Jongen (17) houdt heel India voor de gek

Icoon opmerkelijk nieuws Een 17-jarige jongen uit India heeft het voor elkaar gekregen om het hele land voor de gek te houden. Hij meldde dat hij een prestigieuze wedstrijd van de NASA had gewonnen, waardoor hij als een nationale held werd ontvangen. Vlak voor zijn geplande ontmoeting met de president viel hij alsnog door de mand.

Saurabh Singh zei de 'International Scientist Discovery' tests van de NASA aan de universiteit van Oxford gewonnen te hebben. Van de deelstaat Uttar Pradesh, waar hij woont, kreeg hij direct een prijs van omgerekend zo'n 10.000 euro. Meer dan honderd leden van het parlement van de deelstaat gaven hem een dagsalaris om hem zo te belonen.

Terwijl hij in het presidentiele paleis zat te wachten op een ontmoeting met de president van India, kwam een Indiase website achter zijn bedrog door één simpel telefoontje naar de NASA te plegen. De afspraak die de jongen had met de premier van India werd direct afgezegd.

Hoewel Indiase kranten hebben gemeld dat Singhs meeting nooit is doorgegaan, blijft hij zelf volhouden de president wel ontmoet te hebben. "Het was heel inspirerend", zo zei Singh in een telefoongesprek met Reuters. "Hij zag mijn certificaat en complimenteerde me met mijn prestatie, terwijl jullie allerlei vragen blijven stellen en me als een oplichter proberen af te schilderen."

Ondanks de volhardendheid van Singh is het certificaat ondertekend door een directeur van NASA die niet bestaat. Maar er vielen al snel meer gaten in zijn verhaal. Zo claimde hij met Indian Airlines naar Londen gevlogen te hebben, terwijl die luchtvaartmaatschappij helemaal niet op Londen vliegt. Volgens zijn verhaal nam hij iedere dag een taxi van Londen naar Oxford, wat een ritje over 230 kilometer betekent.

Ook bleek de Indiase school waar hij aan de voorrondes meegedaan zou hebben niet te bestaan, en heeft de school waar hij wiskunde gestudeerd zou hebben nooit van hem gehoord. Hij claimde zelfs tegenover een Indiase krant in Buckingham Palace overnacht te hebben.

Het is onduidelijk hoe het zo lang heeft kunnen duren voordat de jongen ontmaskerd werd. De politie heeft inmiddels wel een onderzoek naar de jongen ingesteld.


Van nationale held naar fraudeur