Uitslag Omloop het Volk

Maurice (mbn)
Vandaag was de officieuze opening van het Belgische wielerseizoen met de Omloop het Volk. Verrassend weet de jonge Belg Nick Nuyens te winnen.

Waar het weer de gemoederen vooraf grondig had bezigheden, was het vandaag weliswaar koud maar in het begin wel droog. Met een temperatuur rond het vriespunt en besneeuwde weilanden was het echter wel een schok voor de renners, die zich vooral in warmere gebieden op het seizoen hebben voorbereid.

De koers werd al vrij snel geopend door Jacob Piil, Benoit Vaugrenard en Kristof Trouvé. De drie kiezen de aanval en krijgen een voorsprong van maximaal vier minuten. Als het peloton zich onder leiding van Devolder op gang trekt wordt de voorsprong snel kleiner.

Stijn Devolder voert ook de eerste forcing door op de Leberg. Op de heuvel zet hij aan en alleen Bram Tankink en Karsten Kroon kunnen volgen. Tom Boonen probeert aan te sluiten maar laat de drie gaan. De drie pakken al snel de koplopers die op de volgende heuvel alweer worden achtergelaten.

Op de Molenberg laat Peter van Petegem zich zien. Hij trekt met Viatcheslav Ekimov achter hem door tot bij de koplopers. Ook Philippe Gilbert, Gorik Gardeyn en George Hincapie kunnen aanhaken vooraan en er bestaat een kopgroep van acht man. Quick Step heeft, met alleen Tankink bij de kopgroep, de slag gemist en zet zich op kop van het peloton.

Het harde werken van Quick Step wordt beloond. De acht koplopers worden teruggepakt en er ontstaat weer een redelijk groot peloton. In een onrustige periode zijn er verschillende ontsnappingen, maar niemand kan wegkomen.

Op 25 kilometer voor het einde is het zwaar voor de meeste renners. Naast de kou hebben ze nu nu ook met regen te maken. Johan Coenen, Ludo Dierckxsens en Nick Nuyens ontsnappen uit het peloton en op een kasseienstrook rijdt Nyens bij zijn medevluchters weg.

Tot ieders verrassing weet hij het de laatste 20 kilometer vol te houden. Davitamon-Lotto en Rabobank achtervolgen nog, maar te veel van hun renners zitten er door. Nuyens weet te winnen, voor ploeggenoot Boonen die de sprint van het peloton nog wint.

Uitslag:
1. Nick Nuyens (Bel) 5.17.43
2. Tom Boonen (Bel) + 0.15
3. Steven de Jongh (Ned) z.t.
4. Nico Eeckhout (Bel) z.t.
5. Bert de Waele (Bel) z.t.
6. Uros Murn (Slo) z.t.
7. Roy Sentjens (Ned) z.t.
8. Max van Heeswijk (Ned) z.t.
9. Marc Wauters (Bel) z.t.
10. Ludo Dierckxsens (Bel) z.t.