FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 november 2003

Titanic gekozen tot slechtste film ooit

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De film won elf oscars, maar is nu toch tot slechtste film ooit gekozen. 'Titanic' met hoofdrolspelers Leonardo DiCaprio en Kate Winslet kreeg de titel van de kijkers van het BBC-programma 'Film 2003'.

De film trok in 1997 een recordaantal bezoekers. Regisseur James Cameron won er in 1998 onder andere de Oscar voor beste film en beste regisseur mee. Maar de kijkers van het Britse programma waren minder gelukkig met de film. "Mijn vader viel al na twintig minuten in slaap. Hij had geluk. Het enige dat mij wakker hield was zijn gesnurk, lichtte een van de stemmers toe.

Op nummer twee in de lijst van 'slechtste films ooit' staat de science-fictionfilm AI: Artificial Intelligence van regisseur Steven Spielberg. Pearl Harbor eindigde op de derde plaats.

Europese Commissie positief over nieuwe EU-landen

Vandaag heeft de Europese Commissie een rapport gepubliceerd over de voortgang van nieuwe EU-lidstaten. Hoewel de Commissie akkoord gaat met de toetreding van tien landen tot de Europese Unie, heeft ze ook een waarschuwing aan de nieuwe lidstaten gegeven. Er dienen nog veel Europese regels in de eigen wetgeving te worden verwerkt.

Het is de bedoeling dat op 1 mei 2004 tien nieuwe landen lid worden van de Europese Unie: Polen, TsjechiŽ, Hongarije, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen, SloveniŽ, Malta en Cyprus. Later volgen Turkije, RoemeniŽ en Bulgarije. Dit betekent een uitbreiding van de EU met ruim 75 miljoen burgers. Eerder ging de Europese Unie al akkoord met de toetreding van deze tien landen.

Uit het vandaag gepubliceerde rapport blijkt dat Polen, de grootste kandidaat-lidstaat, op liefst negen punten tekortschiet. Deze betreffen onder andere verlening van financiŽle steun aan de landbouw en de controle op veiligheid van voedsel. Ook Hongarije en Slowakije hebben problemen met landbouwsubsidies, terwijl TsjechiŽ nog moet werken aan de erkenning van diploma's en het wegtransport.

Turkije, dat pas na 2004 toetreedt, is ook door de Commissie beoordeeld. Hoewel Turkije de Europese wetgeving snel heeft geÔmplementeerd, verloopt de toepassing ervan in de praktijk nog traag. Een voorbeeld is de wetgeving voor de Koerdische minderheid van de Turkse bevolking, waarop de Europese wetgeving nog niet wordt toegepast.

CNV


De vakcentrale CNV wijst vandaag in een brief aan de Tweede Kamer op de grote toestroom van goedkope arbeiders uit de nieuwe EU-lidstaten. Omdat het in Nederland economisch minder gaat, zou een grote toestroom van nieuwe arbeidskrachten de markt nog meer kunnen frustreren. Door een overgangsregeling, die door andere landen zal worden toegepast, kan dit worden voorkomen. Deze regeling zorgt bovendien voor een veiligere werksituatie, omdat de wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden niet in alle EU-landen gelijk is.

Uitslagen CL (05/11/03)

Hieronder vind je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden in de Champions League van vanavond.

Uitslagen Champions League (05/11/03)
Groep A
Celtic - RSC Anderlecht (3-1)
Bayern MŁnchen - Olympique Lyon (1-2)
Makaay

Groep B
Arsenal - Dinamo Kiev (1-0)
Internazionale - Lokomotiv Moskou (1-1)

Groep C
AS Monaco - Deportivo la CoruŮa (8-3)
PSV - AEK Athene (2-0)

Groep D
Olympiakos Piraeus - Galatasaray (3-0)
Real Sociedad - Juventus (0-0)


Stand Groep A

1Olympique Lyon421174-4
2Celtic420266-4
3Bayern MŁnchen 412155-5
4RSC Anderlecht411243-5

Stand Groep B

1Internazionale421176-5
2Dinamo Kiev420265-4
3Lokomotiv Moskou412154-3
4Arsenal411242-5

Stand Groep C

1AS Monaco4301914-5
2Deportivo la Coruna421177-9
3PSV420264-4
4AEK Athene401311-8

Stand Groep D

1Juventus4310108-4
2Real Sociedad421175-5
3 Olympiakos Piraeus410334-4
4Galatasaray410333-7

Sato lovend over Button

Takuma Sato ziet uit naar de samenwerking met Jenson Button in 2004

De coureur is meer dan te spreken over zijn toekomstige collega bij BAR, Jenson Button, die overigens de rol van eerste rijder zal gaan vervullen. Over het testwerk dat ze samen al verricht hebben zegt hij het volgende: "Tijdens testritten hebben we al samengewerkt en het klikte goed tussen ons". Ook niks dan goeds over Jenson's prestaties in 2003: "Jenson heeft indrukwekkend gepresteerd tijdens zijn eerste jaar voor het team".

"Hij is een teamspeler en ik ben blij dat ik dit jaar zijn teamgenoot zal zijn. In Suzuka hebben we al laten zien dat we samen tot mooie dingen in staat zijn", aldus de Japanner.

Button zelf heeft nog niet gereageerd maar zal ongetwijfeld tevreden zijn over de toenaderingen. Dit gezien het feit dat het tussen hem en Villeneuve niet altijd koek en ei was.

Uitslag PSV - AEK Athene

PSV speelde vanavond de vierde poulewedstrijd in de Champions League in eigen stadion tegen AEK Athene. PSV won wederom van de Grieken, ditmaal met 2-0.

PSV - AEK Athene 2-0 (0-0)
51' Bouma 1-0
63' Robben 2-0

Geel: Robben (PSV), Hofland (PSV)*, Tsiartas (AEK)
* geschorst voor het duel met AS Monaco

PSV: Waterreus, Colin, Hofland, Bouma, Lee, Lucius, De Jong, Ooijer, Park, Kezman, Robben

AEK Athene: Mihailidis, Georgeas, Moras, Kostenoglou, Kasapis, Katsouranis, Lakis (Konstantinidis/69), Zagorakis, Rousef (Tsiartas/32), Liberopoulos, Okkas (Ivic/78)


Tussenstand Groep C

1AS Monaco4301914-5
2Deportivo la Coruna421177-9
3PSV420264-4
4AEK Athene401311-8

Annan steunt particulier vredesplan Midden-Oosten

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Koffi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft woensdag het onofficiŽle vredesplan voor het Midden-Oosten geprezen. Het vredesplan dat is opgesteld door de voormalige IsraŽlische minister Beilin en de Palestijnse ex-bewindsman Yasser Abed Rabbo omschrijft Annan als "moedig".

Annan is het eerste van lid van het zogeheten Kwartet dat het nieuwe voorstel steunt. Volgens VN-topman versterkt het "Akkoord van GenŤve" de routekaart om het Palestijns-IsraŽlisch conflict te beŽindigen.

Het plan geeft de exacte grenzen aan tussen IsraŽl en een toekomstige Palestijnse staat en heeft compromissen gevonden voor onderwerpen waarover eerdere onderhandelingen zijn gestruikeld. De IsraŽlische premier Sharon heeft het document echter al verworpen.

Man in rolstoel wordt meegesleurd door tram

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 82-jarige rolstoelgebruiker is woensdagmiddag op tragische wijze om het leven gekomen. De man werd in zijn rolstoel meegesleurd door een passerende tram. De inwoner van Deurne (BelgiŽ) stond rond 14 uur met zijn echtgenote op de tram te wachten in de Ruggeveldlaan in Deurne. De trambestuurder merkte vermoedelijk wel de vrouw, maar niet de rolstoelgebruiker naast haar op. De tram schepte de bejaarde man die vervolgens tientallen meters door de tram werd meegesleurd. De man was op slag dood.

Uitslagen Champions League (05/11/03)

Vanavond werden de overige vierde poulewedstrijden in de Champions League afgewerkt. PSV speelde in Eindhoven tegen AEK Athene. PSV won met 2-0. Hieronder vind je de uitslagen en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Champions League (05/11/03)
Groep A
Celtic - RSC Anderlecht (3-1)
Bayern MŁnchen - Olympique Lyon (1-2)
Makaay

Groep B
Arsenal - Dinamo Kiev(1-0)
Internazionale - Lokomotiv Moskou (1-1)

Groep C
AS Monaco - Deportivo la CoruŮa (8-3)
PSV - AEK Athene (2-0)

Groep D
Olympiakos Piraeus - Galatasaray (3-0)
Real Sociedad - Juventus (0-0)

Tussenstanden Champions League (na 05/11/03)
Groep A
Pos.ClubAPV-T
1. Olympique Lyon 474-4
2. Celtic466-4
3. Bayern MŁnchen 455-5
4. RSC Anderlecht 443-5

Groep B
Pos.ClubAPV-T
1. Internazionale 476-5
2. Dinamo Kiev 465-4
3. Lokomotiv Moskou 454-3
4. Arsenal442-5

Groep C
Pos.ClubAPV-T
1. AS Monaco 4914-5
2. Deportivo la Coruna 477-9
3. PSV 464-4
4.AEK Athene411-8

Groep D
Pos.ClubAPV-T
1. Juventus 4108-4
2. Real Sociedad 475-5
3. Olympiakos Piraeus 434-4
4. Galatasaray 433-7


Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!

Man komt onder stalen balk van 2 ton

Moreno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 43-jarige man uit Barneveld is woensdagmiddag om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in zijn woonplaats. Een zware stalen balk van 2 ton viel bovenop de man toen hij erachter stond. Waarschijnlijk is een heftruck per ongeluk tegen de balk aangereden waardoor deze omviel.

De man is ter plekke overleden aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. De bestuurder van de heftruck is na het ongeval in shock afgevoerd.

Nieuwe rel rond holocaust-monument Berlijn

Het omstreden in aanbouw zijnde holocaust-monument in Berlijn is opnieuw een verhit punt van discussie. Zo gaan er onder de Duitse joden steeds meer stemmen op om het monument compleet te slopen. De joden kunnen het niet verkroppen dat een deel van het gedenkteken is gemaakt door een bedrijf dat in de Tweede Wereldoorlog Zyklon-B (een gas waarmee destijds vele joden om het leven werden gebracht) produceerde.

Volgens de Duitse krant rest er slechts ťťn alternatief, wanneer daadwerkelijk blijkt dat de firma Degussa bij de bouw betrokken is. Het monument moet dan maar gesloopt worden, aldus de krant. De krant baseert zich op directe bronnen, namelijk kringen rond de raad die toeziet op de bouw van het monument. De raad heeft vooralsnog geen reactie gegeven op de jongste onthullingen.

Het dagblad ontdekte dat een dochterfirma van Degussa materiaal leverde voor de fundamenten van de 2700 betonnen zuilen, waaruit het monument bestaat. Onlangs ontstond al een rel toen bleek dat Degussa de pilaren met een beschermingsmiddel tegen graffiti behandelde.

Stadionverbod straks in heel Europa geldig

Hooligans die een stadionverbod hebben gekregen zullen binnenkort ook niet meer in het buitenland de wedstrijden van hun club kunnen zien.

Een aantal Europese ministers van Justitie zullen dit aanstaande donderdag met elkaar bespreken.

De thuisclub kan voortaan vragen aan de bezoekende voetbalclub of er onder de fans ook hooligans met strafblad zitten. Deze kunnen dan geweigerd worden. Andersom is ook mogelijk: de club die langskomt, waarschuwt het gastland voor de mogelijke komst van beruchte aanhangers.

Hele schoolklas verdacht van diefstal

syl68 en DaniŽl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een hele schoolklas van een mbo-opleiding in Dordrecht is gistermiddag aangehouden op verdenking van diefstal. De jongeren werden tijdens werkzaamheden in het Sinterklaashuis aan de Korte Nieuwstraat aangehouden.

De klas hielp mee het Sinterklaashuis in te richten, toen er een mobiele telefoon en een walkman van twee begeleidsters werden gestolen. Hierop werd het gebouw afgesloten en informeerde men de politie. Gehoopt werd dat ťťn van de studenten de diefstal ter plekke zou bekennen, maar dit gebeurde niet.

De klas (ongeveer achttien personen) werd vervolgens naar het gerechtsgebouw overgebracht aan de Steegoversloot. Daar werden de studenten verhoord. Aan het einde van de middag was er nog altijd geen bekentenis afgelegd. Wel zijn de gestolen goederen inmiddels weer terecht. Ze werden gevonden in ťťn van de kamers van het Sinterklaashuis. De technische recherche zoekt nu naar vingerafdrukken.

Moeder treft kinderen en oppas dood aan

brandgevaar en vrot-vrot hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een werkende moeder heeft vanochtend bij thuiskomst haar twee kinderen en de oppas dood in huis gevonden. Het drietal bleek door brand om het leven te zijn gekomen.

Het is nog onbekend hoe de brand in het Antwerpse appartement is ontstaan. Het vuur doofde doordat er te weinig zuurstof in de woning was. Hierdoor merkten omwonenden niets van de brand. De slachtoffers zijn een vijfjarig meisje en een jongetje van nog onbekende leeftijd. De babysitter was 25 jaar, dit meldden de Vlaamse media.

Scheikundeproef verwondt lerares

Maxximus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een lerares is vandaag zwaargewond geraakt tijdens een scheikundeproefje. De vrouw liet haar leerlingen zien hoe ze zelf buskruit konden maken door twee stoffen te mengen. Hierbij is waarschijnlijk iets mis gegaan.

Het ongeluk gebeurde in het Belgische plaatsje Embourg. De lerares liep wonden op aan haar gezicht en handen, toen het kruit explodeerde en het plafond naar beneden kwam. Een leerling raakte lichtgewond. De andere scholieren werden door de brandweer geŽvacueerd.

McLaren laat Wurz gaan

McLaren zal Alexander Wurz laten gaan als hij bij Jaguar kan gaan racen.

Het Engelse blad "Autosport" maakte in hun allernieuwste uitgave bekend dat McLaren Alexander Wurz laat gaan mocht hij bij Jaguar gaan racen. Voor Wurz is dit een enorm voordeel om alsnog het stoeltje te kunnen bemachtigen.

Verschillende bronnen bij McLaren hebben dit te kennen gegeven. Wurz heeft bij McLaren nog een testcontract van 2 jaar. Het ziet er wel naar uit dat McLaren een deadline heeft gesteld aan Wurz om zijn besprekingen met succes af te ronden.

Wanneer de deadline afloopt is volgens het blad niet bekend. Wel bekend is dat Wurz niet Red Bull achter zich heeft maar wel andere niet nader bekende sponsoren. Red Bull sponsort wel de andere Oostenrijker Cristijan Klien die op een Jordan stoeltje aast. Justin Wilson wordt ondersteunt door enkele kleinere sponsoren.


FA wil uitleg van Ferguson

Sir Alex Ferguson mag zijn uitspraken uitleggen aan de FA.

Sir Alex Ferguson heeft de FA en Arsenal beticht van het maken van onderlinge afspraken. De boete die Arsenal kreeg voor het spelersopstootje na de wedstrijd Arsenal - Manchester United was volgens de trainer resultaat van een "deal" tussen Arsenal en de FA.

"Het is duidelijk dat ze al jaren onderlinge deals hebben bekokstoofd", volgens Ferguson. De FA laat die uitspraak niet over zijn kant gaan en eist een verklaring omdat zij vindt dat de integriteit en onpartijdigheid van de bond niet ter discussie mag worden gesteld.

Verder vraagt de bond zich af of de uitlatingen van Sir Alex op persoonlijke titel zijn gedaan of dat zij tevens het clubstandpunt verwoorden. Zowel de trainer als de club moeten voor 11 november reageren.

Oranjes niet meer in top rijksten van NL

De rijkdom van de koninklijke familie is jarenlang te hoog getaxeerd. De familie is dan ook aanzienlijk gezakt op de lijst van 500 rijkste Nederlanders. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Quote 500.

De familie van Oranje-Nassau staat niet langer in de toptien van de Quote 500. In het Jaarlijkse overzicht van de rijkste Nederlanders neemt de koninklijke familie een bescheiden 15de plek in.

Dat komt door prins Bernhard. Die belde dit voorjaar naar Forbes omdat het Amerikaanse blad de Oranjes te hoog had ingeschat. Naar aanleiding daarvan schatte Quote het vermogen van de Oranjes op 2,6 miljard euro. Dat was goed voor plek drie. De schatting is nu 1 miljard en daarmee komen de Oranjes op plek 15.

Het gezamenlijk vermogen van de 500 rijkste Nederlanders is afgelopen jaar negen procent gestegen. Dit ondanks de economische tegenwind. De vijfhonderd vermogenden bezitten tezamen 90,3 miljard euro. De hekkensluiter op de lijst beheert 36 miljoen euro, waarmee de drempel om op de lijst te verschijnen hoger dan ooit ligt. De laatste plek is gereserveerd voor Patrick Kluivert.

Half miljoen voor tips over virusmakers

NLBADB0Y had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een half miljoen dollar ligt te wachten op degene die tips geeft die leiden tot aanhouding van de makers van het MSBlast- en het Sobig-computervirus. Het bedrag is uitgeloofd door Microsoft dat dit najaar veel last ondervond van de virussen. Vooral van het MSBlast-virus, dat de website van Microsoft aanviel.

Microsoft heeft een speciaal fonds voor de bestrijding van virussen opgezet. Het potje, dat voor het eerst aangesproken wordt, bevat in totaal vijf miljoen dollar.

Rel om hoofddoekje bij vrijwillige hulporganisatie

realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Antwerpen is gisteren een rel ontstaan naar aanleiding van een hoofddoekje. Het gebeurde bij de organisatie Moeders voor Moeders, die noodlijdende vrouwen helpt die bij de officiŽle instanties niet terecht kunnen. Die hulp bestaat vooral uit het verstrekken van voedsel, kleren, verzorgingsproducten.

Twee vrouwen die aanklopten bij de organisatie voor hulp weigerden hun hoofddoek af te doen. Moeders voor Moeders stelt zich op het standpunt dat moslimvrouwen in de centrale ruimte, waar de hulpgoederen overhandigd worden, hun hoofddoek afleggen. ''Dat zijn de regels, we zijn hier tenslotte vrouwen onder elkaar, mannen komen er hier niet in'', aldus voorzitster Monique Verdickt.

Maar de twee vrouwen, van wie er ťťn voor het allereerst langskwam, maakten gisteren hevig bezwaar tegen die huisregel. Ze wilden hun hoofddoek niet afdoen, en wilden tůch hulp. Toen ze vriendelijk doch dringend verzocht werd te vertrekken kregen de medewerkers allerlei verwijten en bedreigingen naar hun hoofd geslingerd: "Wij moesten ons aan hen aanpassen, en niet omgekeerd. Ze zouden hulp halen om alles kapot te komen slaan'', zo zegt Verdickt. De vrouwen vonden de vrijwilligers organisatie racistisch en zouden de AEL erbij halen.

Uiteindelijk heeft de voorzitster de politie gebeld, die beide partijen heeft gehoord. Verdickt: "Het was lang geleden dat we nog zo'n negatieve reacties kregen. Dit doet me terugdenken aan de periode dat er steevast een politieman aan onze voordeur stond en dat ik een kogelwerende vest moest dragen''.

Caviamoordenaar krijgt 1 jaar celstraf + TBS

Ingrid had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Eťn jaar cel en tbs met dwangverpleging is de straf die een Bredase rechtbank gisteren heeft opgelegd aan een 22-jarige man uit Roosendaal. Justitie had anderhalf jaar cel met tbs geŽist.

De man kreeg zijn straf voor de diefstal en brute mishandeling van ruim honderd cavia's in april, mei en juni van dit jaar. De diertjes waren buitgemaakt bij inbraken bij kinderboerderijen in Roosendaal, Bergen op Zoom, Zevenbergen en Steenbergen. Ook van een particulier in Drunen had hij tientallen cavia's gestolen. Daarnaast kreeg de man deze straf opgelegd voor inbraken bij bedrijven, oplichting en verboden wapenbezit.

"Iraakse granaten blijken niet chemisch te zijn"

Levitation had ons via de newssubmit het een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Irak De granaten die twee weken geleden door Nederlandse militairen in Irak gevonden zijn bevatten geen chemische of biologische lading. Het ANP meldt dat dit is gebleken uit onderzoek door Britse en Amerikaanse militairen. Het persbureau baseert zich op bronnen binnen het ministerie van Defensie.

Het ministerie van Defensie hield er rekening mee dat de gevonden granaten een chemische of biologische lading konden hebben. De tien granaten werden in de provincie Al Muthanna gevonden, waar de Nederlandse troepen zijn gelegerd. Nog altijd zijn er geen massavernietigingswapens. in Irak gevonden: de gevallen van twijfel bleken, na onderzoek, allen conventionele wapens te betreffen.

_
De gebeurtenissen van de afgelopen negen dagen omtrent Irak:

28 oktober: Verzet tegen Irak-beleid zwelt aan.
29 oktober: Diverse aanslagen in Irak: zeven doden en meerdere gewonden.
30 oktober: Senaatscommissie stel CIA ultimatum: veel cruciale informatie zou worden achtergehouden.
31 oktober: Iraaks gezin klaagt ministerie in het Verenigd Koninkrijk aan.
1 november: Doden bij Dag van Verzet in Irak
2 november: Zwaarste aanslag op Amerikanen tot nu toe: helikopter wordt neergehaald. Twintig militairen komen om het leven
3 november: Opnieuw diverse aanslagen op Amerikaanse doelen in Irak.
4 november: Senaat gaat akkoord met nog eens 87 miljard dollar extra uitgaven voor Irak: voornamelijk bestemd voor militaire operaties. Zware aanslag op hoofdkwartier VS gepleegd.

Inter: Nog 10 miljoen van Real

Real Madrid moet Internazionale nog 10 miljoen euro betalen voor Ronaldo.

Bij de transfer van Ronaldo naar Real Madrid was de afspraak gemaakt dat Real 45 miljoen euro zou betalen en dat Inter bovendien Santiago Solari van Real zou krijgen, of dat er 10 miljoen euro meer betaald moest worden.

Solari had echter geen trek in een Italiaans avontuur waardoor die overgang afketste. Real vond dat het niet doorgaan van de overgang van Solari niet haar schuld was en achtte zich niet verplicht de 10 miljoen euro te betalen.

Inter was uiteraard een andere mening toegedaan en stapte naar de FIFA. Het oordeel van de FIFA luidt dat Real Madrid haar contractuele verplichtingen niet heeft voldaan en daarom de afgesproken 10 miljoen aan Inter dient te betalen.

De Spanjaarden hebben twintig dagen de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

PvdA, GroenLinks: schaf collegegeld af

moonflower343 en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag tijdens het Kamerdebat over de Onderwijsbegroting heeft minister Van der Hoeven van Onderwijs vooral van de PvdA en GroenLinks veel kritiek gekregen. Volgens beide partijen zegt de minister te investeren in onderwijs, maar legt ze juist grote bezuinigingen op. "Scholen moeten meer doen met minder".

Tijdens het debat presenteerden de PvdA en GroenLinks een alternatief stelsel voor studiefinanciering. Zo moeten het collegegeld en de prestatiebeurs worden afgeschaft en de overheid mag niet bezuinigen op de studiefinanciering.

In het nieuwe stelsel zouden studenten voldoende geld krijgen om van te leven, zonder dat ze gedwongen zijn veel bijbaantjes te nemen of zwaar op het inkomen van hun ouders te leunen. De student hoeft zich niet meer in de schulden te steken.

De extra kosten komen in het nieuwe voorstel op de schouders van ex-studenten te liggen. Voor hun bijdrage dragen de partijen verscheidene varianten aan, die alle zijn gerelateerd aan het inkomen. Dat zou voldoende geld opleveren voor studenten om van te leven, zonder dat ze gedwongen zijn veel bijbaantjes te nemen, zwaar op hun ouders te leunen of zich diep in de schulden te steken.

Politie rolt twee drugswasserijen op

vrot-vrot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Politie heeft in augustus en oktober in Nederland twee cocaÔnelaboratoria ontmanteld, zo heeft het OM vandaag bekend gemaakt. In totaal zijn zeven arrestaties verricht.

De labaratoria waren zogenaamde drugswasserijen, waar in dit geval cocaÔne werd teruggewonnen uit stoffen waarin deze drugs was verwerkt.

Het eerste laboratorium werd op 27 augustus ontmanteld in een schuur in Noordwijkerhout, na klachten over stankoverlast. Na de ontdekking stelde de politie een onderzoek in dat leidde tot de ontmanteling van een ander professioneel laboratorium op 31 oktober op een industrieterrein in Groningen.

In Groningen werden vijf mannen uit Nederland, Aruba, Venezuela en Colombia aangehouden. Een zesde verdachte werd opgepakt in een woning in Katwijk. De zevende verdachte, een Arubaan, werd in Amstelveen opgepakt. De verdachten zijn tussen de 27 en 48 jaar oud, en zitten in voorarrest.

In september werd er in Alkmaar ook al een harddrugswasserij opgerold.

Aanvoerder Schotland niet fit

Paul Lambert, aanvoerder van het Schotse nationale team, kan niet spelen tegen Oranje.

De 34-jarige Paul Lambert zal niet mee kunnen spelen voor Schotland in de play-off wedstrijden tegen het Nederlands Elftal. De middenvelder van Celtic loopt al sinds september met een enkelblessure en zal niet op tijd hersteld zijn.

Het frustreert Lambert dat het herstel zo lang op zich laat wachten: "Ik baal er vreselijk van. Mijn interlandloopbaan is voorbij als Schotland zich niet plaatst voor het EK."

Mental Theo zat paar uur in de cel

BlueEyed had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De populaire TMF-VJ Mental Theo (Theo Nabuurs) heeft begin oktober enkele uren doorgebracht in een Maastrichtse politiecel. Dit is vandaag bekend gemaakt door de politie Limburg Zuid.

Theo werd opgepakt nadat hij in een cafť diverse kopstoten had uitgedeeld en een meisje had aangerand. Over de toedracht van de incidenten is verder niets bekend.

Naam ontvoerder Arjan Erkel bekend

Het is bekend wie er achter de ontvoering van Arjan Erkel zit. Het NRC Handelsblad meldt dat Erkel is ontvoerd in opdracht van een parlementariŽr en zakenman in Dagestan. Voor de vrijlating van de Nederlandse hulpverlener wordt 5 miljoen dollar geŽist. Hij zou in de regio Sjamilski in Dagestan vastzitten.

Het NRC baseert zijn berichtgeving op onderzoek van de journalist Izmailov, die tevens majoor b.d. is, die onlangs in Dagestan was. Hij noemt de dader bij zijn schuilnaam, Imam. De Dagestaanse politie zou plannen hebben om hem te doden, maar dat is nog niet gedaan om Erkel niet in gevaar te brengen.

Geen AcuŮa, wel Van Wonderen

De ziekenboeg van Feyenoord wijzigt van samenstelling.

De blessures blijven bij Feyenoord. Per saldo schiet Bert van Marwijk niets op voor de UEFA Cup wedstrijd donderdag tegen Teplice, hij is ťťn speler kwijt en krijgt ťťn speler terug. Dit maal zijn Jorge "Kike" AcuŮa en Kees van Wonderen de (on)gelukkigen.

AcuŮa heeft teveel last van zijn hamstring, een kwaal waar Van Wonderen juist van hersteld is. Van Wonderen had de kwetsuur opgelopen in de voorbereiding van de wedstrijd tegen FC Kšrnten.

Feyenoord-hooligans per boot naar A'dam

De Amsterdamse politie is in de hoogste staat van paraatheid gebracht vanwege een dreigende confrontatie tussen Feyenoord- en Ajax-hooligans. De politie zegt informatie te hebben waaruit blijkt dat 500 Feyenoord-aanhangers aanstaande zaterdag per boot naar de hoofdstad reizen, om daar de confrontatie aan te gaan met Ajax-fans.

Op internet worden onder Feyenoord-hooligans al enige weken afspraken gemaakt over de boottocht, die officieel 'Enkeltje Volendam' heet. Het schip vertrekt vanuit de omgeving van Rotterdam om 23:00 en legt de volgende ochtend om 09:00 in Amsterdam aan. Achterliggend doel is de wedstrijd die Feyenoord tegen Volendam moet spelen, maar eerst wil men Amsterdam intrekken.

De Rotterdamse politiewoordvoerder Anne Geelof zegt dat men niet zal toelaten dat de Feyenoord-supporters in een 'boot van Troje' naar Amsterdam gaan om daar een confrontatie met Ajax-supporters te zoeken. ''Het verbieden van de boottocht is een van de middelen die ons ten dienste staan''.

Op de boot zou gedurende de nacht een houseparty plaats moeten vinden, waar verschillende dj's optreden. Officieel vaart de boot dus naar Volendam, waar zondag de wedstrijd FC Volendam-Feyenoord wordt gespeeld. Maar de politie weet dat het eigenlijke eindpunt Amsterdam is. Het grootste deel van de opvarenden heeft geen kaarten voor de wedstrijd, en ze hebben een verbod om uitwedstrijden bij te wonen

Johan Cruijff is tribune kwijt

FC Zwolle heeft de Johan Cruijff tribune omgedoopt.

FC Zwolle heeft de naam van de hoofdtribune van het Oosterenkstadion gewijzigd. Waar sinds 1988 de naam van Johan Cruijff in neonletters prijkte staat nu de sponsornaam Falabella.

Volgens voorzitter Ronald van Vliet was de verlichting kapot en begonnen de letters wel erg oud te worden en is dat de reden geweest om ze maar weg te halen. "Er is ook nooit een hechte band tussen FC Zwolle en Johan Cruijff geweest", voegt de Zwolse voorzitter er aan toe. "De hoofdsponsor wil voor iedereen duidelijk zichtbaar zijn op de gevel van de hoofdtribune. En we hebben het geld hard nodig."

Hoofdsponsor Falabella ontkent bij monde van Herman Knaap iets met de naamwijziging te maken te hebben. "Dit is gebeurd op initiatief van FC Zwolle. Ik ben zelf een fan van Cruijf, maar ik moet eerlijk zeggen dat die letters er niet meer uit zagen. Daar deed je de naam van Cruijff ook geen eer mee aan. Sterker nog, dat was een aanfluiting. Het is de beslissing van FC Zwolle geweest om mijn bord daar nu op te hangen."

Leerling vast voor slaan leraar

vrot-vrot, 1750GTV, kyoko8483 en Martijn16 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren is in Amsterdam een 16-jarige leerling van een middelbare school gearresteerd wegens het mishandelen van een leerkracht. De jongen had samen met een aantal andere leerlingen de leraar geschopt en geslagen.

De vechtpartij begon toen de leraar een broodje kaas kocht in de kantine, en de leerling hem vastgreep en probeerde het broodje aan zijn muis te voeren. De conciŽrge haalde de twee uit elkaar, maar toen de jongen iets later een aantal meisjes de stuipen op het lijf joeg met het knaagdier escaleerde de zaak alsnog. De leraar greep opnieuw in maar werd geschopt en geslagen door meerdere leerlingen.

De politie wilde niet zeggen om welke school het ging. Wel zei men meer aanhoudingen te verwachten.

Mysterieuze beelden worden opgeknapt


Ruim duizend van deze loodzware beelden op een afgelegen eiland

UNESCO heeft een Duitse firma een contract aangeboden om de wereldberoemde Moai hoofden op Paaseiland (Easter Island) te restaureren. Door het weer en toerisme zijn deze beelden aan het aftakelen.

Stefan Maar, oprichten van het in Berlijn gevestigde Maar Denkmalpflege GmbH heeft dinsdag gezegd dat ze de vele meters hoge beelden met chemicaliŽn zullen behandelen. Kosten: 10 miljoen euro.

Er zijn meer dan duizend van deze gigantische beelden op het afgelegen eiland in de Grote Oceaan, duizenden kilometers van andere landmassa's. "Het steen lijkt op geen enkele andere", zegt Maar. Het bedrijf heeft daarom speciale chemicaliŽn ontwikkeld waarmee de beelden gerestaureerd kunnen worden.

De mysterieuze beelden wegen dertig ton. De voortijdse Rapanui die van PolynesiŽ of Zuid-Amerika gezeild zijn, hebben de hoofden gemaakt en ze naar de stranden van het eiland getransporteerd. Hoe ze dit gedaan hebben met enkel menselijke kracht is door archeologen nog steeds onverklaarbaar.

A'dam: Veel jonge allochtonen op minimum

In Amsterdam groeit ruim 30% van de jongeren onder de 18 jaar op in een minimumhuishouden. Het gaat om meer dan 39.000 jongeren. Van hen is 84% allochtoon. Deze cijfers blijken uit de vandaag gepubliceerde Amsterdamse Armoedemonitor 2002. Ruim 17% van alle Amsterdamse huishoudens moet het doen met een minimuminkomen, wat overigens ten opzichte van 2001 een daling is van 2%.

Van alle Antilliaanse en Arubaanse jongeren in Amsterdam leeft 45% op het minimum, van de Marokkaanse jongeren 44%, van de Turkse jongeren 37% en van de Surinaamse jongeren 35%. Ter vergelijking: 13% van de autochtone jongeren onder achttien groeit op in een gezin met minimuminkomen.

Uit de cijfers blijkt ook dat 10% van de minimumhuishoudens schulden heeft. Het aantal Amsterdammers dat zich met schulden bij de schuldbureaus meldt neemt fors toe.

Het wettelijk minimuminkomen per jaar ligt op 8.963 euro voor een alleenstaande, en op 12.804 euro voor samenwonenden.

Ponk en De Jong weer inzetbaar

Renť Ponk en Jean-Paul de Jong zijn hersteld van hun blessures.

Goed nieuws voor FC Utrecht trainer Foeke Booy: Keeper Renť Ponk en middenvelder Jean-Paul de Jong zijn weer fit. Dit betekent dat beide spelers donderdag ingezet kunnen worden in het UEFA Cup duel tegen Auxerre.

Ponk is hersteld van de hersenschudding die hij opliep in de competitiewedstrijd tegen FC Twente. Jean-Paul de Jong keert terug na een enkelblessure.

[upd]Nog 6 weken voor Wilson

Jaguar-Coureur Justin Wilson heeft een contractverlenging van 6 gekregen, zodat hij deze maand nog kan testen en het team laten zien wat hij kan

Een bron die dicht bij het team staat vertelde aan The Sun: "Justin heeft het goed gedaan, maar me moeten nog overtuigd worden dat hij de snelheid van Mark bij kan houden. We hebben twee coureurs nodig die punten kunnen scoren, niet alleen Mark."

Nadat Antonio Pizzonia in het midden van het seizoen vervangen werd door Justin Wilson, daarvoor verliet hij Minardi en zijn toenmalig teamgenoot Jos Verstappen. Bij Minardi wist hij Jos Verstappen nog wel eens te verslaan, maar bij Jaguar was dat geheel anders, al had hij ook veel pech in de races. Hij scoorde slechts ťťn punt.

[update]
Jane Stewart van het Jaguar team ontkent dit bericht. Ze zegt hierover:"Ik heb het verhaal zelf ook gelezen en het is absoluut niet iets wat van Jaguar afkomstig is. Vooralsnog is er nog absoluut geen zekerheid over welke coureur er in actie zal komen naast Mark Webber eind November in Valencia".

Allochtonen lang niet zo vaak ziek als aangenomen

Uit een uitvoerig onderzoek, gehouden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, blijkt dat allochtonen minder vaak ziek zijn dan doorgaans wordt verondersteld. Bovendien hebben allochtonen geen kortere levensverwachting dan autochtonen.

De gegevens uit het onderzoek komen ťťn dag na het debat in de Tweede Kamer over allochtonen en de WAO. Een deel van de kamer wilde dat risico-groepen mogelijk toch twee keer medisch gekeurd worden. CDA-minister De Geus (Sociale Zaken) voelde daar wel voor maar wacht eerst de uitkomst van een proef af.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de toegankelijkheid van de zorg voor allochtonen veel beter is, dan werd gedacht. Vooral de consultatiebureaus verrichten goed werk.

Formule 1 test op Zandvoort?

Luuk de Rijk wist ons vandaag het volgende te melden:

Gaat de F1 testen op Zandvoort?

De vorige keer dat er de wens was om te testen op Zandvoort ging het feest niet door. McLaren en Williams wilden het Noord-Hollandse circuit toen gebruiken om te testen voorde Grand Prix van Hockenheim en Hongarije, maar omdat het circuit toen niet genoeg geluidsdagen had, ging het niet door.

Volgens berichten die eerder dit jaar in de media zijn verschenen zou Zandvoort een aanvraag hebben gedaan om extra dagen te krijgen waarop meer geluid geproduceerd mag worden dan normaal is toegestaan.

Dirk Buwalda de persvoorlichter van het circuit in Zandvoort, zegt hierover het volgdende: "Op dit moment hebben wij vijf dagen waarop we onbeperkt geluid mogen maken. Dat worden er in 2004, zes. Daarnaast krijgen we zes extra dagen waarop we met een verhoogd geluidsplafond evenementen mogen houden."

Over de geluidsdagen is er het volgende te melden aldus Buwalda:"Er loopt op dit moment een procedure over die 1 + 6 extra dagen. De Stichting Duinbehoud, de Stichting Geluidhinder Zandvoort en de Gemeente Bloemendaal hebben bezwaar aangetekend tegen de door de provincie Noord-Holland verstrekte vergunning. De verwachting is dat de Raad van State nog dit jaar e.e.a. zal behandelen."

Toezeggingen over eventuele formule 1 testen
worden niet gedaan . Vooral de teams uit Engeland hebben interesse om op Zandvoort te testen. Zandvoort is sinds enkele jaren weer in bezit van een officiŽle Formule 1 testlicentie.

Van Haaren terug bij selectie

Ramon van Haaren traint weer mee met de selectie.

Feyenoord kan weer beschikken over de diensten van Ramon van Haaren. Na maandenlang blessureleed traint de 31-jarige verdediger eindelijk weer mee met de groep.

Het herstel van Van Haaren komt goed uit, want dit seizoen zijn er nogal wat problemen bij Feyenoord aan de linkerkant. Gťrard de Nooijer heeft een knieblessure en Ferne Snoyl heeft last van zijn dijbeen.

Van Haaren speelt evenwel donderdag op eigen verzoek en dat van de medische staf nog niet mee in het UEFA Cup duel tegen Teplice. Snoyl zal waarschijnlijk voldoende hersteld zijn om te kunnen spelen.

''Aanslag in Mekka voorkomen''

Saoedi-ArabiŽ heeft naar eigen zeggen in Mekka een bloedige aanslag weten te voorkomen, die uitgevoerd zou worden door leden van Al-Qaeda. In de heilige stad zijn eerder deze week bij een klopjacht twee militanten gedood en zes anderen gearresteerd. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, prins Najef, behoorden de mannen ''zonder twijfel'' tot Al-Qaeda.

Volgens Najef zouden de gevolgen van een aanslag niet te overzien zijn geweest, omdat het tijdens de ramadan enorm druk is in Mekka: ''Ze waren van plan gebouwen, installaties en mensen te vernietigen. En dat tijdens de ramadan en in een stad waar uitsluitend moslims zijn'', aldus de prins. Op de tv werden beelden vertoond van inbeslaggenomen wapens, waaronder raketten, automatische geweren en explosieven.

Niet bekend is waarom men een aanslag in Mekka wilde plegen. Wel keerde Osama bin Laden zich voorheen al tegen zijn vaderland, omdat hij, evenals radicale moslims in Saoedi-ArabiŽ, vindt dat de koninklijke familie de waarden van de islam niet goed bewaakt. In juni van dit jaar was er nog een schietpartij tussen militanten en het leger in Mekka, waarbij tien doden vielen.

Amnesty in verweer tegen kruisamputatie bij tiener

Amnesty International is een actie gestart om te voorkomen dat bij een 16-jarige jongen uit Soedan zijn rechterhand en linkervoet worden afgehakt. De knaap, Mohamed Hassan Hamdan, is veroordeeld tot deze kruisamputatie, wegens zijn aandeel in een roofoverval.

Afgelopen zomer werd de tiener aangehouden samen met vijf volwassenen op verdenking van een gewapende overval op een groep mensen in de Soedanese provincie Darfur. Alle zes ontkenden schuld voor de rechtbank. De aanklager wees Mohamed echter aan als degene die iemand in het been had geschoten. Daarop veroordeelde islamitische rechtbank hem tot de kruisamputatie en mochten de vijf anderen vertrekken.

Volgens Amnesty rammelt het proces echter aan alle kanten, al was het alleen maar omdat de advocaat van de jongen niet aanwezig was op de laatste en cruciale zittingsdag.

Het Soedanese strafrecht is deels gebaseerd op de sharia, het islamitisch recht, en staat straffen toe als amputaties en geselingen. ,,Alhoewel Amnesty International niet wil oordelen over het islamitisch recht of andere religieuze wetten, beschouwt zij dit soort straffen als wreed, onmenselijk en vernederend'', stelt de organisatie. De straffen verhouden zich ook niet met Soedans verplichtingen zoals beschreven onder de 'Internationale Conventie voor Burgelijke en Politieke Rechten', meent Amnesty.

Hassan Hamdan heeft nog twee kansen: hij gaat eerst in beroep bij het Hof van Beroep. Daarna kan nog naar het Hooggerechtshof.

Premier wil 'joods-christelijke traditie' in Grondwet

Minister-president Jan Peter Balkenende gaat gewoon door met zijn pogingen om een verwijzing naar de 'joods-christelijke tradities van Europa' in het voorwoord van een Europese Grondwet te krijgen. De premier trekt zich niets aan van kritiek van de Eerste Kamer, waar een ruime meerderheid liet weten geen behoefte te hebben aan zo'n gedetailleerde verwijzing. Volgens Balkenende heeft hij in de Tweede Kamer genoeg steun om door te gaan, en zal hij dat ook doen.

In de Eerste Kamer zijn het PvdA, VVD, D66, SP en GroenLinks die niets zien in de uitgebreide verwijzing. Een verwijzing naar de culturele, religieuze en humanistische waarden, zoals nu in de preambule van de ontwerptekst staat, is voldoende menen zij. Alhoewel wat hun betreft het hele voorwoord wel geschrapt mag worden.

Toch werd er in de Eerste Kamer geen motie ingediend om de preambule af te wijzen. Dat kwam doordat VVD-senator Willem Hoekzema, die eerst zei vůůr een motie te zullen stemmen, daar ineens op terugkwam. Hij zei geen behoefte te hebben aan ''scherpslijperij'' op dit punt.

Productiviteit in Friesland relatief laag

Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen, dat in opdracht van de provincie Friesland ťn de Kamer van Koophandel (kvK) werd uitgevoerd, blijkt dat de arbeidsproductiviteit in Friesland het op ťťn na laagste van Nederland is. Alleen Drenthe scoort nog lager. Ten opzichte van de rest van Nederland ligt de productiviteit in Friesland gemiddeld 7,5% lager.

Het (relatief) lage cijfer wordt geweten aan de gemiddeld lage opleiding van Friezen, de geringe grootte van veel bedrijven en de slechte economische structuur van de provincie.

De KvK benadrukt dat de bewoners van Friesland niet lui zijn.

Gay Krant en Panorama door het stof

De Gay Krant en Panorama nemen de beschuldigingen terug die hun bladen eerder uitten aan het adres van de secretaris-generaal van Justitie. De bladen beweerden dat de topambtenaar in Eindhoven seks zou hebben gehad met minderjarige jongens. Volgens de hoofredacteuren van beide bladen hebben ze zich gebaseerd op onbetrouwbare getuigenverklaringen.

De bladen schreven vorige maand dat de secretaris-generaal onder meer in het beruchte Anne Frankplantsoen seks had gehad met minderjarigen.

Justitie en het ministerie hebben altijd verkondigd dat de beschuldigingen nergens op zouden berusten. De betrokken top-ambtenaar beschouwt de houding van de hoofdredacties als een rehabilitatie en stuurt niet langer aan op een schadeclaim.

Maansverduistering valt samen met davidsster


8 op 9 november een prachtige bloedrode maan te zien

In de nacht van zaterdag op zondag, dat is van 8 op 9 november is het de tweede kans om een totale maansverduistering te zien dit jaar. Het verschijnsel is te zien in Noord Amerika en Europa. In Nederland zal de maansverduistering na middernacht plaatsvinden. In 2004 zullen er nog twee volgen, maar daarna gaat het 3 jaar duren voor het opnieuw gebeurt.

De maan zal op ťťn lijn komen de staan met de aarde en de zon. Hierdoor valt de schaduw van de aarde over de maan. Door afbuigingen van het licht is de maan dan prachtig bloedrood gekleurd gezien (zie foto boven door Steve Rismiller gefotografeerd tijdens de 15-16 mei eclips).

Space.com schrijft dat een onderzoeker die Stonehenge twintig jaar bestudeerd heeft, ontdekte dat als je op strategische punten boven 19 van de stenen rij markeringen aanbracht, dit precies de 47 maand durende cyclus van maansverduisteringen aangaf.

Volgens astrologen gaat er in de nacht een unieke gebeurtenis plaatvinden. Zes planeten staan dan in twee driehoeken tegenover elkaar, en als je lijnen tussen hen trekt, ontstaat er een davidster. Dit is in de blauwe lijnen in het rechterplaatje te zien. Eťn driehoek is een 'aarde-driehoek': Maan in Stier, Jupiter in Maagd, en Chiron in Steenbok. De andere driehoek is een 'water-driehoek' de Zon (voor astrologen ook een planeet) in Schorpioen, Mars in Vissen en Saturnus in Kreeft.

[UPD]Schorsing voor Van Bommel

Mark van Bommel zal waarschijnlijk vervolgd worden voor zijn overtreding op Rafael van der Vaart .

PSV-er Mark van Bommel wordt door de aanklager betaald voetbal van de KNVB geschorst voor de 'aanvaring' met Van der Vaart in de wedstrijd tegen Ajax. In tegenstelling tot wat Van Bommel zelf verklaarde vond de aanklager dat er wel degelijk sprake was van opzet.

Het voorstel is vier duels, waarvan een voorwaardelijk. Verwacht wordt dat Van Bommel geen beroep zal aantekenen aangezien hij toch al uit de roulatie is door een operatie aan zijn lies.

16.45
Mark van Bommel heeft zich akkoord verklaard met het voorstel van de aanklager.

Winnaars SSX3 Prijsvraag

Om jullie niet langer in spanning te houden en jullie nagels verder te sparen, bij deze dan de uitslag van de SSX3 prijsvraag. De winnaars van de game SSX3 zijn geworden:
Hakkert
GRiMLoCK
amphora
Dreetjuh
TAG-Speedy
LAZ-1


De games komen in de door jullie aangegeven platforms zo spoedig mogelijk jullie kant op.

De winnaars van de SSX3 Soundtrack zijn geworden:
Diterio
nsg
Miek2

De CD's komen zo spoedig mogelijk naar jullie toe!

Allemaal van harte gefeliciteerd en veel plezier met jullie prijs. Het goede antwoord was uiteraard:
Nicolien Sauerbreij
Paul Schoenmakers
Marieke Sauerbreij


Ook deze week is er weer een leuke game te winnen op FOK! namelijk Harry Potter WK Zwerkbal. Succes!

Dvd aanzienlijk populairder dan cd

brillie.tk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dvd zal dit jaar qua omzet de cd gaan verslaan. Een grote aanbieder van deze media, Warner Home Video, verwacht dat in Nederland dit jaar de dvd-omzet 545 miljoen euro zal bedragen. De cd-omzet zal aanzienlijk lager zijn: 340 miljoen.

Ook het aantal dvd-spelers bij de consument thuis neemt snel toe. Zo zullen het er naar verwachting dit jaar twee miljoen stuks zijn, hetgeen een verdubbeling is ten opzichte van vorig jaar. Doordat de dvd populairder wordt, zakt de gemiddelde prijs snel. Bij de introductie in 1999 kostte een schijfje gemiddeld 29 euro. In het eerste halfjaar schommelde de gemiddelde prijs rond de 19,80 euro, wat overeenkomt met een daling van 32 procent.

De prijsdaling bij dvd's staat in schril contrast met die van een cd. Zo daalde de prijs van een cd in vijftien jaar slechts met 28 procent naar gemiddeld 11,01 euro. De prijsdaling van de dvd moet volgens Warner mede worden gezien tegen de achtergrond van de strijd tegen piraterij.

Warner kwam met de voorspellingen aan de vooravond van "De Dolle dvd Dagen". Die zal zich afspelen in platenzaken en warenhuizen, samen goed voor een marktaandeel in de verkopen van zestig procent.

Geesteszieke patiŽnt geŽxecuteerd in VS

Gisteren is in een gevangenis van de Amerikaanse staat Georgia een geesteszieke patiŽnt geŽxecuteerd. Het gaat om de 55-jarige James Willie Brown. Hij kreeg een dodelijk gif toegediend wegens zijn veroordeling voor de verkrachting van en de moord op een 22-jarige topless danseres in 1975.

Medici hadden tijdens het proces vastgesteld dat Brown leed aan paranoÔde schizofrenie. In 1990 oordeelde de rechter in hoger beroep dat Brown toch voor zijn daad moest sterven. Sinds het begin van dit jaar zijn er al 58 gevangenen in de Verenigde Staten geŽxecuteerd.

VN: duizenden vrouwen misbruikt in Congo

Tijdens de gruwelijke burgeroorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn de afgelopen jaren vele duizenden vrouwen verkracht en blijvend verminkt. Dat hebben hulpverleners van de Verenigde Naties (VN) gerapporteerd. De medewerkers van de VN konden het gebied voor het eerst sinds lange tijd binnen betreden.

Medewerkers van het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben vastgesteld dat vrouwen in de grensprovincies Noord- en Zuid-Kivu systematisch zijn mishandeld en misbruikt. Het ging hierbij om meisjes van amper vijf jaar oud tot aan 80-jarige vrouwen. Een VN-woordvoerder zegt dat het WFP nooit eerder op een dergelijke grote schaal zoveel geweld gezien. "We vrezen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is", aldus de woordvoerder.

De onrustige situatie in het Centraal-Afrikaanse land verergerde zich toen buurlanden Rwanda en Uganda in 1998 het land binnenvielen. Zo vonden er vele massaslachtingen plaats. De landen die Congo binnenvielen, steunden rebellengroepen die probeerden de regering in Kinshasa omver te werpen. De burgeroorlog in Congo, het voormalige ZaÔre, kostte de afgelopen vijf jaar aan circa drie miljoen mensen het leven.

Ex-gevangene Guantanamo eist miljoenen

Een ex-gevangene van de beruchte basis Guantanamo Bay op Cuba, heeft een schadeclaim van meer dan tien miljoen dollar ingediend bij de Pakistaanse en Amerikaanse regering. Dat meldde de BBC gisteren.

In 2001 werd de geestelijke Mohammed Sagheer door de Amerikaanse militairen in Pakistan opgepakt. Vervolgens werd hij een jaar lang vastgehouden in Guantanamo Bay. Momenteel worden er in dit kamp ongeveer 660 mensen vastgehouden door de Verenigde Staten. Ze worden verdacht van banden met de Taliban en al-Qaeda.

Sagheer heeft de hoge schadeclaim ingediend, omdat hij zegt geestelijk en mentaal mishandeld te zijn door de Amerikanen tijdens verhoren over zijn mogelijke banden met al-Qaeda en Osama bin Laden. Sagheer heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. Het is de eerste keer dat een ex-gedetineerde van Camp X-Ray schadevergoeding eist.

Kamer tegen kleutertoets

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het plan van minister Van der Hoeven om kleuters te toetsen. CDA, PvdA en ChristenUnie zullen dit vandaag tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting duidelijk maken.

Aan de hand van de test wil de minister meten of kinderen een leerachterstand hebben. Scholen met veel allochtone leerlingen krijgen nu nog extra geld om achterstanden weg te werken. Van der Hoeven vindt dat geen goed systeem.

Deskundigen denken dat de betrouwbaarheid van de toets bij jonge kinderen in het geding komt. Ze adviseren dan ook scholieren pas op hun zesde of zevende aan een dergelijke toets te onderwerpen.

'Topvoetballers handelden in xtc'

Drie topvoetballers, waaronder Yashine Abdellaoui, handelden tot korte tijd geleden in xtc. Dat zegt het AD op basis van een justitieonderzoek. De schrijvers van het artikel zeggen zich te baseren op 'een betrouwbare bron'. De voetballers zouden goede bekenden van elkaar zijn. Dat blijkt uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door de CIE, de Criminele Inlichtingen Eenheid.

Een ex-vriendin van een van de voetballers zit in de Verenigde Staten vast wegens drugssmokkel. Zo had ze Abdellaoui in een brievencorrespondentie verzocht haar de financieel te steunen, zodat de advocaten betaald konden worden. Ook zou ze hem herhaaldelijk hebben gevraagd of hij 'het geld' in beheer wilde nemen. Waarschijnlijk gaat het om grote bedragen.

Abdellaoui van De Graafschap werd in september opgepakt op verdenking van het witwassen van geld. Hij zou twee miljoen dollar hebben overgeboekt naar Jamaica. De voetballer ontkent de beschuldigingen. Volgens de speler, die voorheen onder meer bij NAC en Willem II in dienst was, zou de vriend, de 33-jarige Abderrazaq F., zijn naam en zijn paspoort hebben misbruikt.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager. Discussieer ook mee in het mooie voetbalforum van FOK!

Prijzenoorlog supers: derde fase ingegaan

Cybart had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De supermarktenoorlog gaat vandaag de derde ronde in. Zo zullen Super De Boer en Konmar nog eens honderd artikelen in prijs verlagen. Net als vorige week zal Albert Heijn nog een stap verder gaan, door 250 prijzen blijvend te verlagen.

Dat hebben de ketens gisteren bekendgemaakt. Laurus maakt de producten tussen de drie en vijf procent goedkoper. Hiermee verwacht het concern dat de markpositie van beide ketens zal versterken. Albert Heijn snijdt in prijzen van producten die al eerder goedkoper zijn geworden.

Vier dagen geleden werd bekend dat met name Albert Heijn goede zaken deed in de prijzenoorlog. Vorige week trok Albert Hein acht procent meer bezoekers dan voor de prijzenslag. In de week ervoor was dit percentage drie. De prijzenslag heeft negatieve gevolgen voor de discounters zoals Aldi en Lidl, maar ook de kleine zelfstandige ondernemer.

EU-landen dreigen VS met invoerheffingen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Unie (EU) dreigt de Verenigde Staten (VS) te sanctioneren met invoerheffingen, wanneer het land blijft weigeren een aantal omstreden handelsbeperkende maatregelen af te schaffen. Dat zei handelscommissaris Pacal Lamy namens de EU.

Lamy is van plan om voor zes miljard dollar aan extra invoerheffingen op Amerikaanse producten door te drukken. Naar eigen zeggen kan dat volgende maand al gerealiseerd zijn.

Het conflict tussen de EU en de VS vindt haar oorsprong vorig jaar. Toen besloten de VS om extra invoerrechten te heffen op het import van staal. President Bush deed dit om de eigen zwakke staalmarkt beter te kunnen beschermen.

Bovendien zouden de VS hun eigen multinationals belastingvoordelen geven, de zogenaamde FSC (Foreign Sales Corporations). De wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft inmiddels vastgesteld dat de door de VS genomen maatregelen in strijd zijn met de internationale afspraken over vrijhandel.

Tegen de uitspraak van WTO in het staalconflict hebben de Amerikanen beroep aangetekend. Volgende week zal de WTO opnieuw een uitspraak doen. Wanneer het oordeel hetzelfde zal zijn, is dit voor de EU het startschot om een begin te maken met de sncties. "Daarna zal de EU met sancties komen als de fiscale subsidies voor Amerikaanse bedrijven niet van tafel zijn", aldus Lamy.

Krater Sint Pietersberg steeds groter

mister me had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De krater aan de Luikerweg op de Maastrichtse Sint Pietersberg wordt steeds groter. Pogingen om het gat met cement te dichten, liepen op niets uit. De cement bleef wegsijpelen.

Een woning langs de Luikerweg moet waarschijnlijk worden ontruimd. In Zuid-Limburg controleert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de grottenstelsels. Het SodM maakt zich zorgen over de ondergrond van de woning aan de Luikerweg.

Onduidelijk is of er eerst grotten zijn ingestort, waardoor een waterleiding is gebarsten, of dat de leiding lekte, met als gevolg de aardverschuivingen. De weg blijft voorlopig deels afgesloten.

Meerderheid Kamer voor schip naar Liberia

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het sturen van een marineschip naar Liberia. Alleen coalitiepartij VVD ging tegen de verwachtingen in niet akkoord.

Alle andere partijen schaarden zich achter het regeringsvoorstel. De Rotterdam, die dienst zal doen als transport- en hospitaalschip, vaart woensdagochtend om 11 uur al uit richting het West-Afrikaanse land met 270 militairen aan boord. De missie duurt drie maanden.

De VVD ging als enige politieke partij niet akkoord met het sturen van het schip. De liberalen gaven voor het debat al aan grote twijfels over het voorstel van het kabinet te hebben. Ze zijn van mening dat niet alleen Nederland, maar ook een ander westers land een grote bijdrage aan de vredesmissie moet leveren voor Nederland zou moeten meedoen.

Ook verwacht de VVD dat de Nederlandse soldaten een slechte indruk zullen achterlaten wanneer zij weigeren gewonden op te halen omdat als de situatie te gevaarlijk is.

Antillianen vaak doelbewust adresloos

PROTAGANIST had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het komt vaak voor dat Antilliaanse jongeren zich na hun aankomst in Nederland zich niet in het bevolkingsregister laten registreren. Hierdoor kunnen ze ongestraft strafbare feiten plegen. De politie zegt geen vat te kunnen krijgen op deze groep, die voortdurend van stad naar stad reist.

Het onderzoeksrapport van de Nederlandse Politie Academie, dat in opdracht van de gemeente en politie in Nijmegen is gemaakt, wijst dit uit. Nijmegen is een van de zeven gemeenten met de grootste leefgemeenschappen van Antillianen.

De meeste voorkomende delicten door Antillianen zijn volgens het onderzoek vooral de handel in cocaÔne, auto- en winkeldiefstallen en loverboy- praktijken. Dit doen ze vaak in groepsverband met een oudere leider.

Ambassadeur: nieuw bewijs voor Kuijts schuld

De Nederlander Machiel Kuijt is in Thailand alsnog tot levenslang veroordeeld omdat er nieuwe bewijzen tegen hem gevonden zouden zijn. Dat zei de Thaise ambassadeur Teeravechyan in het SBS6-programma Stem van Nederland.

Volgens de Thaise ambassadeur wil het feit dat Kuijt op het moment van zijn arrestatie geen drugs bij zich had, niet zeggen dat hij onschuldig is. "De Thaise autoriteiten hebben hem een lange tijd goed in de gaten gehouden om er zeker van te zijn dat er iets strafbaars is gebeurd." Hij weidt niet uit over de aard van de nieuwe bewijzen.

Teeravechyan is er stellig van overtuigd dat de 35-jarige Nederlander een eerlijk proces heeft gekregen. "De rechtbank gaf hem het voordeel van de twijfel en sprak hem vrij. Het hof erkende in hoger beroep dat de indirecte bewijzen voldoende waren om hem tot een levenslange straf te veroordelen."

Kuijt werd eergisteren tot levenslang veroordeeld wegens drugshandel, na eerder te zijn vrijgesproken. Hij zit al zes jaar vast in een Thaise gevangenis. Momenteel zit hij met 20 man in ťťn cel, en maakt het volgens zijn advocaat naar omstandigheden nog redelijk.

Kenya dinsdag getroffen door stroomstoring

In Kenya is dinsdag een stroomstoring ontstaan die het hele land waaronder de hoofdstad Nairobi getroffen heeft. Sommige delen van het land hadden vijf uur lang geen stroom. Hierdoor kwamen belangrijke gebouwen als ziekenhuizen zonder stroom te zitten.


De stroom viel uit rond 4.40 's ochtends Kenyaanse tijd, en rond 9.40 's ochtends had het hele land pas weer stroom. Alle districtziekenhuizen wisten op hulpgeneratoren over te schakelen. Liften in gebouwen zonder standby-generatoren kwamen uren vast te zitten. Het Kenyatta National Hospital dat 2.000 bedden heeft, kwam er minder goed vanaf. Hier stopten de liften wel. Woordvoerder Ali Chege van het ziekenhuis zegt dat mensen van 4:40 tot 8:00 vast zaten in de liften. Intensive-care afdelingen waren beveiligd met hulpgeneratoren.

KLPC control in de hoofdstad Nairobi wist de stroomtoevoer van de Seven Forks hydro power stations en de Oeganda Elektricity Transmission Company rond 7:17 weer op te starten.

Het elektriciteitsbedrijf KLPC weet nog niet hoe de storing heeft kunnen ontstaan. KPLC analyseert data en andere informatie beschikbaar van het landelijk netwerk om de oorzaak van de stroomstoring te vinden.

Zojuist n.a.w. recorduitbarsting op de zon

Zonnevlek 486 heeft enkele uren geleden opnieuw een krachtige zonnevlam uitgespuwd. Deze is naar alle waarschijnlijkeid historisch in kracht. De uitbarsting verzadigde rŲntgenstraaldetectors op GOES satellieten voor 11 minuten.


Een SOHO-filmpje van de zonnevlam die net uitbarstte

De laatste keer dat zoiets gebeurde was in 2001. De vlam werd toen geclassificeerd als een X20 op de schaal van Richter. Dit was de grootste vlam ooit gemeten. De uitbarsting die nu gebeurd is, is naar alle waarschijnlijkheid nog heviger. Hierover volgt later meer.

GeÔoniseerde straling bereikte vlak na de explosie de aarde, waardoor Noord Amerika korte tijd zonder radio-ontvangst zat. De "coronal mass ejection" heeft ook deeltjes in de ruimte geslingerd. Hoewel de vlam niet naar de aarde gericht is, kan deze 5 november glanzende aurora's teweeg brengen.

De zonnevlekken 486 en 488 draaien nu uit het zicht. Dit betekent dat de explosies zichtbaar op aarde tijdelijk zullen stoppen. Zonnevlekken blijven echter vele weken bestaan. Verwacht wordt dat de zonnevlekken over twee weken weer zichtbaar zijn, en hun vlammen weer naar de aarde toespuwen.

Uitslagen CL (04/11/03)

Hieronder vind je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden in de Champions League van vanavond.

Uitslagen Champions League (04/11/03)

Groep E
Panathinaikos - VfB Stuttgart (1-3)
Manchester United - Glasgow Rangers (3-0)
Van Nistelrooij 2x

Groep F
FC Porto - Olympique Marseille (1-0)
Partizan Belgrado - Real Madrid (0-0)

Groep G
Lazio Roma - Chelsea (0-4)
Besiktas - Sparta Praag (1-0)

Groep H
Celta de Vigo - Ajax (3-2)
Club Brugge - AC Milan (0-1)


Stand Groep E

1Manchester United4301910-2
2VfB Stuttgart430198-4
3Glasgow Rangers 411243-6
4Panathinaikos401312-11

Stand Groep F

1Real Madrid *4310108-3
2FC Porto421176-6
3Olympique Marseille410337-8
4Partizan Belgrado402221-5

Stand Groep G

1Chelsea430197-3
2Besiktas420264-4
3Sparta Praag411244-5
4Lazio Roma411245-8

Stand Groep H

1AC Milan421172-1
2Ajax420265-4
3Celta de Vigo412154-4
4Club Brugge411242-4

* naar achtste finales
Laatste reviews en specials
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
©FOK.nl e.a.