Amnesty in verweer tegen kruisamputatie bij tiener

Amnesty International is een actie gestart om te voorkomen dat bij een 16-jarige jongen uit Soedan zijn rechterhand en linkervoet worden afgehakt. De knaap, Mohamed Hassan Hamdan, is veroordeeld tot deze kruisamputatie, wegens zijn aandeel in een roofoverval.

Afgelopen zomer werd de tiener aangehouden samen met vijf volwassenen op verdenking van een gewapende overval op een groep mensen in de Soedanese provincie Darfur. Alle zes ontkenden schuld voor de rechtbank. De aanklager wees Mohamed echter aan als degene die iemand in het been had geschoten. Daarop veroordeelde islamitische rechtbank hem tot de kruisamputatie en mochten de vijf anderen vertrekken.

Volgens Amnesty rammelt het proces echter aan alle kanten, al was het alleen maar omdat de advocaat van de jongen niet aanwezig was op de laatste en cruciale zittingsdag.

Het Soedanese strafrecht is deels gebaseerd op de sharia, het islamitisch recht, en staat straffen toe als amputaties en geselingen. ,,Alhoewel Amnesty International niet wil oordelen over het islamitisch recht of andere religieuze wetten, beschouwt zij dit soort straffen als wreed, onmenselijk en vernederend'', stelt de organisatie. De straffen verhouden zich ook niet met Soedans verplichtingen zoals beschreven onder de 'Internationale Conventie voor Burgelijke en Politieke Rechten', meent Amnesty.

Hassan Hamdan heeft nog twee kansen: hij gaat eerst in beroep bij het Hof van Beroep. Daarna kan nog naar het Hooggerechtshof.