaalde tijd duren.

Producent Endemol Duitsland kondigde het programma in oktober al aan. Op het terrein van een mediapark bij Keulen is 'Het Dorp' gebouwd, compleet met dorpsplein en bordkartonnen kerktoren. Vijftien personen zullen zich hier aanstaande dinsdag laten opsluiten, om er mogelijk voor jaren te verblijven. Contact met de buitenwereld is taboe. Van de 26.000 Duitsers die zich voor het programma opgaven is ongeveer de helft werkloos. Volgens de makers is desondanks een goede dwarsdoorsnede van Duitsland geselecteerd.

Borris Brandt, directeur van Endemol Duitsland, heeft geen idee hoe lang het project zal lopen. "Tja, niet te zeggen. Hoe lang loopt Goede Tijden Slechte Tijden in Nederland? Bijna vijftien jaar? Nou, waarom niet? Dit is een soap in het echt", stelt Brandt. Per jaar wordt een miljoen euro aan prijzengeld onder de kandidaten verdeeld. Verlaat je het programma vrijwillig dan ben je het verdiende geld kwijt. Enkel kandidaten die worden weggestemd krijgen hun verdiensten op hun bankrekening gestort. Voor elke bewoner die programma verlaat of wordt weggestemd zal een nieuwe persoon Het Dorp binnen wandelen.

Afnemende kijkcijfers is het grootste gevaar voor het voortbestaan van het programma. Brandt zegt daar echter niet bang voor te zijn. Naar Big Brother 5 keken dagelijks bijna twee miljoen kijkers. Over de gemiddelde verblijfsduur van een bewoner durft Brandt geen uitspraak te doen. "Sommige populaire bewoners kunnen hier zo maar vijf jaar zitten. Waarom niet? Ik denk dat mensen het fijn vinden om bepaalde karakters lange tijd te volgen. Ze zullen, net als in een soap, gehecht raken aan bepaalde personages. Ze willen zien hoe zo iemand zich ontwikkelt."

Petacchi wint de Ronde van Valencia

Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) heeft wederom toegeslagen in de Ronde van Valencia. De vijfde en laatste etappe was een prooi voor de Italiaanse spurtbom. En of dat nog niet genoeg was, schreef hij ook de eindzege op zijn palmares bij.

De laatste etappe van de Spaanse rittenkoers eindige in een massaspurt. In de straten van Valencia kwam Petacchi als eerste over de streep. Josť Ventoso (Saunier Duval) en Geoffroy Lequatre (Crťdit Agricole) werden respectievelijk tweede en derde.

Voor de Italiaanse sprinter is het alweer de zevende zege van het seizoen. Eerder wist hij onder andere al de Trofeo Luis Puig en de GP Costa degli Etruschi, de opening van het Italiaanse wielerseizoen, op zijn naam te schrijven.

Uitslag vijfde etappe:
1.A.Petacchi (Ita/Fassa Bortolo) 149 km in 3u22'57"
2.F.Ventoso (Spa/Saunier Duval) z.t
3.G.Lequatre (Fra/Credit Agricole) z.t
4.C.Zaballa (Spa/Saunier Duval) z.t
5.M.Velo (Ita/Fassa Bortolo) z.t

Eindstand:
1.A.Petacchi (Ita/Fassa Bortolo) in 19u07'31"
2.A.Perez (Spa/Spiuk) + 34"
3.A.Colom (Spa/Illes Balears) + 38"
4.F.Pellizotti (Ita/Liquigas) z.t
5.J.Cherro (Spa/Comunidad Valenciana) + 39"

News Corp ontkent interesse in Eidos

Hoewel we eerder berichtten dat bronnen binnen Eidos beweerden dat News Corp, eigendom van Rupert Murdoch, interesse had in het overkopen van hun studio, melden bronnen binnen News Corp nu dat dat niet waar is.
Een medewerker van het bedrijf van Rupert Murdoch zei vandaag:
"[...]
It's totally incorrect, we're not even in talks with them, so we'd be struggling to be about to buy them. It's weird; there's someone internally saying, 'Oh, it's happening next week,' so I'd love to know if that person has bought the stock then watched it go up after leaking the rumour. That's the situation. Eidos may be on the verge of being sold, but not to us.
[...]"


Officieel heeft News Corp geen commentaar op het gerucht gegeven.

Hoewel er signalen zijn dat Eidos nog in de komende weken zal worden verkocht, lijkt het er nu op dat News Corp niet de koper zal zijn. We houden je natuurlijk op de hoogte.

Xbox letterlijk een genot console

Naast dat je op de Xbox het spelen van games als een genot kan zien, hebben een aantal mensen van de site Slashdong dit tot een nieuw niveau gebracht. Ze hebben namelijk een Xbox vibrator in elkaar gezet.

In dit artikel wordt beschreven hoe je, je vibrator kunt aansluiten op een Xbox controller en zo jezelf of je vriendin extra kan laten genieten van een potje Burnout 3.

Time for our first test of the vibrator (with no one attached to the other end, unfortunatly. We really gotta work on the whole porn aspect of this site). In dedication to JG Ballard (and to a lesser extend, David Cronenberg), I decided to use Burnout 3 in Crash mode. There's nothing quite as satisfying as watching a dildo run due to the fact that you just crashed your car into a crowded intersection. Sure enough, the second I hit another car, the vibe took off across the table. It was truly a beautiful sight, and one I'll hopefully have a movie of here pretty soon.


Nieuw kwalificatie systeem in Australie

De eerste GP van het jaar zal verreden worden met het nieuwe kwalificatiesysteem. Het nieuwe systeem houdt in dat de tijden van zowel de zaterdag als de zondagkwalificatie bij elkaar opgeteld zullen worden om de startvolgorde te bepalen.

De beide kwalificaties zullen plaatsvinden op zaterdag 5 maart om 03:00 Nederlandse tijd en zondag 6 maart 00:00 Nederlandse tijd. De eerste race van het seizoen zal zondag 6 maart om 04:00 Nederlandse tijd van start gaan.

Toch superlicenties door fax vote

De coureurs zonder superlicentie hoeven zich geen zorgen te maken voor de eerste grand prix, zij mogen allen deelnemen dankzij de zogenaamde 'fax-vote'. De verplichte superlicenties worden normaal uitgegeven door de Formule 1 commissie die zich aan een aantal regels moet houden waardoor het teveel vertraging op zou lopen.

Een groot aantal coureurs in het huidige veld heeft echter geen superlicentie in bezit. Deze coureurs zijn: Christijan Albers, Patrick Friesacher (beiden Minardi), Narain Karthikeyan en Tiago Monteiro (beiden Jordan), plus test coureurs Luca Badoer, Anthony Davidson, Pedro de la Rosa, Marc Gene, Franck Montagny, Antonio Pizzonia, Alexander Wurz en Ricardo Zonta. Daarnaast heeft de Deen Nicolas Kiesa ook een superlicentie toegekend gekregen, zeer waarschijnlijk omdat hij ook in de race was voor het tweede Minardi zitje.

Ironisch genoeg stemden twee teams niet in met de fax-vote, te weten Minardi en Toyota, ondanks dat beide teams coureurs hebben die dankzij deze regeling alsnog mogen rijden (Zonta, Albers en Friesacher).

Voorseizoen Hoffman voorbij

Voor Tristan Hoffman is de openingskoers van het voorjaar Omloop het Volk meteen zijn laatste wedstrijd van dit voorjaar geweest. De Nederlander liep bij een valpartij een open beenbreuk op.

In de afdaling viel Hoffman in volle vaart en raakte een paaltje. Daarbij liep de 35-jarige Nederlander een open beenbreuk op aan zijn linkerbeen. Gevreesd wordt dat een vervolg van zijn carriŤre in gevaar komt, maar zeker is in ieder geval dat het voorjaarsseizoen, waarin hij vorig jaar in Parijs - Roubaix tweede werd, voorbij is.

In eerste instantie is Hoffman naar het ziekenhuis in Geraardsbergen vervoerd, maar later naar het ziekenhuis in Gent vervoerd, alwaar hij vanavond wordt geopereerd.

Tekken 10th Anniversary Box

In de USA is er voor het tienjarig bestaan van Tekken een speciale box uitgekomen. Deze box bevat plek voor alle zes de Tekken delen (Tekken 1 t/m 5 en Tekken Tag Tournament): de eerdere delen uit de serie zitten er dus NIET bij. Er is tevens een artbook beschikbaar voor de eerste lading kopers.


De Box als hij nog niet open is gemaakt


De Box als hij uitgeklapt is


Het artbook

De box kost ongeveer 100 dollar en is beschikbaar in een oplage van 20 000.

Ullrich stelt seizoendebuut uit

Waar Jan Ullrich in december nog grote plannen had, stelt hij na enkele tegenslagen zijn wedstrijddebuut voor dit seizoen uit tot in april.

Ullrich ging al in eind december voor een trainingskamp naar Zuid Afrika, zodat hij dit seizoen vroeger in wedstrijdconditie zou zijn. Volgende week zou de Duitser zijn seizoen starten in de Ronde van Murcia.

Maar ook dit jaar zal Ullrich pas laat dit seizoen voor het eerst in actie komen. Een virusinfectie heeft hem een trainingsachterstand bezorgd en hij wil eerst een trainingsstage van drie weken in ItaliŽ afronden, voordat hij in een wedstrijd verschijnt. Zijn seizoenstart staat nu voor begin april in de Ronde van de Sarthe gepland.

GeenStijl grote winnaar weblogprijzen

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

De weblog GeenStijl.nl is wederom als beste weblog van Nederland uitgeroepen. In negen van de zeventien categoriŽn viel de log in de prijzen. Ook FOK! had een nominatie, maar greep naast prijzen. Een vakjury van internetjournalisten en webontwerpers bepaalde wie er wonnen.

De zogenoemde Dutch Bloggies werden vanmiddag uitgereikt in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Volgens het eindrapport is 'GeenStijl een weblog die de jury niet kon negeren'. Primeurs, lef en spektakel zijn volgens de juryleden de sleutelwoorden voor het succes.

De weblog van zakenblad Quote won in de categorie beste bedrijfslog, Moblog.nl werd uitgeroepen tot beste fotolog.

Muzikale tandenborstel maakt poetsen leuk

Veel kinderen hebben een hekel aan tandenpoetsen. Speelgoedfabrikant Hasbro uit Amerika heeft daar nu iets op bedacht: de muzikale tandenborstel. De 'Tooth Tunes' werd gisteren gepresenteerd en zal vanaf september in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn. Het bedrijf heeft nog geen plannen de borstel ook in het buitenland te verkopen.

De tandenborstel begint te spelen, zodra hij in aanraking komt met de tanden. "Je hoort duidelijk de tekst en muziek. Als je wilt, kun je meeneuriŽn", vertelt directeur Brian Goldner. Volgens hem is de geluidskwaliteit vergelijkbaar met die van een gewone koptelefoon. Maar iemand die naast de poetser staat, hoort alleen wat gebrom. Na een druk op de knop gaan de geluidsgolven via de tanden en het kraakbeen direct naar het binnenste van het oor. Het liedje duurt precies twee minuten. Als het nummer ten einde is, kan er gestopt worden met poetsen. De aanbevolen poetstijd is dan verstreken.

Oorspronkelijk is de borstel voor iedereen bedoeld, maar de verwachting is dat vooral kinderen gebruik zullen gaan maken van de nieuwe muziekborstel, omdat zij vaak een extra stimulans nodig hebben. Ook de Amerikaanse beroepsvereniging van tandartsen is blij met de uitvinding. "Het is een interessant apparaatje om kinderen langer te laten poetsen." Op dit moment is Hasbro nog op zoek naar nummers voor op de tandenborstels. Daarvoor wordt er druk onderhandeld met platenmaatschappijen en artiesten.

Man doodgeschoten in Amsterdam

Icoon Binnenlands nieuws In Amsterdam-Zuidoost is een man in een woning door een schietpartij om het leven gekomen. Bij aankomst op de plek des onheils trof de politie het slachtoffer doorzeefd met kogels aan. Hij was ter plekke overleden, zo liet een woordvoerder weten. De identiteit van de man is niet bekend.

Rond 16.30 vond de schietpartij plaats bij Kikkenstein. Wat er exact gebeurd is, wordt nog uitgezocht. Ook de toedracht is niet duidelijk. Verder kon de woordvoerder geen mededelingen doen over eventuele verdachten.

Politie voorkomt veldslag tussen voetbalfans

In Breda heeft de politie ternauwernood een veldslag tussen voetbalfans van NAC en FC Groningen weten te voorkomen. De twee groepen van elk ongeveer zeventig personen wilden elkaar gisterenavond met knuppels en andere slagwapens te lijf gaan. Met 35 man wist de politie uiteindelijk de Groningen-supporters weg te sturen.

Over iets meer dan een uur zullen de twee clubs tegen elkaar voetballen in Breda. De confrontatie van gisteren blijkt afgesproken te zijn. Door enkele kruispunten en een straat af te zetten, bleven de groepen uit elkaar. Onder begeleiding van politie reden de supporters met hun eigen auto's uiteindelijk weer naar het noorden.

Politie voorkomt veldslag tussen voetbalfans

calvobbes en anonymous hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuwsIn Breda heeft de politie ternauwernood een veldslag tussen voetbalfans van NAC en FC Groningen weten te voorkomen. De twee groepen van elk ongeveer zeventig personen wilden elkaar gisterenavond met knuppels en andere slagwapens te lijf gaan. Met 35 man wist de politie uiteindelijk de Groningen-supporters weg te sturen.

Over iets meer dan een uur zullen de twee clubs tegen elkaar voetballen in Breda. De confrontatie van gisteren blijkt afgesproken te zijn. Door enkele kruispunten en een straat af te zetten, bleven de groepen uit elkaar. Onder begeleiding van politie reden de supporters met hun eigen auto's uiteindelijk weer naar het noorden.
_
Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!

Rood voor van Persie tegen Southampton

Na de teleurstellende 1-1 tegen Sheffield United in de FA cup en het 3-1 verlies tegen Bayern MŁnchen in de UEFA Champions League lijkt Arsenal het spoor bijster. Zaterdag speelde de Londense club met 1-1 gelijk in de competitiewedstrijd tegen Southampton. Robin van Persie, die in de basis begon, speelde een opmerkelijke rol in de wedstrijd.

Met zijn basisplaats profiteerde de Nederlander van de schorsingen van Dennis Bergkamp en Josť Antonio Reyes. Van Persie startte de wedstrijd goed met twee schoten op het doel. Na een half uur spelen kreeg hij echter een gele kaart wegens het uitdelen van een elleboogstoot aan een tegenstander.

Op slag van rust werd David Prutton van Southampton met een rode kaart uit het veld gestuurd. De middenvelder beging zijn tweede domme overtreding en moest het veld verlaten. Nog voor rust profiteerde Arsenal van de man meer situatie en kwam via een goal van Fredrik Ljungberg op voorsprong.

In de tweede helft leed van Persie balverlies en reageerde dat in de achtervolging af met een harde tackle op zijn tegenstander. De arbiter aarzelde geen seconde, en de ex-Feyenoorder moest het veld verlaten, waarbij hij ook nog een flinke uitbrander van zijn coach Wenger kreeg. Southampton opende vervolgens de jacht op de gelijkmaker en sloeg in de 67ste minuut toe. Peter Crouch kopte raak uit een corner.

Arsenal kon de wedstrijd niet meer naar zich toetrekken en zag tot overmaat van ramp een goal van Ashley Cole in de blessuretijd worden afgekeurd wegens buitenspel.

Uitslag Omloop het Volk

Vandaag was de officieuze opening van het Belgische wielerseizoen met de Omloop het Volk. Verrassend weet de jonge Belg Nick Nuyens te winnen.

Waar het weer de gemoederen vooraf grondig had bezigheden, was het vandaag weliswaar koud maar in het begin wel droog. Met een temperatuur rond het vriespunt en besneeuwde weilanden was het echter wel een schok voor de renners, die zich vooral in warmere gebieden op het seizoen hebben voorbereid.

De koers werd al vrij snel geopend door Jacob Piil, Benoit Vaugrenard en Kristof Trouvť. De drie kiezen de aanval en krijgen een voorsprong van maximaal vier minuten. Als het peloton zich onder leiding van Devolder op gang trekt wordt de voorsprong snel kleiner.

Stijn Devolder voert ook de eerste forcing door op de Leberg. Op de heuvel zet hij aan en alleen Bram Tankink en Karsten Kroon kunnen volgen. Tom Boonen probeert aan te sluiten maar laat de drie gaan. De drie pakken al snel de koplopers die op de volgende heuvel alweer worden achtergelaten.

Op de Molenberg laat Peter van Petegem zich zien. Hij trekt met Viatcheslav Ekimov achter hem door tot bij de koplopers. Ook Philippe Gilbert, Gorik Gardeyn en George Hincapie kunnen aanhaken vooraan en er bestaat een kopgroep van acht man. Quick Step heeft, met alleen Tankink bij de kopgroep, de slag gemist en zet zich op kop van het peloton.

Het harde werken van Quick Step wordt beloond. De acht koplopers worden teruggepakt en er ontstaat weer een redelijk groot peloton. In een onrustige periode zijn er verschillende ontsnappingen, maar niemand kan wegkomen.

Op 25 kilometer voor het einde is het zwaar voor de meeste renners. Naast de kou hebben ze nu nu ook met regen te maken. Johan Coenen, Ludo Dierckxsens en Nick Nuyens ontsnappen uit het peloton en op een kasseienstrook rijdt Nyens bij zijn medevluchters weg.

Tot ieders verrassing weet hij het de laatste 20 kilometer vol te houden. Davitamon-Lotto en Rabobank achtervolgen nog, maar te veel van hun renners zitten er door. Nuyens weet te winnen, voor ploeggenoot Boonen die de sprint van het peloton nog wint.

Uitslag:
1. Nick Nuyens (Bel) 5.17.43
2. Tom Boonen (Bel) + 0.15
3. Steven de Jongh (Ned) z.t.
4. Nico Eeckhout (Bel) z.t.
5. Bert de Waele (Bel) z.t.
6. Uros Murn (Slo) z.t.
7. Roy Sentjens (Ned) z.t.
8. Max van Heeswijk (Ned) z.t.
9. Marc Wauters (Bel) z.t.
10. Ludo Dierckxsens (Bel) z.t.

Minitelescoop helpt slechtzienden autorijden

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Mensen die eigenlijk geen auto mogen rijden omdat ze te slecht zien, kunnen dankzij een speciale minitelescoop wellicht toch hun rijbewijs halen. Het betreffende verrekijkertje vergroot drie maal en is geschikt voor automobilisten die net onder de overheidsnorm zitten, aldus een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het Medisch Centrum is vorig jaar begonnen met een proef waarbij acht mensen met het telescoopje op hun bril leerden autorijden. Eťn van hen is volgens de regels van het Centraal Bureau Rijvaardigheid inmiddels geslaagd voor zijn rijbewijs. Hij mag echter niet de weg op, omdat zijn gezichtsscherpte niet aan de overheidsnormen voldoet.

Binnenkort begint een aanvullend onderzoek waarbij veertig mensen het kijkertje zullen testen. "Als de resultaten positief zijn, kan dat de overheid wellicht overtuigen de regels voor gezichtsscherpte te versoepelen", aldus de zegsman.

Nederlanders hebben niet altijd ID op zak

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Meer dan de helft van de Nederlanders blijkt niet altijd een identiteitsbewijs op zak te hebben. Dit kan tot een boete leiden als de betreffende persoon wordt aangehouden. Sinds 1 januari is iedereen vanaf 14 jaar namelijk verplicht een paspoort, ID-kaart of rijbewijs te kunnen tonen als de politie of andere toezichthouders daar om vragen.

Een onderzoek van de Universiteit van Tilburg toonde aan dat slechts 43 procent van de Nederlands altijd een identiteitsbewijs op zak heeft. 52 procent zegt dit 'soms' of 'meestal' te doen en 5 procent heeft zelfs nooit een ID-bewijs bij zich.

Uit het onderzoek bleek bovendien dat de identificatieplicht bij elf procent van de ondervraagden associaties oproept met de Tweede Wereldoorlog. Alle Nederlanders van veertien jaar en ouder werden toentertijd door de Duitse bezetter verplicht zich te kunnen legitimeren met een zogeheten persoonsbewijs.

[Gerucht] Nieuwe Indiana Jones-games op komst?

In een interview met Jim Ward, directeur van LucasArts and Lucasfilm Advertising, dat in het maartnummer van Game Informer Magazine (nummer 143) zal worden gepubliceerd, kwam het gesprek op de Indiana Jones-games.

In het interview vertelt hij onder andere dat hij vindt dat LucasArts te veel middelmatige Star Wars-games heeft uitgebracht, terwijl ze vroeger juist bekend stonden om unieke games als "Day Of The Tentacle". LucasArts wil zich nu concentreren op het uitbrengen van goede Star Wars-games en daarnaast Indiana Jones als nieuw speerpunt promoten. Indiana Jones moet net zoveel aandacht krijgen als James Bond. Er is een nieuwe Indiana Jones-film gepland in de komende paar jaar en daar wil men van profiteren door ook de games-licentie weer actief te gaan gebruiken.

Meer nieuws volgt uiteraard zodra er meer bekend wordt gemaakt.

[Upd]India verbiedt helm Karthikeyan

Narain Karthikeyan moet een nieuwe helm laten ontwerpen. Dat heeft de Indiase overheid van de Jordan-coureur geŽist. Karthikeyan had de nationale vlag op zijn helm laten zetten. Een nieuwe wet verbiedt echter het gebruik van de driekleur op de uitrusting van sporters.

De coureur reageerde met een mix van verwarring en teleurstelling op het nieuws. Hij vindt de eis een domme zet van de overheid, die deze vaderlandsliefde zo niet lijkt te waarderen. De coureur denkt er nu over toch sponsors op zijn helm te zetten.

Update 26-2

Karthikeyan heeft verklaard dat hij het design van zijn helm niet aanpast voor de race in Melbourne. Hij neemt wel een helm mee met een ander design, maar hij zal deze alleen maar dragen wanneer er om gevraagd wordt.

Karthikeyan: "Ik ga het design van mijn helm niet veranderen, dat doe ik alleen als het echt moet."

Andere navigator voor Kresta

Jan Tomanťk, navigator voor Roman Kresta bij het BP-Ford WRC team, stopt per direct met racen. De 32 jaar oude Tsjech moet, na 12 jaar rally rijden, een pauze in lassen vanwege lichamelijke klachten.

Tomanťk moet stoppen omdat hij al enige tijd last had van nekklachten. Hij luisterde naar het medische advies dat hij kreeg tijdens de rally van Zweden, om een pauze in te lassen om de blessure niet ernstiger te laten worden.

“Ik ben erg teleurgesteld dat ik moet stoppen, maar dit soort medisch advies leg je niet naast je neer. Ik keek er naar uit om een succesvol seizoen te draaien voor Ford, de vooruitzichten waren goed nadat we de eerste twee rally’s al in de punten waren geŽindigd.” aldus Tomanťk.

De 29 jaar oude Jan Mołnż is de nieuwe navigator van Kresta. Mołnż zal debuteren voor het team van Ford in de rally van Mexico, deze rally staat voor volgende maand als ronde 3 van het FIA WRC op de kalender. Hij maakte sinds 2003 al deel uit van Kresta’s safety crew.

Kresta en Tomanťk waren een team op 3 van de 22 starts van Kresta na. Mołnż vliegt zondag over naar Spanje om daar samen met Kresta een 5 daagse ontwikkelings test met de Focus RS af te werken.

Fifa gaat high-tech

De Fifa gaat een nieuwe technologie uitproberen tijdens het WK -20 in Peru waarbij gekeken word of een bal daadwerkelijk over de doellijn is geweest.

De Fifa is tot dit besluit gekomen na een presentatie door Adidas, voor de presentatie vond er een wedstrijd plaats tussen Nuremberg en Nuremberg's reserve elftal waarbij de techniek gedemonstreerd werd.

In de bal zal een microchip gezet worden en als de bal de doellijn passeert hoort de scheidsrechter een piep waardoor er geen vertraging kan ontstaan, dit in tegenstelling tot het gebruik van videobeelden.

Button wil op Schumacher neerkijken

Jenson Button is superfit en vastberaden om er een mooi seizoen van te maken. De Brit wil de hoogste plaats op het podium voor zich gaan opeisen.

Vorig jaar was Button de grote verrassing van het seizoen. De BAR-coureur kwam negen maal op het podium, maar sleepte nog geen overwinning in de wacht. Dit jaar wil hij dat echter veranderen. Om dat mogelijk te maken volgde de coureur in de winter een intensief fitnessprogramma.

Al die training heeft naar eigen zeggen geholpen. "Ik ben fitter dan ooit tevoren en ik heb na afloop van het seizoen erg hard gewerkt om er zeker van te zijn dat ik dit seizoen inga met de best mogelijke voorbereiding," aldus Button. "Het seizoen staat alweer snel voor de deur, maar het is geweldig om weer naar Melbourne te gaan. Ik kan niet wachten om te beginnen aan wat een uitdagend en spannend jaar voor mijzelf en het team gaat worden."

"Ons succes van afgelopen seizoen is moeilijk te evenaren, maar we hebben in de winter vooruitgang geboekt. De laatste paar tests in het bijzonder hebben ons een veel beter idee gegeven van de mogelijkheden van de auto," vervolgde de coureur. Met die wagen moet Ferrari van de troon worden gestoten. "Mijn doel van dit seizoen is om op de hoogste trede van het podium te staan en op Michael (Schumacher) neer te kijken," aldus een strijdlustige Button.

De Tijdelijke Betekenis Van Een Lieflijk Woord...

Wat is liefde?
Wat is het gesproken woord?
Wat is een lieflijk gesproken woord?

Je kent de situatie misschien wel: exen die verdacht snel jou uit het relationele hart hebben gepleurd en er vandoor gaan met een nieuwe opvulling voor hun tedere en emotionele hartkamers. Reboundpeeps, sletten, sloeries, hopeloze relatiebehoeftigden, er zijn vast veel namen voor deze categorie mensen. Ik vraag me soms af waarom ik er veel mee te maken heb, maar momenteel kan mij niets anders overkomen dan een rancuneuze woede voor iemand die ik niet eens in mijn hart gesloten had.

Woorden, verpakt in loze beloften, werden naar mij gegooid als rode rozen op valentijnsdag van balkonnetjes af worden gesmeten. Ik was lief, ik was geweldig, ik zorgde voor een goed humeur en een stijve piemel. Ik zou alles in me hebben om die andere persoon tot hemelse hoogten te brengen. Een week later stond er in zijn msn dat hij zielsveel hield van zijn allerliefste schatje met de nodige hartjessmilies en kusjes en dat schatje was ik niet. Zum kotsen. Nou zeg ik eerlijk dat ik niet bepaald ontroerd werd door de lieflijke praatjes van deze persoon, maar na twee jaar goed contact zou je toch wel denken dat wat iemand zegt ook werkelijk enig woord van betekenis heeft. Alas, sarcasme bestaat, maar directe redeneringen als "jij bent lief" en "jij bent geweldig" zijn wat dit betreft vrij direct en duidelijk. Ook al had ik geen gevoelens voor hem op liefdesgebied en heb ik dit ook wel es duidelijk gemaakt, ik had wel een vertrouwensband met hem.

Toen ik de msn naam van deze persoon las en deze persoon er op aansprak, vulde mijn maag zich eerst met een gevoel van bedrog en daarna met een hoop venijn. Ook al hadden we niks, mijn gevoel ten opzichte van deze persoon was bedrogen. Alle vertellingen van deze persoon leken als betrekkelijke wolken te vervluchtigen en wat kon ik in hemelsnaam nog aannemen van iemand als die dingen na ťťn week plotsklaps toch geen betekenis meer hebben? Ja, ik was nog lief, ja ik was nog geweldig, maar er was plotsklaps iemand in zijn leven waarmee hij de meest gave tijden heeft en tegen wie hij nu die poezelige koedliewoedliewoordjes zei. Dat kan ik an sich nog begrijpen, ware het niet dat die persoon tot twee weken geleden nog een ander had. Dingen werden mij duidelijk, mijn rol in zijn geheel totaal niet. Had ik hier nou te maken met een hopeloos geval of met een persoon die eerst alle prinsen op het witte paard neukt voordat hij weet welke de echte is?

Een ex van mij had het ook. Na een paar weken had deze persoon met een ander. Toen ik dit toch even vreemd vond, werd de persoon boos. Het kon niks schelen of ik vragen had. Vragen over of die gevoelens al tijdens onze relatie voor die andere persoon waren. Vragen over hoe iemand in hemelsnaam zo snel over een ander komt, terwijl de relatie heftig, intens, passioneel en liefdevol was? Uiteindelijk was ik diegene die stom zat te doen en de verwijten kreeg. Je gaat je afvragen of het woord uit de naam der liefde wel enige betekenis heeft gehad? Waren al die lieve woordjes tijdens de omgang of relatie wel zo liefdevol als ze klonken? Of hadden de woorden de houdbaarheidsdatum van een brandend wierrookstokje, waarbij de geur net zo snel vervluchtigt in de grauwe asbakkenlucht als een scheet in een drukke mensenmenigte? Ik weet het niet en ik vertrouw het niet.

Wat ik wel weet is dat ik dit soort mensen nauwelijks meer serieus kan nemen. Ik ben iemand die tijdelijkheid pas toelaat wanneer het echt nodig is en dit niet als een leidraad in zijn (liefdes)leve integreert. Het maakt me scheel voor de mensen die het normaal vinden om uitspraken aan tijdelijkheid te verbinden en een betekenis volledig nietig te verklaren maar ik ben er tegelijkertijd ook blind voor. Ik maak me al op voor de volgende ruzie met een dergelijk persoon, waarbij ik eens flink zal laten zien dat ik niet zo "lief" ben...

BMW motor geen geheim voor Heidfeld

Nick Heidfeld is niet alleen tweede rijder bij Williams F1 geworden omdat hij snel was, maar ook omdat hij veel technische kennis heeft. Dat is wat mede-eigenaar van Williams, Patrick Head, heeft laten weten.

Head zei dat Heidfeld terwijl hij aan het strijden was met Pizzonia voor het tweede stoeltje tijdens een wintertest aangaf dat hij graag iets veranderd zou willen zien in het motormanagement van de BMW. Dit leidde daarna meteen tot een verbetering van de rondetijden.

Head: “We rijden nu al twee jaar met dit systeem en nog niemand had dit ooit eerder opgemerkt.”

Als het echter op snelheid aankomt dan doen Pizonnia en Heidfeld weinig voor elkaar onder. “Nick heeft waarschijnlijk veel gehad aan zijn ervaring bij eerdere teams. Dat heeft hem een voordeel gegeven ten opzichte van Antonio.” aldus Head.

[update] 4 doden bij aanslag Tel Aviv

CrazyVorteX had ons via de nieuws-submit te melden:

Een discotheek in het centrum van de IsraŽlische stad Tel Aviv is vrijdagavond doelwit geweest van een aanslag. Hierbij zijn in ieder geval enkele doden gevallen.

Hoeveel dodelijke slachtoffers er precies bij de explosie zijn gevallen is op dit moment nog onduidelijk. Wel is bekend dat er tientallen mensen gewond zijn geraakt. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag, gepleegd in de rij wachtende mensen die de discotheek wilden betreden.

Update 14:30
Zoals nu bekend heeft de 22-jarige Abdallah Badran zichzelf gisteren opgeblazen tussen wachtende discotheekbezoekers. Er zijn tot nu toe vier doden gevallen en er zijn ten minste 65 mensen gewond geraakt, waarvan er nog 50 in het ziekenhuis liggen. De bom ontplofte rond 23:15 lokale tijd.

Het IsraŽlische leger heeft vooralsnog geen tegenacties ondernomen om de aanslag te wreken; premier Sharon blijft trouw aan het staakt-het-vuren dat op 8 februari is afgeroepen. Het IsraŽlische leger heeft in verband met de bomaanslag vijf mensen aangehouden, onder wie twee broers van de dader.

De aanslag is scherp veroordeeld door het Palestijnse gezag. Premier Abbas zei eerder dat "De daders berecht zullen worden. Niemand zal de ambities van ons volk saboteren. De plegers van deze aanslag zijn terroristen. Er is een derde partij in de vredesonderhandelingen die deze wil saboteren". Minister-president Qorei sprak: "Iedere aanval tegen IsraŽl is vervloekt en niet toegestaan".

Gewonden na steekpartij met 'gabbertypes'

Icoon Binnenlands nieuws In Roosendaal zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen gewond geraakt bij een steekpartij. Een 23-jarige man raakte zwaargewond en moest direct naar een ziekenhuis overgebracht worden. De aanleiding van de steekpartij was een ruzie die de mannen kregen met een groepje 'gabbertypes'. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.

De 23-jarige man die zwaargewond raakte werd in zijn borst gestoken. Een 18-jarige man raakte ook gewond toen hij in zijn schouder werd gestoken. De slachtoffers verklaarden zelf aan de politie dat ze op een parkeerterrein bij het Emile van Loonpark ruzie kregen met een groepje 'gabbertypes'.

De aanleiding van de ruzie is nog niet bekendgemaakt. De verdachten zijn na de steekpartij in een auto gevlucht en worden nog door de politie gezocht.

Heineken wil einde aan prijzenoorlog

Icoon Binnenlands nieuws Heineken heeft de supermarkten zaterdag opgeroepen te stoppen met het voeren van de prijzenoorlog, omdat die 'buitengewoon ongezond' is voor de branche. De oproep werd door directeur Erik Korthals Altes voor BNR Nieuwsradio gedaan. "Op een gegeven moment kom je in een situatie dat je zegt: nu is het klaar, dit kan niet meer, dit kunnen we niet accepteren."

De prijzenoorlog heeft er volgens Korthals Altes toe geleid dat het bier van Heineken onder de kostprijs wordt verkocht. In sommige supermarkten gaan kratjes met een adviesprijs van 10 euro over de toonbank voor 6,70 euro. Dat zou afbreuk doen aan het merkimago van de brouwer. "Op het moment dat de consument daarmee geconfronteerd wordt, zegt die: ja, maar dat merk hoeven we niet meer voor die prijs."

Mede daardoor zegt Heineken geen prijsverhogingen te kunnen doorvoeren, ondanks dat die wel noodzakelijk zijn. De brouwer maakte vorige week nog cijfers bekend waaruit bleek dat de winst over 2004 met ťťnderde gedaald was, wat veroorzaakt werd door de lage dollarkoers en de prijzenoorlog, beide factoren waar de brouwer niets aan kan doen.

Hoewel Heineken duidelijk niet tevreden is met de situatie, zegt Korthals Altes niets te zien in een juridische procedure zoals ontbijtkoekfabrikant Peijnenburg onlangs aanspande.

Student begaat overtredingen door gehele VS

Icoon opmerkelijk nieuws Een student gaat op reis door de Verenigde Staten om de wetten te overtreden. Zijn overtredingen zullen hem waarschijnlijk niet in de gevangenis laten belanden, omdat hij slechts de bizarre en mysterieuze wetgeving zal overtreden, zoals het verbod tegen slapen in een kaasfabriek in Zuid-Dakota.

De 23-jarige Richard Smith, uit Portreath in Cornwall Engeland, zal onder andere proberen om te kaarten met een inheemse Amerikaan, wat tegen de wet is in Globe, Arizona. Hij zal "Oh Boy" roepen naar de autoriteiten in Jonesborough, Georgia, en honderd keer achterelkaar op ťťn enkele gelegenheid om het stadsplein van Oxford Mississippi rijden. Andere "onwettige" acties die Smith wil gaan uitvoeren is het golfen in de straten van Albany, New York, en walvisjagen in Salt Lake City, Utah - een staat zonder kustlijn.

"Ik kreeg het idee toen ik een bordspel met mijn buur speelde in 2002", zei hij. "Het spel kenmerkte zich door de belachelijke wetten en ik dacht dat het leuk zou zijn om die echt te gaan overtreden." Smith gaat zijn ervaringen opschrijven en verfilmen en hoopt dat zijn boek wordt uitgebracht. Hij is van plan om veertig vreemde staats- en stadswetten te overtreden tijdens zijn reis door de Verenigde Staten en op passende wijze zal hij zijn reis in Alcatraz beginnen, het vroegere gevangeniseiland van San Francisco.

Van Praag: 'Laat arme clubs fuseren'

In een interview met het NRC Handelsblad zegt president-commissaris Michael van Praag van de Eredivisie CV dat clubs in het betaalde voetbal, die zichzelf niet kunnen bedruipen, moeten overwegen om te gaan fuseren.

De voormalige voorzitter van Ajax vindt vooral dat clubs in de Gouden Gids divisie zouden moeten fuseren, zodat er een kwalitatief goede tweede afdeling overblijft. Maar van Praag beseft echter wel dat daar niet iedereen het mee eens zal zijn. "Ik heb wel eens in een speech in een cafť in Velsen geopperd dat Telstar en Haarlem moesten fuseren. ‘Hoe durf je dat te zeggen, dood aan de Haarlemmers’, kreeg ik toen te horen."

Van Praag vind het ‘belachelijk’ dat gemeenten geld steken in de exploitatie van voetbalclubs. "Als mijn bedrijf slecht loopt vraag ik ook niet of de gemeente een ton wil bijspijkeren", aldus de voorzitter van de belangenvereniging van eredivisieclubs. Volgens van Praag is er geen plek in het betaalde voetbal voor clubs die het het hoofd financieel niet boven water kunnen houden.

'Geen drank verkopen aan jongeren onder 18'

Icoon politiek buitenland nieuws De leeftijdsgrens vanaf waar jongeren in Europa alcoholhoudende dranken mogen kopen is te laag. Dat vindt Europees Commissaris Kyprianou van Volksgezondheid, zo is zaterdag in het Duitse blad Focus te lezen. De leeftijdsgrens zou van 16 jaar omhoog moeten naar 18 jaar. Ook wil Kyprianou de accijnzen verhogen.

Naast het verhogen van de minimumleeftijd voor het kopen van bier, wijn en sterke drank en het verhogen van de accijnzen op alcohol, moeten fabrikanten volgens Kyprianou ook stoppen met de productie van alcoholhoudende limonadedrankjes. Die 'limonades' zouden jongeren te makkelijk tot alcoholgebruik verleiden.

Kyprianou kwam deze week al eerder in het nieuws toen hij aangaf een algeheel rookverbod te willen in alle Europese horecagelegenheden.

Transport verliest lading edelstenen

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen gepantserde transportwagen heeft in het zuiden van Duitsland twee koffers met edelstenen verloren. Eťn van de koffers werd teruggevonden, de ander is nog altijd spoorloos. Volgens sommige bronnen is de waarde van de verdwenen edelstenen alleen al 800.000 euro. De politie houdt het in een verklaring op 'verscheidene honderdduizenden euro'.

Het transport was donderdag onderweg naar de sieradenbeurs Inhorgenta in MŁnchen, toen op de snelweg kennelijk ťťn van de deuren openzwaaide. De 28-jarige bestuurder, in dienst van een veiligheidsfirma, merkte pas in MŁnchen wat er gebeurd was, en stelde vast dat er twee zwarte koffers met edelstenen ontbraken. Eťn van de koffers werd later op de snelweg tussen NŁrnberg en MŁnchen teruggevonden. De inhoud lag verspreid over de vluchtstrook.

Nintendo DS download service

Nintendo Japan is begonnen met de DS Download service. In een aantal winkels komen palen te staan vanwaar je demo's en andere extra's kan downloaden, rechtstreeks in je Nintendo DS.

In totaal zijn er nu twee gamedemo's te downloaden:
Meteos "Experience Edition" en Chokkan Hitofude (Polarium) "Experience Edition".

Daarnaast zijn er extra Band Bros. (Jam with the Band) songs te downloaden:
Yoshi / Catch! Touch! Yoshi! (Yoshi's Touch & Go)
Ashley / Sawaru Made in Wario (Wario Ware: Touched!)
Jungle Beat
Bend about Paltena: A set
Bend about Paltena: B set
Slider / Mario 64

De demo's blijven in het geheugen van de DS zolang het apparaat aanstaat (of in sleep mode is). De extra songs voor Band Bros. zullen op de game cartridge gesaved worden.

Jongen (17) houdt heel India voor de gek

Icoon opmerkelijk nieuws Een 17-jarige jongen uit India heeft het voor elkaar gekregen om het hele land voor de gek te houden. Hij meldde dat hij een prestigieuze wedstrijd van de NASA had gewonnen, waardoor hij als een nationale held werd ontvangen. Vlak voor zijn geplande ontmoeting met de president viel hij alsnog door de mand.

Saurabh Singh zei de 'International Scientist Discovery' tests van de NASA aan de universiteit van Oxford gewonnen te hebben. Van de deelstaat Uttar Pradesh, waar hij woont, kreeg hij direct een prijs van omgerekend zo'n 10.000 euro. Meer dan honderd leden van het parlement van de deelstaat gaven hem een dagsalaris om hem zo te belonen.

Terwijl hij in het presidentiele paleis zat te wachten op een ontmoeting met de president van India, kwam een Indiase website achter zijn bedrog door ťťn simpel telefoontje naar de NASA te plegen. De afspraak die de jongen had met de premier van India werd direct afgezegd.

Hoewel Indiase kranten hebben gemeld dat Singhs meeting nooit is doorgegaan, blijft hij zelf volhouden de president wel ontmoet te hebben. "Het was heel inspirerend", zo zei Singh in een telefoongesprek met Reuters. "Hij zag mijn certificaat en complimenteerde me met mijn prestatie, terwijl jullie allerlei vragen blijven stellen en me als een oplichter proberen af te schilderen."

Ondanks de volhardendheid van Singh is het certificaat ondertekend door een directeur van NASA die niet bestaat. Maar er vielen al snel meer gaten in zijn verhaal. Zo claimde hij met Indian Airlines naar Londen gevlogen te hebben, terwijl die luchtvaartmaatschappij helemaal niet op Londen vliegt. Volgens zijn verhaal nam hij iedere dag een taxi van Londen naar Oxford, wat een ritje over 230 kilometer betekent.

Ook bleek de Indiase school waar hij aan de voorrondes meegedaan zou hebben niet te bestaan, en heeft de school waar hij wiskunde gestudeerd zou hebben nooit van hem gehoord. Hij claimde zelfs tegenover een Indiase krant in Buckingham Palace overnacht te hebben.

Het is onduidelijk hoe het zo lang heeft kunnen duren voordat de jongen ontmaskerd werd. De politie heeft inmiddels wel een onderzoek naar de jongen ingesteld.


Van nationale held naar fraudeur

NFL Street 2

Bij Electronic Arts zijn ze de afgelopen tijd helemaal in de ban van de urban street sports. Zo kwam recentelijk nog de derde versie van NBA Street uit en ook de voetbalvariant staat inmiddels voor de deur. NFL Street is de American Football-versie van het spel. NFL Street 2 neemt American Football, een niet al te populaire sport in Europa, weg uit het stadion en plaats het in de \'hood\', waar stoere mannen het \'the hard way\' tegen elkaar opnemen.
American Football heeft mij altijd geÔnteresseerd. Vroeger ging ik al regelmatig naar onze eigen Amsterdam Admirals en bleef ik \'s nachts wakker om de Superbowl te kijken. Mensen zeggen altijd dat ze het maar niks vinden, want het gaat te langzaam (ťťn aanval en het spel ligt weer stil) en ze begrijpen de spelregels niet.
De spelregels zijn eigenlijk doodeenvoudig en als je ťťn keer de tijd neemt om naar een wedstrijd te kijken heb je ze zo door. Het komt er eigenlijk op neer dat het aanvallende team vier beurten heeft om tien yards te overbruggen. Lukt dit, dan krijgt het team vier nieuwe beurten om nogmaals tien yards verder te komen. Net zolang tot de \'endzone\' bereikt wordt en een touchdown gescoord kan worden. En het verdedigende team moet er uiteraard alles aan doen om dit tegen te houden.
Toen ik dit spel aangeboden kreeg wist ik, na het spelen van de meeste Madden games, dat ik dit wel eens zou kunnen waarderen. Lees hier verder.

Ajax wil Martin Jol als opvolger Koeman

Anonymous en BigPimpin hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuws Voetbalclub Ajax ziet in Martin Jol de beste kandidaat om Ronald Koeman op te volgen als coach van het eerste team. Koeman stapte eerder deze week per direct op als coach. De verloren wedstrijd tegen Auxerre gaf hierbij de doorslag. Motivatie en gedrevenheid waren eveneens niet optimaal meer.

De eerste contacten met de succesvolle coach van het Engelse Tottenham Hotspur zijn inmiddels al gelegd, maar Jol wil in ieder geval dit seizoen bij de Engelse club afmaken. Zelf zou Jol niet onwillend staan tegenover een terugkeer naar Nederland, al een aantal jaar is het zijn grote wens om een topclub onder zijn hoede te nemen.

De Amsterdammers willen in principe op korte termijn een nieuwe trainer presenteren. Tot die tijd zullen de voormalig assistenten van Koeman, Ruud Krol en Tonny Bruins Slot, de honneurs waarnemen. Mocht Jol inderdaad aan het eind van dit seizoen naar Ajax vertrekken, dan zal het duo de komende drie maanden in deze tijdelijke constructie werkzaam blijven, omdat de club uit de ArenA namelijk niets ziet in het aanstellen van een tussenpaus.

Naast Jol is ook de assistent-trainer van Frank Rijkaard bij Barcelona, Henk ten Cate, in beeld. Een andere mogelijke opvolger van Koeman zou Danny Blind zijn, de ex-voetballer is nu hoofd opleidingen, maar waarschijnlijk komt het ambt van hoofdtrainer te vroeg.

Ook de naam van Gerard van der Lem wordt genoemd, assistent-trainer van Louis van Gaal in de vorige glorieperiode van Ajax, voormalig hoofdtrainer van AZ en, tot hij naar Saoudi-ArabiŽ vertrok, voormalig trainer van Jong Ajax.
_
Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!

Politie Oss pakt jeugdige bommenmaker op

peperkamp en joeyg hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuwsDe politie in Oss heeft donderdagmiddag een 16-jarige jongen opgepakt die verdacht wordt van het fabriceren van bommetjes. Hij zou de laatste weken herhaaldelijk zijn maaksels tot ontploffing hebben gebracht. Zo ontplofte op 14 februari een prullenbak in het centrum van het Brabantse stadje. De bak was met zoveel kracht uiteengespat dat delen alle kanten uitvlogen.

De tiener uit het nabijgelegen Heesch heeft inmiddels bekend. Hij verklaarde dat hij gefascineerd is door explosies en het maken van bommen. Samen met het Explosieven Opruimingscommando (EOC) is door de politie huiszoeking gedaan in de ouderlijke woning van de jongen. Daarbij werden onder meer chemicaliŽn aangetroffen waarvan volgens de politie alleen een chemicus weet wat het is. De spullen zijn inbeslaggenomen en de verdachte is vastgezet.

Veel spanning rond Omloop het Volk

Met Omloop het Volk barst het nieuwe wielerseizoen in volle hevigheid los. Zeker voor de specialisten die de klassiekers willen winnen.

In BelgiŽ stond de voorbereiding op de klassieke opening van het wielerseizoen in het teken van twee dingen, het weer en de strijd tussen Davitamon - Lotto en Quick Step.

Een punt van twijfel vooraf was of het weer dit jaar zou meewerken. Vorig jaar werd de Omloop het Volk door sneeuw afgelast. Dit jaar waren de weersvoorspellingen opnieuw twijfelachtig. Met een flexibele organisatie en een verzekering tegen sneeuwval, heeft de organisatie zich ingedekt tegen het weer. De voorspellingen werden in de loop van de week positiever en vanochtend kon de koers zonder problemen starten.

Daarnaast was er aandacht voor de sportieve strijd tussen Davitamon - Lotto en Quick Step. Na een juridische strijd heerst er spanning tussen de twee Belgische ProTour-ploegen. Davitamon pocht met 15 overwinningen in het voorseizoen tegen slechts twee overwinningen voor Quick Step. Bij de tweede ploeg maakt men zich niet druk en kijkt men naar het eigen sterke team.

Toevallig of niet, twee van de favorieten voor de Omloop het Volk komen uit deze ploegen. Tom Boonen moet de eer namens Quick Step hooghouden, Peter van Petegem namens Davitamon-Lotto. Andere renners om vandaag in gaten te houden zijn Stijn Devolder, Steffen Wesemann, Max van Heeswijk en namens Rabobank Gerben LŲwik en Marc Wauters.

Atkinson kampioen der kampioenen

Squashster Vanessa Atkinson heeft het toernooi der kampioenen in New York winnend afgesloten.

In de finale wist de als tweede geplaatste speelster Linda Elriani, die als vijfde geplaatst was, te verslaan met 9-6, 9-5 en 9-5. De Nederlandse wist de Engelse diep achterin het veld te houden, al vroeg nam Atkinson een voorsprong maar halverwege wist Elriani het gat te dichten. De wereldkampioene wist hierna een tandje bij te zetten en de wedstrijd winnend af te sluiten.

Atkinson zei na de wedstrijd dat het zenuwslopend was om in New york te spelen als wereldkampioene en voelde zich opgelucht toen het afgelopen was.

Bij de heren wist Anthony Ricketts uit AustraliŽ Thierry Lincou uit Frankrijk in 5 sets te verslaan met 11-10 ( 2-0 ), 7-11, 11-9, 6-11 en 11-7.

'Halal vlees is vaak onrein'

Icoon Binnenlands nieuws Amsterdamse winkels en restaurants blijken massaal ten onrechte halal producten te verkopen. Hoewel ze beweren dat hun producten halal zijn, blijkt dit vaak niet waargemaakt te kunnen worden. Moslims die in de veronderstelling zijn dat ze 'rein' vlees kopen en nuttigen, komen bedrogen uit. Dit stelt Ben Ali Salah, adviseur van Halal Correct Certification, vast.

De islamitische wet schrijft aan moslims voor dat ze enkel halal vlees mogen eten, wat afkomstig moet zijn van een rein dier. Een rein dier is er eentje die door een moslim wordt geslacht, terwijl heilige woorden worden uitgesproken. Hoewel veel Amsterdamse slagers, supermarkten en snackbars op de ramen melden dat zij halal producten verkopen, is dit volgens Ali Salah niet waar.

"Er is sprake van wildgroei. Als ik langs alle islamitische slagers ga, kan ik van driekwart aantonen dat die niet halal is." Ali Salahs beeld wordt bevestigd door Halal Voeding en Voedsel Keuringsdienst. "Er wordt meer halal vlees verkocht dan uit de slachterijen komt. Het gebeurt geregeld dat consumenten voor de gek worden gehouden."

Moslims die onrein vlees eten, kunnen op grote problemen stuiten volgens Ali Salah. Zij zijn erg zuinig op hun rituelen. Dit tast hun moraal aan. Ze weten niet meer zeker of hun gebed nog wordt geaccepteerd." Hij pleit dan ook voor overheidsingrijpen.

Bijstandsgezinnen in de knel

sitting_elfling had ons via de nieuws-submit te melden:

Gezinnen met kinderen die moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau, kunnen dat nauwelijks, zo meldt dagblad Trouw vandaag. De krant baseert zich op een onderzoek van het Nibud, het onafhankelijke bureau voor budgetonderzoek, dat volgende week zal worden gepubliceerd.

Wanneer bijstandsgezinnen met kinderen zich niet in de schulden willen steken, moeten ze welhaast op de gekste dingen bezuinigen. Dergelijke gezinnen hebben in ieder geval weinig of geen geld voor zaken als zakgeld voor schoolgaande kinderen, een hond of kat of een uitje in het weekend. Bekeken is hoe het huishoudboekje er uitziet van een gezin op bijstandsniveau bestaande uit twee volwassenen en een kind van 8 jaar, eenzelfde soort gezin met twee kinderen van 6 en 14, en ten slotte een gezin met kinderen van 10, 12 en 14.

Volgens het CBS telt Nederland 178.000 huishoudens met een of meer minderjarige kinderen een inkomen lager dan 14.326 euro per jaar. Zeker 111.000 huishoudens met kinderen moeten van een uitkering rondkomen. Van die huishoudens met kinderen verkeren er 30.000 al langdurig op dat sociale minimum.

Ajax wil Martin Jol als opvolger

Martin Jol is de belangrijkste kandidaat om de vrijdag opgestapte Ronald Koeman te vervangen als coach van Ajax.

De eerste contacten met de succesvolle coach van het Engelse Tottenham Hotspur zijn inmiddels al gelegd, maar Jol wil in ieder geval dit seizoen bij de Engelse club afmaken. Zelf zou Jol niet onwillend staan tegenover een terugkeer naar Nederland, al een aantal jaar is het zijn grote wens om een topclub onder zijn hoede te nemen.

De Amsterdammers willen in principe op korte termijn een nieuwe trainer presenteren. Tot die tijd zullen de voormalig assistenten van Koeman, Ruud Krol en Tonny Bruins Slot, de honneurs waarnemen. Mocht Jol inderdaad aan het eind van dit seizoen naar Ajax vertrekken, dan zal het duo de komende drie maanden in deze tijdelijke constructie werkzaam blijven, omdat de club uit de ArenA namelijk niets ziet in het aanstellen van een tussenpaus.

Naast Jol is ook de assistent-trainer van Frank Rijkaard bij Barcelona, Henk ten Cate, in beeld. Een andere mogelijke opvolger van Koeman zou Danny Blind zijn, de ex-voetballer is nu hoofd opleidingen, maar waarschijnlijk komt het ambt van hoofdtrainer te vroeg.

Ook de naam van Gerard van der Lem wordt genoemd, assistent-trainer van Louis van Gaal in de vorige glorieperiode van Ajax, voormalig hoofdtrainer van AZ en, tot hij naar Saoudi-Arabiť vertrok, voormalig trainer van Jong Ajax.

Celstraf voor onthoofdingsvideo Wilders

petre86 had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 20-jarige Amsterdammer is gisteren tot tien maanden gevangenisstraf veroordeeld, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De jongeman, pizzakoerier Bilal L., kreeg die straf wegens het plaatsen op internet van een flimpje, met daarop de bedreiging Kamerlid Geert Wilders te onthoofden.

Volgens de rechter heeft de man met zijn filmpje de democratische rechtsorde ernstig verstoord. L. plaatste het filmpje als beheerder van een MSN-islamdiscussiegroep. Volgens het filmpje verdiende Wilders de straf omdat hij zou spotten met de islam.

L. is een van de eersten die is berecht op grond van de nieuwe wet op terroristische misdrijven. Zijn advocaat toonde zich teleurgesteld over de uitspraak en denkt dat die vooral gedaan is als signaal naar de samenleving. Verdachte was overigens zelf niet aanwezig bij de rechtszaak.

Wilders zelf heeft twee weken geleden overigens opnieuw aangifte gedaan vanwege een internetfilmpje. Dat eindigt, met het geluid van messen die geslepen worden, voorzien van de boodschap 'Een cadeautje aan Geert Wilders. We hebben onze zwaarden geslepen, hond'.

Abortusklinieken doelwit radicale christenen

Icoon Buitenlands nieuws In Groot-BrittanniŽ is de christelijke groepering Christian Voice van plan om abortusklinieken in het land aan te gaan pakken. Volgens de beweging vloeit er in de klinieken massaal onschuldig bloed, hetgeen wraak oproept. Doel van hun actie is de sluiting van alle klinieken. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zal door een parlementslid om onderzoek worden gevraagd.

In eerste instantie is Christian Voice van plan om wakes op de stoep voor de abortusklinieken te houden, aldus de leider van de groep tegenover The Times, Stephen Green. Verder zijn ze van plan telefoonnummers en adressen van kliniekpersoneel op internet te zetten.

De abortusklinieken vrezen voor Amerikaanse toestanden, waarbij prolife-activisten geweld niet schuwen. Het aantal abortussen was in 2003 recordhoog in Groot-BrittanniŽ. In dat jaar werden er 181.600 uitgevoerd.

Komende dagen flinke vrieskou in NL

Icoon Algemeen nieuws Hoewel het al bijna maart is, zal de komende dagen Koning Winter nog van zich laten horen in Nederland. De temperaturen kwamen de afgelopen week al nauwelijks boven het vriespunt. Hier wordt nu nog een extra schep bovenop gedaan. Flinke vrieskou staat ons te wachten en rond dinsdag waarschijnlijk ook nog eens sneeuwval.

De koude lucht is direct afkomstig vanaf de Noordpool en wordt onder invloed van een hogedrukgebied bij IJsland het Europese vasteland ingeblazen. In grote delen van Europa gaat de temperatuur flink omlaag.

Het KNMI verwacht dat de koude poollucht later vandaag Nederland bereikt. Komende nacht wordt er op diverse plaatsen matige vorst verwacht. Een ijzige noordoostenwind zorgt ervoor dat het morgen overdag blijft vriezen. In de nacht van zondag op maandag zou het plaatselijk streng kunnen gaan vriezen (beneden de -10 graden). Ook maandag overdag temperaturen onder nul en waarschijnlijk dinsdag sneeuwval.

Wat de winter op de langere termijn gaat doen en of er her en der geschaatst kan worden, is nog enigszins onzeker. Afwachten dus.

'Donner kleinzielig bezig'

Icoon politiek binnenland nieuws Het optreden van minister Donner van Justitie in de kwestie rondom de beveiliging van de Kamerleden Wilders en Hirsi Ali stuit op felle kritiek van Tweede-Kamervoorzitter Weisglas. Die vindt de gestuurde brief van de minister niet door de beugel kunnen. Het optreden van Donner noemt Weisglas 'kleinzielig'.

Volgens Weisglas zijn de verwijten van Donner in de brief buiten alle proportie. Zo zegt hij in een vraaggesprek met de Geassocieerde Pers Diensten (GPD): "Ik ben er bijvoorbeeld echt van overtuigd dat Wilders op een cel slaapt. Om deze Kamerleden nu allerlei verwijten te gaan maken. Dat vind ik zo kleinzielig."

Eerder deze week hekelde Wilders al de inhoud van de brief van Donner. Het Onafhankelijk Kamerlid stelde dat de minister in de brief halve waarheden vertelt. Volgens de minister zou Wilders niet in een cel verblijven, dit tot grote ergernis van het Kamerlid. Donner stelde in de brief dat het zoeken van geschikt pand dat aan alle veiligheidseisen voldoet veel tijd kost.

Tekenaar Suske & Wiske ontslagen

De stripboeken over Suske & Wiske zullen voortaan door iemand anders getekend moeten worden. De huidige tekenaar, Marc Verhaegen, is ontslagen. Zijn werkwijze paste niet in de visie van de erven van bedenker Willy Vandersteen. Dat heeft dochter Helena Vandersteen vandaag bekend gemaakt.

"Marc Verhaegen is erg getalenteerd en heeft zich een goede tweede opvolger voor Suske en Wiske getoond. Spijtig genoeg kan hij zich niet vinden in het in team werken aan de strip", aldus Helena Vandersteen. De tekenaar zou te veel zelf willen doen. Ook zijn onderwerpkeuze werd niet steeds gewaardeerd. Zo stelde hij vorig jaar voor een album te maken over een joods meisje dat is vergast in concentratiekamp Auschwitz. De familie Vandersteen vond dat geen goed idee voor een kinderstrip.

Verhaegen wordt opgevolgd door twee teams: een teken- en een scenarioteam. De Belg begrijpt zijn vertrek niet. Volgens hem maakte Willy Vandersteen ook verhalen met een boodschap. "Ik vind het vertrek erg voor mijn kinderen. Die waren zo trots dat hun vader Suske en Wiske tekende."

Bedrijf stuurt verboden wapen ter promotie

Banketbedrijf Van der Leur uit Bolsward blijkt bij de promotie van zijn nieuwste deegbodem 'Vlegels' een verboden wapen te hebben gestuurd naar vrijwel alle banketbakkers in Nederland. De bakkers vonden in hun brief een katapult, die paste bij de slogan 'ondeugend lekker'. "Wisten wij veel dat die katapult verboden is", aldus het bedrijf.

De bedoeling van de promotiestunt was dat de bakkers de katapult naar de jaarlijkse Bakkerijdagen in de Brabanthallen in Den Bosch zouden meenemen. Daar konden ze met pingpongballetjes schieten voor korting op het nieuwe artikel. "We hebben de deegbodem Vlegels genoemd", verduidelijkt commercieel manager Hans Sangers. "De V verwijst naar de V-vorm van de katapult. Het is zo'n typisch Pietje Bell-voorwerp." Dat een katapult een verboden wapen is, was niet bekend bij het Friese bedrijf.

De zaak kwam aan het licht toen een bakker uit Sittard bij de politie navroeg wat hij met de katapult moest doen. De politie heeft daarop bij het banketbedrijf aan de bel getrokken. "Meteen is een brief naar alle bakkers verstuurd waarin we de situatie uitleggen. We vragen om de katapult niet mee te nemen naar Den Bosch. Het ding moet vernietigd worden of ingeleverd bij de politie", aldus Sangers. Tegen bakkers die hun verboden wapen toch meenemen naar de Bakkerijdagen zal door de politie worden opgetreden.

---
Met dank aan sitting_elfling voor de submit.

Rechter: eind aan leven comapatiŽnte

BasOne had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuws In Florida heeft een rechter bepaald dat een ziekenhuis moet stoppen met het geven van kunstmatige voeding aan een comapatiŽnte. Op achttien maart moet dit beŽindigd worden, zo stelde de rechter vast. Het besluit is er eentje in een al zeven jaar durend juridisch gevecht om het leven van de 41-jarige Terri Schiavo.

Schiavo ligt inmiddels al vijftien jaar in coma na een hartaanval. Volgens haar ouders kan ze nog vooruitgang boeken, haar man wil niet dat ze nog langer kunstmatig in leven wordt gehouden. De ouders van Schiavo gaan in beroep. Dit is nog mogelijk, gezien de bepaalde stopdatum van de sondevoeding.

Eerder bepaalde een andere rechter dat de sondevoeding gestopt moest worden. Dit werd door gouverneur Jeb Bush van Florida - een broer van de president en net als die tegenstander van euthanasie - tegengehouden. Hij voerde snel een speciale wet door, die dit soort besluiten onmogelijk maakten. Later verklaarde het hooggerechtshof deze wet onwettig.

Todt: "Ferrari is de ster van de F1"

Scuderia Ferrari is de ster van de Formule 1 en moet daar ook naar worden betaald. Dat waren althans de woorden van directeur Jean Todt tijdens de presentatie van de F2005 op vrijdag.

Ferrari is onder vuur komen te liggen van negen teams, doordat het team weigert deel te nemen aan een concurrerend kampioenschap. Het Italiaanse team wil in de Formule 1 blijven en heeft bij Bernie Ecclestone tot 2012 bijgetekend.

De rest van de teams wil echter het Grand Prix World Championship (GPWC) oprichten, vanwege de speciale behandeling die Ferrari volgens hen krijgt. Dat team krijgt namelijk meer geld dan de concurrenten. Volgens Todt is dat echter een logisch gevolg van het succes van zijn team.

"Ferrari hoort bij de Formule 1 en Formule 1 bij Ferrari," aldus Todt. "Ik denk dat het de beste combinatie is. In zijn geschiedenis heeft Ferrari meer bereikt dan de anderen. Je kunt het vergelijken met het maken van een film. Je hebt sterren nodig om de film over de hele wereld te verkopen. Ferrari is in zijn zaken een ster en we willen betaald krijgen als een ster. Maar ik zeg dat zonder arrogantie. De anderen zijn gefrustreerd omdat ze niet kunnen wat Ferrari doet."

Ferrari was ťťn van de leidende partijen bij het opzetten van het GPWC, maar toen de teams ruzie kregen over het beperken van de tests voor dit seizoen besloot Ferrari zijn eigen weg te gaan en akkoord te gaan met een verlenging van de Concorde-overeenkomst. Volgens Todt was het echter altijd het ultieme doel om in de Formule 1 te blijven.

Guzman eist rectificatie Algemeen Dagblad

Javier Guzman gaat rectificatie eisen bij het Algemeen Dagblad. Die stelde eerder deze week in een stuk dat de cabaratier zijn vriendin mishandelde. "Het AD zegt dat mijn ex-vriendin dat gezegd heeft, maar dat is helemaal niet zo", zegt de cabaretier in een paginagroot interview met dagblad Metro.

De afgelopen week kwam Guzman met regelmaat in het nieuws. Zo werden hij en zijn broer Emilio eerst binnen en vervolgens buiten de nachtbar San Francisco op de Amsterdamse Zeedijk in elkaar werden geslagen door vijf man die het op de grappenmaker hadden gemunt. Later werd hij gearresteerd wegens openbare dronkenschap, belediging en mishandeling van politie-agenten.

Kort na deze berichtgeving publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel waarin werd gemeld dat de cabaretier zijn ex-vriendin, met wie hij een kind heeft, had gemolesteerd. "We konden heftig ruzie hebben, welk stel heeft dat niet? Meer is het niet", zegt hij daarover. "Ik wil dat het AD dat artikel gaat rectificeren."

Verzorgers maken naaktfoto's van bejaarden

Twee werknemers van verzorgingshuis Catharina Daemen in Brunssum zijn op staande voet ontslagen omdat zij met hun mobiele telefoon naaktfoto's hebben gemaakt van demente bejaarden. Hoewel bronnen binnen het Limburgse verzorgingshuis beweren dat de foto's op internet hebben gestaan, is dit volgens de raad van bestuur niet het geval.

De voorzitter van de cliŽntenraad, N. Velraeds, toonde zich geschokt door het incident. "Wat ik heb gehoord, is dat het allemaal vrij speels is gegaan. Twee medewerkers hebben met hun nieuwe gsm twee foto's gemaakt en die aan collega's laten zien. De bejaarden zouden ook niet compleet naakt zijn geweest." Velraeds is desondanks van mening dat ontslag op staande voet de juiste procedure is, aangezien de belangen en privacy van de bewoners door de gebeurtenis op "een zeer ernstige wijze zijn geschaad". Wat hem betreft zouden de twee betrokken werknemers helemaal niet meer mogen terugkeren in de zorg.

Christensen terug in selectie

Kim Christensen is weer in genade aangenomen bij FC Twente. De aanvaller werd tijdens de winterstop door coach Rini Coolen uit de selectie van de Twentse club gezet wegens een gebrek aan professioneel gedrag.

De Deen zou begin januari te dik zijn teruggekomen van de kerstreces. Onduidelijk is nog of Christensen zaterdag zal meedoen in de competitiewedstrijd tegen De Graafschap.

"We hebben anderhalve week geleden een goed gesprek gehad en daarmee is de kous voor mij af", aldus trainer Coolen. "Het is een beloning voor hem dat hij weer bij de selectie zit. We hadden een stappenplan voor hem opgesteld en dat heeft hij heel goed doorlopen. We zijn tevreden over zijn gewicht en zijn vetpercentage en ook zijn inzet tijdens de trainingen van het tweede was prima".

Begin februari werd bekend dat Christensen aan zijn laatste seizoen bij de club uit Enschede bezig is. De aanvaller bracht de verwachtingen die de club uit Enschede van hem had niet waar.

Presentatie Jordan in Moskou

Jordan heeft gisteren zijn nieuwe wagen voor 2005 gepresenteerd. Op het Rode Plein in Moskou werd de gele bolide en bijbehorende twee nieuwe coureurs in de ijzige kou aan de pers voorgesteld.

Het team was duidelijk in zijn nopjes met de plaats van de presentatie. Volgens Colin Kolles, directeur van Jordan, wilde Jordan een Russisch tintje hebben en was het daarom belangrijk om het team in de Russische hoofdstad te presenteren.

Bij -10 graden bleven ook coureurs Tiago Monteiro en Narain Karthikeyan positief over de plaats van de presentatie en de aandacht die men van de Russen kreeg. "Ik waardeer de steun die we van fans hier krijgen enorm. Het zal ons zeker extra motivatie geven in volgende week in Melbourne en gedurende het hele seizoen," aldus Monteiro.

De plaats van de presentatie was overigens een gevolg van de overname door de Midland Group. De eigenaar van dat bedrijf, Alex Shnaider, is in Rusland geboren en wil het team opnieuw opbouwen als een Russische onderneming. Volgens bronnen zou het team in 2006 dan ook MidlandF1 gaan heten.

Tucht- of kluchtcommissie?

Overtredingen horen net zo bij het voetbal als doelpunten. In de strijd om de punten worden de regels van het spel soms moedwillig overtreden. Vandaar dat men ooit de gele en de rode kaart heeft uitgevonden. Inmiddels zijn die kleinoden niet meer weg te denken uit het voetbalspel. Net zo min als de schorsingen, die volgen als iemand te veel kaarten heeft verzameld. Juist die schorsingen zijn de laatste jaren echter totaal niet meer te volgen. De tuchtcommissie verwordt langzamerhand tot een kluchtcommissie, terwijl de oplossingen toch niet zo moeilijk lijken.

Covered: DS-games & de promotour

Bij de meesten is het wel bekend: Nintendo houdt een promotour om de DS aan te prijzen. Het toeval wil dat ikzelf geselecteerd ben om mee te gaan op deze promotour (en ja, ik kan nog best objectief zijn over de DS ). Bij de tour horen gamepods met diverse DS-games, waaronder ook pods met games die nog niet uitkomen bij de launch en waarvan dus alleen een (vroege) demoversie draait. Deze game heb ik getest (ik moet natuurlijk wel weten wŠt ik aanprijs) en mijn mening is te vinden in deze preview. Daarnaast zal ik ook nog bespreken wat ik nu zelf van de promotour vind.'Vrouw dood door opname Michael Jackson'

Ali Salami (herschreven), Mainport, sitting_elfling en shredder hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Muziek nieuws Het zit Michael Jackson ook niet mee. De popster is momenteel verwikkeld in een rechtszaak en kan daar nu mogelijk nog een zaak aan toevoegen. Ditmaal wil de familie van een overleden vrouw de zanger voor het gerecht slepen.

De vrouw lag 15 februari in het ziekenhuis waar Jackson werd opgenomen met een griep. Voor de zanger werd meteen een grote kamer vrijgemaakt. De vrouw, die in het ziekenhuis was opgenomen met een hartaanval, werd van de beademing gehaald, met een handpomp verder beademd en naar een klein kamertje gebracht. Ze overleed later die dag na nog twee hartaanvallen.

Of de vrouw nog had geleefd als ze niet was verplaatst is niet duidelijk. De familie vindt echter dat het personeel door de komst van de zanger op zijn minst is afgeleid. Daarnaast konden er in de kleine kamer slechts twee mensen tegelijk bij de doodzieke vrouw op bezoek. De familie klaagt daarom zowel Marian Medical Centre als Michael Jackson aan.


Michael Jackson toen hij eerder bij de rechtbank aankwam

_
Eerdere berichtgeving rondom Michael Jackson en de lopende rechtszaak:
Michael Jackson: 'Ik ga door een nachtmerrie'
'Jackson-slachtoffer' vertelt zijn verhaal
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.