Bijstandsgezinnen in de knel

sitting_elfling had ons via de nieuws-submit te melden:

Gezinnen met kinderen die moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau, kunnen dat nauwelijks, zo meldt dagblad Trouw vandaag. De krant baseert zich op een onderzoek van het Nibud, het onafhankelijke bureau voor budgetonderzoek, dat volgende week zal worden gepubliceerd.

Wanneer bijstandsgezinnen met kinderen zich niet in de schulden willen steken, moeten ze welhaast op de gekste dingen bezuinigen. Dergelijke gezinnen hebben in ieder geval weinig of geen geld voor zaken als zakgeld voor schoolgaande kinderen, een hond of kat of een uitje in het weekend. Bekeken is hoe het huishoudboekje er uitziet van een gezin op bijstandsniveau bestaande uit twee volwassenen en een kind van 8 jaar, eenzelfde soort gezin met twee kinderen van 6 en 14, en ten slotte een gezin met kinderen van 10, 12 en 14.

Volgens het CBS telt Nederland 178.000 huishoudens met een of meer minderjarige kinderen een inkomen lager dan 14.326 euro per jaar. Zeker 111.000 huishoudens met kinderen moeten van een uitkering rondkomen. Van die huishoudens met kinderen verkeren er 30.000 al langdurig op dat sociale minimum.