Gedenkteken bomaanslag WTC 1993

In New York wordt vandaag op Ground Zero een gedenksteen onthuld voor de slachtoffers van de bomaanslag op het WTC twaalf jaar geleden. Op 26 februari 1993 plaatsten moslimterroristen onder leiding van Ramzi Yousef een vrachtwagen in de ondergrondse parkeergarage van het WTC, gevuld met een zeshonderd kilo zware bom. Er vielen toen zes doden en duizend gewonden. De slachtoffers en nabestaanden voelen zich echter vaak over het hoofd gezien. Overlevende Linda McLaughlin: "Wij hadden niets. Geen praatgroepjes, geen advocaten. Alsof we niet bestonden."

Het monument bestaat ondere andere uit een overblijfsel van het eerste gedenkteken, dat na het instorten van de torens werd verpulverd. Zo staat er 'Mem' op, wat staat voor Memoria, en 'John D' (John DiGiovianni), één van de slachtoffers. Het monument zal later deel uitmaken van de definitieve gedenkplaats voor de aanslagen op de Twin Towers.

Nabestaanden zijn tevens verwikkeld in een jarenlange rechtszaak tegen de eigenaar van het WTC, de New York Port Authority. Ze vinden dat NYPA laks is geweest met de beveiliging van het gebouw. Verder wijzen ze erop dat het WTC gevoelig was voor terreuraanvallen.

Overblijfsel van het eerste gedenkteken