'Halal vlees is vaak onrein'

Icoon Binnenlands nieuws Amsterdamse winkels en restaurants blijken massaal ten onrechte halal producten te verkopen. Hoewel ze beweren dat hun producten halal zijn, blijkt dit vaak niet waargemaakt te kunnen worden. Moslims die in de veronderstelling zijn dat ze 'rein' vlees kopen en nuttigen, komen bedrogen uit. Dit stelt Ben Ali Salah, adviseur van Halal Correct Certification, vast.

De islamitische wet schrijft aan moslims voor dat ze enkel halal vlees mogen eten, wat afkomstig moet zijn van een rein dier. Een rein dier is er eentje die door een moslim wordt geslacht, terwijl heilige woorden worden uitgesproken. Hoewel veel Amsterdamse slagers, supermarkten en snackbars op de ramen melden dat zij halal producten verkopen, is dit volgens Ali Salah niet waar.

"Er is sprake van wildgroei. Als ik langs alle islamitische slagers ga, kan ik van driekwart aantonen dat die niet halal is." Ali Salahs beeld wordt bevestigd door Halal Voeding en Voedsel Keuringsdienst. "Er wordt meer halal vlees verkocht dan uit de slachterijen komt. Het gebeurt geregeld dat consumenten voor de gek worden gehouden."

Moslims die onrein vlees eten, kunnen op grote problemen stuiten volgens Ali Salah. Zij zijn erg zuinig op hun rituelen. Dit tast hun moraal aan. Ze weten niet meer zeker of hun gebed nog wordt geaccepteerd." Hij pleit dan ook voor overheidsingrijpen.