Duitsers van start met eindeloze Big Brother

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Media nieuwsIn Nederland twijfelt men of men überhaupt nog een seizoen van Big Brother moet maken. In Duitsland kan men er geen genoeg van krijgen. Vrijwel direct na afloop van het vijfde seizoen, dat een heel jaar in beslag nam, gaat zender RTL2 verder met een nieuw realityproject: Big Brother - Das Dorf. Het programma gaat een onbepaalde tijd duren.

Producent Endemol Duitsland kondigde het programma in oktober al aan. Op het terrein van een mediapark bij Keulen is 'Het Dorp' gebouwd, compleet met dorpsplein en bordkartonnen kerktoren. Vijftien personen zullen zich hier aanstaande dinsdag laten opsluiten, om er mogelijk voor jaren te verblijven. Contact met de buitenwereld is taboe. Van de 26.000 Duitsers die zich voor het programma opgaven is ongeveer de helft werkloos. Volgens de makers is desondanks een goede dwarsdoorsnede van Duitsland geselecteerd.

Borris Brandt, directeur van Endemol Duitsland, heeft geen idee hoe lang het project zal lopen. "Tja, niet te zeggen. Hoe lang loopt Goede Tijden Slechte Tijden in Nederland? Bijna vijftien jaar? Nou, waarom niet? Dit is een soap in het echt", stelt Brandt. Per jaar wordt een miljoen euro aan prijzengeld onder de kandidaten verdeeld. Verlaat je het programma vrijwillig dan ben je het verdiende geld kwijt. Enkel kandidaten die worden weggestemd krijgen hun verdiensten op hun bankrekening gestort. Voor elke bewoner die programma verlaat of wordt weggestemd zal een nieuwe persoon Het Dorp binnen wandelen.

Afnemende kijkcijfers is het grootste gevaar voor het voortbestaan van het programma. Brandt zegt daar echter niet bang voor te zijn. Naar Big Brother 5 keken dagelijks bijna twee miljoen kijkers. Over de gemiddelde verblijfsduur van een bewoner durft Brandt geen uitspraak te doen. "Sommige populaire bewoners kunnen hier zo maar vijf jaar zitten. Waarom niet? Ik denk dat mensen het fijn vinden om bepaalde karakters lange tijd te volgen. Ze zullen, net als in een soap, gehecht raken aan bepaalde personages. Ze willen zien hoe zo iemand zich ontwikkelt."