Oprichter Amnesty International overleden

Nolius
CrazyVorteX had ons via de nieuws-submit te melden:

Oprichter Peter Benenson van de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International is gisteravond overleden. Dat is vandaag bekend gemaakt. De Britse jurist is 83 jaar geworden en overleed in een ziekenhuis in Oxford.

Benenson kwam in 1961 op het idee voor de mensenrechtenorganisatie door een nieuwsbericht over Portugese studenten. Die waren in een café gearresteerd omdat ze proostten op de vrijheid. Op de voorpagine van de krant Observer verscheen een oproep voor 'vergeten gevangenen'. Daarna volgde het ene na de andere publiciteitsoffensief. De eerste tijd betaalde Benenson een groot deel van de kosten uit eigen zak.

Eigenlijk was Amnesty als een campagne van een jaar bedoeld. Maar de aanpak die Benenson ontwikkelde, waarbij lokale Amnesty groepen gevangenen 'adopteerden' die om hun mening, geloof, ras, geslacht of geaardheid waren opgepakt, sloeg aan. Vandaag de dag is de 44-jarige organisatie met ruim 1,8 miljoen leden wereldwijd de grootste onafhankelijke groepering die strijdt voor naleving van de mensenrechten.

"Hij bracht licht in de duisternis van gevangenissen, de horror van de martelkamers en de tragedie van doodskampen overal op de wereld", aldus de huidige secretaris-generaal van Amensty International, Irene Khan.

In 1966 nam Benenson afstand van Amnesty. Hij bekeerde zich tot het katholicisme en wijdde zich voornamelijk aan gebed en studie.