Rel om hoofddoekje bij vrijwillige hulporganisatie

realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Antwerpen is gisteren een rel ontstaan naar aanleiding van een hoofddoekje. Het gebeurde bij de organisatie Moeders voor Moeders, die noodlijdende vrouwen helpt die bij de officiële instanties niet terecht kunnen. Die hulp bestaat vooral uit het verstrekken van voedsel, kleren, verzorgingsproducten.

Twee vrouwen die aanklopten bij de organisatie voor hulp weigerden hun hoofddoek af te doen. Moeders voor Moeders stelt zich op het standpunt dat moslimvrouwen in de centrale ruimte, waar de hulpgoederen overhandigd worden, hun hoofddoek afleggen. ''Dat zijn de regels, we zijn hier tenslotte vrouwen onder elkaar, mannen komen er hier niet in'', aldus voorzitster Monique Verdickt.

Maar de twee vrouwen, van wie er één voor het allereerst langskwam, maakten gisteren hevig bezwaar tegen die huisregel. Ze wilden hun hoofddoek niet afdoen, en wilden tóch hulp. Toen ze vriendelijk doch dringend verzocht werd te vertrekken kregen de medewerkers allerlei verwijten en bedreigingen naar hun hoofd geslingerd: "Wij moesten ons aan hen aanpassen, en niet omgekeerd. Ze zouden hulp halen om alles kapot te komen slaan'', zo zegt Verdickt. De vrouwen vonden de vrijwilligers organisatie racistisch en zouden de AEL erbij halen.

Uiteindelijk heeft de voorzitster de politie gebeld, die beide partijen heeft gehoord. Verdickt: "Het was lang geleden dat we nog zo'n negatieve reacties kregen. Dit doet me terugdenken aan de periode dat er steevast een politieman aan onze voordeur stond en dat ik een kogelwerende vest moest dragen''.